Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 2:37 pm

Autor
PostNapisane: Wt paź 23, 2007 7:14 pm 

Magnateria-najbogatsza cz.szlachty, należeli do niej:posiadacze ogrom. majątków( kilka10 do kilku100 wsi i miasteczek) prawa i przywileje takie jak inna szlachta, z racji majątku możliwości były o wiele większe, obejmowali najważ. Urzędy i zasiadali w senacie.
Rzeczpospolita(res publica-sprawa wspólna) lub Obojga narodów, term. używ. na okr.wspól. państwa pol-litew składającego się z Korony i Wielkiego Księs. Lit. Przekonanie: państwo i jego sprawy powinny być przedmiotem współnej troski jego obywateli(szlachty).
Sejm walny-naz. pralam. w dawnej Polsce, to zgrom. decydujące o polityce całej Rzeczpos, (XV-XVIII),władca zwołuje przedstawicieli wszystkich sejmików do określ. miasta na wspól. narady.skład:3 stany sejmujkące:król; senat, izba poselska-senat.
Nihil novi- 1505, sejm walny przeprowadził uchwałę,że nowe decyzje w spr państwowych muszą być podejmowane za wspólną zgodą senatu i iż. Poselskej, nic nowego bez zg państwa.
Unia lubelska- 1569, związek Kr.Polskiego z wielkim Księs. Lit określany jako unia realna( współne; król, sejm, polityka zagraniczna moneta)
Sejm konwokacyjny-1573, senat uchwalił, że wyboru dokona cała szlachta
Elakcja- 1573, Henryk walezy, każdy następny władca zaprzysięgiwał tzw art. Henrykowskie, stefan batory zyg III waza
Art. Henrykowskie – kandydat na króla musiał zaprzysiąc prawa rzeczypospolitej, zwołać co 2 lata sejm, nie mógł podej decyzji w spr polit zagranicznej bez udziału stałej rady senatorów, zwoł posp ruszenia, nakł nowych ceł i podatków bez zgody sejmu, musiał utrzymywać z włas dochodów wojsko kwarciane, w razie gdyby łamał prawa i przywileje- szlachta ma prawo wypowiedziec królowi posłuszeństwo (tzw. Prawo do rokuszu)
Pacta conventa- osobna umowa zawierana z nowym władcą, osobiste zobowiąz króla w konkret sprawach( H Walezy- obiecywał zawarcie przymierza pol-franc i ożywienie handlu)
Konferencja- związek zawiązany przez szlachtę dla osiągnięcia okreś celów politycznych lub zastępujący władzę państwową w okr bezkrólewia, nazywana generalną wtedy, gdy przystepowała do niej szlachta większości lub wszystkich województw rzeczpos.
Siedmiogród – kraina na terenie dzisiejszej Rumunii, od 1541 księstwo siedmio, niegdyś część Królestwa Węgier, było lennem tureckim.
Konstytucja- uchwała sejmowa, istaniały konst wieczyste i czasowe – obowiązujące przez jakiś czas
Lauda sejmikowe- uchw sejmikówziemskich, obowiązujące bez zatwierdzenia króla, dotycz kwestii państwowych
Instrukcje poselskie- zalecenia sejmików, dotycz postep reprezentantów danej ziemi w iż posel, obejmowały wytyczne głosowania nad konkret kwestiami, kóre miały trafic pod obrady sejmu
Uniwersał królewski- akt prawny wydawany przez króla, dotycz spr gospodarczycg, wyznaniowych lub wojskowych, uniwesałami zwoływano również sejmy, pospolite ruszenie.
Rokosz Zebrzydowskiego
Próby wzmocnienia władzy króla podjęte przez Zyg III nasejmie 1606, doprowadziły do wystapienia przeciwników zmian ustrojowych, zażądali detronizacji władcy i zmniej upraw króla, głowny przywódca: mikołaj żebrzyński potwierdzanie tolerancji religijnej.

1.Team Losi 8IGHT-T with SH P6

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 23, 2007 8:36 pm 

yyyy ale o co kaman?? :roll:

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 23, 2007 8:48 pm 

Po prostu pomylił fora :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 23, 2007 9:01 pm 

sorki chłopaki ale miałem problem aby to wysłac i na chwlie tu wrzuciłem, myslałem ze nikt sie nie kapnie bo chciałem zaraz usuną temat.

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 3:05 pm 

lol, nie łatwiej utworzyć plik txt i tam wstawić na tą chwile? ;]
heh a po zatym nice ściąga :D

(poprzednie konto uleglo awarii)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 4:27 pm 

prosze moderatora forum o usuniecie tego temetu.

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA