Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 9:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt paź 23, 2007 10:39 pm 

Witam, jestem tu nowym. Miałem kiedyś tu konto ale bardzo bardzo dawno temu ok roku 2003 albo i wcześniej, niestety konto było już nie aktywne. Wracając do tematu, przeczytałem sporo tematów na temat licencji i wpisowego. Od początku zastanawiam się na co idą pieniądze pobierane za licencje i wpisowe, dziwi mnie wysokość tych składek skoro LOK jest dofinansowany przez Ministerstwo Sportu. Chciałbym startować w zawodach i też chciałbym wiedzieć na co idą te pieniądze skoro nagrody są w postaci dyplomów

P.S. Pisze ten temat tu ponieważ nie mogę pisać go na innych forach

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 1:46 am 

I tu obawiam się, że zaczęliśmy temat rzeka...;) Ale dobrze, może zainteresowani się wypowiedzą...

Drogi wolf-nh, o ile wiem ta organizacja nazywa się teraz LOK(ATA) i z chęcią przeczytamy ich sprostowanie w tej sprawie.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 5:49 am 

Znając polskie realia to 50% pieniędzy idzie na obsługę papierkową. A reszta na premie dla prezesów to co zostanie ginie w mrokach dziejów.

Fakt to ciekawe LOK który powinien zajmować się rozwojem sportu powinien wspomagać kluby, modelarnie oraz pomagać w budowach torów i organizacji zawodów a jakoś się zbytnio o tym nie słyszy.

Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie oswieci.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 7:07 am 

apropo budowy torow to otrzymalem takie informacje, ze warszawski LOK jest we wladaniu ciekawych terenow na ktorych mozna by niezly kompleksik on-off zorganizowac... i nikomu by halas nie wadzil... pytanie tylko po co jak pewnie niebawem tam sliczny apartamentowiec moze powstac...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 7:56 am 

panowie rozppoczynanie takiego tematu czy tez innego dotyczacego loku tutaj czy tez na "jedynym slusznym forum"
jest Bez Sensu gdyz i tak nic tu nie uzyskamy.

Moim skromnym zdaniem trzeba by uderzyc z tymi"pretensjami" a wlasciwie pytaniami i rzadaniem konkretnych wyjasnien troche wyzej
mianowicie do ministerstwa nadrzednego Lokowi

krotko mowiac tu powinnismy wylonic 2 -3 naszych przedstawicieli (najlepiej z waway) ktorzy sporzadzili by pismo zawierajace pytania a takrze zarzuty wobec Loku i przedlozyli je na rece urzednikow troche wyrzszych ranga. niech oni w trybie urzedowym nam odpowiedza.

uwazam iz zawarte powinno byc w takim pismie opis dzialalnosci Loku z naszego punktu widzenia z ostatniego roku lub dwuch.
np:
ilu jest zawodnikow
ile wynosi skladka
jakie zawody Lok zorganizowal
jakie nagrody ufundowal
jakie ruchy wyonal by szerzyc modelarstow
jakie kluby dostaly dotacje od Loku
ile obiektow powstalo przy wspolpracy Loku
itd.

pozdro

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 8:21 am 

kto/co jest organizacja nadrzedna LOKu?? moze by poprosic ich o przeprowadzenie audytu??

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 8:47 am 

no tego nie jestem pewien w 100% ale mysle ze to jest ministerstwo sportu/kultury.
tak wlasnie o audyt lub terz inaczej szczegolowa kontrole mi chodzi
bo innych krokow to ja nie widze

FLOTA:
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 8:58 am 

Wtrącę 3 grosze do części merytorycznej tej dyskusji, tj. wyjaśnienia statusu prawnego stowarzyszenia pn. LOK. Czym jest LOK to można łatwo znaleźć w statucie tej organizacji (http://www.mazowszelok.nazwa.pl/index.php?strona=4). Jak wynika ze statutu jest to stowarzyszenie i jako takie w myśl ustawy podlega kontroli odpowiedniej miejscowo jednostki samorządu terytorialnego, w tym przypadku Starosty (właściwego ze względu na miejsce rejestracji stowarzyszenia).

Co do "nadrzędności" tej organizacji, o której pisze wiele osób na tym forum to "nadrzędnośc" ta jest efektem Waszych Panowie wypowiedzi. LOK jako organizacja nie ma żadnych odgórnie ustalonych czy też udzielonych praw do bycia zwierzchnikiem sportów modelarskich. Całe to "zwierzchnictwo" to raczej kwestia pewnej tradycji i wygody samych modelarzy czy też zawodników spragnionych aby taka organizacja istniała. Jednym słowem to zawodnicy sami legitymizują swoją postawą LOK w zakresie organizacji np. MP. Prawda jest jednak taka, że w obecnej sytuacji modelarstwo nie jest uznawane za dyscyplinę sportu. Tworzone przepisy są zasadniczo rzecz biorąć "umową" między grupą osób, którzy je tworzą, a grupą, którzy deklarują się je respektować. Zdajcie sobie sprawę, że ze względu na dobrowolność i umowność układu LOK-Modelarze nie istnieje żadna możliwośc prawna wpływu na tę organizację i tym samym wszelkie dyskusje są po prostu jałowe.

Co do licencji i opłat za nie to wyjaśniam - opłata za licencję jest daniną na rzecz stowarzyszenia LOK i jej wykorzystanie tylko od LOK zależy, a jak poczytacie statut to będziecie musieli zrozumieć, że LOK ma wystarczająco celów statutowych aby te, drobne środki zagospodarować.

... i na koniec - jeżeli ktokolwiek poważnie myśli i chce działać na rzecz rozwoju sportu pn. modelarstwo kołowe jako niezależnej dyscypliny to powinien zacząć dyskusję nt. jak to można zrobić, a nie ciągle dlaczego źle robi to LOK - to już nudne.

Pozdrawiam
Adam Rózycki

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 11:35 am 

"Ot, dobrze prawi. Nalać mu miodu!"
LOK nad sobą ma tylko Walne Zebranie.
Starosta może co najwyżej sprawdzić działalność względem statutu, a nie co komu i za ile.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 12:12 pm 

no ale niechcecie mi przeciez powiedziec ze w statusie Loku maja zapisane "brac kase nic nie robic"
o ile dobrze pamietam w przpisach dotyczacyh stowaryszen one czyli te stowarzyszenai maja wyznaczone przez siebie samych w statucie swoim okreslone cele
i podlegaja wlasnie staroscie wiec moze sprawdzic nalezy czy te cele sa wypelniane

FLOTA:

PostNapisane: Śr paź 24, 2007 2:59 pm 

wolf-nh napisał(a):
[...] przeczytałem sporo tematów na temat licencji i wpisowego.

sory ze sie zapytam ale o co chodzi z tą licencją?? i po co ona jest potrzebna?

Bobek

GG 4145124

PostNapisane: Śr paź 24, 2007 3:06 pm 

Bobek12 napisał(a):
wolf-nh napisał(a):
[...] przeczytałem sporo tematów na temat licencji i wpisowego.

sory ze sie zapytam ale o co chodzi z tą licencją?? i po co ona jest potrzebna?

Licencja potrzeba jest do startu w MP a raczej abyś był liczony w rankingu MP

PostNapisane: Śr paź 24, 2007 3:11 pm 

Wojciech Taperek napisał(a):
no ale niechcecie mi przeciez powiedziec ze w statusie Loku maja zapisane "brac kase nic nie robic"
o ile dobrze pamietam w przpisach dotyczacyh stowaryszen one czyli te stowarzyszenai maja wyznaczone przez siebie samych w statucie swoim okreslone cele
i podlegaja wlasnie staroscie wiec moze sprawdzic nalezy czy te cele sa wypelniane

Panie Wojtku,

Specjalnie podałem w moim poście link do statutu LOK'u aby można było przeczytać cele statutowe - jest ich co najmniej wiele. Najważniejsze jest w tym wszystkim brak zależności wprost między jakąkolwiek wpłatą, a przeznaczeniem tych pieniędzy. Przy okazji proszę jeszcze zwrócić uwagę, że modelarstwo kołowe jest nawet w statucie ujęte marginalnie.

... i jeszcze raz podkreślam, nic nie zmieni się w kwestii sportu jakim jest modelarstwo dopóki grupa ludzi zaangażowanych nie postanowi stworzyć organizacji reprezentującą tę właśnie grupę. Jeżeli stan aktualny będzie się utrzymywał to nic absolutnie się nie zmieni i pozostanie tylko puste narzekanie na forum.

Pozdrawiam
Adam Różycki

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 3:58 pm 

Dlatego też napisałem to na forum bo samodzielnie nie da się nic zdziałać, trzeba wziąć się w garść i (jak to napisał Pan Adam R.) "stworzyć organizacji reprezentującą tę właśnie grupę". Co stoi na przeszkodzie ażeby stworzyć taką organizacje i walczyć o swoje. Coś mi się wydaje że LOK najwięcej zarabia na właśnie organizacji takich mało znanych dyscyplin, biorą kasę i nic nie robią. Ja co narazię nie startuje w zawodach więc mam małe szanse ale mogę pomóc.

PostNapisane: Śr paź 24, 2007 6:21 pm 

Adam Różycki napisał(a):
Wojciech Taperek napisał(a):

Panie Wojtku,

Specjalnie podałem w moim poście link do statutu LOK'u aby można było przeczytać cele statutowe - jest ich co najmniej wiele. Najważniejsze jest w tym wszystkim brak zależności wprost między jakąkolwiek wpłatą, a przeznaczeniem tych pieniędzy. Przy okazji proszę jeszcze zwrócić uwagę, że modelarstwo kołowe jest nawet w statucie ujęte marginalnie.

... i jeszcze raz podkreślam, nic nie zmieni się w kwestii sportu jakim jest modelarstwo dopóki grupa ludzi zaangażowanych nie postanowi stworzyć organizacji reprezentującą tę właśnie grupę. Jeżeli stan aktualny będzie się utrzymywał to nic absolutnie się nie zmieni i pozostanie tylko puste narzekanie na forum.

Pozdrawiam
Adam Różycki

Tak Tak Panie Admie
ma Pan w 100% racje
cele ktore sa tam zapisane to np. szerzenia swiadomosci obrony cywilnej kraju :) to nic niema wspolnego z modelarsetwem, choc postep techniczny wyprowadzi mnie zbledu po glebszej analizie:))

nie oto chodzi w poprzednim poscie pisalem iz trzeba wybrac 2 3 osoby do reprezentowania nas w urzedzie lub w odpowiednich instytucjach, nietylko by wymusic kontrole nad Lok ale przede wszytkim by odebrac im mozliwosc niemal straszenia a zarazem pobierania skladek pod warunkiem nie dopuszczenia do satartow w MP

uwazam iz taka organizacja powinna istniec i owszem ale skladac sie tylko z MODELARZY czynnie dzialajacych a nie ludzi powiazanych z firmami modelarskimi . to oni powinni dostawac przed sezonem od sponsorow ,organizatorow,i tym podobnych programy imprez
i wybrac droga hmmnazwijmy to 'przetargu" na dany rok organizatora MP.

ta organizacja powinna miec status czyli innymi slowy byc stowarzyszeniem i laczyc w sobie modelarstwo kolowe jak i lotnicze.
powinny byc w nim "komurki" odpowiedzialne za dane dzialy modelarstwa jak i za kalendarz zawodow oraz nadzor nad organizacja MP

wiem ze to jest prawie niewykonalne gdyz ci ludzie musieli by wlasciewie poswiecic swoje rzycie prywatne(niezwiazane z modelarstwem, prace,,szkole itp) zeby to wszystko wykonac a praca ich powinna byc hmm charytatywna:)
wiec zadanie nie do osiagniecia
no chyba ze organizacja ta otrzymala by rodzaj dotacji z budrzetu gminy/panstwa.

to taka moja propozycja i dodam jeszcze popierajac jednego z przedmowcow iz wsciekanie sie na LOK do niczego nie doprowadzi
trzeba sie ich pozbyc i tyle. im szybciej tym lepiej.

FLOTA:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona