Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 12, 2026 6:11 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 11:12 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Moze czasami warto wiedziec co sie sprzedaje.
LRP selekcjonuje ogniwa Intellect a pozniej dodaje wlasna termokurczke HV2.

Mam duży szacunek dla twojego poziomu kierowania, modelm ale to, co napisałeś o akumulatorach LRP i Intellect woła o pomstę do nieba.
Posiadam na ten temat swoja odmienną wiedzę, ale nie odważyłbym się napisać takich bzdur.
W tej sytuacji poproszę cię Łukaszu o oficjalne potwierdzenie tego, co napisałeś oryginalnym pismem z formy Orion lub kogokolwiek kto rozsiewa takie bezpodstawne plotki.
Ktoś u was przesadził i to poważnie. :) :D :)

Dziekuje za szacunek.

U nas? Jakich nas? Jestem jeden. Co do Oriona to skad przypuszczenie, ze mam od nich takie informacje? Nie widze potrzeby przedstawiania zrodel informacji tak samo jak firma LRP nie widzi potrzeby informowania o tym kto jest producentem sprzedawanych przez nich ogniw.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 05, 2007 2:42 pm 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Nie widze potrzeby przedstawiania zrodel informacji tak samo jak firma LRP nie widzi potrzeby informowania o tym kto jest producentem sprzedawanych przez nich ogniw.

W moim poście umieściłem imię i nazwisko pracownika LRP który ta informacje nam przekazał. Czy ktoś się z tym zgadza czy nie to jego prywatna sprawa z pewnością natomiast źródło jest wiarygodne.
Natomiast ty krytykując treść postu bezpodstawnie porównujesz jakość LRP do innych firm ale źródła tej informacji nie znasz lub nie chcesz podać.
Wyjaśnij więc czemu służy twoja wypowiedź i o co ci chodzi bo nie rozumiem. :wink:

PostNapisane: Pt paź 05, 2007 3:53 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Mirco Thalheimer
LRP electronic GmbH

Czy ten Pan moze nam podac adres tej fabryki, nalezacej do LRP, w ktorej produkuje sie te celle?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 08, 2007 3:06 pm 

Cytuj:
Bo z tego co wiem to ogniwa po pewnym czasie przechodzą w stan "uśpienia" i dlatego pokazywało 0V. Wystraczy tylko na parę sek. każdą celę która pokazywała 0V podłączyć pod napięcie np. 5V, dosłownie na parę sek i później już będą pokazywać swoje napięcie.

Ale jakimś czasie ponownie wrócą do zera . Akumulatory z zerem nigdy nie osiagną pełnej pojemnosci oddanej (a tylko taka jest ważna ) . nawet te z naięciem poczatkowym 0,7V . Tylko te aku z napięciem powyżej 1V są pełno sprawne . Oczywiście mówimy o wyczynie przez wysokie W . Czy mam rację kolego Łukaszu ? :D :D

Cytuj:

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 08, 2007 5:08 pm 

Ale jakto ? ja akumulator który sam się rozładowuje do zera V w ciągu pół roku uważam ża uszkodzony, mam 8 letni pakiet 1700mAh , daje mało prądu bo stary i zużyty ale nie traci napiecia nawet po pół roku, po roku nie pamiętam ale wiem że nigdy jego napięcie nie padło do zera ani poniżej 6V czyli 1V na ogniwo, ogniwa firmy SAFT. Miałem akumulatorki które same traciły napięcie ale one były uszkodzone i po tygodniu miały 30% energi a po kilku tygodniach 0% i 0V

Ostatnio edytowano Pn paź 08, 2007 8:35 pm przez Defender, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 08, 2007 8:08 pm 

Ni-Mh tak mają, prąd samorładowania jest w nich na poziomie kilku mA, czym wyższa pojemność ogniwa tym jest większy. Dlatego nieużywane raz w miesiącu trzeba wyrównywć. Ogniwa Ni-Cd mają prądy samorozładowania na poziomie setek uA. Każdy może sobie policzyć ile trwa ich samorozładowanie. Ale nie ma róży bez kolców trzymanie ich w stanie naładowanym redukuje ich wydajność prądową.

Defender napisał(a):
Czyli na NI-Mh trzeba tak uważać ?, czy dotyczy to wszystkich marek ?

Tak wszystkie współczesne zawodnicze tak mają, raptem trzy marki na krzyż. Wynika to z procesów chemicznych zachodzących w tym ogniwie w czasie głebokiego rozładowania oraz z konstrukcji separatora w ogniwach zdolnych oddawać prądy większe niż 5C co nie jest domeną typowych akumulatorów Ni-Mh.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2