Piotrek93 napisał(a):
dzięki i czekam na dalsze informacje o tych modelach:)
Tak jak napisał Piotr Michalski. CD3 ma napęd wałkiem, a GPX4 paskiem, a dokłądniej 3 paskami.
GPX4 - model zbliżony budową do modeli typowo zawodniczych, silnik ulokowany w poprzek modelu, napędzany silnikiem Hyper .12, zauważyłem że na rcworld jest mało części zapasowych do tego modelu. Pasek jest zawsze bardziej kłopotliwy, awaryjny, jak się zerwie to wymiana kosztuje ok. 60 zł, o model z paskiem trzeba bardziej dbać, ale z kolei pasek stawia miniejszy opór i jest bardziej efektywny w przeniesieniu napędu.
CD3 - model z wałkiem, silnik ulokowany wzdłuż modelu z boku, przez co jest trochę zaburzony podział masy 50/50. Wałek stawia większy oprór, ale jest bardziej niezawodny i trwalszy od pasków. CD3 ma gorszy silnik - Force .12, ale za to w zestawie masz starterbox i fail safe.
Oba modele mają aluminiowe amortyzatory, 2 biegi, centralną metalową tarczę hamulcową, aparaturę Ofny.
GPX4 będzie na pewno szybszy od CD3, ale z kolei do CD3 jest wiekszy wybór częsci zapasowych oraz części tuningowych. Ja osobiście mam Ofnę CD3 i pierwsze co zrobię to po przejechanym sezonie wymieniam silnik na lepszy, tylko jeszcze nie wiem jaki.
Jeżeli chcesz lepszy model od początku, to lepiej GPX4, natomiast CD3 gdybyś wolał troche pobawic się w ulepszanie napędu, bo resztę mozna zostawić.
Ofna generalnie jest dobrą, dużą firmą, która ma długie doświadczenie w modelach (co prawda z większym naciskiem na off) i dlatego kupujac ich modele nie jesteś narażony na jakiś szajs, który rozleci się Tobie po kilku miesiącach.
Przejżyj też sobie ofertę Kyosho, bo ich modele też są fajne, mało awaryjne i z dostępem do części. Między innymi FW05 - zresztą w budowie bardzo zblizony do Ofny CD3.