Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 13, 2026 9:22 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 27, 2007 6:46 am 

duke14 napisał(a):
Wiesz jeżeli kupuje silnik z górnej półki ( i nie ważne czy to silnik do heli, samolotu czy samochodu) to oczekuję że za wysoka cenę dostanę coś w zamian(w tym przypadku elementy które zapewnią duża wydajność lub osiągi).

kolego jakie masz doświadczenie w projektowaniu maszyn i łożyskowaniu ich elementów obrotowych?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 27, 2007 3:23 pm 

Hmmm dobre pytanie. Nie jestem projektantem ani inżynierem i nie projektowałem żadnej maszyny. A więc w projektowaniu(dosłownym nie mam doświadczenia). Jestem zwykłym użytkownikiem różnych rzeczy. Na forum wyrażam swoje zdanie i opinie na dany temat. Jeśli sądzi Pan, że mowie źle to proszę mnie poprawić. Może Pan jest inżynierem, oświeci mnie Pan, uświadomi w błędzie(bo przecież z góry wiadomo, że nowicjusz na forum to i nowicjusz we wszystkim prawda?). Tak, bo ja nie mam innego zajęcia tylko wprowadzać ludzi w błąd innym mówić, że źle mówią i samego siebie utwierdzać że jestem naj naj naj i wszystko o wszystkim wiem.

PS: czy trzeba być projektantem/ inżynierem i projektować "wynalazki", żeby mieć doświadczenia w budowie maszyn, w których znajdują się elementy ruchome? :?:

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 27, 2007 6:17 pm 

Witam

:arrow: Duke14 postaram ci się to w miarę logicznie wytłumaczyć.

Łożyska ślizgowe bardzo często się stosuje w urządzeniach precyzyjnych takich jak tokarki zegarmistrzowskie, narzędzia medyczne czy też dentystyczne (przy cenie kilku tysięcy za sztukę to raczej są odpowiednio wykonane). W niektórych z nich obroty potrafią przekraczać grubo ponad 20000 obrotów na minutę a przy tym muszą być bardzo precyzyjne i wytrzymałe. W motoryzacji też się je stosuje. Spotkałem się z japońską ciężarówką gdzie układ kierowniczy był wykonany na ślizgach i zaczął szwankować dopiero po 20 latach. Jeżeli materiał z którego jest zrobiona panewka i wałek oraz używa się odpowiednich olejów potrafią one przeżyć wiele lat. Sam mam tokarkę która ma już ponad 25 lat i działa bez problemów i niema luzów. Więc używanie łożysk ślizgowych nie jest cofaniem się wstecz tylko wybraniem najlepszego rozwiązania technicznego.

Co do silników lotniczych to wstawienie tam panewek nie jest takim złym rozwiązaniem. Weź pod uwagę że wał śmigła jest praktycznie równomiernie obciążony i nie narażony na duże siły boczne co ma miejsce przy samochodach. Zębatki na silniku wywierają dość duże siły na siebie co przenosi się bezpośrednio na łożyska. Więc przy odpowiedniej eksploatacji ślizg powinien trochę posłużyć.

:arrow: Hodi77

Przewiduje że silnik lotniczy nie dość żeby się szybko zagotował to ze względu na swoją moc oraz obroty kompletnie by się nie sprawdził a do tego padł po przejechaniu kilku litrów.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 27, 2007 7:19 pm 

Dziękuję za obszerną wypowiedź, zresztą po budowie karteru (OS seria La)na zdjęciach widać, że na wale nie ma łożysk. Wiadomo, że technologie i materiały się zmieniają(na lepsze). :wink:
Przepraszam wszystkich za moje niezbyt zrozumiałe posty po prostu czasami trudno jest napisać to co jest głowie a nie wie się jak mądrze przelać na "papier"(forum oczywiście :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 27, 2007 11:44 pm 

Dziękuje wszystkim za wyczerpujące informacje

:arrow: XAX porusze jeszcze ten temat jak sie w serwisie jakoś spodkamy :D

Pozdrawiam
Rafał

Temat uważam za wyczerpany ,zamknięty...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2