Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 20, 2026 11:54 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł: Re: :)
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 11:01 am 

Marek Pleskacz napisał(a):
Chyba zle mnie zrozumiales albo ja sie zle wyrazilem.
Ja nie jestem zwolenniem systemu sensorowego.

A i ja nic takiego nie napisałem.
Ogólnie dla mnie dyskusja o wyższości jednych nad drugimi nie ma większego sensu, bo różnice są i tak minimalne. A i tak marketingowo zwycięży nie lepszy, tylko tańszy w produkcji i prostszy w użyciu.

A zawodnicy oczywiście będą używać tego, co według nich daje te setne części sekundy przewagi. Jak w muzyce melomani płacący grubą kasę za lampowe wzmacniacze i analogowe płyty :)
Bo prawda jest taka, ze im mniejsza nisza, tym większe ceny.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 22, 2007 5:36 pm 

Tu jest pokazane;] http://www.rcboataholic.com/motors/motor_brushless.htm

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 22, 2007 8:55 pm 

Marku,
Czy twierdzenie, że systemy sensorowe szybciej startują jest poparte jakimś testem porównawczym, czy jest to twierdzenie z "powietrza"?
Generalnie poza wywodami teoretycznymi na ten temat, które z reguły wskazują na przewagę technologi którą posiada/produkuje autor wywodu, nie znalazłem takiego testu. Niestety opinia zawodników też nie jest miarodajna, bo przepisy im nie pozostawiły prawa wyboru.

Stąd moja ciekawość skąd takie twierdzenie?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 22, 2007 9:09 pm 

KiT napisał(a):
Marku,
Czy twierdzenie, że systemy sensorowe szybciej startują jest poparte jakimś testem porównawczym, czy jest to twierdzenie z "powietrza"?
Generalnie poza wywodami teoretycznymi na ten temat, które z reguły wskazują na przewagę technologi którą posiada/produkuje autor wywodu, nie znalazłem takiego testu. Niestety opinia zawodników też nie jest miarodajna, bo przepisy im nie pozostawiły prawa wyboru.

Stąd moja ciekawość skąd takie twierdzenie?

Z osobistego doswiadczenia.
Systemy sensorowe nigdy nie mialy problemu z natychmiastowym startem. Bezsensorowe systemy niektorzy zawodnicy musieli trzymac na malych obrotach przed startem (ECO Expert) aby nie zostac w tyle juz na starcie.
Oczywiscie sedziowie ich za to zdyskwalifikowali.

Co do przepisow w klasie 1:10 modified to nie zabraniaja one stosowania systemow bezsensorowych wiec niebardzo wiem o czym piszesz.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 23, 2007 10:27 pm 

Piszę o przepisach określających wymiary i parametry rotora umożliwiające właściwie użytkowanie silników 2 producentów i tak się składa, że są to kontrukcję tylko sensorowa.

Czyli z tego co napisałeś dokładnie jedna kontrukcja jednego producenta miała problemy ze startem i stąd ten wniosek, dobrze zrozumiałem?

Na czym dokładnie ten problem polegał?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 24, 2007 12:17 pm 

KiT napisał(a):
Piszę o przepisach określających wymiary i parametry rotora umożliwiające właściwie użytkowanie silników 2 producentów i tak się składa, że są to kontrukcję tylko sensorowa.

Przepraszam ale nadal nie rozumiem.
Co oznacza stwierdzenie "wlasciwe uzytkowanie silnikow"?
Czy przez "wlasciwe" masz na mysli "zgodne z przepisami"?

KiT napisał(a):
Czyli z tego co napisałeś dokładnie jedna kontrukcja jednego producenta miała problemy ze startem i stąd ten wniosek, dobrze zrozumiałem?

Problem miala wiekszosc (wiekszosc jezdzi na systemach bezsensorowych) modeli tylko ze jeden z nich probowal z tym walczyc trzymajac model na obrotach przed startem i na komende start opuszczal model do wody i dodawal gazu. Poniewaz dawalo mu to szybszy start niz inni, ci inni go oprotestowali ze skutkiem dla niego niemilym.

KiT napisał(a):
Na czym dokładnie ten problem polegał?

Modele z tym problemem pozostawaly na starcie w tyle o 1-2 metry.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 10:03 pm 

Marku,
Właściwie a nie właściwe. Jedna litera a znaczenie inne.

Na łódkach się nie wyznaję to nie wiem jak tam bezszczotkowce startują. Niemniej z tego co piszesz to winiosek jest podparty jednostkowym doświadczeniem z pojedyńczym zestawem pojedyńczego producenta stosowanym przez dość orginalnego zawodnika.

Ciut mało by budować spójne teorie.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 10:28 pm 

KiT napisał(a):
Marku,
Właściwie a nie właściwe. Jedna litera a znaczenie inne.

Widocznie nie zalozylem okularow.:)
Jednak Twoja teza ze przepisy umozliwiaja startowanie jedynie na systemach sensorowych jest nieprawdziwa.
Przepisy dopuszczaja stosowanie silnikow bezsensorowych jesli tylko sa rozbieralne i z okreslona kontrukcja rotora.

KiT napisał(a):
Na łódkach się nie wyznaję to nie wiem jak tam bezszczotkowce startują. Niemniej z tego co piszesz to winiosek jest podparty jednostkowym doświadczeniem z pojedyńczym zestawem pojedyńczego producenta stosowanym przez dość orginalnego zawodnika.

Ciut mało by budować spójne teorie.

Teraz chyba Ty nie zalozyles okularow czytajac moje wypociny.

Napialem ze wszyscy stosujacy rozne systemy bezsensorowe (a wiekszosc je stosuje) miala ten problem tylko jeden z nich probowal cos temu zaradzic. Za co zostal zdskwalifikowany.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 08, 2007 7:56 pm 

Marku,
A podaj kilka przykładów tych systemów bezsensorowych które zawiodły. Warto wiedzieć na co uważać.

Jak rozumiem skok i średnica śruby była dopasowana do momentu na wale, czyli podstawy poprawnego działania systemu spełnione.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 08, 2007 9:19 pm 

temat trochę zboczył z oryginalnego kursu, ale że nikt nie protestuje - pociągnę go dalej w tę stronę...

otóż poczyniłem następującą obserwację - myślę, że inni użytkownicy Mamb - czy to dużych, czy małych, to potwierdzą - ja mam obie i obie tak mają - otóż: system bezsensorowy Mamby działa bez zarzutu przy starcie z miejsca - regulator wie, w którą stronę ma się kręcić i nie robi żadnych "testów" w zauważalnych okiem lub uchem momentach od wciśnięcia gazu.
Jest jednak taki moment zawahania w momencie kiedy silnik zwalnia i już prawie się zatrzymuje - jeśli się wówczas doda gwałtownie gazu - wówczas silnik się jakby "dławi", a potem następuje erupcja mocy - jeśli się dobrze opanuje wyłapywanie tego momentu, to uda się go wywołać 3 razy na 4 próby, albo nawet częściej. Efekt ten występuje zarówno w małej jak i dużej mambie. Nie jest to dla mnie problemem, bo podczas wyścigu model nigdy nie zwalnia do aż tak niskich obrotów silnika, przy których występuje to zjawisko (no może jedynie podczas niektórych wypadków kiedy to model po paru koziołkach ląduje na cztery koła), niemniej jednak taki efekt można zaobserwować.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 09, 2007 12:45 am 

Tak obserwowałem ale tylko przy ustawieniach z limitem napięć tak jak dla zasilania z lipoli. W ustawieniach no-limits nie.

Natomiast system sobie nie radzi przy źle dobranych przełożeniach. Wtedy się dławi i nieźle grzeje.

Ale to samo opisują właściciele sensorowych konstrukcji. Nie wiem jak jest z silnikami szczotkowymi bo miałem 4-5 sztuk i żaden mi nie przypadł do gustu.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 09, 2007 11:49 am 

Czesc Robert,

KiT napisał(a):
Marku,
A podaj kilka przykładów tych systemów bezsensorowych które zawiodły. Warto wiedzieć na co uważać.

Niestety nikt nie zapisal tych danych.
Co do tego zdyskfalifikowanego zawodnika to jesli pamiec mnie nie myli to byl to silnik Kontronic i regulator Hacker.

KiT napisał(a):
Jak rozumiem skok i średnica śruby była dopasowana do momentu na wale, czyli podstawy poprawnego działania systemu spełnione.

Modele w klasie ECO nie dojechaly by do mety gdyby te parametry byly zle ustawione poniewaz aby skonczyc bieg trzeba wyciagnac z akumulatora wszystko co on moze dac w ciagu 6 minut.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 09, 2007 8:44 pm 

Koledzy a jaka jest róznica mocy pomiędzy silnikiem szczotkowym a bezszczotkowym czy bezszczotkowce całkowiecie miażdża szczotkowca ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 09, 2007 9:27 pm 

Bezszczotkowce maja wyższą sprawność, oraz dużo (2-3x) większą moc maksymalną przy tej samej wadze silnika. Oczywiście mam na myśli silniki przyzwoitej klasy, bo do "blaszaków" w ogóle nie ma co bezszczotek porównywać :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 09, 2007 10:36 pm 

Jeśli jest aż tak super to nie ma się co zastanawiać nad szczotkowcem, cena jest jak patrzę po sklepach bardzo podobna przy tej samej klasie silników.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona