Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 10:10 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 9:14 pm 

Witam!

Jak w temacie. Na forum znalazłem opis po angielsku jednak po przeczytaniu niewiele mi to mówi. Może ktoś ma taki opis po polsku lub sam może krótko napisać? Koła z tyłu mam w negatywie, sprężyny skręcone dość mocno.

pzd

RS4

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 04, 2007 9:30 pm 

Tył miękkie opony i miękkie sprężyny, jeśli z tyłu jest dyfer kulkowy to poluzuj go.

PostNapisane: Śr wrz 05, 2007 8:29 am 

Staszewski Jacek napisał(a):
Koła z tyłu mam w negatywie

a co to znaczy? mówisz o zbierzności (toe-in) czy pochyleniu kół (camber) - a może jeszcze o czymś innym? i co dla Ciebie oznacza "negatyw"?

Czy nadsterowność występuje na wejściu w zakręt czy na wyjściu z zakrętu?

Również dobrze byłoby, abyś podał konkretne wartości poszczególnych ustawień (w stopniach), zarówno z tyłu jak i przodu.

Czy używasz stabilizatorów? (jeśli tak to jakich i gdzie?)

Oprócz "twardości" sprężyn bardzo duże znaczenie dla nad- i podsterowoności modelu ma tzw. "droop" - nie ma bezpośredniego tłumaczenia na polski, ale polga to w skrócie na tym jak wysoko (w mm) można podnieść tył/przód modelu do góry (po uprzednim dociśnięciu go do podłoża i pozwoleniu mu na wstanie), zanim koła oderwą się od ziemi (podnosić należy umieszczając np śrubokręt gwiazdkowy na linii osi symetrii modelu) - oczywiście obydwa koła powinny odrywać się równocześnie, ale to już inna bajka. Jakie są wartości "droop" w Twoim modelu z tyłu i przodu?

Na jakich dyferencjałach jeździsz?

Na jakich oponach jeździsz? (czy takie same masz z tyłu i przodu?)

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 07, 2007 9:00 am 

Negatyw - chodzi mi o pochylenie kół (camber)

Jestem początkującym więc nie posiadam jeszcze takiej wiedzy.
Nadsterowność pojawia się w momencie wyjścia z zakretu. Opony piankowe, przód:35, tył:40. Dokładych parametrów pochylenia kół nie mogę podać, przynajmniej teraz (nie ma mnie w domu).

Przednie koła wyglądają jakby były rozbieżne. W oryginale mój model nie ma dużych możliwości regulacji. Czekam na zestaw śrub rzymskich, które pozwolą mi dokładnie wyregulować model.

Jeśli chodzi o dyfry to są fabryczne HPI od rs4. Stabilizatorów nie używam.

Wartości Droop postaram się podać wieczorem.

Gdzie znajdę wyjaśnienia i opis tych wszystkich pojęć?

RS4

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 07, 2007 9:55 am 

No to wszystko jasne, opony za twarde z tyłu. Jeżeli już to tył powinien być 35 lub 37 a przód 40. Również sprężyny z tyłu nie powinny być twardsze niż na przodzie.

Tytuł: :)
PostNapisane: So wrz 08, 2007 7:25 am 

Witam
Ja mysle ze nie to jest podstawowym problemem kolegi
Piszesz ze masz kola piankowe a tokarka do opon pewnie nie dysponujesz,
wiec masz z przodu opoy wieksze o pare milimetrow a to wlasnie daje taki efekt.
Co ja radze:
Kup sobie w markecie pilnik do kafli lazienkowych zamocuj kola na wiertarke
np. za pomoca wyjecia polosi ze zwrotnic i wkrecenia ich w uchwyt wiertarki
Potem sowmiarka w 1 dlon pilnik w 2 i szlifuj az osiagniesz ta sama srednice z przodu i z tylu:)

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 10, 2007 7:40 pm 

Witam!

Droop to około 2 mm przód i tył.

Opony faktycznie z przodu mają większą średnicę niż opony tylne. A nawet opony z przodu nie mają takiej samej średnicy. Myślę, że to właśnie jest przyczyna.

Czy opona powinna mieć jednakową średnicę po zewnętrznej jak i po wewnetrznej stronie?

RS4

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 11:07 am 

Witam!

Czy któryś z kolegów może podpowiedzieć mi, jaki wpływ na zachowanie się modelu mają poszczególne ustawienia: toe-in/out, droop itp.

RS4

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 14, 2007 12:55 pm 

Taki opis, żeby był wartościowy musiałby być mocno rozbudowany. Poszczególne ustawienia są od siebie mocno zależne i w kilku żołnierskich słowach nikt precyzyjnie Ci nie odpowie. Po przeczytaniu 3 obszernych materiałów (razem ponad 100 stron) i wielu wielu mniejszych mogę Ci jeszcze dopowiedzieć, że nawet profesjonaliści nie są we wszystkich punktach zgodni. Jeśli rzeczywiście chcesz poczytać wartościowe materiały to pozostaje język angielski. Napisałeś, że coś przeczytałeś po angielsku, ale tak na wszelki wypadek:

http://www.teamxray.com/teamxray/showfi ... le_id=2525
http://home.scarlet.be/~be067749/58/

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 15, 2007 3:40 pm 

Dzięki za pomoc.

RS4

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 15, 2007 5:00 pm 

Staszewski Jacek napisał(a):
Witam!

Czy któryś z kolegów może podpowiedzieć mi, jaki wpływ na zachowanie się modelu mają poszczególne ustawienia: toe-in/out, droop itp.

ja nieśmiało pozwolę sobie podzielić się swoimi obserwacjami dotyczącymi tych dwóch parametrów:

- toe-in na tylnych kołach - im bardziej zbierznie koła są ustawione tym mniej nadsterowny (bardziej podsterowny) staje się model - w modelu 1/10 wartość toe-in powinna mieścić się w przedziale od -0,5 do -2,5 stopnia - być może zwiększenie zbieżności w Twoim modelu powinno pomóc?
kół z tyłu, w modelu 4WD nie powinno się ustawiać równolegle, a tym bardziej - rozbieżnie...
nie zauważyłem wpływu toe-in/out z przodu na nad- podsterowność. większość zawodników ustawia koła rozbieżnie - to stabilizuje model na prostych.

- droop - im większy - tym większy następuje transfer masy z boku na bok oraz przód-tył - na nierównym torze zapewnia większą przyczepność, jednak model wolniej reaguje na szybkie ruchy kierownicą.
zwiększenie wartości droop-u z tyłu w Twoim modelu powinno nieco go "przykleić" - zatem nadsterowność powinna się zmniejszyć.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 15, 2007 5:14 pm 

A ja cały czas twierdzę, że opony z tyłu za twarde w stosunku do przodu. I jeszcze te sprężyny z tyłu "dość mocno skręcone".

Tytuł: Re: :)
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 9:04 am 

Piotr Łękarski napisał(a):
Witam
Ja mysle ze nie to jest podstawowym problemem kolegi
Piszesz ze masz kola piankowe a tokarka do opon pewnie nie dysponujesz,
wiec masz z przodu opoy wieksze o pare milimetrow a to wlasnie daje taki efekt.
Co ja radze:
Kup sobie w markecie pilnik do kafli lazienkowych zamocuj kola na wiertarke
np. za pomoca wyjecia polosi ze zwrotnic i wkrecenia ich w uchwyt wiertarki
Potem sowmiarka w 1 dlon pilnik w 2 i szlifuj az osiagniesz ta sama srednice z przodu i z tylu:)

Witam wszystkich,
Pozwolę sobie skorzystać z tego, ze taki temat już został rozpoczęty i mam pytanie. Czy to jest normalne, że koła piankowe po kilku jazdach robią się stożkowe (to znaczy, że bardziej scierają się od wewnętrznej krawędzi). Czy to wynika ze złego ustawienia pochylenia kół, czy też jest to normalny efekt, a koła są prawidłowo pochylone. Jeżeli tak, to czy tokarka do kół służy także do wyrównywania kół, i nadawania im właściwego kształtu?
I jeszcze jedno. W innym miejscu na tym forum czytałem, że opony powinny być twardsze z tyłu ??? Czy to zależy od modelu???

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 17, 2007 11:07 am 

ja zauważyłem, że ścieranie się opon piankowych nie tyle ma związek z pochyleniem, co ze zbieżnością kół.

z tyłu, gdzie koła są zbieżne, bardziej zużywają się zewnętrzne krawędzie, natomiast z przodu, gdzie koła są ustawione rozbierznie - bardziej zużywają się wewnętrzne krawędzie opon.
jest to normalne i nie wynika ze złych ustawień.

należy natomiast bezwzględnie pilnować średnic opon bok-bok (najlepiej zapobiegać nierównemu zużyciu przez zamienianie kół stronami co kilkanaście/kilkadziesiąt minut jazdy) i przód tył - szczególnie to drugie ma zasadniczy wpływ na zachowanie modelu w zakręcie - może być przyczyną nadsterowności (przednie koła z większą średnicą niż tylne) i podsterowności (przednie koła o mniejszej średnicy niż tylne) - to przy dyfrach innych niż one-way z przodu, natomiast przy one-way`u należy stosować opony o 1-2 mm mniejszej średnicy z przodu

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 18, 2007 10:31 am 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
ja zauważyłem, że ścieranie się opon piankowych nie tyle ma związek z pochyleniem, co ze zbieżnością kół.

z tyłu, gdzie koła są zbieżne, bardziej zużywają się zewnętrzne krawędzie, natomiast z przodu, gdzie koła są ustawione rozbierznie - bardziej zużywają się wewnętrzne krawędzie opon.
jest to normalne i nie wynika ze złych ustawień.

Czyli jeżeli opony z tyłu (mam zbieżność 2 stopnie) ścierają mi się bardziej od wewnątrz, to znaczy, żę mam je za bardzo pochylone? A Ty w swoim modelu ustawiasz koła pod kątem 90 stopni do podłoża, czy też pod kątem? A wiesz moze ile kosztuje tokarka do opon piankowych?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona