Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 2:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 10:08 pm 

no ok. Podgrzewacz sie laduje i jutro sprawdze na spokojnie.
ale czy jest to mozliwe ze az tak zalalem silnik ze tak mocno cieklo?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 26, 2007 10:14 pm 

widziałem przypadki, ze paliwo lało się przez przednie łożysko

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 9:26 am 

Tomasz Ostrowski napisał(a):
widziałem przypadki, ze paliwo lało się przez przednie łożysko

widziałem silnik, który tak chlapał przez przednie łożysko, że jak się przyłożyło rękę w okolice gaźnika, to po chwili cała ręka była tlusta od paliwa - ale to skrajny przypadek.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 1:02 pm 

miałem 2 silniki hpi t-15 i w obu po kilku litrach zaczło właśnie z przednich łożysk lać się paliwo :?
niewiem co te silnik hpi t-15 mają za badziewne łożyska :?
może w twoim przypadku jest tak samo chociaż masz silnik g3.0..

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 1:35 pm 

Ok dotarty i smiga :D

Teraz go wyczyszcze, zabezpiecze i jak nastepnym razem bede szedl przyjze sie dokladnie czy wycieka a jezeli tak to skad (chociaz ciezko mi uwiezyc ze w nowiutkim prosto ze sklepu modelu moze byc np. bak uszkodzony,bo przygladalem sie i wygladalo jakby tam byl problem).

Jak cieply to pali za pierwszym razem,pieknie chodzi :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 1:59 pm 

Juz doszedlem co i jak :?

Niestety zbironik paliwa od spodu przecieka :/ co za tandeta grrr.
cos musze wykombinowac albo wymienic.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 6:14 pm 

oki moze cos napisze bo widze ze juz o moim temacie wszyscy zapomnieli :P

jutro mam zamiar odpalic pierwszy raz model ale mam jeszcze pare waznych pytan

-czy jak bede mial zle ustawiony silnik przy odpalaniu moge go uszkodzic ? bo nie wiem jakie sa ustawienia seryjne :?

-jak powinien pracowac silnik ?

-co z temperatura ? jak moge to sprawdzic bez termometru , co sie bedzie dzialo z silnikiem jak sie przegrzeje , i co zrobic zeby temu zapobiec

-i jak odpalic i jezdzic na poczatku ? (mam szarpanke i pompke do paliwa)

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 27, 2007 7:44 pm 

DawMog napisał(a):
oki moze cos napisze bo widze ze juz o moim temacie wszyscy zapomnieli :P

jutro mam zamiar odpalic pierwszy raz model ale mam jeszcze pare waznych pytan

-czy jak bede mial zle ustawiony silnik przy odpalaniu moge go uszkodzic ? bo nie wiem jakie sa ustawienia seryjne :?

nie, najwyżej się nie uruchmi

DawMog napisał(a):
-jak powinien pracowac silnik ?

stabilnie w całym zakresie obrotów, dymiać w całym zakresie obrotów

DawMog napisał(a):
-co z temperatura ? jak moge to sprawdzic bez termometru , co sie bedzie dzialo z silnikiem jak sie przegrzeje , i co zrobic zeby temu zapobiec

kropla śliny na radiator, powinna odparowywać powoli, nie gwałtownie
jak odparowuje gwałtownie wzbogacić mieszankę

DawMog napisał(a):
-i jak odpalic i jezdzic na poczatku ? (mam szarpanke i pompke do paliwa)

model na podstawkę, pompka dopompować tak, zeby paliwo w wężyku doszło do gaźnika, potem nacisnąć jeszcze raz lub dwa, ustawić przepustnicę na 1/4, nakładać grzałkę i ognia.
Jak nie będzie odpalał, a szarpanka bedzie stawiać opór, wykręcić świecę (uwaga na podkładkę), obrócić do góry kołami i ciągnąć za szarpankę wydmuchac paliwo z cylindra, wkręcić świecę, zmniejszyć gaz, nakładać grzałke i ognia.

jak odpali zdjąć grzałkę, zostawić niech popracuje z minutę, potem na koła i powoli jazda

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 10:32 am 

Mam następujący problem, wczoraj doszedł pocztą do mnie mój pierwszy model-Carson Double-T.Od razu po wyjęciu modelu z pudełka, podłączyłem grzałkę do ładowania, ładowała się 2 godziny, tak jak kazał poprzedni właściciel (model używany), silnik dotarty, wszystko ustawione niby dobrze.Nalałem jakieś 3/4 zbiornika paliwa, może nawet więcej.Wkładam grzałkę na świece (zaraz po odłączeniu od ładowarki), czekam około 20 sekund, ciągnę szarpankę (energicznie, nie do końca, jak kazał poprzedni właściciel), model za każdym szarpnięciem wydaje tylko taki "pusty" dźwięk i nic sie nie dzieje, próbowałem tak z pół godziny, później chwile już bez grzałki próbowałem, i to samo.Naładowałem od nowa grzałkę i dzisiaj ponowna próba, i nadal to samo.W innym temacie, czytałem o tym aby trzymać tłumik z początku, aby paliwo doszło do silnika, ale po 2/3 próbach pociągnięcia z zatkanym silnikiem nie widzę aby coś wpływało do rurki.Próbowałem jeszcze raz z grzałką, i nadal to samo.Proszę o odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 10:52 am 

Sprawdz czy swieca działa bo jak pol h grzałes to mogla pojsc. Paliwo pompuj przez zdjecie z wydechu wezyka i dmuchanie w niego

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 2:25 pm 

Dzisiaj razem z kolegą odkręciliśmy cylinder, i wyjeliśmy świece, i co sie okazało?Świeca sie żarzy po włożeniu do grzałki, w takim razie jest sprawna?
W takim razie, myślę że może coś z tą mieszanką nie tak czy coś, bo jak ciągnę szarpankę to nie widzę aby paliwo wlewało sie do tej niebieskiej rureczki, która idzie do silnika, może jest gdzieś przykręcony dopływ czy coś?Proszę o odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 2:37 pm 

DRIVER napisał(a):
Dzisiaj razem z kolegą odkręciliśmy cylinder, i wyjeliśmy świece, i co sie okazało?Świeca sie żarzy po włożeniu do grzałki, w takim razie jest sprawna?
W takim razie, myślę że może coś z tą mieszanką nie tak czy coś, bo jak ciągnę szarpankę to nie widzę aby paliwo wlewało sie do tej niebieskiej rureczki, która idzie do silnika, może jest gdzieś przykręcony dopływ czy coś?Proszę o odpowiedź.

u mnie tez sie zarzyla, ale byla niesprawna.
pierwsze co zrob to wymien swiece i zobacz czy bedzie to samo.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 4:21 pm 

Przed chwilą wyszedłem jeszcze raz sprawdzić czy nie odpali, więc teraz włożyłem grzałkę, z zegarkiem w ręku odczekałem równe 20 sekund.Po czym po 1 szarpnięciu samochód odpalił! :) Ale bardzo szybko sie paliwo skończyło, po jakiś 5 minutach, a było ponad 3/4 zbiornika.Samochód kilka razy dachował, poszedłem kawałek dalej, i straciłem kontrole bo samochód zaczął sam skręcać, i włączał sie gaz cały czas, i chamował, po czym kilka razy dachował aż został na dachu, wtedy szybko zatkałem tłumik, z którego leciało nitro, cały samochód jest w paliwie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 4:25 pm 

Po co czekasz 20s po załozeniu grzałki?? Świeca sie rozgrzewa w sekunde

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 24, 2007 8:06 pm 

baggus napisał(a):
Po co czekasz 20s po załozeniu grzałki?? Świeca sie rozgrzewa w sekunde
Tak kazał poprzedni właściciel, inaczej sie nie włącza.Trochę już "off-topuje" ale już jak zaczełem pisać to dokończę.Później wyszedłem z kolegą przed blok, aby już pojeździć, po wyczyszczeniu samochodu, nie chciał odpalać, więc zdjełem cylinder, i wyjełem świece, była cała w paliwie ten tłok(?) pod nią też, więc przeczyściłem je suchą szmatką.Złożyłem i odpalił, za pierwszym szarpnięciem, dobrze że był skierowany w stronę ściany bloku, włączyłem szybko odbiornik i aparaturę nie mogłem regulować wogulę gazu, cały czas serwo ciągneło gaz na maxa, szybko wziełem szmatkę i ze wszystkich sił ściskałem tłumik, nic to nie dawało, silnik się nie wyłączał, z czasem coraz głośniej chodził, aż niemożna było wytrzymać hałasu, więc odbiegłem od samochodu, już myślałem że to po silniku, ale nie mogłem na to patrzeć, podbiegłem szybko z kolegą do samochodu, ja złapałem serwo co zwolniło ciut obroty, a kolega zaciskał tłumik przez szmatkę, niestety silnik nie chciał się wyłączyć, troszkę sie "uspokojił", w między czasie jak sie to działo paliwo w zbiorniku paliwa bulgotało tak jak by sie gotowało, aha zapomniał bym dodać z wylotu-ta pierwsza część wydechu, która wychodzi z silnika, bardzo mocno ciekło paliwo, i zabarwiało się aż na taki zielony kolor.Po jakimś czasie skończyło się paliwo w zbiorniku, później pochodził kilka sekund, i nagle jak by dostał znowu ogromnych obrotów, i zgasł.Od tamtej pory nie próbowałem już odpalać silnika, i zbętka (atakująca?) ta największa, pierwsza z tyłu, ona jest z plastiku, i są ząbki, dość długie, na połowie zębatki ząbki się ztarły niemal całkowicie, ale tylko na jakiejś połowe, reszta ząbków jest w niemal idealnym stanie.Bardzo proszę o pomoc, i poradę, od czego mam teraz zacząć?Myślę że jedyne co sam teraz mogę zrobić, to rozłożyć silnik, i go wyczyścić.Aha zapomniałem dodać, wcześniej myślałem z kolegą że paliwo nie dochodzi do silnika, i to co jest koło filtra powietrza, tam gdzie idźie rurka ze zbiornika paliwa, to tam jest takie przekrętło, które reguluje sie płaskim śrubokrętem, to chyba zakrętka mieszanki paliwa, to rozkręcaliśmy ją czy to czasami nie jakaś blokada czy coś.Może to przez to?Może za bogata mieszanka, przez co za dużo paliwa dochodziło do silnika?Bardzo proszę o odpowiedź.
Ps.przypomnę że model samochodu to Carson Double-T.
EDIT:Obejrzałem tą zębatke, i jednak cała jest "wytarta, tylko w połowie troche mniej, bo kawałek ząbków jest, ale kawałek zębatki jest niemal "gładki".Zamieszam zedytowane przezemnie zdjęcie podwozia tego modelu, strzałką zaznaczyłem miejsce która to zbębatka, inne zębatki są (chyba) metalowe, i wyglądają na całe.
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona