Witam,
Zakupiłem używany model
[url=http://www.zabawki-modele.pl/catalog/product_info.php?cPath=71_76&products_id=2188&osCsid=4eb8f4d8f4adc6917c02d04dd514166a]Rising Storm 4WD Buggy XB Pro - DF-02
[57731][/url]. Jak sądzę, model posiada standardowy silnik 540, nie sądzę aby reszta części była zmieniana (nie znam się więc mogę się mylić). Całość dopełnia pakiet Carson NiCd o pojemności 1500. Model jest wyposażony w regulator TEU-101BK.
. Co chcę dokupić:
Chciałbym zakupić drugi pakiet ale waham się pomiędzy dwoma (jeśli ktoś ma inne propozycje, proszę o radę)
1) pakiet NiCd zbudowany z wykorzystaniem ogniw Sanyo o pojemności 2400mAh
2) pakiet NiMh zbudowany z wykorzystaniem ogniw Sanyo o pojemności 3600mAh
Impedancja wewnętrzna ogniw dla pierwszego pakietu 3,9 mohm; dla drugiego 5,0 mohm. Więc prośba o radę - który pakiet wybrać. Wiem, że NiCd posiadają efekt pamięciowy (jak sądzę, nie jest to dla mnie problem, gdyż zawsze przed ładowanie rozładowywałem akumulatory - wykorzystuję do tego ładowarkę mikroprocesorową, którą zakupiłem do ładowania pakietów do ASG). Jeśli macie inne typy, w podobnej cenie z chęcią skorzystam z Waszych rad.
Czemu tak się rozwodzę nad wyborem pakietu. Tylko dlatego, że zamierzam dokupić drugi silnik i boję się, że będzie on posiadał większe zapotrzebowanie na energię.
. Co chcę osiągnąć:
Chciałbym zwiększyć szybkość poruszania mojego modelu. Nie mówię tu o jeździe we względnie ciężkim terenie, ale o szybkiej jeździe po utwardzonym, piaszczystym podłożu, żwirze bądź wręcz asfalcie. Nie będę ukrywał, że czasem chciałbym wypaść z modelem i pojeździć nim po lesie - a raczej leśnymi ścieżkami.
Myślałem nad
TA53068 TAMIYA silnik RS540 Sport Tuned
lub
HP1136 HPI silnik Saturn 20zwoi
lub innym, kóry będziecie mi w stanie polecić.
I co osiągnę wymieniając standardowy silnik na
Silnik Carson CE-4 - jego zaleta - niska cena.
Obawiam się, że drugi model silnika może powodować mniejszą moc modelu przy niskich prędkościach, ale może to tylko moje wymysły.
Myślałem jeszcze nad zmianą tylko zębatek w celu osiągnięcia większej prędkości (montowanej na wałku silnika oraz zębatki do niej dołączonej - wybaczie, ale nie znam ich nazw). Jeśli tak, doradźcie proszę jakie zębatki kupić (istona jest ilość "zębów" zębatki?).
Reasumując:
Proszę doradźcie, co mogę zmienić (w miarę możliwości ograniczając liczbę elementów do wymiany) aby uzyskać to co zamierzam.
I pytanie końcowe, czy jest sens wymieniać "łożyska" aktualnie zamontowane w modelu (wyglądają jak białe, "plastikowe walce") na takie
dostępne na allegro - czy będą pasowały?
Serdeczne podziękowania za pomoc,
Sebastian