Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 8:04 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 17, 2007 1:11 pm 

i tak zrobię, bo jest to dość denerwujące. Widze, ze w ten model trzeba naprawdę wiele kaski wsadzić, powoli zaczyna mnie to irytować ( a jeden z przedstawicieli HPI zachwalał model jako ze jest bez wad :) , a to przecierz nie trzeba długo szukać) ). Mniemam ze sf-2 jest mocniejsze od sf-1? Czyli zrobię tak jak proponujesz Tomasz'u a sf-1 zostanie na wszelki wypadek. Jaka sile powinno mieć serwo skrętu w savie by wszystko było ok, bo nawet nie wiem jaka sile ma standardowe serwo? (nie mogę sie tego doszukać w instrukcji)

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Ostatnio edytowano Wt lip 17, 2007 1:25 pm przez Gieroll, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 17, 2007 1:23 pm 

powyzej 10kg przy 6v powinno miec

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 17, 2007 1:43 pm 

BB BMS-620MG Bedzie ok do savika.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 17, 2007 2:21 pm 

Gieroll napisał(a):
i tak zrobię, bo jest to dość denerwujące. Widze, ze w ten model trzeba naprawdę wiele kaski wsadzić, powoli zaczyna mnie to irytować ( a jeden z przedstawicieli HPI zachwalał model jako ze jest bez wad :) , a to przecierz nie trzeba długo szukać) ). Mniemam ze sf-2 jest mocniejsze od sf-1? Czyli zrobię tak jak proponujesz Tomasz'u a sf-1 zostanie na wszelki wypadek. Jaka sile powinno mieć serwo skrętu w savie by wszystko było ok, bo nawet nie wiem jaka sile ma standardowe serwo? (nie mogę sie tego doszukać w instrukcji)

sf-1 ma oki 3kg, sf-2 ma 6-7kg/cm
ja dwa lata jeździłem mając na skręcie HS645MG, ono przy 6V ma chyba 9kg/cm, wystarczało w zupełności

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 18, 2007 3:18 am 

dziś nadszedł w końcu oczekiwany czas docierania. Niestety zawiodłem sie strasznie, bo modelu niestety nie udało mi sie odpalić :( Na ustawieniach fabrycznych nie chciał nawet zawarczeć, jedynie co to po dodaniu leciutko gazu na przepustnicy odpalił na chwilkę, bo po puszczeniu przepustnicy gasł ponownie. Podejrzewam, ze ustawienie fabryczne idle jest do bani, ale mimo tego ze probowałem zwiększyć troszkę szparkę na przepustnicy, nie dawało to żadnego rezultatu, w konsekwencji dość szybko padł mi aku z roto i tak zakończyłem dzisiejsza zabawę. Po przyjściu do domu skontrolowałem wszystko i wygląda jakby było ok, także jutro będę dalej probował. Przy okazji przestawiłem orczyk na serwie gazu, bo przepustnica otwierała sie dopiero w połowie wciśniętego gazu, teraz jest ok, ale znów wystąpił problem z hamulcem, nie mam pojęcia jak go ustawić, model praktycznie nie hamuje. skręcając ta śrubkę o której mowa w instrukcji dochodzę do momentu ze model już zaczyna hamować na biegu jałowym, a hamulec i tak wciąż jest do bani. Podejrzewam, ze i to serwo jest zbyt słabe by zaciągnąć hamulec. Pójdę za radami TOOST'a, i pozmieniam serwa, może to coś pomoże. Miala to byc wersja RTR, a jak narazie jest to wersja do samodzielnego demontażu i montażu. Kolejna z wad to bardzo trudny w opróżnianiu zbiornik paliwa, przegródki są tak ustawione, ze nie mogę wsadzić do tam mojej butelki do tankowania, muszę sie nieźle pogimnastykowac z modelem żeby spuścić paliwo.
Także jak narazie z czystym sumieniem nie poleciłbym nikomu tego modelu (model sie nawet nie kwalifikuje by porównywać go z REVO), masa drobnych, ale strasznie drażniących wad, miejmy nadzieje, ze jeszcze będę miał okazje zmienić zdanie w innym razie zacznę szukać nowego właściciela na ten model.

Czy orientuje sie ktoś jakiej mocy jest Servo 2055 Traxxasa? (serwo skretu w revo 3,3)

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 18, 2007 7:47 am 

Zanim bedziesz grzebał przy silniku wytrymuj silnik popzez aparatue. U mnie pomaga.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 18, 2007 8:16 am 

Cytuj:
Także jak narazie z czystym sumieniem nie poleciłbym nikomu tego modelu (model sie nawet nie kwalifikuje by porównywać go z REVO), masa drobnych, ale strasznie drażniących wad

Yes, yes, yes (w geście Marcinkiewicza :D ). A tak na serio to nie poddawaj się; spróbuj zmienić świecę, wrócić silnikiem do ustawień fabrycznych. Napewno silniczek zakorbi.

Co do serwa to po głowie telepie mi się jakieś 4.1 kilo, a wyliczając że ma 80 in/oz wychodzi, że 5.7 kilo (Liczyłem na proporcje bo hs 645mg ma 133.3 in/oz przy 9.6 kilo). Moc serwa waha się między tymi wartosciami

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 18, 2007 9:16 am 

Andrzej Trzeciak napisał(a):
Zanim bedziesz grzebał przy silniku wytrymuj silnik popzez aparatue. U mnie pomaga.

trymer służy do ustawienia pozycji neutralnej serwa, a nie "trymowania silnika"
nie wprowadzaj ludzi w błąd

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 18, 2007 9:23 am 

Gieroll napisał(a):
dziś nadszedł w końcu oczekiwany czas docierania. Niestety zawiodłem sie strasznie, bo modelu niestety nie udało mi sie odpalić :( Na ustawieniach fabrycznych nie chciał nawet zawarczeć, jedynie co to po dodaniu leciutko gazu na przepustnicy odpalił na chwilkę, bo po puszczeniu przepustnicy gasł ponownie. Podejrzewam, ze ustawienie fabryczne idle jest do bani, ale mimo tego ze probowałem zwiększyć troszkę szparkę na przepustnicy, nie dawało to żadnego rezultatu, w konsekwencji dość szybko padł mi aku z roto i tak zakończyłem dzisiejsza zabawę. Po przyjściu do domu skontrolowałem wszystko i wygląda jakby było ok, także jutro będę dalej probował. Przy okazji przestawiłem orczyk na serwie gazu, bo przepustnica otwierała sie dopiero w połowie wciśniętego gazu, teraz jest ok, ale znów wystąpił problem z hamulcem, nie mam pojęcia jak go ustawić, model praktycznie nie hamuje. skręcając ta śrubkę o której mowa w instrukcji dochodzę do momentu ze model już zaczyna hamować na biegu jałowym, a hamulec i tak wciąż jest do bani. Podejrzewam, ze i to serwo jest zbyt słabe by zaciągnąć hamulec. Pójdę za radami TOOST'a, i pozmieniam serwa, może to coś pomoże. Miala to byc wersja RTR, a jak narazie jest to wersja do samodzielnego demontażu i montażu. Kolejna z wad to bardzo trudny w opróżnianiu zbiornik paliwa, przegródki są tak ustawione, ze nie mogę wsadzić do tam mojej butelki do tankowania, muszę sie nieźle pogimnastykowac z modelem żeby spuścić paliwo.
Także jak narazie z czystym sumieniem nie poleciłbym nikomu tego modelu (model sie nawet nie kwalifikuje by porównywać go z REVO), masa drobnych, ale strasznie drażniących wad, miejmy nadzieje, ze jeszcze będę miał okazje zmienić zdanie w innym razie zacznę szukać nowego właściciela na ten model.

Czy orientuje sie ktoś jakiej mocy jest Servo 2055 Traxxasa? (serwo skretu w revo 3,3)

żadna regulacja hamulca nic nie da, SF-1 jest zwyczajnie za słabe

poustawiaj dobrze serwa zanim zaczniesz jeździć

dobrze "zapompuj" paliwo do silnika, nawet dwuchając w wężyk od tłumika
odpalaj na przepustnicy otwartej do 1/4
grzałka musi być dobrze naładowana, HPI na fabrycznych jest przelane do granic możliwości
uważaj, zeby nie odpalać zalanego silnika bo albo polecą zębatki w roto, albo one way, albo korbowód silnika

... i nie marudź, duży chłopak jesteś :D

docierałem 5 czy 6 silników hpi
najgorzej szło z T-15, zalewał się
potem dwa czy trzy K4.6, pierwsze uruchamiania to kilka szerpnięć, a w jednym przypadku silnik zaskoczył jak dotknąłem sznurka

w przypadku roto, najwięcej kłopotów niedoświadczonemu użytkownikowi sprawia prawidłowe doprowadzenie paliwa do gaźnika. Jak to załapiesz reszta pójdzie jak z płatka

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 18, 2007 1:24 pm 

będę tak czy inaczej odpalał na ustawieniach fabrycznych, które są faktycznie ustawione na bardzo bogato, po po tych 3 sekundach pracy do tej pory olej cieknie z wydechu. Domyślam sie ze jak zaleje silnik to wyskoczy bezpiecznik w roto? Jak narazie nic takiego sie nie stało, wiec chyba jest ok, paliwo dochodzi do komory spalania, bo na tłoku widać małe kropelki paliwa po zdjęciu świecy. Tak jak napisałeś Tomasz'u silnik odpala jeśli troszkę ruszę przepustnica, może nie aż 1/4 ale troszkę muszę ruszyć by zaskoczył. Niestety zaraz gaśnie jeśli tylko odpuszczę. Dlatego dziś przy odpalaniu pobawię sie idle, może to coś da no i jako ze przestawiłem orczyk na serwie, będę mógł troszkę przytrymowac z aparatury jakby coś nie szlo zgodnie z planem :) . Co do świecy to świeci jak słońce, aż słychać jak sie na niej olej smaży, także tu raczej nie widzę problemu, ale dziś na wszelki wypadek zabiorę druga, dla porównania. Jaka ciepłota jest standardowej świecy w savage?

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 18, 2007 1:37 pm 

świeca pewnie R5 lub R4

nie bój sie odpalac na gazie
odpal na 1/4 potem zmiejsz nieznacznie, jak sie rozgrzeje to będzie spokojnie pracował

wiadomo, że obroty nie moga być wysokie, ale na za niskich tez nie jest dobrze

ja docierałem na wyłączonym odbiorniku i gaz ustawiałem ręcznie

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 18, 2007 7:17 pm 

jeszcze taka moja rada, paliwo spuszczaj w ten sposób: zdejmujesz wężyk z gaźnika i wężyk z wydechu... dmuchasz w ten który zdjąłeś z wydechu a wężyk z gaźnika wsadzasz do butli z paliwem i dyyymasz :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 19, 2007 12:39 am 

niezły sposób, ale wole unikać wkładania tego paskudztwa do ust :)

dziś docierania dzień drugi i poszło znacznie lepiej. Udało mi sie odpalić model :) Tak jak mówiłem, pobawiłem sie idle, nie za bardzo to pomagało, wiec jako ze po zmianie orczyka na serwie moglem mocniej przytrymowac z aparatury, ustawiłem trym na maksymalne otwarcie i odpalił. obroty sie trochę zwiększały to i ja odpuszczałem z trymu. Metoda prób i błędów znalazłem optymalne otwarcie przepustnicy i na takim go zostawiłem. Temp wachala sie w okolicach 100 Stopni, ale z czasem spadła w okolice 90 kilku. Model kilkakrotnie gasł, wiec powtarzałem procedurę. Z oporami wypaliłem pierwszy bak, drugi (temp w czasie drugiego ok60 - 70 st)i na tym poprzestałem bo sie ciemno zaczęło robić. model zalałem aro i wd40 i jutro będę kontynuował docieranie. Zastanawia mnie ile wkręcacie idle w swoich savach, bo ja już wkręciłem z 2 obroty i tak naprawdę nie zaobserwowałem poważniejszych zmian w pracy silnika. Moze to być tez związane z tym, ze jestem na wysokości 1600m.n.p.m i w powietrzu jest mniejsza zawartość tlenu, stad większe zapotrzebowanie na powietrze, sam nie wiem. Myślę tez , ze trochę sie to powinno poprawić po regulacji high speed needle, bo narazie silnik jest bardzo zalewany paliwem i ta ilość powietrza , która sie dostaje nie jest wystarczajaca do procesu spalania. Alez sie rozpisalem :D jutro dalsze sprawozdanie :wink:

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 20, 2007 3:50 am 

Docierania dzień drugi, opisywać nie będę, jedyne co mnie niepokoi to żebym wogóle mógł odpalić model muszę całkowicie wkręcić śrubę idle, a do tego jeszcze leciutko przytrymowac z aparatury. Po rozgrzaniu silnika trym mogę ustawić w pozycji neutralnej, ale model ma tendencje do gaśnięcia co jakiś czas. Bardzo mnie to niepokoi, ale mam nadzieje, ze wszystko wróci do normy po ustawieniu HSN. Kolejne wady jakie wynalazłem to ze ciężko jest zatankować bez zdejmowania budy i podregulować silnik, jest to możliwe, ale znów jakoś mało przemyślane rozwiązanie.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 20, 2007 9:21 am 

przestań kręcić śrubami w czasie docierania

dlaczego otwierasz przepustnicę śruba do regulacji zamiast zwyczajnie pociągnąć za cięgno?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona