Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 8:29 am

Autor
PostNapisane: Pt kwi 06, 2007 5:08 pm 

Mieliśmy juz dyskusje na temat silników bezszczotkowych, ale po pierwsze dotyczyła ona on-roadów, po drugie pozostawiła troche niedosytu. Chciałbym zatem prosic o rade w kwesti wyboru zestawu bezszczotowego do buggy 2wd. Moc silnika jest drugoplanowa, bo podejrzewam że osiągi nawet najslabszej bezszczotki beda grubo powyżej moich zdolności panowania nad modelem. Bezszczotkę chcę kupić przede wszystkim po to, zeby nie bawić się w toczenie komutatorów, wymiane szczotek etc. Modelik ma byc "legalny" na zawody, czyli zasilanie to 6 ogniw NiMH, żadne LiPoly nie wchodzą w rachubę

W Mambie Mac nie podoba mi się:
- na zachodnich forach straszą coggingiem, który podobno jest bolaczką silników sensorless. Owszem, czytałem opinie osób które kupiły MM i zadnego coggingiu nie doswiadczyły, ale tez również dużo opini osób, które z coggingiem mają problem do tego stopnia, ze twierdza że tak 'nerwowo' reagujący silnik jak MM w ogóle do 2wd sie nie nadaje
- regiel sprawia wrazenie bardzo delikatnego - te trzy kondensatory na wierzchu, niczym nie osłonięte złącze USB - takie rzeczy w off-roadzie to proszenie się o katastrofę.
- nie podoba mi sie, ze MM jest zoptymalizowana na ustawienia przez złącze USB. Nie posiadam komputera z Windows, więc takie ustawianie jest dla mnie kłopotliwe. A ustawianie MM bez komputera jest podobno bolesne.
- MM nie ma homologacji ROAR. W Polsce na razie jest dopuszczona, ale co zrobie, jak się LOK-owi odwidzi?

W Novaku nie podoba mi sie:
- na forach (zarówno zachodnich jak i tym) użytkownicy straszą przegrzewaniem się regla i silnika.
- przeczytałem, ze podobno w Novaku trzeba przełożenie dobrac idealnie - jesli jest zbyt niskie, grzeje się regiel, jesli zbyt duże grzeje się silnik. W przypadku MM duże przełozenie jest podobno niegroźne.
- na tym forum czytałem stwierdzenia, ze jest to przestarzała konstrukcja

Pozstaje jeszcze Tekin R1, tyle że go jeszcze nie ma oraz LRP, o którym cięzko się czegos dowiedzieć. Poza tym to juz tylko egzotyka typu Hacker, mtroniks.

No i co tu wybrać? :cry:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 06, 2007 6:02 pm 

cześć

Ostatnio mamy w fazie testów silnik Nowak 5.5 który jest zainstalowany w Losim XXX4 G+.

Zębatka atak 16 - tem. 50 stopni C ( w dotyku jest lekko ciepły)

Moim zdaniem można spokojnie założyc max nawet 20 ale nie ma to sensu. Model jest szybki na 16-ce tak jak miejwięcej jak na silniku 12x2 przy 18 będzie szybki tak jak na 10-11x3 .
Programowanie jest dość skomplikowane ale po zapoznaniu się z instrukcja nie ma z tym najmniejszego problemu.
Odnośnie konstrukcji - to nie jest statek kosmiczny każdy silnik jest podobny.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 06, 2007 7:57 pm 

Super, to jest bardzo cenna informacja. Napisz mi prosze jeszcze:

1) Masz na mysli regiel GTB i silnik Velociti 5.5R, tak?
2) te 50*C to oczywiście temp regla, nie silnika?
3) czy macie tę nową wersję silnika czy starą? Najłatwiej to poznac po tym, ze nowe silniki sa "karbowane" (patrz tu), a stare były gładkie (jak np. tu)?

No i jesli mozesz, to napisz co Twoim (lub Waszych klubowych specjalistów od elektryków) zdaniem jest lepsze do off-roadu: Mamba Max, Novak, a może LRP?

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 07, 2007 9:54 am 

Jesli chcesz miec legalny model to tylko szczotka chyba ze cos sie zmienilo i o tym nie wiem.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 07, 2007 11:16 am 

zmieniło sie. Niektorzy ;) juz maja przygotowane bezszczotki ;]

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 07, 2007 1:14 pm 

1. Tak reg. GTB i silnik Velociti 5.5R
2. 50 stopni to silnik, regulator był zimny
3. Jest to ta nowa wersja

Tutaj nie ma prostej odpowiedzi jaki zestaw jest najlepszy, to zależy od ciebie co wolisz, jakie programowanie Tobie odpowiada, jaka firma, jaka jakość wykonania itd.
My wybraliśmy Novaka a to dla tego że Novak to sprawdzona firma podobnie jak LRP. Można dodać że się nie zawiedliśmy, zestaw jest naprawde mocny, dzięki zastosowaniu sensorów nie wystepuje zjawisko szarpania i o to chodziło.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 07, 2007 3:11 pm 

Dzięki Michał, bardzo mi pomogłes

To oczywiście nie znaczy, ze temat jest zamkniety - jesli ktos jeszcze chciałby sie podzielic dodwiadczeniami to bardzo prosze.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 09, 2007 8:13 pm 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Jesli chcesz miec legalny model to tylko szczotka chyba ze cos sie zmienilo i o tym nie wiem.

Łukasz jak byś był w Komisji to byś wiedział.... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 11:35 am 

Niestety Leszku jak pewnie sam zauważyłes niektore tematy przechodza poza komisja...