Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 7:43 am

Autor
PostNapisane: N kwi 08, 2007 6:52 pm 

Witam mam SAVA X i mam duży problem. Po uporaniu sie z problemem zjeżdżających sie zębatek pojawił sie kolejny :( . Teraz mam problem z łożyskiem jednokierunkowym przy ROTO. Mam już chyba z trzecie łożysko i kolejne chyba padło. Po założeniu nowego łożtska chodzi ładnie nie przeskakuje ale niestety tylko przez pierwszy dzień :( . Nie wiem o co chodzi. Słyszałem że można je jakoś przykleić ale nie wiem czym bo i tak wałek kręci sie tylko w jedną strone w przeciwieństwie np do REVO. Proszę o jakąś rade bo nie chce mi sie wyciągać po kilku jadach silnika. Nie wiem czy może nie jest już wyjechany wałek przy silniku na którym jest łożysko.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 08, 2007 10:07 pm 

sprawdź czy tylna ścianka silnika nie przepuszcza paliwa, ktre moze być powodem ślizgania sie one-waya. Ja tak miałem, że paliwo wyłaziło przez tylną ściankę, nasmarowywało nadmiernie one-waya, który zaczynał się ślizgać w obie strony. ZObacz czy okolice one waya nie są wysmarowane paliwem. Zrób też tak... wyjmij one waya, wytrzyj dokładnie ścierką bolec na którym siedzi one way, oraz wymyj one waya w denaturacie i wytrzyj porządnie w środku. Złóż wszsytko, odpal silnik i jeździj, jeśli problem wróci, to znaczy że moja hipoteza o dziurawej tylnej ściance (dziurawa w sensie, że wałek wyrzeźbił sobie wiekszy otwór, którym wyrzuca paliwo) sie potwierdza.

EDIT: zobacz czy olej nie leci przy kolektorze wprost na backplate...

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 09, 2007 8:17 pm 

No wsumie tak robie więc to jest chyba to :( ja zawsze myje w benzynce ekstrakcyjnej, czy lepiej denaturatem :?: A jeżeli jest tak ze jest nieszczelny to jest na to jakaś rada czy poprostu szukać nowego silnika?

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 09, 2007 10:30 pm 

myślę, że ten element klik rozwiązałby problem.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 09, 2007 10:43 pm 

a jeżeli wałek jest zjechany a nie ten element? W razie czego to jest do SAV X z silnikiem f4.1? Bo wedłóg instrukcji jest to 1426-http://www.hpi.pl/sklep/advanced_search_result.php?keywords=1426

A tak przy okazji pytanie troche nie na temat. Co sądzisz o tym silniku- http://www.allegro.pl/item182919310_sil ... nster.html i czy bedzie pasował do niego ROTO z f4.1?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 8:31 am 

Jacol napisał(a):
a jeżeli wałek jest zjechany a nie ten element? W razie czego to jest do SAV X z silnikiem f4.1? Bo wedłóg instrukcji jest to 1426-http://www.hpi.pl/sklep/advanced_search_result.php?keywords=1426

Masz rację, mój błąd, byłem pewny, że cover plate w f4.1 jest taki sam jak w S-25, ale rzeczywiście jest inny, i dobry jest ten co podałeś. Paliwo jeśli wylatuje przez cover plate to dlatego, że wałek wyrobił większy otwór niż potrzeba, także zmiana wałka nic by tu nie dała. Bywa tak, że wałek nie obraca się osiowo, bo jest minimalnie zgięty i wtedy cover plate zaraz znowu padnie, bo wałek ma bicie przy kręceniu i wybija dziurę na nowo. Wtedy przydałoby się zmienić i wałek, koszta rosną, i powoli to sie przestaje opłacać, dlatego ja bym się rozejrzał za czymś nowym.

Jacol napisał(a):
A tak przy okazji pytanie troche nie na temat. Co sądzisz o tym silniku- http://www.allegro.pl/item182919310_sil ... nster.html i czy bedzie pasował do niego ROTO z f4.1?

Ludzie są podobno z tych silników zadowoleni, musiałbyś zapytać kogoś kto go posiada. Ja nie mam wyrobionego zdania na ich temat, ale nie darze ich zaufaniem, ot tak jakiś mój kaprys :) Co do tego czy roto będzie pasowało, to niestety nie wiem.

PS: Ile litrów wypaliłeś w swoim f4.1?

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 5:23 pm 

Około 4L silnik jest oki. Kompresje też ma dobrą nie wiem czemu tak. Już zamówiłem ten silnik S.H :D Dzieki za pomoc.