Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 11:48 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 5:47 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Maco, jesteś zawodnikiem? Ja jestem i zdążyłem sie przekonać, że mocny silnik wcale nie oznacza lepszych czasów. Dopiero kiedy umiejętności są na odpowiednio wysokim poziomie warto kupić lepszy silnik. Mam zamiar pojeździć w tym sezonie na silniku SH .21 w klasie IC8T i zobaczymy jak to będzie.

Tak, jeżdzę w zawodach, co prawda dopiero dwa razy bo zacząłem we wrześniu na Malinace i powiem ci że masz 100% racji. Ja na Hali podczas finału HPI - Savem z allegro, na silniku K4,6 praktycznie bez kompresji (nauka ustawiania kosztuje) i paliwie BigBang i tankowaniu 3 razy bo tyle przelatywało przez tłumik, ze zjechanymi kielichami przy skrzyni, niekontaktującym serwem na gazie i urwaną szarpanką, wykręciłem chyba 69 okrążeń co dało 9 miejsce więc chyba z umiejętnościami nie jest źle :)

Tak więc mi silnik K4,6 wystarcza ale tak się zastanawiam bo koszt nowego albo remont tego co mam wyniesie więcej niż cały nowy SH.
Pozatym nie wiem czy jest sens wkladać silnik który ma ponad 3,5 konia do Sava bo i ta się tego nie wykorzysta bo model bedzie nie do opanowania.

Tak przy okazji miło będzie Cię widzieć w monsterkach, Malinka już podobno blisko.

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Blade Nano CPX Xieda 9958
Yak54 Beast 3D UMX
GG: 5167078

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 6:27 pm 

Karol Czerwiński napisał(a):
powiem wam tyle: nawet gdyby zywotność SH była troche mniejsza to i tak lepiej kupic silnik SH :D

tu macie artykuł zrobiony przezemnie o tych silnikach :D

http://www.rcmonster.pl/catalog/product ... cts_id=911

Karol radzę poprawić treść zawartą w Twoim artykule ,ponieważ coś nie gra z ilością portów wlotowych i wylotowych w silniku SH :shock: :?

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 6:34 pm 

Cytuj:
Ja na Hali podczas finału HPI - Savem z allegro, na silniku K4,6 praktycznie bez kompresji (nauka ustawiania kosztuje) i paliwie BigBang i tankowaniu 3 razy bo tyle przelatywało przez tłumik, ze zjechanymi kielichami przy skrzyni, niekontaktującym serwem na gazie i urwaną szarpanką, wykręciłem chyba 69 okrążeń co dało 9 miejsce więc chyba z umiejętnościami nie jest źle
To po co ja ładuje w to moje Revo, skoro i tak pojade tylko w 2-3 zawodach. :P

Nie jestem zawodnikiem, ale bawiąc sie na torze bardziej przeszkadzało mi źle ustawione zawieszenie niż mulący pod daniu gazu silnik. Sądze, że gdy potrafi sie już bardzo dużo, a z obecnego silnika wyciskamy co się da, to dopiero wtedy jest sens kupować "topowy" motor z półki, na którą aż ciężko sięgnać.

Acha -
Cytuj:
Tak przy okazji miło będzie Cię widzieć w monsterkach, Malinka już podobno blisko.
Jeżeli ta wypowiedź tyczy się Przemka Morawskiego to IC8T to buggy, a nie MT.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 6:41 pm 

Maco napisał(a):
Witam
Tez mam zagwostkę bo planuję zakup silnika SH do Sava. I teraz pytanie czy P6 nie będzie za mocny, z koleji czy P3 nie ma zbyt małych obrotów i przez to model będzie wolniejszy. I jest jeszcze taki niebieski - dokładnie .25 PT2503A - czy to nie będzie też niezłe rozwiazanie.
Proponuję żeby wypowiedzieli się posiadacze savów z silnikami sh jak się im jeździ.
Pozdrawiam

mam podobny dylemat co ty
niestety nikt sie nie wypowiedzial na twoje pytanie

ja ze swojej strony moge powiedzieć ze kupuje ten silnik .25 PT2503A, mam okazje go kupić za 350zł

Tego silnika .28 6P nie chce brac bo jest za mocny i ta moc mi sie nie przyda, no i savage by na tym ucierpiał (duze zmęczenie przeniesienia napędu) , a ten co chce wziąść jest napewno mocniejszy od standardowego S-25 z savage no i pewnie niewiele mocniejszy od K4,6 , bo katalogowo ma 3,2KM co w zupełności by mi wystarczylo

No i jak ten silnik wytrzyma 20 litrów nie tracąc wiele na osiągach to bede zadowolony

Pozdrawiam

http://www.rcpics.net/member/Astarrot1
SPRZEDAM rame oryginalna do Savage
GG 3374656

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 8:05 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Maco, jesteś zawodnikiem? Ja jestem i zdążyłem sie przekonać, że mocny silnik wcale nie oznacza lepszych czasów. Dopiero kiedy umiejętności są na odpowiednio wysokim poziomie warto kupić lepszy silnik. Mam zamiar pojeździć w tym sezonie na silniku SH .21 w klasie IC8T i zobaczymy jak to będzie.

Ja takze będe startował na Sh 21 w wersji PRO, miałem ubozsza wersje sh 21 i z wydechem 3 komorowym był to potwór... To nie wiem co bedzie na PRO, narazie moje umiejętnosci nie są za duze wiec po co inwestowac w mega swietne silniki jak nasze umiejętnosci są do kitu.. ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 8:29 pm 

silnik SH P3 ma 3+1 portów
a P6 ma 6+1 portów

jak żle piszę to powiedz ile jest . :?:

1.Team Losi 8IGHT-T with SH P6

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 9:19 pm 

Cytuj:
To po co ja ładuje w to moje Revo, skoro i tak pojade tylko w 2-3 zawodach. :P

Nie jestem zawodnikiem, ale bawiąc sie na torze bardziej przeszkadzało mi źle ustawione zawieszenie niż mulący pod daniu gazu silnik. Sądze, że gdy potrafi sie już bardzo dużo, a z obecnego silnika wyciskamy co się da, to dopiero wtedy jest sens kupować "topowy" motor z półki, na którą aż ciężko sięgnać.

No tak, wszystko się zgadza, ale w tym temacie mówimy o silnikach a nie o zawieszeniu, a po drugie zawieszenie można zawsze sobie podregulować podczas jazdy, podkładeczka, śrubka, sprężynka, a z silnikiem nie jest tak łatwo chyba że ma się w zapasie zestaw tłok/cylinder i czas na zawodach na docieranie i regulację. Pozatym ustawienia zawieszenia to w dużej mierze indywidualne preferencje a silnik raz jak siękupi to raczej jest sięskazanym ja jego parametry.

Cytuj:
Jeżeli ta wypowiedź tyczy się Przemka Morawskiego to IC8T to buggy, a nie MT.

Tu przepraszam, moja pomyłka, chciałem powiedzieć ogólnie w spalinkach oraz musiałem źle spojrzeć i nie zauważyłem że nie ma po IC8 literki "M"

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Yak54 Beast 3D UMX

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 10:52 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Tomasz Ostrowski napisał(a):
jak powiedział ruski kosmonauta w Armagedonie
"amerykańskie czy rosyjskie ... i tak wszystko z Taywanu" :D

Oczywiście masz racje.
Jest tylko małe niedopowiedzenie.

Na targach zagranicznych oglądałem dwa identyczne modele u tego samego Chińskiego producenta.
Jeden kosztował 100$ a drugi 20$.
Jak myślicie z czego wynikała różnica. :?: :idea: :?:

najprawdopodobniej jedynie z prowizji i strategii marketingowej dystrybutora

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Właśnie z użytych materiałów i głównie na to należy zwrócić uwagę.

koszt zmiany procesu technologicznego koniecznego do zmiany składu materiałowego odlewanych elementów jest zbyt drogi by się w to bawić,
ustawianie drugiej drugiej "ścieżki odlewniczej" kosztuje jeszcze więcej.

proponuje wziąść np odbiorniki dobrej firmy (czyt drogiej) jeden 4 kanałowy i drugi 8 kanałowy, rozebrać, okaże się, że różnia sie jedynie brakiem kilku elementów, które kosztuja śmieszne grosze.
Podobnie jest z kartami graficznymi do kompów czy innymi elementami produkowanymi seryjnie.
Na cenę wpływa głównie strategia marketingowa, bo materiały i koszty wytworzenia są przeważnie tak samo znikome dla czegoś za 100 i 20$

Jeśli dam na coś cenę 2 lub 3x wyższą to nie ma bata, musi być lepsze
... ale czy naprawdę jest???

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 11:04 pm 

moim zdaniem firma SH chce dobrze wejść na rynek i dlatego zaoferowała takie a nie inne ceny :wink:

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 23, 2007 11:09 pm 

Cytuj:
Podobnie jest z kartami graficznymi do kompów czy innymi elementami produkowanymi seryjnie.
Na cenę wpływa głównie strategia marketingowa

Powiem więcej, często w przypadku np. procesorów komputerowych większość z nich z jednej serii jest dokładnie taka sama w środku a szybkość czyt. częstotliwość jest już ograniczana czy blokowana w "post produkcji" żeby za szybszy płacić więcej. Tak było np ze słynnymi athlonami gdzie po zlutowaniu odpowiedich mostków otrzymywało się "wyższy model"

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Yak54 Beast 3D UMX

Tytuł:
PostNapisane: So mar 24, 2007 12:53 am 

moim zdaniem firma SH chce dobrze wejść na rynek i dlatego zaoferowała takie a nie inne ceny :wink:

Tylko że Sh nigdzie nie wchodzi :roll:
jest na rynku od dawna i dobrze się trzyma :wink:

Pozdrawiam

Wojtek Forysiak

Tytuł:
PostNapisane: So mar 24, 2007 7:56 am 

troszke nieprecyzyjnie sie wyraziłem, chodzlo mi ze zdobywa coraz to więcej klijentów, a przez ostatni okres liczba takich modelarzy znacznie wzrosła.

wiesz jakoś wcześcniej silnik SH nie był atak popularne jak teraz, prawie wogóle nie słyszałem o nich na forum.

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA

Tytuł:
PostNapisane: So mar 24, 2007 8:28 am 

wiesz jakoś wcześcniej silnik SH nie był atak popularne jak teraz, prawie wogóle nie słyszałem o nich na forum.

Bo nie było ich dystrubutora. Dopiero od pewnego czasu Pedro je ściąga.
Na Rcmarcie te silniczki są już od pewnego czasu, na zagranicznym forach je chwalą, a siłą rzeczy przybyły one do naszego pięknego kraju.

Jak dostałem swoją .18 to powiem, że byłem pozytywnie zaskoczony. Efekt psuły 3 rzeczy: kijowy sznurek szarpanki, 2 spore nadlewy na bloku silnika i brak wycięcia na wale pod e-clips. Jak wspomniałem już wcześniej: wolałbym 2-3 silniki SH niż topowy motor tpu RB, LRP, Mega, Novarossi itp.

Pozdrawiam

PostNapisane: So mar 24, 2007 12:57 pm 

dzisiaj właśnie wróciłem z austrii i widzę nowe wpisy na forum i bardzo one mnie cieszą. a teraz konrety:
- silniki sh są świetnym rozwiazanie dla tych którzy nie chcą przepłacać i wszyscy którzy je do tej pory kupili są z nich zadowoleni
- oczywiste jest to że producenci (zlecający produkcję w tajwanie) bedą bronić swoich cen. Całe szczęście że ludzie są coraz bardziej świadomi działania na rynku i nie mają ochoty płacić tylko za nazwę. DZIEKUJEMY WAM ZA TO
- jeśli chodz o gwarancję to nie ma żadnego problemu. jestesmy tu dla was a nie dla producenta!!!

I PRZYSYŁAJCIE ZDJECIA NA KONKURS BO SIE MIESIĄC KOŃCZY!!!!!!!

revo .18 - pełen tuning
micro + mamba
t2r + mamba

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 09, 2007 4:53 pm 

moze ktoś napisze ile juz zrobił litrów na swoim silniku S.H i jak tam u niego z kompresją????

bo mnie to głównie żywotność tych silników interesuje

http://www.rcpics.net/member/Astarrot1
SPRZEDAM rame oryginalna do Savage
GG 3374656

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona