Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 6:02 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 06, 2007 11:24 pm 

Mariusz Szopa napisał:
Cytuj:
Jeżeli zawodnik ma w całości ponieść koszta uczestnictwa w zawodach typu ME, to w ogóle nie ma co mówić o zasadach wyłaniania kadry.

Chciałbym sprostować, iż na dzień dzisiejszy zawodnicy pokrywają koszta licencji i startowego. LOK natomiast opłaca składkę członkowską (450 Euro) i opłatę stałą za udział w poszczególnych sekcjach/klasach.

Cytuj:
Jeżeli udział w ME nie jest „limitowany” a zawodnicy mają sami się finansować to w ogóle nie ma, o czym mówić, i lepiej „dać sobie siana”.

Udział w ME jest limitowany i każdemy krajowi przeznawana jest odpowiednia ilość miejsc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 7:32 am 

Aureliusz Ciechalski napisał(a):
A może na temat M.E wypowiedzą sie zawodnicy : Pawel Żelazo i Filip Zareba , a nie Pan Tadeusz i Pan Lesław . Z tego co ja zaobserwowałem to Pan Paweł i Pan Filip nie widzą żadnych problemów .

:lol: :lol: :lol: :lol:

Słuszne spostrzeżenie,o tym nie pomyślałem...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 7:39 am 

Andrzej Trella napisał(a):

Takie postępowanie było by idealne, gdyby spełnione były następujące warunki:
1. Przede wszystkim sponsoring i to daleko posunięty. Ale niestety to nie formuła1.
2. Zawodnicy musieliby przejść na zawodowstwo, co na dzień dzisiejszy jest nierealne.
3. Jazda na normalnych torach, tak jam napisałeś. Na dzień dzisiejszy Kłodzko jest najlepszym torem, ale weźmy pod uwagę, że jest na końcu Polski i tu znowu kłaniają się koszta.

Rozmawiamy o przyszłym roku ,a ma to być inna bajka-Związek sportowy...
Zgrupowania na dwa tygodnie przed zawodami wiązałoby się z nieuczestniczeniem w innych zawodach. A chyba nie o to chodzi.
Dlatego na dzień dzisiejszy najlepszym treningiem są eliminacje i zawody GP. Po pierwsze zawodniczy walczą o tytuł, zdobywają doświadczenie i szlifują formę.

Można ustawić kalendarz pod kadrę,bo wszystkie imprezy są grubo wcześniej planowane niż u Nas.

Polewanie torów wodą.
Takie treningi wiążą się z dużym prawdopodobieństwem uszkodzenia sprzętu, który wiemy nie kosztuje 5 zł. Może się zdarzyć, że po takim treningu trzeba będzie kupić wszystko nowe. Na dwa tygodnie przed zawodami to chyba mało możliwe, a przede wszystkim kosztowne, co bez sposnoringu wręcz niemożliwe.

Można pojechać z wiedzą teoretyczną,ale może się skończyć tak jak w zeszłym roku

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 07, 2007 4:29 pm 

[quote="Lech Pepliński"] kol.Woszczek - rolnika rozumiem , ale ten drugi to kto -Koń ?
quote]
Zombie- Minister Rolnictwa, dla wyjaśnienia:)

Tytuł:
PostNapisane: So mar 10, 2007 12:13 am 

Udział w ME jest limitowany i każdemy krajowi przeznawana jest odpowiednia ilość miejsc.

No i kadra została ogłoszona.Ku radości modelarzy możemy stwierdzić,że nie do końca jesteśmy za plecami czołówki.Bo jak się okazuje mamy klasę,którą przodujemy w (przynajmniej)Europie.Jest to klasa IC-8.ponad 60 % zawodników startujących w tej klasie zakwalifikowało się do ME.Czy ,któryś kraj nam dorównuje?
W przyszłym roku jak Michał Kapkowski i Krzysiu Piecha się przyłożą,to może pojedzie 100% zawodników... :lol: :lol:
Podobna sytuacja jest w 1:12 i w bagusach elektrykach ,jedzie około 40-50 % zawodników.
Kiepsko jest za to w elektrykach płaskich DTM ,ilość można liczyć w promilach.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 10, 2007 6:11 pm 

Lesławie , oświeć mnie uprzejmie , kto to jest Michał Kapkowski ? Może nowa wschodzaca gwiazda modelarstwa w Polsce ? :D :D

Tytuł:
PostNapisane: So mar 10, 2007 10:11 pm 

Lech Pepliński napisał(a):
Lesławie , oświeć mnie uprzejmie , kto to jest Michał Kapkowski ? Może nowa wschodzaca gwiazda modelarstwa w Polsce ? :D :D

Najmocniej przepraszam ,moja pomyłka ,oczywiście chodziło mi o Marcina Kapkowskiego.Jeszcze raz serdecznie przepraszamosoby zainteresowane,które z powodu mojej pomyłki mogą czuć się urażone... :oops:

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 11:53 am 

Wojciech Taperek napisał(a):
a ja mam takie pytanie czysto teoretyczne -wsnute na podstawie powyzszej dyskusji:
np.-- jezeli jestem zawodnikiem i mam oplacone skladki itp. lecz niemam szokujacych wynikow ale mam kasy jak lodu, w jakims tam kraju w jakims tam terminie sa zawody rangi mistrzostw europy czy swiata , chce jechac nie zramienia LOku, to moge prawda?
jesli tak to kto mi zabroni,jesli zajme pudlo, zalozyc ciuchy w polskich barwach i z godlem i pomachac calemu swiatu nasza flaga??

powtarzam to jest pytanie nieznam dokladnie szczegolow mozliwosci i zasad takowych wyjazdow
wiec pytam

Nie możesz, bo w EFRA, czyli organizacji zajmującej się ORGANIZOWANIEM zawodów o nazwie Mistrzeostwa Europy wziąć udzial mogą wyłącznie zawodnicy posiadający licencję tej organizacji. Licencje takie opłacane są wyłacznie przez organizację danego kraju zrzeszoną w EFRA - w/g aktualnych danych EFRA jest nią znowu LOK. Również ilość startujących w tych zawodach (a także innych - np. MŚ) jest ustalany w listopadzie na następny sezon na dorocznym walnym posiedzeniu EFRA. W ubiegłym roku był na nim Piotr Błazucki, dzięki któremu mamy 4 miejsca w E:10DTM Modified, 2 i 1 miejsca w E-10T 2WD i 4WD (P. Błazucki i jeden wakat), miejsca w E-12 (P. Błazucki), 6 miejsc w IC-8, jedno miejsce w IC-8T "zdobyte" po terminie dzięki prywatnym koneksjom i bezinteresownej pomocy paru osób, i ZERO miejsc w IC-10.
O tym, kto na zawody tej rangi pojedzie decyduje - i powinna decydować organizacja danego kraju.
Oczywiście, "nasza" organizacja nie ma tylu funduszy, żeby zapewnić zawodnikom komfortowy wyjazd na zawody, muszą wię sobie radzić sami, a mimo to z pewnością ich wyniki będą dużo lepsze niż wyniki reprezentacji naszego "narodowego sportu" (Korea i Niemcy pochłonęły podejrzewam kilkuletni budźet wszystkich modelarzy w Polsce).
Nie jest tak, jak napiisał Andrzej, że LOK płaci jakieś parę EURO stałych opłat - ta składka jest to NIEZBĘDNA składka, żeby w EFRA w ogóle istnieć. Pytanie inne - skoro płacimy "stałe" opłaty za występy w E-10WD i 4WD, to dlaczego nie płacimy składek za 1:5 torowe i terenowe - z pewnością liczbą zawodników dorównujemy (my, bo ja też się do "big scale" zaliczam) liczbie zawodników w 1:10.
Stąd konieczność konsultacji z zawodnikami, czy ich na taki wyjazd stać.
(Oberwało mi się od Kolegi Studziżby, dlaczego się czepiam ilości miejsc w elektrycznych bagusach, a teraz okazuje się, że sam z wyjazdu na ME zrezygnował.)

Co innego zawody rangi EFRA GP - tu zapisy i wyjazd nie zależa od nikogo poza zawodnikiem i jego portfelem - należy mieć jedynie opłacą licencję w soim kraju, opłacić wpisowe (chyba 35 EURO) i można jechać. Jest tu jeden wyjątek - pierwszeństwo w zapisach mają posiadacze licencji EFRA, czyli ta właśnie kadra ustalona przez LOK, ale dotyczy to jedynie sytuacji, gdy miejsc na dane zawody braknie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 5:08 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
Stąd konieczność konsultacji z zawodnikami, czy ich na taki wyjazd stać.
(Oberwało mi się od Kolegi Studziżby, dlaczego się czepiam ilości miejsc w elektrycznych bagusach, a teraz okazuje się, że sam z wyjazdu na ME zrezygnował.).

Mateusz miał pojechać na te zawody, jest moim zdaniem jednym z najlepszych zawodników w OFF ROAD pomimo młodego wieku.
Jednak po tym jak zostało ogłoszone gdzie dokładnie mają być te zawody musieliśmy zrezygnować z wyjazdu. Jak by na to nie patrzeć jest to jazda przez 5 państw i morze około 2000 km w jedną stronę. Nie jest to taka prosta sprawa z poziomu logistyki. Oczywiście można płynąć promem ale też nie bezpośrednio bo przez Szwecje, ale koszty są ogromne , dodatkowo czas - jeździłby tam 3 dni, a podróż to około 5. Połaczenie samolotowe odpada.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 10:53 am 

Wg mnie o miejscu powinien decydowac tyklo i wylacznie ranking z z ostatniego sezonu.
Bez zadnych "rekomendacji", "rownych form" itp, bo to stworzy idealny klimat do przekretow.
Problem finansowy/czasowy/menstruacyjny rozwiazac mozna b. latwo: nie ma przymusu, mozna zrezygnowac i startuje nastepny player w rankingu. Jakies pytania?

PS. Obawiam sie ze jak pojedzie Heniek bo zarekomendowal go Gienek to wkurzy sie Czesiek i znow bedzie dym. Samo swoi ;)

PS2. Pomyslcie co bedzie jesli jakis nowy lub malo znany zawodnik osiagnie niespodziewany sukces. Takiej sytuacji nie mozna wykluczyc. I co mu powiecie: Heniek jezdzi lepiej a Ty miales farta? Nawet gdyby mial farta, bedzie mu przykro ze zostal tak potraktowany. Nikt nie lubi byc dymany bez mydla. W koncu to sportowa rywalizacja, lepsi nie zawsze zwyciezaja.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 4:03 pm 

I jest jeszcze jedna ważna sprawa której nikt z Was nie poruszyl. Zawodnik rekomendowany na tak poważną imprezę musi mieć doświadczenie na imprezach międzynarodowych i jest to niemniej ważne jak jego pozycja w krajowym rankingu. Trema, stres związany z pierwszym startem zagranicznym na poważnej imprezie może zniweczyć calą pracę jaką zawodnik wlożyl w przygotowanie.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 4:30 pm 

tak, może zniweczyć, ale ktoś kto go wysyła - czyli "organizacja" - powinien go z tego wyjazdu wyliczyć i wziąć jego wyniki pod uwagę w kolejnym sezonie. Nie ważne tutaj jest, czy ktoś jedzie za swoje, czy nie za swoje, zniszczy takim wyjazdem swój ciężko zdobyty sprzęt - miejsca na ME nie można ot tak po prostu kupić, chyba, że się mylę.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 5:05 pm 

Czyli wystapia tyklo wymuskani, z grubym portfelem, miedzynarodowym doswiadczeniem i stalowymi nerwami, reszta precz. A ja myslalem ze to tyko zabawa i sportowa rywalizacja. No nic. Poziom i ekipe mamy super hiper na world champions i wszystkie zlote gacie przywieziemy. To ja sie nie wtracam.
EOT.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 5:26 pm 

A czytałeś parę postów wyżej, czy tylko tak piszesz?
Bo tam właśnie temat grubego portfela - a raczej jego braku poruszyl Michał.
"Organizacja" nie daje nic, poza opłatą obowiązkowych składek narzuconych na każdą taką organizację przez EFRA. Reszta - czyli kasa na wyjazd i wszystkie koszty z tym związane - musi zostać pokryta, i zostaje albo przez samych zawodników, albo przez ich sponsorów. Nie sądzę, żeby zespół na ME w 1:8 robił to na zasadach "zrzutki" - mają mocnego sponsora, dzięki czemu taki wyjazd ma szanse powodzenia. Szkoda tylko, że tylko o tę klasę zadbano w odpowiedni sposób, zupełnie zapominając o dużo bardziej popularnych w kraju. I o tym przede wszystkim jest ta dyskusja - nie jest to tylko kwetsia wyboru kto, ale również ilu ma być tych reprezentatów. Wnioski, że niewłaściwie ustalono te ilości zostały przedstawioine już dawno, teraz może z tej dyskusji wyłoni się obraz, ilu chcemy mieć reprezentantów z E-10 DTM, IC-10, czy chcemy mieć reprezentantów w IC-8T i IC-5 w ogóle itd.
Na taj podstawie można zaplanować nasze dalsze działania w EFRA.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 5:29 pm 

Jedynie ranking może być podstawą do wyboru reprezentacji.
Nie rozumiem w ogóle tej dyskusji w zakresie zasad wyboru.
A całość kosztów reprezentacji powinna pokryć organizacja wiodąca.
Inaczej znowu będą układy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona