Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 7:43 pm

Autor
PostNapisane: Pn lut 12, 2007 3:41 pm 

Myślał, myślał i wymyślił Traxxas Rustler XL-5.
159$ za RTRa chcą, ale zgodnie z http://www.stormdust.net/rc/pl/rusty/tuning.html wymaga doinwestowania.
Nie jestem pewien wielu rzeczy, na przykład czy w tym modelu są potrzebne:
- wymiana łożysk (ten ma wszystkie już toczne?)
- serwo skrętu na mocniejsze (jakie tam jest nie znalazłem żeby ocenić)
Czyli trza dokupić osłonkę, alu osłony zwrotnic, sworznie wahaczy i tie bar, etc.
Rzucę się na coś z auluminium/tytanu i będzie spora sumka.

Tu jest moje pytanie, ile by kosztował ten model do złożenia z sensownie dobranymi elementami (tam gdzie trzeba mocniejsze/lzejsze)?
Czy jest sens pomęczyć się aby zebrać wszystkie części do kupy?

Jako początkującemu trudno mi dokładnie typować elementy, ale cos zasugeruję:
- regulator z opcją treningu bardzo mi się podoba, moc na 50%
- wolne miejsce w podwoziu na pewno znajdzie zastosowanie, myślę o światełkach i niekonwencjonalnych accu.
- brakuje mi chyba kanałów do tych światełek, ale szkoda tego sterownika
- silnik chyba dobry jest 12T, dać radiator? Piszą "fan cooled
" ale nie widzę tega fana
- zawieszenie lekko utwardzone i niższe + oponki płaskie do trenowania

I sakramentne, czy jest do tego kategoria wyścigów oficjalnych? Wprawdzie w dalekiej przyszłości ale zależy od zdolności.

Pozdrawiam serdecznie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 12, 2007 3:52 pm 

Po pierwsze gratuluje dobrego wyboru :)

Po drugie: Rustler doskonale nadaje sie do jazdy bez żadnego tuningu. No moze łozyska i zwrotnice warto zmienić od razu, ale reszta naprawde moze zostać do czasu, az sie posypie. Zwłaszcza sworznie wahaczy i tie bar mozesz sobie na poczatku odpuścić. To, ze tuning jest dostepny nie oznacza, ze od razu jest niezbędny.

Odpowiadając na Twoje pytania:
- XL-1 ma opcje treningu, nie wiem czy jest taka w XL-5, nie wydaje mi sie potrzebna, ale tez nigdy nie uzywałem
- te światełka to moim zdaniem jest bezsens, zwłaszcza w modelu off-road, no ale to kwestia gustu
- titan 12T jest OK, ma wentylator
- zawieszenie utwardzisz dając twardsze spręzyny od Losi XXX, model możesz nieco obniżyc zmieniajac miejsce mocowanie amortyzatorów do wahaczy
- nie wiem, co masz na mysli przez 'plaskie opony'. Rustler z XL-5 ma koła takiego rozmiaru jak Jato, nie jest to juz standard 2.2" jak w starszym Rustlerze, wiec i wybór opon mniejszy. Chyba, ze dasz mniejsze koła.
- nie ma w Polsce klasy dla elektrycznych stadium trucków, czyli dla Rustlera. Jesli byłoby odpowiednio duzo chętnych, to pewnie na jakichs zawodach organizator da sie przekonac, zeby taka klase puścic jako "klase organizatora".

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 12, 2007 4:45 pm 

Dziękuję za odpowiedź. To był mój pierwszy post.

XL-1 to ma inną wanienkę (mogę mieć młyn w głowie od oglądania części), XL-5 pasuje.
Plan jest taki aby do czerwca skompletować. Myślę nad tym jakiś czas, wyczytałem mnóstwo ciekawych rzeczy i jeszcze daleka droga.

W tzw. "międzyczasie" wgryzłem się w TB-01, znowu body cacy, cena podobna. Ale do stanu RTR wpisuję wymianę regulatora, brak aparatury, silniczek wstępnie zostawić.
Wypatrzyłem poszerzenie, ale ile poszerza nie piszą, a to dałoby się postawić jeszcze wyżej niż 10 mm.
I tu się robi ciekawie, do wyścigu zmieniam do normalnej szerokości i mam Fun i Zawody.
Może poszerzenie wchodzi do zawodów to bym karosierię przerobił na stałe...
"TG10/TB-01 Zawieszenie szerokie - zestaw [53430]" chcą 315 pln! Sam sobie zrobię, płyta alu i pilnik w rękę, ale brak rysunków, wszystkiego po kolei szukam ;)

Ja tylko głośno myślę, jak sobie to wszystko powypisuję to się wyklaruje.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 12, 2007 4:50 pm 

Fajny model najbardziej mi sie podoba silnik i regulator (od4 do 8 cell). Moim zdaniem fajnie jezdzi. Ja to bym zmienił opony od Jato 3.3 są bardziej na asfalt ale równiez na ubity szuter.

PS. Jak bedziesz zamawiał to daj znać przyłącze sie do tego zamowienia.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 12, 2007 5:52 pm 

Friend_rcauto napisał(a):
XL-1 to ma inną wanienkę (mogę mieć młyn w głowie od oglądania części), XL-5 pasuje.

Rustler z regulatorem XL-1 i z XL-5 mają identyczną wanienke (tzn róznią sie kolorem, ale to jest ten sam kształt i materiał).

Co do TB-01, to jest to popularna w Polsce platforma i jego posiadacze, jak tylko odkryja ten wątek, pewnie zasypią cie postami o tym, ze TB-01 jest najlepsze na świecie ;) Ja powiem tylko tyle, że kiedy jakis czas temu wybierałem swój pierwszy model (elektryk off-road) to TB-01 był pierwszym, który odrzuciłem. Błyskawicznie.

Jesli jeszcze szukasz alternatywy dla Rustlera, to popatrz na Team Losi XXX-T RTR 2 (jest też wersja z silnikiem brushless Novaka), na Team Associated T4 oraz na Duratrax Evadera ST, ale do tego ostatniego nie dostaniesz w Polsce częsci.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 12, 2007 11:01 pm 

Według naszego guru od tego modelu wyszło mi tak:

Sugerowane jako dodatkowe:

LXPUP8 RPM A-Arms Rear Blue Electric Rustler/Stampede 9.99
LXPRF0 RPM Front A-Arms Blue Rustler/Stampede 9.99
LXEW01 RPM Heavy Duty Camber Links Traxxas 5.69
LXPUP9 RPM Wide Front Bumper Blue Rustler/Stampede 6.69
LXJJ94 Traxxas Aluminum 30T Idler Gear 10.99

(mocniejsze serwo, zamiast 80oz masz 133oz i nakładka saver)
LXUZ89 Hitec HS-645MG High-Torque 2BB Metal Gear Servo 35,99
LXFUL4 Associated Servo Saver Hitec Monster GT 9,49

Sugerowane jako obowiązkowe:

LXJF51 Traxxas Pins 2.5x31.5mm Rustler 2.39
Oraz http://www.hot-racing.com/index.cgi?par ... E1019&c=72 (25$ - Aluminiowe obejmy zwrotnic)

LXJE86 Traxxas Tie Bar Fiberglass SRT 3.89 (ta jest szklana, można grafitowe LXJE87 za 5,79$)
LXJG86 Traxxas Chrome Suspension Pin w/Clip 44mm 2.39
LXTB14 RPM Gear Cover Sealed Blue Traxxas Electric 5.69
LXD122 DuraTrax Bearing 5x11mm (10) 12.99
LXNY90 RPM Rear Bearing Carriers Rustler/Stampede 8.59
LXNY89 RPM Front Bearing Carriers Rustler/Stampede 8.59
LXNJH9A2 Traxxas Rustler XL-5 RTR A2 159.99

Łącznie:
247,87$ (bez servo, bez obejm zwrotnic) tu 1030 z Vat i poczta
293,35$ (komplet, bez obejm zwrotnic) po naszemu 1200 z Vat i poczta

Ktoś się zgłaszał "na drugiego", czekamy na jakieś promocje lub kogoś z lepszymi cenami.
(Ja planuję kwiecień na ten zakup)

Zestawienie łatwo wykonać czytając dokładnie stronę http://www.stormdust.net/rc/pl/rusty/tuning.html i odnośniki.

Brakuje http://www.hot-racing.com/index.cgi?par ... E1019&c=72 za 25 dolców plus przesyłka.

Polecam zatrzymanie/powieszenie tej listy dla chcących model w komplecie z "niezbędnymi dodatkami"!

Proszę również o dopisywanie ewentulnie dostępnych zamienników w lepszych cenach.

Dodano:
Zapomniałem o serwo, znalazłem to, fabryczne za 30$ ma 80oz, a zalecane 120-130.
Podłączyłem linki do sklepu HT, nagrodę poproszę, uff.
Link do pojazdu się psuje bo są dwie *.
Znowu poprawki, dorzuciłem servo.
Nie mogłem się powstrzymać, ładnie filtruje pasujące partsy pod autko, link

Ostatnio edytowano Wt lut 13, 2007 11:51 pm przez Friend_rcauto, łącznie edytowano 7 razy

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 12, 2007 11:26 pm 

Bardzo fajna listę zrobiłeś, na pewno wielu osobom sie przyda. Ale moim zdaniem kupowanie tego modelu od razu wraz z całym tym tuningiem troche nie ma sensu. Jak juz napisałem wystarczy wziać na początek zwrotnice RPM i łożyska (8 sztuk) a resztę już w miarę potrzeby i/lub fantazji. Nadwyżke kasy warto przeznaczyć na opony, dobre pakiety i ewentualnie zębatki (atak i odbiór) zeby móc dostosowywac przełozenie.

Jeśli juz miałbym podawac listę rzeczy, które warto kupić od razu, to powiedziałbym:
- model :)
- zwrotnice RPM przód i tył
- łozyska 8 sztuk
- opony na przód - polecam Pro-line The Edge
- opony na tył - zalezy od toru, na którym będziesz jeździł. Polecam szczególnie Pro-line Hole Shot na twardy i przyczepny tor oraz Pro-Line Snake Eyes na tor bardziej zerodowany. Sa dostępne w wersji 2.2", nie wiem czy są w wersji 2.8" dla Rustlera XL-5
- felgi na przód i tył (żeby było na co załozyc opony)
- 2 - 3 dobre pakiety, np. na ogniwach IB4200

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 12, 2007 11:37 pm 

Ad.Pakiet.
To pominąłem świadomie, zakładam że zdecydowanie taniej będzie cos polutować z ogniw luzem ze wcześniejszą selekcją.
Tu akurat jako że focę na AA to mam stację pomiarową i mogę sobie spasować ogniwka z formowaniem i wykresami na kompie.
Może komuś selekcjonować parę ogniw? Ale to długo trwa, formowanie do stabilnej pojemności, rozładowanie z wykresem po tygodniu (upływność!), ze dwa tygodnie zejdzie, w trybie ciągłym 4 ogniwa na 3 dni. Z doświadczeń z AA to Energizer trzyma stabilnie 2200-2300 na 2500 deklarowane, a GP trafiłem dwa 1800 i 1650 na deklarowanych 2500 i jeden Ansmann w powietrze przy 2/3C.

Ale...znalazłem pakiecik Sony do kamery 5000mAh/7,2V i tak na sucho się przymierzam z jakimś gniazdem i ładowarką dedykowaną do tego pakietu ;) Jedynie wagi nie znam.

PS.Gdybyś miał czas na dodanie linków/# do podanych partsów to niejeden przyszły właściel podziękuje...przynajmniej w myślach :)

PS2.Zwrotnice tył czy LXNY90?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 13, 2007 12:00 am 

Zwrotnice:
- Zwrotnice przednie RPM #80372
- Zwrotnice tylne RPM #80382

Opony (rozmiar 2.2" do starego Rustlera):
- The Edge (przód)
- Hole Shot (tył)
- Snake Eyes (tył)

To sa moje aktualne typy, inni mogą polecać inne bo to jest jednak kwestia preferencji i tego, gdzie się jeździ. Przykładowo mi nie przypadły do gustu Pro-line Dirt Hawg, mimo ze wiele osób je sobie chwali. Moim zdaniem nie mają dobrej przyczepności na torze, uzywam ich tylko na asfalt (z braku prawdziwych opon szosowych) i do bashingu po trawce.

Linki i numery części do felg są tutaj (znów do starego Rustlera).

Jak juz jesteśmy przy poradach dla kupujących Rustlera, to moim zdaniem niezłym pomysłem jak zakup tanio Rustlera z regulatorem mechanicznym i osobno jakiegos regulatora elektronicznego. Takiego Rusty'ego z mechanicznym reglem mozna gdzies dopaśc na wyprzedaży (bo juz ich nie produkują) i cały ten interes może się opłacic.

Ale oczywiście zakup Rustlera z XL-1 lub XL-5 tez jest OK (i nie trzeba polowac na okazję).

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 17, 2007 7:58 pm 

Witam
gdzie moge kupić nowe opony (przód i tył) do Rustlera XL-5 #3705

muszą mieć średnice felg- 2.8"

prosilym bym o linki