Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 10:50 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 12:28 pm 

Toost napisał(a):
Gieroll napisał(a):
Nawet jeśli jest przekłamanie , jak mówisz 15 stopni, choć nie bardzo w to wierzę, bo na ostatnim żeberku to odległość od świecy (miejsca gdzie mierzymy temp) nie przekracza centymetra, a na takiej odległości wątpie by różnica była aż 15 stopni, ale nawet jeśli, to kilka pomiarów za pomocą tradycyjnego termometru IR i już można brać poprawkę.

Moim zdaniem ten venom jest świetny także z tego względu, że mierzy temperaturę sposób ciągły, czyli w momentach w którym my nie jesteśmy w stanie jej zmierzyć, czyli maksymalna wydajność. Taki termometr zanotuję ją w pamięci, a my w pit stopie zobaczymy, jak to było z ta temperaturką.

ja też nie wierzyłem dopóki nie sprawdziłem
podobnie jest z duratraxami

Dokładnie, Duratrax przekłamuje o jakies 10 do 15 stopni. Dwai koledzy stoja obok siebie, ja jezdze na torze - podjerzdzam na pit stop zeby pomierzyli temp. Na jednym jest 90 a na drugim 105 Przeciez w ciągu jednej sekundy nie zdazy spasc az o 15 st. Kiedy jeden zabiera swoj a drugi przykłada swój do pomiaru. Czytałem gdzies, to chyba Granacik pisał ze przeczyszczenie szybki od diody i styków na bateri pomaga i robi sie bardziej dokładny.

Gdyby ten Venom nie miał Fail-Save to o kant d***py go obic... Z resztą na zawodach to i tak nie jest poręczne, odklei sie gdzies, pourywają sie kable ( zdazyło sie juz to raz, potem ganianie po torze i szukanie go ) A na podczerwien przykładasz podczas tankowania i masz, nawet zdązysz ze dwa razy zmierzyc kiedy ktos tankuje model. No ale jak kolega potrzebuje narazie wyłącznie do zabawy to niech bierze, potem i tak go sprzeda i kupi termometr IR.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 4:23 pm 

Toost napisał(a):
a jak odpala to też zdejmuje budę?(...)

venon i ofszem bedzie mierzył non stop, ale trzba będzie wyciąć w budzie dziurę, zeby było widać co pokazuje, albo przyczepić go gdzieś obok istniejących dziur

Ale po co dzura pod Venoma???????? Ja nie musze patrzyc na Venoma :!: On sam za mnie wszystko kontroluje, ja mu tylko ustawiam max temp i dalej do juz komputer za mnie robi :!:

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 5:12 pm 

Panowie, myślę że niepotrzebnie bijecie pianę ;-). Nie widziałem jeszcze dwóch termometrów, które pokazywałyby dokładnie takie same wartości. Najlepiej regulować i sprawdzać silnik używając jednego urządzenia (bo wtedy ma się odniesienie do "średniej" z pomiarów), a czy ono jest na pokładzie czy poza nim, to już indywidualna sprawa. Venom z fail-safe'm ma tę zaletę, że można uniknąć przegrzania silnika, jak się ktoś w ferworze walki "zapomni" (wiem coś o tym - spaliłem w ten sposób jeden motor :-( ). Problemem jest tylko w jego zamocowanie w modelu, żeby można było łatwo odczytać wskazania (czyli potrzebna by była dziura w budzie albo jakieś niezamalowane okienko, przez którą możnaby zobaczyć wyświetlacz). Różnica we wskazaniach rzędu 10-15st. nie jest problemem (gorzej by było, gdyby termometr mylił się o 50st. ;-) ). Wyskalować termometr można używając do tego modelu kogoś, do kogo ma się zaufanie, że jego silnik chodzi OK. Wtedy trzeba zmierzyć temp. termometrem właściciela tego silnika, później swoim i wyznaczyć różnicę. Dla pewności zrobić to kilka razy przy różnej temperaturze silnika i sprawa załatwiona. Pozostaje wtedy tylko trzymać się cały czas "swoich" wskazań, nawet jeśli różnią się od wartości podawanych przez producenta silnika. Życzę powodzenia w regulacji silnika :-D

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 6:40 pm 

albo sposobem domowym sprawdzić poprawność działania takiego termometru. CZyli gotujemy wodę, wkładamy konwencjonalny termometr i pętelke venoma i porównujemy i wszystko będzie jasne.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 7:15 pm 

Jacek Polaczek napisał(a):
Panowie, myślę że niepotrzebnie bijecie pianę ;-). Nie widziałem jeszcze dwóch termometrów, które pokazywałyby dokładnie takie same wartości. :-D

a ja znam :D kolega Temp Gun'em mierzył i dostałem identyczny wynik jak on mierząc swoim termometrem miernikowym za 7 zł z wyprzedaży :] Fakt on mierzył 1 sekunde a ja jakies 5 sekund.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 9:37 pm 

Dokładnie, po co wprowadzac sztuczny zamęt w rozmowie. Temat Venoma konczymy :!:

Kolega, załozyciel tematu, "fanrc" chce kupic on-roada i liczy na nasza pomoc. Takze o Venomie juz starczy teraz moze ktos ma jeszcze jakies inne uwagi lub sugestie na poczatek...?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 9:40 pm 

Z tego co wymieniles ze juz kupiles oprocz modelu , to brakuje jeszcze 12 akumulatorów:) aby rozpocząc jazde.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 05, 2007 10:07 pm 

Jacek Polaczek napisał(a):
Panowie, myślę że niepotrzebnie bijecie pianę ;-). Nie widziałem jeszcze dwóch termometrów, które pokazywałyby dokładnie takie same wartości.(ciach)

na dwa znane mi termometry rozprowadzane przez HPI oba wskazuja tyle samo... +/- 1stC

jeden kolega kupil w sklepie nowy, ja uzywany o niewiadomym specjalnie zyciorysie...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

PostNapisane: Pt lut 16, 2007 9:18 pm 

fanrc napisał(a):
....chcę zakupić :
http://www.kyosho.com/eng/products/rc/d ... _id=100217 Co mam jeszcze dokupić aby być dobrze przygotowanym do zakupu tego?
Pozdrawiam

Dokonałeś dobrego wyboru jak na początek.
Kyosho jest firmą znaną z dobrej jakości produkowanych modeli.
Ten model spełnia wymogi klasy IC-10 Start, przeznaczonej dla początkujących - w tym roku ruszy ta klasa na zawodach asfaltowych.
Opanowania modeli spalinowych nauczysz się tylko zaczynając od modelu prostego i korzystając z pomocy doświadczonych zawodników jak Artur Dzierzęcki i Andrzej Trella, najlepszych zawodników w klasie IC-10 TC i o wieloletnim stażu.
Do modelu musisz dokupić termometr, paliwo (musisz uważać na "zawilgocone") i ładowarkę do akusów (jest tu taki dział).
Na początku możesz jeździć na silniku "przelanym", a bardziej skup się na opanowaniu modelu. Później przyjdzie czas na nauczenie się regulacji silnika i skrzyni biegów.
W terenówki, a zwłaszcza monstery na razie nie wchodź - w Polskę poszła kupa badziewii, do których tuning jest kosztowny i tylko dla wybrańców - taniej wyjdzie dziesiątka spalinowa on-road.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3