Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 1:44 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 9:53 pm 

dostałem fotki. Ale myslałem ze ta sprezyna ma byc połączona w jedno kołko a tu widze ze twoja tez nie jest... W jaki sposob to sie łaczy? Trzeba jako te dwa kołeczka co si na końcu połaczyc czy jak??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 10:00 pm 

jak haczyki, jeden zaczepiasz za drugi.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 10:06 pm 

pawciode napisał(a):
dostałem fotki. Ale myslałem ze ta sprezyna ma byc połączona w jedno kołko a tu widze ze twoja tez nie jest... W jaki sposob to sie łaczy? Trzeba jako te dwa kołeczka co si na końcu połaczyc czy jak??

To jest rozlozona sprezyna, sklada sie ja zaczepiajac jeden koniec za drugi, tak jak kolega napisal ;)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 10:07 pm 

ok udało mi sie ja połaczyc i naciagnac. Ciezko bylo ale jakos poszło :) Jak myslicie powinno teraz działac?? I moze mi ktos wytłumaczyc blizej jakos działanie takiego sprzegła poniewaz nie rozumiem go. Znaczy sie domyslał o co chodzi ale jakos wszystko mi nie pasuje :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 10:11 pm 

pawciode napisał(a):
ok udało mi sie ja połaczyc i naciagnac. Ciezko bylo ale jakos poszło :) Jak myslicie powinno teraz działac?? I moze mi ktos wytłumaczyc blizej jakos działanie takiego sprzegła poniewaz nie rozumiem go. Znaczy sie domyslał o co chodzi ale jakos wszystko mi nie pasuje :)

siła odśrodkowa dociska kocki do kubka i siła tarcia przenosi moment obrotowy

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 10:24 pm 

tak jak Toost napisał, ja dodam, że ta spręzyna właśnie ma za zadanie odciągnąc klocki od kubka gdy obroty będą na tyle małe by siła odśrodkowa nie dawała juz rady sile sprężystości i na odwrót, jesli obroty wzrastaja, wzrasta siła odśrodkowa i siła spęzystości powoli się poddaje. Ta spęzyna to dość istotny element, bo to własnie od niej zależy przy jakich obrotach klocki zaczną łapać kubek sprzęgła.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 10:25 pm 

czyli im szybciej sie kreci tym sprezyna mocniej sie rozciaga od siły odsrodkowej wytwarzanej przez kolcki które juz nie dociskaja i sprzegło sie luzuje tak???

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 10:27 pm 

nie, pod wpływem siły odśrodkowej, klocki zaczynaja się odchylać w kierunku kubka sprzęgła, odchylaja się do momentu aż zetkną się z kubkiem a wtedy siła tarcia powoduje że kubek zaczyna się kręcić razem z klockami przenosząc napęd. Jesli siła odśrodkowa spadnie ( spadek obrotów silnika) sprężyna sciągnie klocki ku srodkowi, klocki przestaną dodtykać kubek, zaniknie siła tarcia, a więc nie bedzie przenoszenia napędu.

Spektrum DX 3.0

Ostatnio edytowano Cz gru 28, 2006 10:30 pm przez Gieroll, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 10:30 pm 

pawciode napisał(a):
czyli im szybciej sie kreci tym sprezyna mocniej sie rozciaga od siły odsrodkowej wytwarzanej przez kolcki które juz nie dociskaja i sprzegło sie luzuje tak???

znaczy tak, ale dokładnie odwrotnie :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 29, 2006 3:02 pm 

ok. dzieki za odp. ide teraz zobaczyc czy działa to sprzegło ale wydaje mi sie ze za mocno jest scisnieta sprezyna i bedzie poźno łapac. Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 9:46 pm 

witam. Padł mi naped na tył. Nie wiem czemu. Wszystkie Dogbones sa pewno na swoim miejscu. Moim zdaniem jest to wina mechanizmu różnicowego poniewaz jak krece jednym kołem to drugie stoi na swoim miejscu. Teoretczyznie czasem cos zaskoczy i sie kreci te drugie koło ale nie trwa to długo :/ Problem nie był by na tyle trudny gdyby nie to ze rozebrałem ten machanizm i w srodku wszytsko było jak najbardziej w pozadku. Zebatki nie tkniete, wszystko ładnie nasmarowane, skrecone ale dalej nie działa. W sumie to musi byc jego wina bo nawet jak biore go wrece i krece przeciwnymi pretami to moge sobie je dowolnie krecic we wszystkie strony i jeden nie jest zalerzy od drugiego. Jak myslicie czy da sie to naprawic?? I czy gwarancja obejmie taka usterke?? Jeszcze jedno głupie pytanie :) czy dyferencjał to, to samo co mechanizm różnicowy?? Prosze o pomoc. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 10:03 pm 

pawciode napisał(a):
witam. Padł mi naped na tył. Nie wiem czemu. Wszystkie Dogbones sa pewno na swoim miejscu. Moim zdaniem jest to wina mechanizmu różnicowego poniewaz jak krece jednym kołem to drugie stoi na swoim miejscu. Teoretczyznie czasem cos zaskoczy i sie kreci te drugie koło ale nie trwa to długo :/ Problem nie był by na tyle trudny gdyby nie to ze rozebrałem ten machanizm i w srodku wszytsko było jak najbardziej w pozadku. Zebatki nie tkniete, wszystko ładnie nasmarowane, skrecone ale dalej nie działa. W sumie to musi byc jego wina bo nawet jak biore go wrece i krece przeciwnymi pretami to moge sobie je dowolnie krecic we wszystkie strony i jeden nie jest zalerzy od drugiego. Jak myslicie czy da sie to naprawic?? I czy gwarancja obejmie taka usterke?? Jeszcze jedno głupie pytanie :) czy dyferencjał to, to samo co mechanizm różnicowy?? Prosze o pomoc. Pozdrawiam

uff
tak, dyferencjał to to samo co mechanizm różnicowy

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 03, 2007 9:32 am 

pawciode napisał(a):
a co ta za róznica czy włacze tak czy tak?? Cos sie moze stac gdy zrobie to na odwrót??

Jak złapiesz ładne zakłócenie które zatrzepocze serwami, to w skrajnym przypadku kupisz nowe serwa.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 03, 2007 9:49 am 

no dobrze a co z ta usterka?? da sie cos zrobic??

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 10, 2007 10:40 pm 

nikt mi nie pomogl wiec napisze jeszcze raz. Co to moze byc jesli jest rozwalony dyferencjał(kołami moge sobie sobie krecic jak mi sie podoba i nie sa wogole od siebie zalerzene, nie działa wogole naped) a po rozebraniu go wszystko wydaje sie byc OK??

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona