Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 4:37 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 26, 2006 1:17 am 

mialem dac sobie juz spokuj ale nie wytrzymalem - zastanawiam sie czego sie uczepiliscie tego wyrazenia "nie bedzie decydowal diler" o co kurcze chodzi
jaki diler do diaska ciagle to slysze - jak by do tej pory przepisy robili dilerzy
- jeszcze raz .......... ja zadalem pytanie tylko kurde ja - nie diler
macie jakies zle wspomnienia z dziecinstwa czy jak

zadalem pewnie jak dla was glupie pytanie o pojemnosc silnika a tu juz " nie diler bedzie decydowal" o przepisach - przeciez juz wszystko zadecydowane wiec o co chodzi
w moim poscie nie bylo tylko tematu o silniku ale o wycieciu w szybie i na ten temat nik sie nie wypowiedzial - co was tak boli w tym silniku !!!!
dzis sobie pojezdzilem TNXem z silnikiem 4,7 i drugim z 5,2 - dla mnie w sumie nie ma ruznicy w osiagach - wystarczy dobrac przelozenia i predkosc mamy odjazdowa - ok rozumiem - i moze po prostu powiedziec raz na zawsze nie jestem dilerem - wiec po co pisac ze dilerzy nie beda decydowac ..................itd
moze z innej strony - dlaczego tak prezna "firma" jak LOK nie moze "wyprodukowac" pieknego toru choc jednego zeby swiecic przykladem i skad ten "wstret" do dilerow - przeciez to dzieki nim mozemy sie scigac bo sprzedaja modele i na calym swiecie funduja nagrody a jak do tej pory nie spotkalem sie z jakimis naciskami ze strony dilerow na przepisy w polsce a po za tym jak komu nie pasuja to nie musi jezdzic .............

PS jestem ciekawy jak sie bedzie sprawdzac posiadanie wspomagaczy elektronicznych w modelach i czy bedzie na to czas

i przepraszam za niezbyt moze czytelny post ale jakos mam troche dosyc wytykania mi "dilerow" a jak wiekszosc nie rzyczy sobie 5,2 to przeciez nie mam takiej wladzy zeby to "przeforsowac" pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 26, 2006 2:36 pm 

Janusz Cieśliński napisał(a):
mialem dac sobie juz spokuj ale nie wytrzymalem - zastanawiam sie czego sie uczepiliscie tego wyrazenia "nie bedzie decydowal diler" o co kurcze chodzi
jaki diler do diaska ciagle to slysze - jak by do tej pory przepisy robili dilerzy
- jeszcze raz .......... ja zadalem pytanie tylko kurde ja - nie diler
macie jakies zle wspomnienia z dziecinstwa czy jak
zadalem pewnie jak dla was glupie pytanie o pojemnosc silnika a tu juz " nie diler bedzie decydowal" o przepisach - przeciez juz wszystko zadecydowane wiec o co chodzi
w moim poscie nie bylo tylko tematu o silniku ale o wycieciu w szybie i na ten temat nik sie nie wypowiedzial - co was tak boli w tym silniku !!!!
dzis sobie pojezdzilem TNXem z silnikiem 4,7 i drugim z 5,2 - dla mnie w sumie nie ma ruznicy w osiagach - wystarczy dobrac przelozenia i predkosc mamy odjazdowa - ok rozumiem - i moze po prostu powiedziec raz na zawsze nie jestem dilerem - wiec po co pisac ze dilerzy nie beda decydowac ..................itd

Stary daj sobie spokój, podałem tylko cytat, aby było jasne dlaczego tak się dzieje. Widzisz gdzieś zdanie w którym napisałem że jesteś dilerem ? :x .
Teraz odnośnie wycięcia szyby. Ostatnio były z tym problemy na zawodach, nawet to Ty zgłosiłeś protest do sędziego odnośnie złego wycięcia karoserii przez Jakuba Kaczmarka i dlatego musi to być wyjaśnione. Został przetłumaczony punkt dotyczący wycięcia karoserii z przepisów ROAR, brzmi on bardzo podobnie.

moze z innej strony - dlaczego tak prezna "firma" jak LOK nie moze "wyprodukowac" pieknego toru choc jednego zeby swiecic przykladem i skad ten "wstret" do dilerow - przeciez to dzieki nim mozemy sie scigac bo sprzedaja modele i na calym swiecie funduja nagrody a jak do tej pory nie spotkalem sie z jakimis naciskami ze strony dilerow na przepisy w polsce a po za tym jak komu nie pasuja to nie musi jezdzic .............

sam sobie odpowiedziałeś

PS jestem ciekawy jak sie bedzie sprawdzac posiadanie wspomagaczy elektronicznych w modelach i czy bedzie na to czas

Tutaj będzie to zadanie dla sędziego. Moim zdaniem nie będzie to problem.

i przepraszam za niezbyt moze czytelny post ale jakos mam troche dosyc wytykania mi "dilerow" a jak wiekszosc nie rzyczy sobie 5,2 to przeciez nie mam takiej wladzy zeby to "przeforsowac" pozdrawiam

Nikt tego Tobie nie wytykał ale cóż...

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 26, 2006 8:33 pm 

fakt jestem stary :-) a jezeli kogos cytujesz to znaczy ze tez sie opierasz na jego wypowiedzi i sie z nia zgadzasz a bezprzerwy w jesli jest mowa o przepisach to slysze o naciskach dilerow nawet podczas wyborow na finalach MP bylo duzo dyskusji na ten temat i dlatego odnosze wrazenie jakby dilerzy "atakowali" bezprzerwy . dlaczego sie uwiesilem tematu duzych silnikow -- poniewaz mialo byc to poddane pod dyskusje wszystkich ( rozmawialismy o tym z P. Jankiem i wydawalo mi sie ze w miare sie rozumiemy ale dobra -- koniec temata --
co do wyciecia szyby to w koncu te 1/2 szyby bylo przetlumaczone z ROAR ? jezeli tak to widac nie wszystko co w ROAR to musi byc dobre do konca

mi tylko chodzi o to ze ktos kto ma mala szybe bedzie "pokrzywdzony" 1/2 szyby

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 26, 2006 11:18 pm 

Nie będzie pokrzywdzony takie są przepisy.

"Cooling holes: Bodies for on-road fuel-powered cars (other than touring vehicle bodies)
may have up to 1/3 of the windshield cut out. Bodies used on off-road fuel-powered cars
may have up to 1/2 the windshield cut out. For touring vehicle windshields, one cooling
opening is permitted, limited to a maximum of 60mm in any direction."

Jak widzisz inni mają i potrzafią się dostosować, a nie jest ich 30 tylko pare tysięcy, i nikt tam nie widzi w tym nic dziwnego.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 26, 2006 11:48 pm 

Rozumiem, że przepisy dotyczące organizacji zawodów oraz konstrukcji toru również będą precyzyjne i przestrzegane będą tak jak przepisy dotczące klas modeli. Zeszły sezon jaki był każdy wie, klapa goniła klape, wszechobecna prowizorka i tandeta wybijała się na pierwszy plan. Jakoś żaden organizator nie został ukarany za złą organizację lub za nieprzepisowy tor. Zawodnika bardzo łatwo i szybko się karze, ale przecierz organizatorowi nikt nie podskoczy skoro płaci za hotel, jedzenie i sędziowanie. Największą już kpiną w tej całej organizacji jest protest, który składa się na ręce i pod rozpatrzenie ludzi którzy wydali uprzednio decyzje.

Z tego co czytam to większość zainteresowanych traktuje temat jak by to było najważniejsze w ich życiu, taka walka aby pokazać kto jest największym debeściakiem. Zamiast nadętych, niepotrzebnych wypowiedzi, powoływania się na przepisy międzynarodowe proszę się skupić na aktualnym stanie rzeczy oraz panujących warunkach.

Zawody są przedewszystkim dla zabawy to ma być przyjemność a nie ciągłe sprzeczki i zatargi. I tak zamiast się dobrze bawić to naskakujecie jeden na drugiego i psujecie generalnie zabawe.

Jeżeli jednak temat ma być traktowany bardziej poważnie to proszę opublikować aktualne, ważne na cały rok przepisty techniczne i sportowe. Dodatkowo proponuję aby także napisać w jaki sposób będzie następować ekzekwowanie tych przepisów. Czy jeżeli tor będzie niezgodny z przepisami to uważa się zawody za nieważne ? A organizator zwraca koszty transportu i noclegów ? I proszę nie wyskakiwać z tekstami typu "robimy to dla was" "żeby było miło" itd ... Tandety i niedomówień w tym kraju jest aż nad to. Dlatego oprócz listy obowiązków proszę także opublikować listę przywilejów. Niech wszystko będzie jasne i klarowne, bez możliwości dodatkowej nadinterpretacji.

P.S. Do wszystkich dileroosądzaczy, jesteście hipokrytami ! Niby dlaczego zbiornik paliwa w MT standard został zwiększony do 175 ccm ? Dlaczego została zwiększona pojemność silnika do 4.68 ccm ? I pare jeszcze innych kwiatków ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 27, 2006 11:46 am 

1. Piszesz o wszystkim i o niczym, skaczesz z tematu na temat jak tylko dostaniesz konkretną odpowiedz. Nie potrafisz przyznać racji, żadna Twoja wypowiedz nie opiera się o konkrety, przykłady ? proszę

- „Zeszły sezon jaki był każdy wie, klapa goniła klape, wszechobecna prowizorka i tandeta wybijała się na pierwszy plan.” – o kim te słowa, konkretnie jaki organizator i co się nie podobało, są to informacje niezbędne aby dowiedzieć się co dany organizator ma poprawić.
- „Z tego co czytam to większość zainteresowanych traktuje temat jak by to było najważniejsze w ich życiu, taka walka aby pokazać kto jest największym debeściakiem” – o kim tutaj piszesz do kogo kierujesz te słowa.
- „I tak zamiast się dobrze bawić to naskakujecie jeden na drugiego i psujecie generalnie zabawe” – dokładnie kto na kogo?

Następnym razem jeśli piszesz coś zadaj konkretne pytanie do konkretnej osoby, a nie rzucasz ogólniki.

Maciej Bartoszek napisał(a):
P.S. Do wszystkich dileroosądzaczy, jesteście hipokrytami ! Niby dlaczego zbiornik paliwa w MT standard został zwiększony do 175 ccm ? Dlaczego została zwiększona pojemność silnika do 4.68 ccm ? I pare jeszcze innych kwiatków ?

Ja widzę tutaj tylko jednego „KWIATKA” :lol:
Przeczytaj sobie przepisy ROAR przy zadaniu następnego pytania, jest tam wyraźnie napisane MT – 175 ccm, Truggy 150 ccm poza tym nic tutaj nie uległo zmianie w porównaniu do zeszłego roku tak jak można to wysnuć z Twojej zawiłej wypowiedzi.
Pojemność silnika zawsze była 4,68 nic się nie zmieniło do zeszłego roku, ponieważ w przepisach Roar jest to wyrażone w calach 4,68 centymetr sześć. [cm^3]=0,28 cal^3 (UK) [inch^3]
Tyle na ten temat bo widzę że nie ma sensu dyskutować.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 27, 2006 7:36 pm 

Michał, jesteś niekonsekwentny w swojej wypowiedzi a sam chcesz konsekwencji. Odnosisz się do wyrwanych fragmentów odpowiednich dla Ciebie w danej chwili. Nie mam zamiaru wchodzić w polemike bo jest to bezcelowe. Nie tworze przepisów i nie mam zamiaru, chce tylko ich publikacji oraz przestrzegania. A jak już bardzo chcesz się odnieść do mojej wypowiedzi to skup się na pierwszym i czwartym akapicie, bo tutaj sedno sprawy jest. I nie rozśmieszaj mnie z tym "poczytaniem przepisów ROAR" bo jak je proponowałem to nie było wielu chętnych na wprowadzenie ich w życie. A teraz będą wielkie "przedruki" przepisów ROAR. Proponuję najpierw tory dostosować do tych przepisów a potem skupić się na przepisach dotyczących modeli. Rozumiem, że nałatwiej się wypowiadać i tworzyć przepisy a o wiele trudniej zrobic sensowny tor i przeprowadzić zawody. Tylko że to nie moja brocha, ja czekam na przepisy oraz na odpowiednie zapisy, które pozwolą je wyegzekwować.

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 27, 2006 8:13 pm 

pozwole sobie zwrucic uwage na fakt iz debata na ten temat trwa juz dluzszy czas i wielokrotnio pojawiala sie prosba o przedstawienie dokladnych przepisow na 2007 rok( i jak kolego powyrzej raczyl zauwazyc nie tylko co zawodnik ma spelniac aby zostal laskawie dopuszczocy do startu ale rowniez jakie ma obowiazki organizator) i nikt z was koledzy tak bardzo nieznoszacy krytyki co do waszej dzialalnosci nie pofatygowal sie aby je przedstawic tak aby wszyscy zainteresowani mieli do nich wglad

a reposta co do przepisow roar zwiazanej z torami uwazam za najcelniejsza wypowiedz tego tematu

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 27, 2006 8:31 pm 

Maciej Bartoszek napisał(a):

Z tego co czytam to większość zainteresowanych traktuje temat jak by to było najważniejsze w ich życiu, taka walka aby pokazać kto jest największym debeściakiem. ...

Zawody są przedewszystkim dla zabawy to ma być przyjemność a nie ciągłe sprzeczki i zatargi. I tak zamiast się dobrze bawić to naskakujecie jeden na drugiego i psujecie generalnie zabawe.

Jak ma to być zabawa to po co przepisy i wymagania co do torów.Kupić wino ,albo po piwie na głowe i śmigać pomiędzy nogami trzepaka. :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 27, 2006 8:32 pm 

Popieram calkowicie dzialanie Michala, równiez nie widze potrzeby zwiększania pojemności silników i tak wielu nie potrafi opanować tego co maja. Co do torów to poproszę kolegów o konkretne propozycje majace na celu poprawe jakości , proszę zwrócic uwagę że i tak nastąpila duża zmiana bo nowe tory które występują po raz pierwszy o organizację imprez wymagają opinii i nie sądzę żeby byloa ona wydawana lekką ręką. Zebranie sekcji odbędzie sie 20 stycznia i tam będą dyskusje na temat przepisów i innych problemów. Nie miejcie pretensji do tych których wybraliście, wszelkie decyzje są podejmowane poprzez glosowanie wszystkich czlonków sekcji.
Z niecierpliwością oczekuję toru miary europejskiej, ba- światowej na Śląsku i Warszawie. Prosze nam pokazać jak to zrobić mając plótno w kieszeni, chyba że znajdzie się sponsor który bez chęci zysku wyda lekką ręką grubszą kaske.
Wymagać i wytykać to każdy potrafi, ale coś zrobić???

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 10:41 am 

witam
no wreszcie Artur ..... mimo ze piszesz :

........Popieram calkowicie dzialanie Michala, równiez nie widze potrzeby zwiększania pojemności silników i tak wielu nie potrafi opanować tego co maja..........

a dalej :

........Zebranie sekcji odbędzie sie 20 stycznia i tam będą dyskusje na temat przepisów i innych problemów. Nie miejcie pretensji do tych których wybraliście, wszelkie decyzje są podejmowane poprzez glosowanie wszystkich czlonków sekcji............

i to jest to na co czekalem od poczatku tego tematu
moze wyjasni mi ktos taka sprawe . Michał pisze ze juz nie podlega dyskusji zmiana pojemnosci silnika i przepisow a teraz sie okazuje ze bedzie zebranie 20 stycznia ( ja tez jestem ) i beda przepisy poddane pod dyskusje ( jaka dyskusje skoro juz ustalone ) chodzi mi tylko o ton w jakim pisane sa posty Michała - mam wrazenie ze my jestesmy tylko na przyczepke a w dodatku jest nas tylko 30 szt MT:-) ( stwierdzenie Michała o naszej ilości czyli mało znacząca grupa oszołomow która psuje atmosfere ??!! ) wiec uwazam ze mozna bylo napisac Michale ze uwazasz ze silniki o wyzszej pojemnosci to przesada a czy beda dopuszczone zalezy od glosowania podczas zebrania 20 stycznia a nie ze nie podlega to dyskusji , a co do torow to ustalmy raz na zawsze ze nie spelniaja norm i przepisow ( oczywiscie brawa dla tych co sie staraja je przygotowac ) trudno takie czasy : brak kasy i sprzetu - ale bez przesady : jak juz sie buduje mozna przewidziec troche wieksze miejsce dla serwisu i choc farbe do oznaczenia miejsc startowych do finalow - znamy wszyscy realia ale dlatego nie zawsze mona stosowac i przenosic calkowicie przepisy z zachodu gdzie kasy jak lodu - pozatym mozna by wczesniej ustalac z sekcja czy tor bedzie spelnial wymogi MP .
A jeszcze co do silnikow jedno ( marudzace ) zdanie mona oczywiscie wstawic silnik mniejszy zamiast 5,2 - ale lepszej firmy ktory bedzie wydajniejszy niz 5,2 tylko po co ( to jest moje zdanie i jesli przepadnie w głosowaniu to trudno) - w sezonie 2005 juz mozna bylo sprawdzic ze silnik 7,5 cm nie muszi byc wcale niszczacy dla silnika 3cm........ ale zgadzam sie jeszcze raz - przepisy beda poddane glosowaniu !!!!! i mozna bylo tak od razu powiedziec a nie ze nie podlega to juz dyskusji !!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 11:02 am 

A jeszcze co do silnikow jedno ( marudzace ) zdanie mona oczywiscie wstawic silnik mniejszy zamiast 5,2 - ale lepszej firmy ktory bedzie wydajniejszy niz 5,2 tylko po co ( to jest moje zdanie i jesli przepadnie w głosowaniu to trudno) - w sezonie 2005 juz mozna bylo sprawdzic ze silnik 7,5 cm nie muszi byc wcale niszczacy dla silnika 3cm.......!

W 100% popieram to. Silnik 5.2 mocy jaki jest w np. TNX nie jest mocniejszy od RB 928 tylko cenowo rb przewyższa 3 krotnie. chociaż z ceną idzie też jakość

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 11:09 am 

Widzisz Januszu, sam zostaleś wybrany i będziesz na zebraniu. Tam wyjaśnią się wszystkie sprawy i poznamy ,,wladzę,, sekcji. Jak na razie każdy z nas nie wie na czym stoi i wielu z nas w sekcji istnienie w niej potwierdzi po wlaśnie tym spotkaniu. Nie bardzo rozumiem Twój upór w kwestii większych silników, przemyśl to, przygotuj sie i postaraj sie odpowiednio to sprzedać na zebraniu. Forma w jakiej przedstawiliście propozycję dopuszczenia wiekszych silników nie przekonala mnie osobiście i śledząc temat nie jest to tylko moje zdanie. Daleki jestem od posądzania Ciebie i jeszcze jednego kolegę o lobbing na rzecz dystrybutora ale ..... wlaśnie, przedstawileś tylko jeden model z fabrycznie tak dużym silnikiem.
Pomińmy ten fakt, proponuję na tym zebraniu zalatwić wszystkie nurtujące nas sprawy organizacyjne.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 11:13 am 

Michał Zieliński napisał(a):
A jeszcze co do silnikow jedno ( marudzace ) zdanie mona oczywiscie wstawic silnik mniejszy zamiast 5,2 - ale lepszej firmy ktory bedzie wydajniejszy niz 5,2 tylko po co ( to jest moje zdanie i jesli przepadnie w głosowaniu to trudno) - w sezonie 2005 juz mozna bylo sprawdzic ze silnik 7,5 cm nie muszi byc wcale niszczacy dla silnika 3cm.......!

W 100% popieram to. Silnik 5.2 mocy jaki jest w np. TNX nie jest mocniejszy od RB 928 tylko cenowo rb przewyższa 3 krotnie. chociaż z ceną idzie też jakość

Tylko Michale nie widzę związku, jest to ograniczanie rozwoju bo...... nie wiem dlaczego. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu drogiego silnika , z tego co widzialem to większość stosuje silniki z zestawu. Nie możemy patrzeć w ten sposób na rozwój bo to dąży do jego zatrzymania .To nie silnik wygrywa!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 28, 2006 12:30 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Widzisz Januszu, sam zostaleś wybrany i będziesz na zebraniu. Tam wyjaśnią się wszystkie sprawy i poznamy ,,wladzę,, sekcji. Jak na razie każdy z nas nie wie na czym stoi i wielu z nas w sekcji istnienie w niej potwierdzi po wlaśnie tym spotkaniu.

Mam nadzieję ze nie „poznacie” tylko je wybierzecie. :wink:
Mim zdaniem obecni działacze chyba są już zmęczeni i potrzeba świeżej krwi, aby oczyścić atmosferę i wprowadzić większą otwartość na współczesne trendy.

Co do silników o większej pojemności nie widzę powodów, aby ich użytkowników wykluczać z gry.
Natomiast widzę ich raczej w nowej klasie otwartej.
Proponuję nie niszczyć przepisów, które się sprawdziły i nie budzą niczyich wątpliwości.
Jednocześnie uważam, że brakuje klasy otwartej w której mogłyby jeździć różne nowe konstrukcje różniące się od obecnych klas nie tylko pojemnością silnika. Dopiero po jednym sezonie można by ocenić czy jest rzeczywista potrzeba wyodrębnienia nowej klasy z precyzyjnymi przepisami czy nie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 174 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona