Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 28, 2026 10:45 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: silnik gaśnie
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 4:43 pm 

siemqa

kupilem mutilatora i mam z nim troche problemów
na poczotku silnik w ogole nie chcial zapalic i szarpanka ciezko chodzila.
po kilkunastu probach w koncu cos zaczą łapać ale po chwili gasl .wydawalo mi sie za szarpanka wracala cos pykala i wtedy gasl.przy silniku nic nie regulowalem sprawdzalem wszystkie przewody wszystko ok.wlewam paliwko 25% tornado.na koniec z tego wszystkiego cos peklo w szarpance.plzzz pomozcie :(

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 4:51 pm 

Ty go dotarles? Czy jestes wlasnie w trakcie? Bo jak w trakcie to normalne ze szarpanka ciezko chodzi.

FG Stadium Truck, Jammin X2 CRT

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 5:50 pm 

jest na dotarciu

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 7:06 pm 

A co peklo w szarpance ? Dziala?

FG Stadium Truck, Jammin X2 CRT

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 7:57 pm 

nie okresle dokladnie ale pekla ta cześć lącząca z obudową łożysko.
a moze trzeba go wyregulowac??moze dlatego gasnie

jeszcze 1 pytanie co bym musil kupic zeby silnik sobie wkrentarka zapalac??jak macie to dajcie link do tego CUŚ

Ostatnio edytowano Wt gru 05, 2006 8:31 pm przez silicon, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 9:23 pm 

silicon napisał(a):
nie okresle dokladnie ale pekla ta cześć lącząca z obudową łożysko.
a moze trzeba go wyregulowac??moze dlatego gasnie

jeszcze 1 pytanie co bym musil kupic zeby silnik sobie wkrentarka zapalac??jak macie to dajcie link to tego CUŚ

przedewszystkim nie zalewać przy uruchamianiu, inaczej rozwalisz go zanim dotrzesz

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 8:05 pm 

ok ale ja go nie zalewałem raz czy dwa razy sie zdarzyło bo sprawdzalem to czesto :P
a jak go zalałem to wylatywało paliwo i było zabrurdzone takimi czarnymi paprochami.to myślicie potrzebna bedzie regulacjia??może jeszcze poprubuje??ale jak już zepsułem tą szarpanke to sie zastanawiam czy kupić backplate i uruchamiac go wkrentarka?? musiał bym kupic jakas specjalna koncowke?? :?:

gg:6637058

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 9:07 pm 

silicon napisał(a):
ok ale ja go nie zalewałem raz czy dwa razy sie zdarzyło bo sprawdzalem to czesto :P
a jak go zalałem to wylatywało paliwo i było zabrurdzone takimi czarnymi paprochami.to myślicie potrzebna bedzie regulacjia??może jeszcze poprubuje??ale jak już zepsułem tą szarpanke to sie zastanawiam czy kupić backplate i uruchamiac go wkrentarka?? musiał bym kupic jakas specjalna koncowke?? :?:

jeśli rozwaliłeś szarpankę to raczej próbowałeś odpalać zalany silnik

no chyba że masz silnik spasowany jak niektóre megi

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 9:53 pm 

silicon napisał(a):

Do back plate musisz mieć specjalną końcówkę. Tu masz link do zdjęcia całego roto startu z taką końcówką (trzeba kliknąć na to małe zdjęcie) :
http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id=4182
Musisz tylko sprawdzić czy producent przewiduje zamontowanie back plate do twojego silnika i do tego modelu. Nie zawsze jest możliwość dojścia do tylniej części silnika z końcówką. Sam skid plate musi mieć też odpowiednie wymiary, rozstaw otworów mocujących i odpowiednie wymiary otworu w który wchodzi sześciokąt ze sprzęgiełkiem jednokierunkowym . Czasami przeszkadza też kolanko od wydechu, więc sprawdź wszystko dokładnie przed zakupem.
Ja osobiście polecam starter box. Jest wprawdzie większy i mniej poręczny ale nie ma problemów z rozlatującymi się sprzęgiełkami.
Co do odpalania nowego silnika to przy panujących teraz temperaturach polecam robić to w jakimś pomieszczeniu po wcześniejszym podgrzaniu silnika za pomocą np.suszarki do włosów . Polecam też sprawdzić grzałkę do świec bo te z zestawów czasami szwankują i oczywiście samą świecę.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 9:56 pm 

Zdecydowanie polecam starter box. Najlepiej uniwersalny do 1/10 i 1/8 off i on road. Koszt tylko trochę większy, a o wiele bardziej przyszłościowe rozwiązanie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 10:34 pm 

Proponuje złożtyć wszystko lub wymienic co potrzeba i najlepiej docierać gdzieś gdzie ejst dosyć ciepło.Jak nie możesz pociągnąc szrpanką to polecam odkręcić troche świece i wtedy jak model zapli to dokręcasz.(nie odkręć za mocno żeby ciśnienie nie wysadziło świecy bo popsujesz gwint odkręc o 1/2 obrotu i powinno być dobrze.
Drugim i najlepszy rozwiazaniem jest starter box

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 5:32 pm 

ok dziex zdecyduje sie kupic nowa szarpanke

gg:6637058

Tytuł:
PostNapisane: N maja 04, 2008 9:18 pm 

Witam, odświeżę temat, bo pasuje do mojego problemu...
No więc kupiłem ostatnio truggy HBX VRX - 1kę, dotartą i wyregulowaną (przynajmniej tak miało być ^^), z silnikiem G.O. 4,6ccm. Jako, że jestem początkujący, miałem drobne problemy na wstępie, ale ze wszystkim sobie poradziłem. Model jeździ jak cudeńko, z wyjątkiem jednego szczegółu... Jakoś nagle zaczął gasnąć w dziwnych okolicznościach.. Kiedy jest na grzałce, odpala i chodzi wspaniale, nie gaśnie, wszystko jest w porządku. Problem pojawia się po jej zdjęciu - jakieś 5 sekund po zdjęciu grzałki ze świecy, nieważne, czy na gazie, czy bez - silnik gaśnie. Na szczęście, jak już się tak rozgrzeje, odpala pięknie, od 1 pociągnięcia szarpanki. Niestety, cała procedura się powtarza za każdym razem kiedy go odpalę i zdejmę grzałkę.
Próbowałem już:
- bawić się trymerami gazu: z początku nie gasł na wysokich obrotach, teraz nawet na nich gaśnie
- wkręciłem śrubkę obrotów jałowych o pół obrotu, jak radził mi kolega: zero reakcji..
- zmieniałem świece: świeca dobra :P

Dzisiaj po kilku takich rundkach, wk****łem się lekko i puściłem go z grzałką :lol: Okazało się, że jak już tak sobie pochodził trochę, rozgrzał się trochę, mogłem mu zdjąć grzałkę, ale widać było, że bez ciągłego dawania gazu, "zdechłby". To nie jest tak, że za krótko trzymam świecę w grzałce, bo stoi tak trochę (pół minuty zazwyczaj?).
Ojciec podejrzewa, że mogło coś wpaść, np. do filtra powietrza ?
P. Artur z RcMonster (zresztą sprzedawca) miał podobny problem na zawodach, ledwo wystarował, model mu gasł. Jutro w godzinach pracy postaram się do niego zadzwonić, czy udało mu się uporać z tym problemem. Chyba, że ten typ tak ma :\

Gritingz.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 11:41 am 

hmm... może masz za niskie obroty jałowe. Pamiętaj też, że silnik powinien rozgrzewać się ok 1 minutke, może krócej - najlepiej gdyby model wtedy stał na podwyższeniu. Jeśli filtr powietrza nie spadł to teoretycznie do silnika nic nie wpadło...

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 06, 2008 8:07 pm 

Podregulowałem i przestał gasnąć, działa dobrze już :D Rzeczywiście pół obrotu wkręcenia iglicy to było "troszkę" za mało ;) Problem z grzałką wyeliminował się sam, zdejmuję i nie gaśnie, można jeździć. Dzięki wielkie za rady.

Wszystko inne było dobrze, model zawsze odpalam na podwyższeniu no i tracę rachubę czasu kiedy go odpalam, więc myślę, że grzeje się odpowiednio w czasie :)

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam, Paweł.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona