Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 12:15 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Czy jesteście zainteresowani taką propozycją ?
Tak 69%  69%  [ 29 ]
Nie 31%  31%  [ 13 ]
Liczba głosów : 42
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 10:46 pm 

Arek, to proste. Jeżdżę głównie na imprezy jednodniowe. Ostatnio byliśmy w trójke w Kłodzku. Koszt paliwa (LPG) 150zł do podziału na trzech plus startowe 35zł co daje sumę 85zł. Proste ? Dodam, że najeździłem się więcej niż w Poznaniu na dwudniowej imprezie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 7:36 am 

Na Festiwalu to była zabawa – klasa elektryczna puszczona tylko promocyjnie.
Jesteście zawodnikami a porównujecie zawody spalinowych monsterów z elektrykami.
Sam czas jazdy finałowej trwa w monsterach na HPI Challenge 15 minut a w MP aż 30 minut. Biegów elektrycznych w tym samym czasie można zrobić więcej.
O ilość biegów jestem spokojny.
Jak pewnie zauważyliście nie myślimy tez o wszystkich klasach tylko o trzech.
Biorę też pod uwagę zawody jednodniowe.
Jeśli nie będzie żadnych opóźnień ze strony zawodników (nie będzie potrzebny dodatkowy czas techniczny) to program pozawala nawet na bezobsługowe uruchomienie rano i zakończenie zawodów wieczorem. Wszystko można zaplanować, co do minuty.
Pytanie tylko czy zawodnicy ze wszystkim zdążą.
Najczęściej to jest powodem opóźnień przynajmniej w dotychczasowych naszych imprezach.
Jestem dobrej myśli natomiast jak to zwykle bywa przy pierwszej imprezie nie unikniemy pewnie drobnych błędów. :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 3:21 pm 

Jestem za rencami i nogami :wink:
Pozostaja jeszcze wszystkie kwestie techniczne, przepisy (takie same jak w HMP ?) oraz przykładowy termin bo mam rozumiec że zawody będą się odbywały zimą ??

Mam ochote posmigać bo Pro4 sie kurzy :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 7:25 pm 

Jestem za

Będę miał m18 najpóźniej na początku lutego więc jeszcze będę mógł pojeździć .

Kilka pytań :
Czy zawody będą jednio dniowe czy dwu? - kwestia kosztów noclegu
W micro 18 open czy stock
Jaki czas biegów w powyższych klasach? - w tym roku nie jeżdziłem i nie wiem

Jeśli chodzi o nagrody to oczywiście są świetnym pomysłem i niech nikt nie mówi że nie ma pieniędzy na startowe - jeśli się jeździ w kilku klasach to wszystkie modele kosztują i to nie mało i każde hobby pochłania konkretne kwoty i trzeba się z tym liczyć a nie narzekać że się nie ma.

Wracając do nagród - uważam że ciekawym pomysłem jest losowanie nagród . Kilka krotnie byłem na zawodach HPI /LRP w NIemczech ( niestety jakiś czas temu ) i na każdej imprezie było losowanie nagród i to nie tylko przez zwycięzców ale przez wszystkich zawodników. Nagrody były bardzo zróżnicowane począwszy od szczotek do silnika , różnych elementów , opon , karoserii itd do nagród bardzo drogich włącznie z aparaturą i modelami ( na mistrzostwach Niemiec ) Wydaje mi się że taka forma nagradzania będzie przyciągała wiele osób gdyż każdy ma szanse wyjechać do domu z drobnym upominkiem i się pochwalić ( ważna rzecz dla najmłodszych ) a nie tylko patrzeć z zazdrością jak najlepsi zawodnicy (przeważnie ci sami ) dostają najciekawsze nagrody.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 10:36 pm 

Adam13 napisał(a):
i niech nikt nie mówi że nie ma pieniędzy na startowe - jeśli się jeździ w kilku klasach to wszystkie modele kosztują i to nie mało i każde hobby pochłania konkretne kwoty i trzeba się z tym liczyć a nie narzekać że się nie ma.

Słuchaj, nie twoja sprawa czy mam na startowe czy nie mam a może mam ale nie lubię bezsensownie wydawać pieniędzy, ok ?

Teraz podam przykład, nie wiem czy zrozumiesz o co chodzi ale zaryzykuję. Na ostatnich zawodach HPI w klasie E18T/MT startowało 4 młodzików (<15 lat). ,Wszyscy oni zapłacili po 40zł startowego. Jeden z nich nie wystartował w ani jednym biegu bo miał problemy sprzętowe, które objawiły się dopiero na zawodach (zakłócenia) i nie dało się nic z tym zrobić. Dla młodego chłopaka jakby nie patrzeć to kwota 40zł jest duża a do tego okazało się, że pieniądze zostały wyrzucone w błoto. Z kolei mój syn, były to jego pierwsze zawody, również zapłacił(em) 40zł. Nie przejechał do końca ani jednego biegu gdyż brak wprawy powodował ciągłe kolizje i uszkodzenia modelu. Była to dla niego (dla mnie) dość kosztowna lekcja. I co, dalej uważasz, że równe traktowanie młodzika i seniora w kwestii opłat zachęci niedoświadczonych młodzików do startów ?

Kwestia startu w kilku klasach. Osobiście jadę na zawody żeby się najeździć a nie przesiedzieć w boksie czekając na swoją kolej. Start w jednej klasie mnie nie rajcuje, zwykle startuję w trzech klasach dzięki czemu przez cały czas trwania zawodów mam co robić. Dlatego będę wybierał zawody gdzie opłata startowa jest niezależna od ilości klas wedle zasady "skoro nie ma różnicy to po co przepłacać" i jeszcze raz powtarzam, nic ci do tego jak wydaję swoje pieniądze.

Kwestia jakości zawodów. Za 40zł startowego od klasy (są to najdroższe zawody w Polsce) spodziewałbym się wysokiego poziomu organizacyjnego. Niestety na ostatnich zawodach HPI opóźnienia, kłopoty z pchełkami, "nieobecność" sędziego były na porządku dziennym. Nie życzę ci abyś po dwóch minutach usłyszał komunikat, że pchełka ci nie liczy, mimo iż przed startem podłączenie pchełki było sprawdzone. Sędzia w zasadzie podawał tylko co jakiś czas ilośc okrążeń i od wielkiego dzwonu dał komuś ostrzeżenie za skrócenie trasy ale za utrudnianie dublowania już nie jak i za powodowanie kolizji. A wszystko to za najwyższą cenę w Polsce.

Kwestia nagród. Na zawodach zająłem pierwsze miejsce i otrzymałem nagrodę w postaci modelu. Oczywiście jestem zadowolony z nagrody ale jest to swego rodzaju ewenement. Zasadą w cyklu HPI jest to, że nagrody dostają tylko zawodnicy jeżdżący modelami HPI/HB/LRP. Ja jeździłem Xrayem i gdyby nie zniesienie tego ograniczenia w klasie E18T/MT nie dostałbym nagrody, nikt by nie dostał bo nikt nie jachał modelem HPI/HB/LRP. Nie wiem jak będzie z nagrodami w ceklu elektrycznym ale myślę, że wyjątków nie będzie. Może się więc zdarzyć, startując w trzech klasach, płacąc wysokie startowe, hipotetycznie zajmując pierwsze miejsca we wszystkich klasach nagrody nie dostanę bo będę jeździł niepoprawnymi politycznie modelami. Nagrody dostaną inni (hipotetycznie nawet zawodnicy z końca stawki) a ja swoim startowym niejako w części ufunduję te nagrody. To wolę już jechać na zawody gdzie nagród nie ma ale jest mniejsze startowe. I nie jest to kwestia czy mam czy nie mam na startowe, jest kwestia racjonalnego wydania pieniędzy.
[/url]

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 12:02 am 

Przemek Morawski napisał(a):
...Dla młodego chłopaka jakby nie patrzeć to kwota 40zł jest duża a do tego okazało się, że pieniądze zostały wyrzucone w błoto...Za 40zł startowego od klasy (są to najdroższe zawody w Polsce) spodziewałbym się wysokiego poziomu organizacyjnego. Niestety na ostatnich zawodach HPI opóźnienia, kłopoty z pchełkami, "nieobecność" sędziego były na porządku dziennym...A wszystko to za najwyższą cenę w Polsce.
...Kwestia nagród...Zasadą w cyklu HPI jest to, że nagrody dostają tylko zawodnicy jeżdżący modelami HPI/HB/LRP...Może się więc zdarzyć, startując w trzech klasach, płacąc wysokie startowe, hipotetycznie zajmując pierwsze miejsca we wszystkich klasach nagrody nie dostanę bo będę jeździł niepoprawnymi politycznie modelami. Nagrody dostaną inni (hipotetycznie nawet zawodnicy z końca stawki) a ja swoim startowym niejako w części ufunduję te nagrody. To wolę już jechać na zawody gdzie nagród nie ma ale jest mniejsze startowe. I nie jest to kwestia czy mam czy nie mam na startowe, jest kwestia racjonalnego wydania pieniędzy...

Masz całkowitę rację.
W temacie o "podsekcji off-road" w kontekście tego co wyrażają opinie o zawodach komercyjnych napisałem:
"Henry Ford w 1914 roku powiedział cyt. "możesz otrzymać samochód w każdym kolorze, pod warunkiem, że będzie to kolor czarny" - a chodziło o model T, o kąśliwej ksywce "Tin Lizzie".
Jednym chodzi o zysk z zawodów, innym o poziom sportowy i satysfakcję zawodników.
Aczkolwiek postaram się o obecność na zawodach w Łodzi o ile nie będzie śniegu w Tatrach lub na Czarnej Górze :D .

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 7:03 am 

Na razie wynik ankiety 77-22%
Jak by to powiedzieć – chyba jesteście w mniejszości. :D

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 9:45 am 

Darek, głosowałem na tak więc jestem w większości jednak oczekiwałeś sugestii więc wylewam co mi na sercu leży. Musisz jednak wiedzieć, że obecnie jest wiele imprez, które mogą odebrać Ci zawodników. Kiedyś TP SA miała monopol na internet i każdy był szczęśliwy jeśli za 200zł/mc miał neostradę 512. Czasy te odeszły w zapomnienie. Powoli zmiany dokonują się również w zawodach RC, imprez jest coraz więcej i organizatorzy zaczynają walczyć o zawodników. Powoli robi się normalnie, jak z dostępem do internetu :)

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 11:21 am 

Po części się z tobą zgadzam i do póki twoje wypowiedzi są sugestiami jest wszystko ok.
Mój brak akceptacji pojawia się jeśli uważasz ze możesz czegoś wymagać.
Przyjmujesz błędne założenie że „organizatorzy zaczynają walczyć o zawodników”
Nie wiem jak inni ale moim celem jest pozyskanie nowych pasjonatów tego sportu a nie walka miedzy sobą.

Możesz nie pamiętać ale jedną z naszych pierwszych imprez były zawody Micro w Galerii Łódzkiej.
Banalne przepisy, super zabawa, impreza trwała 2 tygodnie non stop.
W fianle więziło udział 64 zawodników z czego tylko kilku miało wcześniej aparaturę w ręku.
I wiesz co w tym było najzabawniejsze.
To że doświadczeni zawodnicy zostali objechani przez dzieci które przyszły z rodzicami na zakupy.
Każdy dostał tak samo wyposażony model. Nie było wałków z silnikami itd.
Jeśli więc uważasz że bez zawodników nie można zrobić zawodów to jesteś w ogromnym błędzie.
Ja po prostu chcę dla Was zrobić fajną imprezę i serdecznie zapraszam wszystkich zainteresowanych udziałem jak i współpracą.
"Parówkowym skrytożercom mówimy zdecydowane NIE" :D :) :D

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 11:37 am 

Na ostatnich zawodach HPI w klasie E18T/MT startowało 4 młodzików (<15 lat). ,Wszyscy oni zapłacili po 40zł startowego. Jeden z nich nie wystartował w ani jednym biegu bo miał problemy sprzętowe, które objawiły się dopiero na zawodach (zakłócenia) i nie dało się nic z tym zrobić. ... Z kolei mój syn, były to jego pierwsze zawody, również zapłacił(em) 40zł. Nie przejechał do końca ani jednego biegu gdyż brak wprawy powodował ciągłe kolizje i uszkodzenia modelu. Była to dla niego (dla mnie) dość kosztowna lekcja... To wolę już jechać na zawody gdzie nagród nie ma ale jest mniejsze startowe. I nie jest to kwestia czy mam czy nie mam na startowe, jest kwestia racjonalnego wydania pieniędzy...
[/url]

A może trochę poćwiczyć pod przysłowiowym blokiem,bo jeszcze inni jeżdżą i obrywają od nowicjusza...

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 12:09 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Możesz nie pamiętać ale jedną z naszych pierwszych imprez były zawody Micro w Galerii Łódzkiej.
Banalne przepisy, super zabawa, impreza trwała 2 tygodnie non stop.
W fianle więziło udział 64 zawodników z czego tylko kilku miało wcześniej aparaturę w ręku.

Czy wszyscy uczestnicy płacili po 40zł opłaty startowej niezależnie od wieku ? :)

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 12:10 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Na ostatnich zawodach HPI w klasie E18T/MT startowało 4 młodzików (<15 lat). ,Wszyscy oni zapłacili po 40zł startowego. Jeden z nich nie wystartował w ani jednym biegu bo miał problemy sprzętowe, które objawiły się dopiero na zawodach (zakłócenia) i nie dało się nic z tym zrobić. ... Z kolei mój syn, były to jego pierwsze zawody, również zapłacił(em) 40zł. Nie przejechał do końca ani jednego biegu gdyż brak wprawy powodował ciągłe kolizje i uszkodzenia modelu. Była to dla niego (dla mnie) dość kosztowna lekcja... To wolę już jechać na zawody gdzie nagród nie ma ale jest mniejsze startowe. I nie jest to kwestia czy mam czy nie mam na startowe, jest kwestia racjonalnego wydania pieniędzy...
[/url]

A może trochę poćwiczyć pod przysłowiowym blokiem,bo jeszcze inni jeżdżą i obrywają od nowicjusza...

Przed chwilą malowałem karoserię i jestem trochę naćpany oparami farby i nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :)

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 12:20 pm 

Nieżle "wali"ta farba to chyba Tamija... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 12:49 pm 

Proponuje Pectre jest wydajniejsza i tak nie śmierdzi , co do zawodów to jak będą to i ja będe :) startowe 40 zł to nie szok wszędzie na elminacjech jest 30 zł + 10 zł pchła !! a to że ktoś śmiga w 3 klasach hmm no niestety koszta sie zwiększą, ja staram sie w jednej gdyż pomiędzy biegami próbuje dostroić model tak aby uzyskać optymum na danym torze a nie czekać na cud że może sie uda . pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 12:54 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Nieżle "wali"ta farba to chyba Tamija... :lol:

W rzeczy samej :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona