Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 27, 2026 9:24 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 5:49 pm 

Tutaj masz specyfikacje regla:

http://www.teamnovak.com/products/esc/s ... index.html

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 6:17 pm 

wielkie dzieki wlasnie szukam podwozia ... ktos cos ma / wie kto ma niech mi pisze:)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 9:33 am 

Co do zębatek podzielę się swoją obserwacją.
Przy stosowaniu ataku i odbioru w konfiguracji stal - mosiądz natknąłem się na następujący problem:
Dla obrotów silnika powyżej 50 000 atak odkręcał się z silnika. Jak sobie to grzecznie policzyłem to mam:
50 000 obr/min = 833 obr/sec
17 zębów ataku * 833 * 17 = 14kHz albo 28kHz (pytanie ja liczyć drgania wytwarzane przez praće zębów).

Generalnie żaden loctile ani CA nie był wstanie zabezpieczyć ataku przez opuszczeniem osi silnika.

Drugi temat:

Przyjmijmy, tak na szybko, że silnik elektryczy o mocy 500W i psrawności 80% jest odpowiednikiem silnika spalinowego o mocy 1KM. Nie wiem jaki silnik orginalnie był montowany w Twojej konstrukcji, ale to powinno pomóc dobrać silnik elektryczny.

Problem jaki będziesz musiał rozwiązać to chlodzenie silnika.

Jeśli zamontujesz silnik 500W szczotkowy to możesz oczekiwać sprawności w granicach 60-65% co oznacza, ze musisz rozproszyć 175W ciepła!

Dlatego dla dużch mocy stasuje się bezszczotki bo tu możesz oczekiwać sprawności 80-85% co oznacza 75W w cieple do rozproszenia.

Pamiętaj, że silnik z magnesami neodymowymi po przekroczeniu 95C ulega uszkodzeniu (neodymy tracą własności magnetyczne)

Innym tematem jest zasilanie takiego monstrum. Bo potrzebujesz odpowiednio więcej mocy. Dla 500W zasilanie powinno oddać 700W mocy.
Co oznacza, że dla prądu 45A rozmawiamy o napięciu 16V.
Czyli albo 14 ogniw 1.24V albo 4 x LiPol.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 10:45 am 

Przyznam KIT, że Twój głos nieco skomplikował sprawę. E-zilla lub E-maxx nie mają radiatorów, więc w jaki sposób jest realizowane odpowadzenie ciepła???? Monstrum Rafała będzie zasilane 12 celami GP3300 (z tego co mi wiadomo). Jest to narazie jedyne rozwiązanie. Użycie Li-po nie wchodzi w grę. Regulator, który miałby to uciągnąć jest niestety dość drogi.

Pozdrawiam

Edit:

Da się zabezpieczyć przed opuszczeniem. W osi silnika nawiercić małe wgłębienie o głebokości około 1mm. Potem zeszfilować końcówkę śrubki trzymającej zębatkę i wkręcic tak żeby "weszły w siebie".

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 12:11 pm 

Nie mam wymienionych przez Ciebie modeli więc trudno mi coś powiedzieć o ich właściwościach i mocy jaką naprawdę dysponują.
Bawię się Mambą MAX i kilkoma silnikami i na tym opieram swoje obserwacje.

Mogę powiedzieć, że przy 8 celach i mocach rzędu 350W nie ma problemu z chlodzeniem. Natomiast dla 12-14 cel i mocy rzędu 500W są i nie wolni tego zaniedbać.

Zresztą nie jest to jedyny problem jaki wtedy występuje.

Nawiert na osi sprawdzałem, niestety albo był za płytki albo źle trafilem. Koniec końców też się odkręciło. Wróciłem do nylonowej odbierającej i przyzwyczaiłem się ją zmieniam co 5 godzin jazdy.

Jak te silniki zamierzasz spiąć z napędem:
- dwa na jedną odbierającą zębatkę?
- każdy na inną oś?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 3:23 pm 

regiel i silniki są przystosowane przez traxxasa do pracy na 2 x 7.2 i jeźdzą w modelu e-maxx jak i hb ezilla więc są na 14.4. Osobiście nie będe kombinowac w tą stronę tylko dostaną po 2 duze radiatory a co do zębatek 2x atakujaca stalowa na 1 odbior plastikowy, wszystkie zebatki będa hpi ! Te 2 silniki wytwarzają koło 1 konia a firmowo mt2 dostaje kolo 1.5 więc nie boje się o nie ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 4:43 pm 

Musisz tylko koniecznie pomyśleć nad osłoną zębatek inaczej po wjechaniu w teren zostaną z nich po kilku minutach strzępy.
Co do regla i silników to napewno dadzą sobie radę. MT2 ma mniejszą masę niż E-Maxx więc powinien śmigać aż miło.
Musisz jeszcze przemyśleć sprawę przeniesienia napędu z silników na dyfry i samych dyfrów. E-Maxx ma plastikowe wały które działają jak swego rodzaju amortyzatory, dzięki czemu wystarczają dyfry z dwoma satelitami. Przy stalowych wałach wszystkie "uderzenia" przy skokach i nie tylko idą na dyfry.
W przypadku silnika spalinowego wystarczy w czasie lądownia puścić gaz i silnik zostaje odłączony od napędu. Całość stawia minimalne opory. W przypadku silnika elektrycznego ( a tym bardziej 2szt ) który nie jest odłączany przez sprzęgło będzie on działał jak swego rodzaju hamulec co przy lądowaniu modelu spowoduje dość mocne "uderzenie" w dyfry .
W przypadku E-Maxxa wymiana wałów na stalowe pociąga za sobą zwykle wymianę dyfrów na mocniejsze ,bo standardowe rozsypują się przy skokach.

Powodzenia w budowie :D :D

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 7:25 pm 

dziekuje bardzo ale wykonam równiez sprzęgło poślizgowe na zębatce odbierającej jesli mi się uda jeśli nie to mysle ze odpuszcze sobie wieksze skoki poprostu :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 8:50 pm 

Rafał Iłendo napisał(a):
dziekuje bardzo ale wykonam równiez sprzęgło poślizgowe na zębatce odbierającej jesli mi się uda jeśli nie to mysle ze odpuszcze sobie wieksze skoki poprostu :)

Sprzęgło poslizgowe niestety tu nie pomoże. E-Maxx też ma sprzęgło poślizgowe , ale przeznaczenie takiego układu jest nieco inne.
Żeby spełniło rolę zabezpieczenia dyfrów musiało by być maksymalnie poluzowane, a wtedy każde "dodanie gazu" lub pruba wjazdu pod wzniesienie będzie powodowało tylko ślizganie sprzęgła i w końcowym efekcie jego spalenie.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 9:08 pm 

po pierwsze
regiel z traxxasa to evx a nie Super Duty XR
i jego specyfikacja jest Tu http://www.traxxas.com/products/accesso ... vxaddm.pdf

po drugie
to prawda z tym sprzegłem poślizgowym co pisał Sedar zreszta jesli poszukasz na zagranicznych forach to zobaczysz ze pierwsza rzecza jaka powinno sie robic w e maxxie i kyosho twin forcie to skrecenie maxymalne sprzegla i najlepiej jego zaklejenie zeby sie czasem nie poluzowalo

po trzecie
Myslisz sie Rafał 2 silniki Titan 23T 550 mają łącznie około pół KM a nie 1 KM takie informacje znalazlem jak dowiadywalem sie gdy szukalem info przed kupieniem e maxxa ale wez pod uwage ze e maxx z pakietami wazy ponad 4.5 Kg a twoje mt2 bedzie zdeka lzejsze

Traxxas E-MAXX- Feigao 10L MM
Losi 8ight T - Rx8 1900kv

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 14, 2006 10:35 pm 

emil :
True
True
i jeszcze raz prawda:) i tak sie stanie i tak mam nadzieje będzie silniki i regiel kupione ........ ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 15, 2006 12:45 am 

Jeszcze jedna nieścisłośc :)
w instrukcji od evx jest napisane ze działa tylko pod 14.4 V
ale jesli nie zmienia sie silnikow ze stockowych mozna je zasilac 16.8 V
http://www.traxxas.com/support/index.ph ... =35&id=280
i to za zgoda novaka i traxxasa

Traxxas E-MAXX- Feigao 10L MM
Losi 8ight T - Rx8 1900kv

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 15, 2006 2:28 pm 

i tak sie stanie ..... :) tylko musze dostac podwozie i sprawdzic jak cele lutowac jakby co ..... narazie jestem w fazie podowzia ktorego wlasciwie nie mam ....

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 15, 2006 4:40 pm 

Jakaś zła pora. Jak nie potrzeba to co chwilkę był jakiś MT2 na sprzedaż. Teraz trzeba to nie ma ani jednego :P .

O ile upchnięcie tych 14 cell da się zrobić to nie zapomnij o wyważeniu ustrojstwa:D

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 15, 2006 7:16 pm 

Klega z ekipy wystawił na allegro swoje mt2 i z silnikiem, serwami itd prócz apki chce 700zł za wszystko, model mało smigany moze około 4 litrów.. 1843483 jak co to macie tu Jego gadu :) Sorry za oftopa :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona