Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 11:33 pm

Autor
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:18 pm 

Mam kilka pytan dotyczacych eksploatacji modelu.

Przeszukalem forum ale nie znalazlem jednoznacznych odppowiedzi na nie.
W roznych watkach pojawiaja sie rozbierzne opinie, zeby np. smarowac smarem maszynowym, grafitowym, ceramicznym, teflonowym, ewentualnie olejem sylikonowym i to wszytko w odniesieniu do tych samych elementow.

Nie wiem jak kwestia smarowania byla rozwiazana seryjnie przez producenta, bo kupilem model uzywany.

Posiadam model yokomo MR-4TC Custom i nie wiem jak go smarowac - konserwowac.

Jak czesto, w ktorych miejscach i czy w ogole jest to konieczne, czy w tym celu mam go rozbierac, jakiego rodzaju oleju czy tez smaru najlepiej uzywac?

1. Model posiada dyfry kulkowe, jak, czym i jak czesto je smarowac?
2. Czy smarowac polaczenia poloski z dyframi i przegluby przy kolach (polaczenia te sa metalowe), tu rowniez znalazlem rozne opinie, jedny mowia zeby smarowac inni odradzaja.
3. Czy smarowac polaczenia zebatek atakujacej (metal) i odbierajacej (plastik)
4.Czy musze jakos specjalnie uwazac (nie wiem, nie jezdzic na maxa za dlugo, czy moze najpierw rozgrzac silnik ) zeby nie zniszczyc w modelu silnika lub regulatora? bardzo prosze o jakies wskazowki dotyczace ich eksploatacji (widizalem ze niektore regulatory i silniki maja radiatory,moje nie maja, czy w zwiazku z tym istnieje mozliwosc przegrzania ich?).

Silnik jest standardowy 540 27zwojowy nierozbieralny, a regulator to
airctronics bl-racer

Ewentualnie jak bedzie wygladala ta sprawa jak kupie mocniejszy silnik.

Mam na oku 2 np. taki 20 zwoi lub taki 27 zwoi ktory waszym zdaniem bedzie lepszym zakupem?
Nie chodzi mi o jakies specjalne parametry poprostu jak ten silnik wyzionie ducha bede go musial czyms zastapic a przy okazji nie zaszkodzi jak to bedzie cos lepszego od niego - jak bedzie szybszy tez nie zaszkodzi

Jesli chodzi o pas przenoszacy naped to czy trzeba go jakos szczegolnie serwisowac?

Innymi slowy prosze o jak najwiecej cennych dla mnie rad dotyczacych modelu i jego urzywania oraz konserwacji, jestem poczatkujacy i nie chece go zniszczyc.[/url]

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 9:44 am 

Silników uzywanych bym nie kupował, nigdy nie wiesz co Ci się trafi. Na początek kup Saturna 20 T od HPI, nowy kosztuje coś koło 55 zł, ten regulator powinien go wytrzymać. Radiator na regulator możesz dać np. taki jaki stosuje się na pamięci karty graficznej, przycinasz przyklejasz i już jest lepiej. Na silnik musisz dokupić niestety już dopasowny bo dorobić ciężko jest... wiem bo próbowałem...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 2:59 pm 

a mozesz mi cos poradzic na temat smarowania?

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 08, 2006 6:39 pm 

Generalnie smarować.

2. Części odkryte jak posmarujesz będą łapać zanieczyszczenia, jak nie posmarujesz będą się szybciej zużywać. Do połączeń przegubów, półosiek i innych wypracowałem sobie kompromis. Smaruje suchym smarem teflonowym. Tarcia jest zminimalizowane, elementy się nie ścierają, a brud się nie lepi.

3. Zębatki metal + tworzywo. Zamknięte w obudowie. Brałem pod uwagę:
- czy smarowanie obniża tarcię (tak: smar ceramiczny, smar silikonowy, smar molibdenowy, suchy smar, olej, olej z ceramidami, olej silikonowy, olej do maszyn precyzyjnych, grafit)
- czy smar zabezpiecza powierzchnię tworząc rodzaj mikrofilmu (tak ceramidowy, suchy smar teflonowy, ceramiczny, molibdenowy, grafitowy)
- czy nie niknie po zastosowaniu wysokich obrotów czyli rozchalpuje się (moibden, grafit, ceraminy, suchy teflonowy)
- czy dobrze się go czyści i usuwa z zabrudzeniami (oleje, suchy smar, ceramidowy, silikonowy)
Wybrałem ceramiczny lub suchy.

mam nadzieję że to pomoże.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 15, 2006 10:15 pm 

Grafitowy smar nie nadaje się do użytku w modelach!! UWAGA - ten smar zawiera cząstki grafitu i węgla - przyspiesza on zużywanie się części! (kiedyś konserwowalo się nim np. gwinty w korozją i zapiekaniem)
Elementów odkrytych (zębatki atak-odbierak, miski dogbonów) nie smaruje się, odpowiednie smary silikonowe bądź inne dedykowane dla modelarstwa używa się w miejscach, gdzie do el. ruchomych nie ma dostępu to, poczym model jeździ(Pył, piach..)
Czasami trafiają się np. zębatki teflonowe, które nie wymagają odpowiednich śródków zmniejszających tarcie i zuzywanie się elementów.