Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 27, 2026 4:14 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 2:10 pm 

Wszystkie dane od producentów podają, że kondensator podłącza się pomiędzy plusem i minusem kabli zasilających idących pomiędzy ogniwami a regulatorem. Ma on w końcu spowodować wypłaszczenie charakterstyki napięcia na zasilaniu, co ma skutkować równym i dobrym napięciem na wszystkich elementach elektornicznych.
Przykład w instrukcji do regulatorów:
http://www.graupner.de/fileadmin/downlo ... n/2838.pdf
http://www.lrp-electronic.de/e/uploads/ ... rguide.pdf

Co do 4 cel - to na mistrrzostwach świata w tym roku któryś z zawodników z pierwszej dziesiątki jeżdził na silniki bezszczotkowym na 4 celach. Była to chyba wersja jeszcze nie dostępna, zrobiona przez Oriona.
I z tego co sam widziałem to Ci zawodnicy stosują dodatkowe zasilanie dla elektroniki w modelach 1/12, zwykle pięć małych cel o pojemności rzędu 500-1000 mAh.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 2:25 pm 

Odróżnijmy dwie kwestie, kondensator przecizakłóceniowy i kondensator zasilający zgromoadzonym w sobie ładunkiem elektrycznym serwo. Ten pierwszy ma pojemność rzędu mikro faradów a ten drugi faradów czyli ma milion razy większą pojemność. Skoro ma być wprowadzony zakaz stosowania oddzielnych baterii dla serwa to tak jak ktoś wcześniej napisał taki 1 Farad kondensator jest alternatywą dla zasialania bateryjnego. Jeśli chodzi o podłączanie kondensatora PRZECIWZAKŁOCENIOWEGO to wiem jak się go podłącza ale jeśli chodzi o kondensator ZASILAJĄCY serwo to właśnie się zastanawiam jak to wygląda w praktyce. Stąd moje wywody w poprzednim poście. Jeszcze raz powtarzam, nie chodzi o kondensator przeciwzakłóceniowy lutowany do plusa i minusa zasilania regulatora.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 3:39 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
...Jeszcze raz powtarzam, nie chodzi o kondensator przeciwzakłóceniowy lutowany do plusa i minusa zasilania regulatora.

Mylisz pojęcia. Tak na prawdę każdy z kondensatorów jest przeciw-zakłóceniowy. Tylko mają różne zadania i przed różnymi zakłuceniami mają chronić.
Te o bardzo małej pojemności zwykle są przy silniku szczotkowym. Lutowane na zewnątrz czy też schowane przez producentów obecnie w samym dekielku.
Kondensator podłączony jako osobny element widziałem sprzedawany do pierwszych odbiorników Spektrum i był wpinany w miejsce ewentualnego podłączenia zewnętrznego zasilania.
http://www.spektrumrc.com/Products/Defa ... ID=SPM1600
Dedykowane podłączenie do kondensatora miał też regulator Nowaka GT7. Ciężko powiedzieć gdzie tak naprawdę wewnątrz był on podłączony.
http://teamnovak.com/download/instructi ... T7_ins.pdf
Ale wiele innych regulatorów w celu zapewnienia wyrównania podawanego napięcia wskazuje, że taki kondensator należy podłączyć na wejściu do regulatora, właśnie na plusie i minusie zasilania.
Jenak jak przeczytasz specyfikację regulatorów to zobaczysz na przykład coś takigo, że przy zasilaniu wejściowym 4,8V do 8,4 V mają B.E.C. rzędu 5,8V. http://www.lrp-electronic.de/e/uploads/ ... rguide.pdf
W tym momencie widać, że z niższego napięcia można uzyskać wyższe do zasilania serwa i odbiornika, zależy to jedynie od klasy regulatora.

Ja wiem jedynie, że kondensator musi być szybki. I jego podłączenie wystarcza do poprawy działania elektroniki w modelu.A taki o pojemności 1F i wielkości pokazanej na jednym z pierwszych linków tego tematu nie ma na to szansy. Jest zapewne za wolny.
Ja bym widział go podłączonego w gniazdku zasilania odbiornika tak jak to proponuje producent Spektrum. Ale to nie rozwiąże wszystkich problemów.

A tak wygląda model mistrza świata:
http://www.teamorion.com/orion/live/ima ... hant-l.jpg

Ostatnio edytowano Pn lis 06, 2006 4:10 pm przez Paweł A. Szymański, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 4:08 pm 

Mam rozumieć, że regulator z wejściowego napięcia 4,8V zrobi napięcie wyjściowe BEC na poziomie 5,8V ? Jaki cudem ? Przecież regulator nie ma przetwornicy napięcia. Dałeś się nabrać specjalistom od marketingowego bełkotu. Regulator dostarczy napięcie nie wyższe niż 5,8V na BEC, tak należy rozumieć ten zapis.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 4:21 pm 

Mam rozumieć, że regulator z wejściowego napięcia 4,8V zrobi napięcie wyjściowe BEC na poziomie 5,8V ? Jaki cudem ? Przecież regulator nie ma przetwornicy napięcia. Dałeś się nabrać specjalistom od marketingowego bełkotu. Regulator dostarczy napięcie nie wyższe niż 5,8V na BEC, tak należy rozumieć ten zapis.

Te ktore pracuja od 4 cell moga miec przetwornice do podbijania napiecia.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 5:03 pm 

Odróżnijmy dwie kwestie, kondensator przecizakłóceniowy i kondensator zasilający zgromoadzonym w sobie ładunkiem elektrycznym serwo. Ten pierwszy ma pojemność rzędu mikro faradów a ten drugi faradów czyli ma milion razy większą pojemność. Skoro ma być wprowadzony zakaz stosowania oddzielnych baterii dla serwa to tak jak ktoś wcześniej napisał taki 1 Farad kondensator jest alternatywą dla zasialania bateryjnego.

1F=1C/V=1As/V

Tłumacząc to na nasz. Kondensator o pojemności 1F ma zgromadzoną taką ilość energii, że przy napięciu 1V jest w stanie wygenerować prąd o natężeniu 1A przez 1 s. Na potrzeby modelarstwa lepiej będzie wyglądać, że 1F jest w stanie przechować energię, pozwalającą przez 1s generować oddawać prąd 200mA przy napięciu 5V. To chyba uniemożliwia jakiekolwiek zasilenie serwa, co innego diody.

Tomek Massalski

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3