Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 18, 2026 4:50 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 7:01 pm 

Maciej Mrozek napisał(a):
Mam jeszcze jeden argument przemawiający za Savage SS 4.6 - jest to wersja kit, czyli do samodzielnego montażu. Sam budujesz samochód, którym potem będziesz jeździł. Masz przewagę nad wersją RTR, ponieważ gdyby coś się zepsuło wiesz jak szybko to wymienić i nie musisz zaglądać do instrukcji. Rozumiesz jego budowę, działanie.

Zaden argument, kazdy model rtr i tak najpierw sie rozklada zeby zlozyc jeszcze raz wiec wychodzi na to samo :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 7:03 pm 

kurde niewiem w koncu co mam wybrac i kupic

4: axial SCX10 Jeep Wrangler Unlimited C/R Edition
5: ?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 7:07 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Toost napisał(a):
siła wywierana na amortyzator działa wzdłuż niego, to o jakiej dźwigni mówisz?

Zgadza się, jest to siła ściskająca, która działa na ośkę amortyzatora. Tą siłę możemy rozłożyć na 2 składowe. Kierunek działania składowej pionowej będzie zaczepiony w miejscu mocowania amortyzatora do wahacza. Ośka amortyzatora ma 2 miejsca podparcia: pierwsze w postaci tłoczka opierającego się o ścianki amortyzatora a drugie w miejscu styku samej ośki z obduową. Składowa pionowa w połączeniu z 2 pkt. podparcia będzie wyginać "dźwignię" (choć można to utożsamiać równieź z belką podpartą w dwóch pkt., w jednym podporą przegubowo-nieprzesówną a w drugim przegubowo-przesówną), co w naszym przypadku jest ośką amora. Napisałem, że to "dźwignia" ponieważ łatwiej jest to sobie wyobraźić-dłuższa dźwignia, większy moment sił.

Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłem.

no wydaje mi się, że pokręciłeś
od początku
na wahacz działa siła prostopadła do powierzchni podłoża.
siła sprężystości amortyzatora działa na wahacz pod kątem, dlatego rozkłada się ja na dwie składowe, prostopadła do podłoża (teoretycznie prostopadłą do płasko ustawionego wahacza) i równoległa do podłoża (płasko ustawionego wahacza)
Tylko składowa prostopadła do podłoża stanowi reakcję na ciężar modelu, w czasie jazdy na wprost składową równoległa do podłoża można uznać za straty. Zaczyna ogrywać pewną rolę dopiero kiedy model skręca i rozkład sił nacisku zmienia kierunek z prostopadłego do podłoża na ukośny, dochodzi wtedy siła bezwładności skierowana równolegle do podłoża.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 7:08 pm 

Maciej Pożycki napisał(a):
Zaden argument, kazdy model rtr i tak najpierw sie rozklada zeby zlozyc jeszcze raz wiec wychodzi na to samo :)

I po co rozkręcać i skręcać jeszcze raz, skoro można złożyć raz i wiedzieć tyle samo.

Team FortaSport

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 7:11 pm 

Maciej Mrozek napisał(a):
Maciej Pożycki napisał(a):

I po co rozkręcać i skręcać jeszcze raz, skoro można złożyć raz i wiedzieć tyle samo.

Poniewaz modele rtr sa skladane tasmowo i zawsze moze sie zdarzyc ze np. gdzies nie bedzie kleju, gdzies bedzie nie dokrecone itd. Na zawodach ma to ogromne znaczenie.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 7:32 pm 

Toost napisał(a):
od początku...

Tak, ale Ty piszesz o siłach reakcyjnych wywołanych przez ciężar modelu zachodzących niejako w amortyzatorze. Jednak te siły zostały wywołane ruchem wahacza ku górze i to ta siła będzie odpowiedziałna za wyginanie ośki amortyzatora.

Tutaj zamieściłem szybki szkic planu sił, o który mi chodzi. Na pierwszym z nich widać przekrój amortyzatora i siłę P rozłożoną na 2 składowe. Nieco wyżej, na "powiększeniu" widać ten sam przekrój amortyzatora jednak tej części, która jest najinstotniejsza. Strzałkami R1 i R2 zaznaczyłem siły reakcyjne w miejscach podparcia części ruchomych przy zgninaniu ku górze. Siła P została rozłożona na dwie składowe, pionową P1 i poziomą P2, którą pomijamy. Składową P1 rozkładamy na dwie składowe: pokrywającą się z P i prostopadłą do niej, a zarazem równoległą do kierunków sił reakcyjnych R, siłę P1'. Ta siła będzie działać "wyginająco" na ośkę podpartą w miejscach R1 i R2.

Oczywiście jest to sytuacja, gdy obudowa amortyzatora ma jakiś opór przy obracaniu się względem punktu zaczepienia do wierzyczki. Amortyzator będzie się cały "przekręcał" ku górze nie stawrzając znacznych oporów "dzięki którym" ośka się wygnie. Jednak są sytuacje ostrego lądowania gdzie amortyzator nie zdąży z obruceniem się (dość dziwnie to brzmi, ale chodzi poprostu o mocne przyziemienie;-) co będzie skutkowało zgiętą ośka.

Mam nadzieję, że teraz wiesz o co mi chodziło :-)
Jeżeli masz jakieś zastrzeżenia to proszę, napisz. Ja będę kończył ten wywód bo jeszcze ktoś przestraszy się fizyki w modelach :lol:

Ostatnio edytowano N lis 05, 2006 7:41 pm przez Piotr Michalski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 7:38 pm 

Nie wiem jak model wybierzesz, ale wiem, że po kilku jazdach zadasz sobie pytanie: Ciekawe jak by jeździł ten drugi?

Ja wybrałem Savage SS i jestem z niego bardzo zadowolony.

Wybór należy do Ciebie.

Team FortaSport

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 8:18 pm 

ej chlopaki skonczcie z tymi silami w zawieszeniu, bo to chyba nie ten temat...

Zastanawiam sie jak sie spisuje te zewieszenie w revo bo sa tam tylko 4 amorki i polozone w zdloz, ciekawi nie to. Kompletnie zglupialem, nie wiem co brac, a moze z innej strony, ktorych savow mam niebrac ?? Wolalbym RTR bo niewiem czy dam rade zlozyc sam i troche sie o to boje. Z reszta wolabym taki ktorym bede mogl od razu smigac

4: axial SCX10 Jeep Wrangler Unlimited C/R Edition
5: ?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 8:25 pm 

Pomyśl moze na T-Maxx'em fajny bardzo jest.
Zajrzyj na forum Barmana nagral pare filmikow z mozliwosciami tego autka:

http://www.barmanpl.cal.pl/forum/index. ... c=535&st=0

a koszt tego modelu jak na jakość jest smieszna, zestaw RTR masz
za 1545zł:

http://www.model-fan.com.pl/index.php?d=produkt&id=630

P.S. Sam zmierzam go kupic, mysle ze to dobry wybor.
Masz tu jeszcze link do mojego tematu w którym jest tez pare innych modeli:
http://www.barmanpl.cal.pl/forum/index. ... #entry3118

^^Radze przeczytac do końca, jezeli interesuje cie T-Maxx
:wink:

P.S.2 Barman_pl na swoim forum gdzies napisal cos w ten desen:
"Porównywalem T-Maxxa i Sava 25SS, Savage odpadl w przedbiegach.
Obydwoma jezdzilem bardzo dlugo" <-mniej wiecej cos takiego
wiec to chyba swiadczy korzystnie o T-Maxxie 8)
Wielu uzytkownikow tamtgo forum ma podobne zdanie :roll:

Ostatnio edytowano N lis 05, 2006 8:32 pm przez Deton, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 8:31 pm 

Lokalizacja: Warszawa ; Samochody :Traxxas E-MAXX , HPI Savage SS 4,6 , HPI Hellfire, Xray m18
Pamietaj ze zadnym tak od razu nie bedziesz mogl smigac ...kazdy wymaga przynajmniej tych 3 baczkow na dotarcie i wyregulowanie...
a z mojej strony pewnie zrobie jeszcze wieksze zamieszanie jak powiem ze fajniejsze sa modele truggy ...np.hellfire....

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1735509

SPRZEDAM SAVAGE 4,6SS za 1000pln

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 8:34 pm 

Savage SS 4.6. Link do instrukcji: http://hpi.pl/download/instrukcje/instrukcja_savage.pdf
Jak widzisz bardzo prosto się go składa.

Fabrycznie złożone samochody mogą być nasmarowane słabym smarem i może być zastosowany słaby klej. W przypadku wersji kit sam decydujesz, jakiego smaru użyjesz i czym skleisz odpowiednie części.
Do złożenia Sava za pierwszym razem potrzeba jakieś 12h, czyli np. w sobotę składasz, w niedziele docierasz silnik i jeździsz.

Team FortaSport

Ostatnio edytowano N lis 05, 2006 8:35 pm przez Maciej Mrozek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 8:35 pm 

Hellfire to klasa sama w sobie ale to 2700zl za sam model RTR
do tego jeszcze baterie + paliwo i inne drobiazgi to prawie 3000zł :(

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 9:10 pm 

:arrow: Marins

1) Temat zawieszenia jest jak najbardziej tutaj na miejscu.
Jest to jakieś kryterium które trzeba brać przy zakupie auta.

2) RTR ma swoje wady i zalety jak już napisał kolega Maciek.
Osobiście wole Kita. Wychodzę z założenia ze jak coś się samemu złoży to będzie pewniej i lepiej. Jednak trzeba mieć do tego zacięcie lub kogoś do pomocy kto się zna na tym.

3) Zanim zaczniesz coś dłubać w nowym modelu to poczytaj co nieco na temat docierania i regulacji silników. A najlepiej poszukaj kogoś kto ci przy tym pomoże. Modelarze są z reguły chętni do pomocy. A błędy przy docieraniu i regulacji bardzo skracają żywotność silnika.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 9:14 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Toost napisał(a):
od początku...

Tak, ale Ty piszesz o siłach reakcyjnych wywołanych przez ciężar modelu zachodzących niejako w amortyzatorze. Jednak te siły zostały wywołane ruchem wahacza ku górze i to ta siła będzie odpowiedziałna za wyginanie ośki amortyzatora.

Tutaj zamieściłem szybki szkic planu sił, o który mi chodzi. Na pierwszym z nich widać przekrój amortyzatora i siłę P rozłożoną na 2 składowe. Nieco wyżej, na "powiększeniu" widać ten sam przekrój amortyzatora jednak tej części, która jest najinstotniejsza. Strzałkami R1 i R2 zaznaczyłem siły reakcyjne w miejscach podparcia części ruchomych przy zgninaniu ku górze. Siła P została rozłożona na dwie składowe, pionową P1 i poziomą P2, którą pomijamy. Składową P1 rozkładamy na dwie składowe: pokrywającą się z P i prostopadłą do niej, a zarazem równoległą do kierunków sił reakcyjnych R, siłę P1'. Ta siła będzie działać "wyginająco" na ośkę podpartą w miejscach R1 i R2.

Oczywiście jest to sytuacja, gdy obudowa amortyzatora ma jakiś opór przy obracaniu się względem punktu zaczepienia do wierzyczki. Amortyzator będzie się cały "przekręcał" ku górze nie stawrzając znacznych oporów "dzięki którym" ośka się wygnie. Jednak są sytuacje ostrego lądowania gdzie amortyzator nie zdąży z obruceniem się (dość dziwnie to brzmi, ale chodzi poprostu o mocne przyziemienie;-) co będzie skutkowało zgiętą ośka.

Mam nadzieję, że teraz wiesz o co mi chodziło :-)
Jeżeli masz jakieś zastrzeżenia to proszę, napisz. Ja będę kończył ten wywód bo jeszcze ktoś przestraszy się fizyki w modelach :lol:

wydaje mi się, że wnętrze amortyzatora to ... inny układ.
Ja rozpatrzywałem układ sił działających na wahacz, w którym siła sprężystości sprężyny była tylko jedną ze składowych.
To co narysowałeś wydaje się słuszne jednak wywołane jest nie takim rozkładem sił, ale gwałtowym wzrostem nacisku wywołanym np. skokiem
Na amortyzator zawsze będzie działać siła sciskająca i równoważąca ją siła sprężystości sprężyny, obie równoległe do amortyzatora. Równowazenie tych dwóch sił może natomiast spowodować przeciążenie amortyzatora, wychylenie z osi i powstanie składowych prostopadłych.
Do wyznaczenia tych składowych potrzebny jest rachunek wektorowy sił, uwzględniający spręzystość elementów amortyzatora.
Można to w prosty sposób wyznaczyć, ale potrzebny jest moduł Yunga materiału amora (głównie wałka), sprężystość oleju, współczynnik tarcia tłoka o ścianki itp.
Takie badania da się wykonać jednak wymagają znacznych nakładów, a wyniki, mimo że ciekawe, będą tylko kupą dobrej nikomu niepotrzebnej roboty. Robiliśmy takie rzeczy w technikum, a potem na laborce z wytrzymałości materiałów na polibudzie.

Jak będę robił doktorat z mechaniki to będę miał świetny temat

... tylko po co mi doktorat z mechaniki skoro jestem elektrykiem

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 9:19 pm 

Deton napisał(a):
Hellfire to klasa sama w sobie ale to 2700zl za sam model RTR
do tego jeszcze baterie + paliwo i inne drobiazgi to prawie 3000zł :(

zawsze możeszz kupić używkę

chcesz mojego? :D

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona