Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 18, 2026 4:48 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 3:02 pm 

XAX napisał(a):
Siły jakie działają na popychacze są bardzo duże i mogą się szybko wyrabiać. Świadczy o tym że mimo dużego skoku zawieszenia amory mają mały skok. Jeżeli się mylę to poproszę kolegów z Revo o poprawienie nie.

Masz rację, siły są ogromne, dlatego wyrabiają się po pewnym czasie (zależnie od ilości i wysokości skoków) plastykowe końcówki popychaczy i amortyzatorów(w tym przypadku dotyczy to jednak wszystkich modeli). To jest największa "usterkowość" tego modelu. Jednak są to wymiany sporadyczne i tanie.

W Savie by osiągnąć duży skok zastosowano najdłuższe amortyzatory, czym chwali się HPI. Takie rozwiązanie eliminuje bardziej skomplikowaną budowę zawieszenia, jednak długi amortyzator=długa dźwignia działania siły co może przełożyć się na zginanie amortyzatora.

Takie są moje spostrzeżenia co do dwóch typów zawieszeń. Oba przerabiałem (Revo, Tmaxx oraz Savage kolegi). Przy dość mocnym dzwonie Maxxem poszdeł mi amortyzator (uderzenie od przodu), koszt naprawy=koszt całego amortyzatora. Przy porównywalnym dzwonie w Revo poszedł popychacz=koszt o wiele niższy przy wymianie, ale co jakiś czas trzeba wymienić końcówki, koszt ok. 1zł za końcówke, o ile dobrze pamiętam.

Teraz trochę o serwisie. W Tmaxxie było to trochę utrudnione, by odkręcić wewnętrzne amortyzatory należało odkręcić całe zawiesznie, po małej przeróbce można to wyeliminować. Amortyzatory w Maxxie są zwykłe bez bajerów. Natomiast w Revo cały proces wyciągania amorów jest banalnie prosty a ich zaletą jest bardzo dobra budowa, która skutecznie ułatwia prawidłowe złożenie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 3:15 pm 

własnie to chciałem napisać, ale nie widziałęm jak to się ma w rzeczywistości.
Mianowicie chodzi mi o długośc amortyzatora. Logiczne się wydaję, że im krótszy tym lepszy, pionowe kolumny mają strasznie długie amortyzatory, co za tym idzie łatwiej takie amortyzatory powyginać i zniszczyć. W revo natomiast nie bardzo wyobrażam sobie sytuację powyginania czy złamania amortyzatora.
Co do tych końcówek to jest fakt, wyrabiaja się dość szybko (nie wiem własnie dlaczego, słaby materiał??? i dzieje się tak tylko w tylnych amortyzatorach), ale koszt takich koncówek to 1 zł za szt, więc nie ma tragedii.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 3:38 pm 

kazdy opowiada, jak to revo ma nisko srodek ciezkosci, a sav wysoko

a nikt nie wspomnial, ze do sava dokladamy 300zl (tak, tak, wiem, zaraz sie zacznie ze tu trzeba doplacac a do revo nie), kupujemy rame LOW CG, obnizajaca srodek ciezkosci o 1,5cm i sav prowadzi nam sie lepiej niz revo

to tyle odemnie

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 3:50 pm 

dokładnie, nie powinniśmy pisać o dokładaniu, bo w takim przypadku mozemy napisać, że jak dołozymy do revo 2000 to się bedzie lepiej prowadziło niz Formuła 1, skupmy się na seryjnych modelach.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 3:58 pm 

Gieroll napisał(a):
dokładnie, nie powinniśmy pisać o dokładaniu, bo w takim przypadku mozemy napisać, że jak dołozymy do revo 2000 to się bedzie lepiej prowadziło niz Formuła 1, skupmy się na seryjnych modelach.

predzej czy pozniej i tak kazdy zagłębi sie w tuning swojej maszyny 8)

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:02 pm 

Co myslicie o tym??
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=139648275 - savage x 4.1
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=139274442 - revo 3.3 wyjdzie niecale 2000zł jak bede chcial szybko dostac a pewnie bym chcial:)

Jakies inne propozycje??
jak tak to dajcie link

4: axial SCX10 Jeep Wrangler Unlimited C/R Edition
5: ?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:13 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
XAX napisał(a):
W Savie by osiągnąć duży skok zastosowano najdłuższe amortyzatory, czym chwali się HPI. Takie rozwiązanie eliminuje bardziej skomplikowaną budowę zawieszenia, jednak długi amortyzator=długa dźwignia działania siły co może przełożyć się na zginanie amortyzatora.

siła wywierana na amortyzator działa wzdłuż niego, to o jakiej dźwigni mówisz?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:22 pm 

Witam

:arrow: Toost
Akurat to nie ja napisałem tylko Piotr Michalski.

Ale woli ścisłości w Savie amortyzatory podczas pracy mocno się wychylają na boki i przy bardzo szybkich uderzeniach istnieje możliwości ich wykrzywienia. Dodatkowo są one na wierzchu co naraża je na uszkodzenia z powodu uderzenia. Siak czy owak łatwiej jest je uszkodzić niż w Revo.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:28 pm 

myślę też , że dlatego zastosowano podwójne sprężyny właśnie z tego względu, by "usztywnić konstrukcję i przeciwdziałąć takim "niewzdłużnym" siłom.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:31 pm 

Marins napisał(a):
Co myslicie o tym??
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=139648275 - savage x 4.1
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=139274442 - revo 3.3 wyjdzie niecale 2000zł jak bede chcial szybko dostac a pewnie bym chcial:)

Przyjrzyj się zdjęciom Revo. On nie ma rączki ochronnej którą ma Savage. Jedziesz, wpadasz w dziurę, model wylatuje w powietrze koziołkując potem na ziemi. W Revo łamie się karoseria i wszystko może być uszkodzone. W Savage jest rączka która chroni prawie wszystko i dzięki niej można także przenosić model.

i jeszcze jedno zobacz ile na forum jest postów treści Kupię Savage. Coś w tym musi być.

Team FortaSport

Ostatnio edytowano N lis 05, 2006 4:34 pm przez Maciej Mrozek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:33 pm 

Toost napisał(a):
siła wywierana na amortyzator działa wzdłuż niego, to o jakiej dźwigni mówisz?

Zgadza się, jest to siła ściskająca, która działa na ośkę amortyzatora. Tą siłę możemy rozłożyć na 2 składowe. Kierunek działania składowej pionowej będzie zaczepiony w miejscu mocowania amortyzatora do wahacza. Ośka amortyzatora ma 2 miejsca podparcia: pierwsze w postaci tłoczka opierającego się o ścianki amortyzatora a drugie w miejscu styku samej ośki z obduową. Składowa pionowa w połączeniu z 2 pkt. podparcia będzie wyginać "dźwignię" (choć można to utożsamiać równieź z belką podpartą w dwóch pkt., w jednym podporą przegubowo-nieprzesówną a w drugim przegubowo-przesówną), co w naszym przypadku jest ośką amora. Napisałem, że to "dźwignia" ponieważ łatwiej jest to sobie wyobraźić-dłuższa dźwignia, większy moment sił.

Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłem.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:35 pm 

No jak nie ma jak jest, jest pałąk przeciwkapotażowy i sprawdza się wyśmienicie, ani razu nie pękła mi buda i bardzo dobrze chroni wszystkie elementy, a ląduje ne plecach bardzo często (wciąż się uczę :D ) Po za tym w budzie jest wycięcie, własnie specjalnie po to by można było złapać za ten pałąk i nosić model.

Napisałeś "i jeszcze jedno zobacz ile na forum jest postów treści Kupię Savage. Coś w tym musi być." to nie jest argument, zobacz ile osób chce kupić opla a ile mercedesa, myslisz że dlatego że mercedes jest gorszy?

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:51 pm 

Gieroll napisał(a):
No jak nie ma jak jest, jest pałąk przeciwkapotażowy i sprawdza się wyśmienicie, ani razu nie pękła mi buda i bardzo dobrze chroni wszystkie elementy, a ląduje ne plecach bardzo często (wciąż się uczę :D ) Po za tym w budzie jest wycięcie, własnie specjalnie po to by można było złapać za ten pałąk i nosić model.

Czy ten pałąk jest plastikowy?

Team FortaSport

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 5:02 pm 

no z pewnością jest to jakieś tworzywo. (prawdopodobnie nylon)

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 6:59 pm 

Mam jeszcze jeden argument przemawiający za Savage SS 4.6 - jest to wersja kit, czyli do samodzielnego montażu. Sam budujesz samochód, którym potem będziesz jeździł. Masz przewagę nad wersją RTR, ponieważ gdyby coś się zepsuło wiesz jak szybko to wymienić i nie musisz zaglądać do instrukcji. Rozumiesz jego budowę, działanie.

Team FortaSport

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona