Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 27, 2026 6:15 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 9:37 pm 

Maciolus napisał(a):
Rafał Pajor napisał(a):
w przypadku gdy w modelu są 4 ogniwa zasilają one silnik 7-9T, a gdy jedziemy na 6 cell wirniki mają ok 13-15 zw.

Nie widze zwiazku przyczynowo-skutkowego w WYPOWIEDZI Rafala, a nie w zasadach i zwyczajach dotyczacych jazdy w klasie dwunastek. Rownie dobrze Rafal mogl napisac "no bo tak".

Piszac odpowiedz nie krytykowalem ani nie atakowalem nikogo. Przykro mi, ze zostalem w ten sposob odebrany. Podobjnie jak Jarek C oczekiwalem odpowiedzi na jego pytanie, a ona nie zostala wtedy podana w sposob jednoznaczny i logiczny.

Moje granice percepji skonczylyby sie prawdopodobnie w klasie E-12 na 4 celkach i silniku 15T ;)

No to napisze trochę inaczej, bardziej obrazowo;
 jeżeli mamy model z 6 cell’ami, i silnikiem 14T,
 następnie wkładamy akku z 4 ogniwami,
 i w tej sytuacji osiągi naszego dotychczasowego silnika (14T) nie są zbyt zadowalające, wiadomo 2 ogniwa mniej
 wiec, żeby uzyskać wyniki porównywalne do duetu 6cell i 14T, stosujemy wirnik np.: 7T, (wiadomo 7T to nie 14T)

i tym sposobem możemy uzyskać porównywalne osiągi przy zmniejszonej wadze modelu i oszczędności przy zakupie akumulatorów.

Już jaśniej nie potrafię tego wytłumaczyć, a tak poza tymi wszystkimi teoriami to chyba cos w tym jest jednak ze większość jeździ na 4 cell i jeszcze się nie spotkałem, żeby ktoś się skarżył.

pozdrawiam, RAFAŁ PAJOR

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 12:24 am 

No to ja doleje oliwy ... Na mistrzostwach USA jeździły modele E-12 z 9 (słownie dziewięcioma) celami. Co wy na to ?!?

Hehehe - oczywiście 4 duże cele i 5 malutkich. Chodzi o to że regiel nie wyczaruje 6V z czterech cel, a klasa jest tak szybka że serwo musi mieć zasilanie 6v. Stąd zawodnicy dokładaja ekstra zasilanie tylko odbiornika i serwa.

W

Od Nowego Targu już na 100% startuje w E-12 !

Ostatnio edytowano N lis 05, 2006 8:53 am przez Wojtek Brudnik, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 12:32 am 

Wojtek Brudnik napisał(a):
No to ja doleje oliwy ... Na mistrzostwach USA jeździły modele E-12 z 9 (słownie dziewięcioma) celami. Co wy na to ?!?

Hehehe - oczywiście 4 duże cele i 5 malutkich. Chodzi o to że regiel nie wyczaruje 6V z czterech cel, a klasa jest tak szybka że serwo musi mieć zasilanie 6v. Stąd zawodnicy dokładaja ekstra zasilanie tylko odbiornika i serwa.

W

Od Nowego Targu już na 100% staruje w E-12 !

Witam,

Wlasnie o tym pisalem wczesniej w tym watku.
Pan Jan ma jednak na to sposob.
Dodatkowe cele sa niepotrzebne poniewaz wystarczy kondensator 1F/5.5V.
Ja sie coprawda z tym sie nie zgadzam ale skoro najlepsi w 12 daja sobie w ten sposob z tym rade.
Moze powinnismy poinformowac tych w USA.
Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 10:12 am 

Wojtek Brudnik napisał(a):
Od Nowego Targu już na 100% startuje w E-12 !

A na jakim silniku - szczotkowym, czy bez?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 3:10 pm 

Top secret :-)

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 3:33 pm 

a ja wiem :D

przyjmuje zakłady (5% z kazdego idzie dla mnie) :lol:

(MP)

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 5:16 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):
... poniewaz wystarczy kondensator 1F/5.5V ...

1 Farad ?? Przecież taki kondensator będzie większy i cięższy od samego modelu.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 5:39 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Marek Pleskacz napisał(a):
... poniewaz wystarczy kondensator 1F/5.5V ...

1 Farad ?? Przecież taki kondensator będzie większy i cięższy od samego modelu.

Witam,

Zauwaz ze jego napiecie wynosi max 5.5V.
Wlasnie mam w reku kondensator o pojemnosci 3.3F i napieciu 5.5V.
Ma on nastepujace wymiary:
grubosc 15mm
szerokosc 42mm
wysokosc 42mm
Jest on jak widac znacznie mniejszy od modelu (nawet 18tki)
Dzisiejsze kondensatory o pojemnosci 1F sa znacznie mniejsze od tego mojego poniewaz ten ktory mam byl wyprodukowany 12 lat temu.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 1:14 am 

...1 Farad ?? Przecież taki kondensator będzie większy i cięższy od samego modelu.

Znajdziesz go tu.
Masz go w zasięgu ręki.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 8:38 am 

Jan Matukin napisał(a):
W swoich wózkach stosuję "pastylkę" 1F/5,5V po stronie odbiornika - efekt taki, że po odłączeniu akusów serwo przez chwilę jeszcze działa.

A czy mogłby Pan napisac gdzie dokładnie wpięty w układ jest ten kondensator (oczywiście jeśli to nie tajemnica)? Między regulatorem a odbiornikiem? a moze miedzy odbiornikiem a serwem?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 8:38 am 

No faktycznie ten o którym piszecie jest stosunkowo niewielki. Do tej pory pojemność 1 Farada kojarzyła mi się z czymś takim . Dzięki za przetarcie mi oczu :) Ale tak przy okazji to taki kondenstaor ładuje się z zewnętrznego żródła i nie jest on podłączany do pakietu w modelu, tak ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 10:07 am 

No faktycznie ten o którym piszecie jest stosunkowo niewielki. Do tej pory pojemność 1 Farada kojarzyła mi się z czymś takim . Dzięki za przetarcie mi oczu :) Ale tak przy okazji to taki kondenstaor ładuje się z zewnętrznego żródła i nie jest on podłączany do pakietu w modelu, tak ?

Witam,

Ten kondensator mozna wlaczyc na przewodzie zasilajacym odbiornik (plus do czerwonego a minus do czarnego). Kondensator laduje sie wtedy z tego samego zrodla z ktorego odbiornik dostaje zasilane. Najczesciej jest to BEC z regulatora.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 11:57 am 

Jeżeli z tego samego źródła to rozumiem, że z pakietu 4 cele, tak ? Tego samego z którego zasilany jest silnik ? Jeżeli tak to nie widzę sensu takiego rozwiązania bo kondensator naładuje się do 4,8V i pociągnie sporo prądu z pakietu, 1F to bardzo duża pojemność, poza tym trzeba by kondensator przez jakiś rezystor ładować bo po podłączeniu go do pakietu w obwodzie popłynie bardzo duży prąd. Stosuje ktoś to rozwiązanie w praktyce ? Na mój rozum potrzebne jest zewnętrzne źródło, którym ładujemy kondensator do napięcia 5,5V i naładowany podłączamy do serwa a nie do odbiornika, który to odbiornik otrzymuje napęcie z regulatora. Oczywiście minus pakietu i kondensatora łączymy razem a by wyrównać potencjały i wtedy regulator i odbiornik dostają zasilanie z pakietu 4,8V a serwo dostaje zasilanie z kondensatora 5,5V a z odbiornika tylko sterowanie. Dobrze myślę ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 12:40 pm 

Jeżeli z tego samego źródła to rozumiem, że z pakietu 4 cele, tak ? Tego samego z którego zasilany jest silnik ? Jeżeli tak to nie widzę sensu takiego rozwiązania bo kondensator naładuje się do 4,8V i pociągnie sporo prądu z pakietu, 1F to bardzo duża pojemność, poza tym trzeba by kondensator przez jakiś rezystor ładować bo po podłączeniu go do pakietu w obwodzie popłynie bardzo duży prąd. Stosuje ktoś to rozwiązanie w praktyce ? Na mój rozum potrzebne jest zewnętrzne źródło, którym ładujemy kondensator do napięcia 5,5V i naładowany podłączamy do serwa a nie do odbiornika, który to odbiornik otrzymuje napęcie z regulatora. Oczywiście minus pakietu i kondensatora łączymy razem a by wyrównać potencjały i wtedy regulator i odbiornik dostają zasilanie z pakietu 4,8V a serwo dostaje zasilanie z kondensatora 5,5V a z odbiornika tylko sterowanie. Dobrze myślę ?

Moim zdaniem zastosowanie tego kondensatora nie poprawi dzialania serwa a jedynie wyeliminuje zaklocenia wynikajace z za niskiego napiecia na odbiorniku. Szybkie serwo pod obciazeniem pobiera 100-200mA i tyle z tego kondensatora dostaniemy tylko przez milisekudy.

Rozwiazanie ktore opisujesz jest tylko mozliwe jesli mamy serwo z oddzielnym zasilaniem silnika w serwie i oddzielnym do jego elektroniki ale tak jak pisalem kondensator obciazonemu serwu nie pomoze.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 12:49 pm 

Z 1 Farada całkiem długo pociągniemy prąd. 1 Farad to baaaardzo duża pojemność, kondenstaory lutowane do regla mają pojemności rzędu 10 mikro faradów czyli sto tysięcy razy mniejsze. Tak jak mówiłem, niech wypowie się ktoś kto praktycznie stosuje to rozwiązanie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona