Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 22, 2026 9:59 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 01, 2006 7:17 am 

wrzech napisał(a):
Mariusz Koziorowicz napisał(a):
Doświadczenie + rozmowy z dzielnicowym na ten temat.

Jakby to grzecznie ujac zebys sie nie obrazil :)
Jesli dajesz jakies rady zwiazane z prawem to popieraj je paragrafami :) Dzielnicowy jak juz cos mowi o takich przypadkach to tez niech udowodni to o czym mowi.

mandat dostaje się za wykroczenie
wykroczenie ulaga przedawnieniu po trzech latach (kodeks postepowania administracyjnego)
jeśli zostanie wszczęta procedura egzekucyjna (ściaganie mandatu) to sprawa przedłuża się o kolejne 5lat (ustawa karno skarbowa)

tak samo jest z mandatami "ulicznymi"

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N paź 01, 2006 9:50 am 

Jak by mi zaczął mówić to i tak bym nie zapamiętał :)

Napewno po 3, a nie po 2 latach?

Mariusz Koziorowicz

Tytuł:
PostNapisane: N paź 01, 2006 10:07 am 

Mariusz Koziorowicz napisał(a):
Jak by mi zaczął mówić to i tak bym nie zapamiętał :)

Napewno po 3, a nie po 2 latach?

nie chcemi się dokładnie sprawdzać, z tego co pamietam to 3

w sumie nie ma to i tak teraz znaczenia bo niezapłacone mandaty bezzwłocznie przekazywane sa do US i ten wszczyna postępowanie egzekucyjne
2 czy 3 lata nie ma znaczenie bo na przedawnienie i tak bym nie liczył.

w omawianej sytuacji natomiast jedyne wyjście (na przyszłość) to nieprzyjmować mandatu, kwestionując jego zasadność i wysokość.

Natomiast na babcię wezwać straż miejską za wyprowadzanie psa bez smyczy, zanieczyszczanie miasta, brak aktualnycyh szczepień psa (albo babci) itp :)
Przypuszczam, ze wystarczyło by babci rzucić pare paragrafów odnośnie ustawy o ochronie zwierząt (nawet wyssanych z palca) i babcia zwinęła by się szybciutko

Tytuł:
PostNapisane: N paź 01, 2006 1:56 pm 

Witam

Kilka myśli mi się narzuca po przeczytaniu tego postu. Jeżeli się mylę to koledzy poprawcie mnie.

1) Jeżeli teren nie należy do miasta to co na nim się robi jest sprawą właściciela (nie dotyczy budów i imprez masowych)
2) Cisza nocna jest od 22:00 godziny jednak jakieś normy określają poziom hałasu w terenie zabudowanym. Jeżeli policjant nie miał sprzętu do pomiaru nie miał prawa ci wlepić mandatu.
3) Pies na tereni zabudowanym powinien być prowadzony w kagańcu i na smyczy. Właściciel powinien mieć aktualną książeczkę szczepień i opłacać podatki za czworonoga. I niema znaczenia czy to kundel bury czy doberman. W takiej sytuacji jak twoja policja powinna to sprawdzić i wlepić mandat za złamanie przepisów babci. Dodatkowo właściciel powinien ponieść konsekwencje finansowe za zniszczenia spowodowane przez swojego pupilka (niestety sprawa sądowa).

Masz trzy wyjścia jeżeli jesteś pewien że twój model spełnia normy co do głośności.
1) Olać sprawę i zapłacić mandat.
2) Iść z kimś dorosłym z dobrą gębą lub prawnikiem na policje i pogadać z komendantem.
3) Jeżeli to nic nie da zapłacić mandat (niestety jak przyjąłeś mandat musisz zapłacić) i potem skierować sprawę do sądu lub nagłośnić w mediach.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 23, 2006 9:52 am 

:/

GG: 8161345

Ostatnio edytowano Pt gru 22, 2006 8:49 am przez AveGirl, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 23, 2006 2:46 pm 

jak odgrywac się, to z głową.
bez sensu jest hałasować babci pod oknem, bo znów nasle policję i bedzie kolejny kłopot. Lepiej namierz ją jak wychodzi bez smyczy, nie sprzata po piesku i zadzwoń po straż miejską. Proste, bezpieczne i skuteczne.

PostNapisane: Cz lis 23, 2006 4:18 pm 

Piter86 napisał(a):
Jakis tydzien temu w Dabrowie Gorniczej (k.Katowic) wpadlem na genialny pomysl zrobienia dla siebie i dla kolegow mini toru do rc!! po uzgodnieniu z zarządca Hali Sportowej w DG uzyskalem pozwolenie na "wysprejowanie" sobie toru na parkingu hali!! po zakonczeniu naszych prac tworczych rozpoczelismy zabawe... I sie zaczelo nawinela sie jakas starsza Pani i spuscila swojego pieska ktory nie dosc ze porysowal kagancem moj ukochany mogel tyo jeszcze staral sie nas pogrysc!! pani stwierdzial ze albo zabieramy te cyt. masonowe scierwa albo ona dzwoni po policje.. no i zadzwonila radiowoz zjawil sie po chwili i wlepil mi 300 zl za zaklucanie ciszy (bylo kolo 11.00) i za dewastacje parkingu.... co robic bo chociaz mam na mandat to nie zaplace??

Po pierwsze masz mandat, musisz zapłacic, po drugie było zgłosic policji ze pies biega bez ochrony osoby starszej, jak chciał Ci pogrysc model jak miał kaganiec, chyba psów nie wolno spuszczac ze smyczy. Ja miałem incydent z psem, zniszczył mi karoserie, ale osobo odpowiedzialna zwróciła mi pieniądze za nja (gdyby tego nie zrobiła, sprawa trafiła by na policje, za nieupilnowanie psa i spuszczanie go bez kagańca w miejscu gdzie niedaleko jest plac zabaw dla dzieci, a dodam ze to była dośc "groźna" rasa psa). PO kolejne, miales zezwolenie, to powinienes miec to na pismie, ale sam zawaliles sprawe, mowi sie trudno muszisz zapłacic 300zl

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 23, 2006 4:20 pm 

AveGirl napisał(a):
łoł nie no nieźle :P Ja mam taki plan zeby przejechac moim modelem przed kontrolą radarową :P hehehe to by sie policjant ździwil co? jak myslicie? Fajnie jest czasem porobic sobie jaja z policji :P zdziwilby sie gdyby nad samochodem leciał jeszcze helikopter mojego chlopaka :P taki maly poscig :P hehehehehe

bez komentarza....

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 23, 2006 9:33 pm 

No racja.
Tylko, że jak by podczas rozmowy z policjantem powiedział, że ta pani puszcza psa bez smyczy, nie sprzata po nim, to by policjant mu odpowidział, że rozmawia o nim, a nie o niej.
Taka jest prawda.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 23, 2006 10:03 pm 

Tomaszek napisał(a):
No racja.
Tylko, że jak by podczas rozmowy z policjantem powiedział, że ta pani puszcza psa bez smyczy, nie sprzata po nim, to by policjant mu odpowidział, że rozmawia o nim, a nie o niej.
Taka jest prawda.

Zdziwiłbyś się. Po skończonej rozmowie z Tobą (i wręczeniu śmiesznego kwitka), szybko zainteresowałby się pieskiem starszej Pani. Wiem to z autopsji.

Prawda jest taka, że jak przyjęłeś mandat, zapłacić go musisz. I to był Twój błąd. Bo teoretycznie to Ty miałeś rację, przyjmując mandat rację przyznajesz policji. Tłumik znacząco wycisza silnik, do granic takich aby nikomu nie przeszkadzać. Starszym ludziom się niestety dużo rzeczy wydaje, dzwonią po niebieskich, niebiescy przyjeżdzają, jeśli są upierdliwi, wtedy chcą "wlepić" mandat, Ty możesz go przyjąc lub nie (nie przyjmując sprawe kierują do Sądu Grodzkiego, a tam masz szanse wygrać jeśli przedstawisz odpowiednie dowody)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 24, 2006 12:58 am 

Witam
Sam kilka razy zastanawiałem się nad czy są wogóle jakieś paragrafy na RC-maniaków. Mam zagwostkę gdyż często jeżdzę sobie modelem w okolicy lotniska (dość blisko ale nie na terenie) i miałem obawy czy przypadkiem ktoś się mną nie zainteresuje. Tutaj nie wchodzi kwestia hałasu bo przy startującym samolocie Sav hałasuje jak mucha z jednym skrzydłem ale o kwestię używania nadajnika radiowego. Czy są na to przepisy gdzie wolno używać a gdzie nie.

Pozatym - wydaje mi się że jedynym "kruczkim" czy powodem wlepienia mandatu przez policję czy straż jest to jak ktoś np. specjalnie jeździ ludziom pod nogami czy po placu zabaw dla dzieci. Hałas raczej jak było wspomniane nie jest dobrym powodem gdyż silniki chyba i tak w specyfikacji mają mieć do 85db. No i pozostaje kwestia radia...

Pozdrawiam

Traxxas Rally

KDS 450SV CX250SE
Blade Nano CPX Xieda 9958
Yak54 Beast 3D UMX
GG: 5167078

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 24, 2006 6:06 am 

Dziwna ta policja...

ja jak jeździłem przed supermarketem PLUS to ktoś zadzwonił na policje no i przyjechał duży radiowóz i tylko spytali się:

Ile to jedzie??

Na co to jeździ??

I ile kosztuje??

poprostu to zależy od ludzi

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 24, 2006 7:35 am 

Maco napisał(a):
Witam
Sam kilka razy zastanawiałem się nad czy są wogóle jakieś paragrafy na RC-maniaków. Mam zagwostkę gdyż często jeżdzę sobie modelem w okolicy lotniska (dość blisko ale nie na terenie) i miałem obawy czy przypadkiem ktoś się mną nie zainteresuje. Tutaj nie wchodzi kwestia hałasu bo przy startującym samolocie Sav hałasuje jak mucha z jednym skrzydłem ale o kwestię używania nadajnika radiowego. Czy są na to przepisy gdzie wolno używać a gdzie nie.

Pozatym - wydaje mi się że jedynym "kruczkim" czy powodem wlepienia mandatu przez policję czy straż jest to jak ktoś np. specjalnie jeździ ludziom pod nogami czy po placu zabaw dla dzieci. Hałas raczej jak było wspomniane nie jest dobrym powodem gdyż silniki chyba i tak w specyfikacji mają mieć do 85db. No i pozostaje kwestia radia...

Pozdrawiam

Siema!!

Kwestia radia jest b. ważna przy tym jak jeździsz przy lotnisku, bo może to powodować zakłucenia w nadawaniu. Musiałbyś poszukać na jakich częstotliwościach pracują nadajniki na lotnisku lub zapytać się o zgodę. Myślę że nie będzie z tym problemu bo w Szczecinie jeżdżą offroadami koło kotniska. pozostaje sparawa znaków drogowych i zakazów jazdy pojazdami o napędzie SPALINOWYM. LUB WOGÓLE POJAZDAMI. o to mogą się przyczepić policjanci na drodze osiedlowej :/ trzecią możliwością test to że do jazdy takimi modelami są specjalne tory i miejsce publiczne nie jest do tego przeznaczone i może to ludziom (swoją drogą upierdliwych) przeszkadzać. No i kwestia hałasu który "produkują" nasze modeliki. Maksymalny hałas to 85 dB. Więc jak policja zacznie się o to burzyć (bez tego miernika do hałasu) to kłucić się i nie dać się to sobie odpuszczą.
pozdro

TRAXXAS 4tec elektryczny
HPI Hellfire- SPRZEDAM!!

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 24, 2006 1:37 pm 

Maco napisał(a):
Witam
ale o kwestię używania nadajnika radiowego. Czy są na to przepisy gdzie wolno używać a gdzie nie.

Od dosyć dłuższego czasu modelarze samochodowi i lotniczy ze Szczecina urzędują na terenie lotniska Aeroklubowego za zgodą dyrektora aeroklubu i nic poważnego się nie dzieje.
Jedyne modele samolotów które miały przykre kontakty z matką glębą, spadały przez zakłócenia bardzo zawistnego modelarza.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 24, 2006 6:02 pm 

Marek Byrczak napisał(a):
Maco napisał(a):
Witam
ale o kwestię używania nadajnika radiowego. Czy są na to przepisy gdzie wolno używać a gdzie nie.

Od dosyć dłuższego czasu modelarze samochodowi i lotniczy ze Szczecina urzędują na terenie lotniska Aeroklubowego za zgodą dyrektora aeroklubu i nic poważnego się nie dzieje.
Jedyne modele samolotów które miały przykre kontakty z matką glębą, spadały przez zakłócenia bardzo zawistnego modelarza.

Ja jeżdżę czasami w okolicach Politechniki Białostockiej. Cały problem jest w tym, że gdy w auli jest wykład to profesorowie nadają przez mikrofony, które zapewne działają na 27 mHz, bo samochody wariują ;) Kolega z którym jeździłem też miał tam zakłócenia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona