Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 9:17 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So wrz 16, 2006 12:09 pm 

Postanowilem przetestowac zyroskop
("wspomaganie driftu") w modelu elektrycznym off-road 1:10 (Tamiya DF-02). Celem zakupu oczywiscie nie byl spektakularny drifting terenowka ale przede wszystkim "przyklejenie" jej do podloza, plynne pokonywanie zakretow, zminimalizowanie ilosci bączków i "poprawienie" umiejetnosci kierowania modelem. Sprawa moze sie nieco wydawac dziwna w przypadku off-road, ale DF-02 z najszybszymi przelozeniami, silnikiem Tamiya TZ oraz aku IB4200 dysponuje duzym momentem obrotowym i niemalymi obrotami. Ponadto w ciagu kilku najblizszych miesiecy pozegnam sie prawdopodobnie ostatecznie z technologia szczotkowa na rzecz nowej Mamby :)

Kupilem taki oto wynalazek (Alpha X-drift, technologiczny odpowiednik HPI D-box), oto
zdjecie: http://www.rcmart.com/catalog/images/al ... 03_002.jpg
i krociutki film: http://www.rcmart.com/catalog/video/alpha_axd-03.wmv

Z montazem nie bylo wiekszych problemow. Zyro wpina sie pomiedzy odbiornik a serwo skretu. Krytyczna jest pozycja zyroskopu wzgledem modelu.

Po wlaczeniu calej elektroniki model dostal lekkiego bzika-zachowywal sie jakby lapal zaklocenia. Dotyczylo to zarowno skretu jaki gazu. Regulacja pokretlem "setup" i drugim regulujacym sile wspomagania nie pomoglo. Sprawe rozwiazalo zdarcie nakejki z obudowy i odsloniecie trzeciego, zaklejonego wczesniej tajemniczego pokretla. Model zostal spacyfikowany. Pokretlem setup oraz trymerem wyregulowalem skret i przetestowalem dzialanie gyro. Pieknie kontrowalo wychylenia modelu.

Czas na jazde po torze i asfalcie. Zalozylem lyse opony z twardymi wkladkami w celu sprawdzenia "ekstremalnych" warunkow pracy ukladu. Tor byl rowniez piaszczysty i bardzo sliski. Oto wrazenia:

1. trzeba poswiecic chwilke na regulacje sily ukladu odpowiadajaca okreslonej nawierzchni. Zamozniejsi modelarze, dysponujacy wolnym trzecim kanalem aparatury moga kupic zyroskop regulowany bezposrednio z apki.

2. trzeba koniecznie oduczyc sie kontrowania, w przeciwnym razie jedzie sie slicznym zygzaczkiem. Zyroskop za wszelka cene stara sie nadac pojazdowi tor zadany przez apke.

3. w zakrecie zamiast kontrowania delikatnie nalezy popuszczac skret

4. model mozna prowadzic na sliskiej nawierzczhnie (lub z uzyciem sliskich opon) spektakularnie w dlugim poslizgu.

5. autko wybacza wiele bledow jednak trzeba sie nim na nowo uczyc jezdzic.

6. trzeba sie bardzo postarac o zrobienie niekontrolowanego bączka. Jesli juz do tego dojdzie zyro stara sie obrocic model o 360 stopni i zapewnic dalsza jazde.

7. na przyczepnej nawierzchni model zachowuje sie jak przyssany do niej

8. nie jestem do konca pewny czy to dobry pomysl dla off-road. Wyjezdzilem na razie modelem jeden pakiet. To nieduzo zeby ostatecznie ocenic X-drift pod wzgledem uzytecznosci w off-road. Teoretycznie technologia piezo gyro jest wrazliwa na wibracje. Praktycznie na razie nie potrafie ocenic, czy kilkukrotne pogorszenie kontroli w trakcie jazdy w warunkach terenowych mialo zwiazek z nieprawidlowa regulacja gyro czy ulomoscia technologii. Potrzebuje na to jeszcze kilku przejezdzonych pakietow i chwil poswieconych na regulacje zyroskopu.

9. w warunkach on-road zyro sprawuje sie absolutnie genialnie. Jesli czytelniku jestes zainteresowany "zboczona" jazda usmiech dlugo nie zejdzie z Twojej buzi po zabawie z zyroskopem. Jesli natomiast ktos preferuje warunki wiekszej przyczepnosci to zyro jest rowniez pomyslem dla niego - z pomoca tej "zabawki" ma sie doskonala kontrole nad modelem, a zyro naprawi potencjalne bledy w sterowaniu z zakrecie znacznie szybciej niz zrobi to czlowiek, wyposazony nawet w apke z HRS.

Mam nadzieje, ze nie zanudzilem Was na smierc ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 9:01 pm 

Witam
Także sprawiłem sobie D-BOX,stosuję go w moim Hellu w trakcie zawodów.Muszę przyznać że czasem pomaga wyjść z opresji :D .Nie nadaje się na kręte i techniczne tory,ponieważ auto pokonuje nawroty dużymi łukami np.tor w Nowym Targu.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 9:09 pm 

A wiec w moim przypadku to moze tylko jednak kwestia regulacji. Zanim sie o tym przekonam musze przetoczyc komutator :/ Czy wkladales zyroskop w jakas gabke lub inny wynalazek tlumiacy wibracje?

Niedyskretne pytanie: czy przypadkiem zyroskopy nie sa zakazane na zawodach?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 9:32 pm 

Przyklejłem go w tylnej części modelu na zwykłą taśmę 2 stronną z gąbką.
Urządzenie to musi być dobrze przytwierdzone do modelu ponieważ musi wykrywać ruchy poprzeczne pojazdu.Co do legalności tego na zawodach,jeszcze przed zakupem sprawdziłem to w Polskim regulaminie i skonsultowałem sie z Panem Matukinem czy moge tego sprzętu użyć.Odpowiedź była pozytywna,lecz znalazło się parę osób które w Szprotawie zakwestjonowały użycie D-BOXA,niestety nie było podstaw do dania mi (DYSKA).

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 9:37 pm 

Michał Tronowski napisał(a):
Witam
Także sprawiłem sobie D-BOX,stosuję go w moim Hellu w trakcie zawodów.Muszę przyznać że czasem pomaga wyjść z opresji :D .Nie nadaje się na kręte i techniczne tory,ponieważ auto pokonuje nawroty dużymi łukami np.tor w Nowym Targu.

to w off-roadzie stosowanie takich urządzeń jest dozwolone? :shock:

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 9:40 pm 

Nie wiem jak w innych klasach,ale MT-Openach można :D .

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 9:42 pm 

Przyklejłem go w tylnej części modelu na zwykłą taśmę 2 stronną z gąbką.

Nie rozumiem. Czy to znaczy, ze do jakiejs wetrykalnej czesci modelu przykleiles gabke i dopiero na to zyroskop przy pomocy dwustronnej tasmy?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 9:50 pm 

Jest przyklejony do plastikowej skrzynki na pakiet i odbiornik.
Montując go trzeba sprawdzić w jakiej płaszczyźnie on działa i prawidłowo reaguje bo inaczej moga sie dziać CYRKI.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 9:53 pm 

ano w przepisach nie ma, że nie można.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 10:03 pm 

Montując go trzeba sprawdzić w jakiej płaszczyźnie on działa i prawidłowo reaguje bo inaczej moga sie dziać CYRKI.

To nie podlega zadnej dyskusji :)

Cos mi sie zdaje, ze w przyszlym sezonie nie bedzie juz mozna sie bawic zyroskopem w open'ie :/

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 10:08 pm 

Cytuj:
Z montazem nie bylo wiekszych problemow. Zyro wpina sie pomiedzy odbiornik a serwo skretu. Krytyczna jest pozycja zyroskopu wzgledem modelu.

Radzę go zamontować w tylnej części pojazdu,będzie dokładniejszy pomiar uślizgu tylnej osi.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 17, 2006 10:14 pm 

Według mnie nie powinno się zakazywać stosowania tego typu urządzeń ,w końcu postęp technologiczny idzie do przodu i nie powinniśmy stać w miejscu.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 18, 2006 7:49 am 

Sprobuje zamontowac wynalazek w tylnej czesci modelu. Moze byc to trudne, ale od czego jest glue-gun :D

Co do ograniczen technicznych to jestem dokladnie tego samego zdania. Nie mnie jednak decydowac o regulaminie. Zastanawiam sie ile lat bedzie trzeba czekac na wprowadzenie silnikow bezszczotkowych do skali 1:10.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 18, 2006 8:24 am 

Według mnie nie powinno się zakazywać stosowania tego typu urządzeń ,w końcu postęp technologiczny idzie do przodu i nie powinniśmy stać w miejscu.

Mówisz postęp ? Czyli niedługo zamontujesz kamerę, łącze bezprzewodowe z kompem albo nawet kompa na pokładzie modelu, oprogramowanie analizujące obraz i model sam będzie jechał ? Albo powoli pojedziesz modelem po optymalnym torze i później to komp odtworzy ale z maksymalną prędkością ? Uważasz, że tędy droga ? Gdzie tu miejsce na człowieka i jego umiejętności ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 18, 2006 8:36 am 

Przemek Morawski napisał(a):
Gdzie tu miejsce na człowieka i jego umiejętności ?

A chociażby w tym miejscu.

Przemek Morawski napisał(a):
Albo powoli pojedziesz modelem po optymalnym torze .

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona