Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 12:35 pm

Autor
PostNapisane: So sie 12, 2006 8:32 am 

A dokładnie chodzi mi o spam boty, oto przykład:

http://www.rcauto.pl/forum/profile.php? ... ile&u=3651
http://www.rcauto.pl/forum/profile.php? ... ile&u=3653
http://www.rcauto.pl/forum/profile.php? ... ile&u=3654

Chyba że 2 osoby mają takie same zainteresowania, ale adresy www takie podobne, w sensie nie samego adresu, ale w budowie podobne.

A czemu tak się dzieje? Bo niema żadnego zabezpieczenia, w innych skryptach for trzeba kod przepisać, szkoda że niema przepisywania do tyłu, bo już takie boty czasami radzą sobie z odczytywaniem takiego czegoś, ale aktywacja wtedy przez e-mail i powinno pomóc.

Tym czasem na forum niema nic takiego, i takie boty będą się coraz częściej rejestrować... :(

Nowy model in soon...

http://www.rcpics.net/member/Kai11

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So sie 12, 2006 8:41 am 

ooo, na forum www.hedonskate.com (sklep rolkowy) to też się kilka takich osób zarejestrowało i mieli fajne posty - głównie strony dla dorosłych, od góry do dolu postu w porządku alfabetycznym. Lepiej strzec się takich kolesi :roll:

PostNapisane: So sie 12, 2006 8:41 am 

Michał Olech napisał(a):
A czemu tak się dzieje? Bo niema żadnego zabezpieczenia, w innych skryptach for trzeba kod przepisać, szkoda że niema przepisywania do tyłu, bo już takie boty czasami radzą sobie z odczytywaniem takiego czegoś, ale aktywacja wtedy przez e-mail i powinno pomóc.

Tym czasem na forum niema nic takiego, i takie boty będą się coraz częściej rejestrować... :(

jesteś pewien, że nie ma żadnego zabezpieczenia?

zauważ datę rejestracji tych użytkowników - jest to 11 i 12/08/2006. powiem Ci, że tego typu użytkownicy rejestrują się na naszym forum minimum od roku. a widziałeś jakieś posty na forum ich autorstwa? jesteś w stanie odnaleźć takiego użytkownika na forum starszego niż 11/08/2006? Raczej nie. A wiesz dlaczego? Bo są oni systematycznie USUWANI zanim ich konta zostaną aktywowane.

nasze forum ma coś lepszego niż kody do odczytania czy temu podobne - to forum ma Administratorów!

zarejestrować może się każdy, ale zostać aktywowanym - już nie. Kiedy aktywujemy nowych użytkowników sprawdzamy ich pod kątem "spamowości" - jeśli mają oni w profilach adres strony www z inną końcówką niż .pl - zostają oni usunięci.
pracochłonne, ale jak narazie - skuteczne. widziałeś jakieś spamowe ogłoszenia na forum?
myślę, że jeśli chodzi o ten problem to możesz spać spokojnie...

Ostatnio edytowano So sie 12, 2006 8:53 am przez Rafał Piesio, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So sie 12, 2006 8:47 am 

Rafał Piesio napisał(a):
Michał Olech napisał(a):

jesteś pewien, że nie ma żadnego zabezpieczenia?

zauważ datę rejestracji tych użytkowników - jest to 11 i 12/08/2006. powiem Ci, że tego typu użytkownicy rejestrują się na naszym forum minimum od roku.

nasze forum ma coś lepszego niż kody do odczytania czy temu podobne - to forum ma Administratorów!

zarejestrować może się każdy, ale zostać aktywowanym - już nie. Kiedy aktywujemy nowych użytkowników sprawdzamy ich pod kątem "spamowości" - jeśli mają oni w profilach adres e-mail z inną końcówką niż .pl - zostają oni usunięci.
pracochłonne, ale jak narazie - skuteczne. widziałeś jakieś spamowe ogłoszenia na forum?
myślę, że jeśli chodzi o ten problem to możesz spać spokojnie...

No ale czy nie lepiej wprowadzić jedno solidne zabezpieczenie i mieć święty spokój? Akurat niewiem czy istnieje modyfikacja do standartowego phpBB, bo w wersji modified by Przemo [lepsza, choć bardziej obciąża serwer, ale i tak można to optymalizować ;)] jest to domyślnie, i tylko trzeba to włączyć.

Mogę poszukać takiej modyfikacji z kodem do phpBB, i polecam zaktualizować phpBB jeżeli wersja nie jest najświeższa ;)

Usuwacie innych niż z pl, a jak mam konto@gmail.com ? ;)
moja pomyłka - chodziło mi o adres www a nie e-mail - Rafał

Edit: Na moim jednym forum też tak miałem, miałem już pisać swojego moda, ale włączyłem przepisywanie kodu, i jest... spokój :D

Nowy model in soon...

Tytuł:
PostNapisane: So sie 12, 2006 11:36 am 

Z tym przepisywaniem to też nie najlepiej, bo czasem ciężko się skapnąć, czy chodzi o dużą małą o czy 0 i tak bywa ze na niekotrychh forach poprostu to nie działa, ile razy jak byś nie wpisał tego kodu to jest źle....

Tytuł:
PostNapisane: So sie 12, 2006 4:10 pm 

Erik Turlejski napisał(a):
Z tym przepisywaniem to też nie najlepiej, bo czasem ciężko się skapnąć, czy chodzi o dużą małą o czy 0 i tak bywa ze na niekotrychh forach poprostu to nie działa, ile razy jak byś nie wpisał tego kodu to jest źle....

No ale to chyba jakoś się tam różni, no ale niestety nic niema za darmo, a przecież teraz potencjalnie forum może zostać zaatakowane jakimś flooderem masowo zakładającym konta, jeżeli będzie to zabezpieczenie to raczej będzie to raczej taki flooder nie będzie działał.

Aha, i z tym adresem www to wiele wyjaśnia, ale ktoś może mieć domene *.com albo serwerek na Lycosie [choć nie polecam, co.uk jest końcówka].

Nowy model in soon...

Tytuł:
PostNapisane: So sie 12, 2006 4:14 pm 

Michał Olech napisał(a):
Aha, i z tym adresem www to wiele wyjaśnia, ale ktoś może mieć domene *.com albo serwerek na Lycosie [choć nie polecam, co.uk jest końcówka].

to niech się zarejestruje bez wpisywania adresu www i niech go sobie dopisze po tym jak już jego konto zostało aktywowane edytując swój profil

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 16, 2007 10:33 pm 

Szczególnie "świetnie" ostatnio spisuje się serwerek ze zdjęciem Erika - mój Kspersky kwiczy za każdym razem, gdy Erik napisze coś na forum :)
Ręczna aktywacja to jedyna rada - i żadne systemy AI nie zastąpią go w tej pracy.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 17, 2007 7:08 am 

Jacek Ochociński napisał(a):
... mój Kspersky kwiczy za każdym razem, gdy Erik napisze coś na forum

Szkoda tylko, że nie zechciał dostosować się do prośby moderatorów i pozostałych użytkowników związanej ze zmianą avataru. A w nim wykrywany jest niestety syf :x

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 17, 2007 7:35 am 

A co na to mówią inne antywiry?
Ja mam cieszącego się niezbyt wielką sławą Nortona. Ten skubaniec nie ma zastrzeżeń. Jako przeglądarki używam Mozilli.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 17, 2007 7:44 am 

To nie jest temat na dywagacje o programach zabezpieczających komputery, ale skoro dyskusja poszła w tym kierunku:
O.T. - mój "Norton" zorientował się po tygodniu, że jeden z komputerów ma jakieś świństwo - trzymałem je w celach doświadczalnych, jaka jest bezwładność symanteca w porównaniu z kasperskim - jedyna rzecz, jaką symantec potrafi, to skutecznie zająć system operacyjny pracą do niczego nie służącą (słynna konieczność instalacji directx 9 przed instalacją nortona i inne "pomysły").

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 17, 2007 9:12 am 

To nie miała być dyskusja na temat przydatności poszczególnych programów, raczej coś w rodzaju sondy.
Skądinąd wiem, że kaspersky też potrafił dawać mylne alarmy.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 19, 2007 3:56 pm 

Gismo_PL napisał(a):
Jacek Ochociński napisał(a):
... mój Kspersky kwiczy za każdym razem, gdy Erik napisze coś na forum

Szkoda tylko, że nie zechciał dostosować się do prośby moderatorów i pozostałych użytkowników związanej ze zmianą avataru. A w nim wykrywany jest niestety syf :x

Witam, sprawa mam nadzieje zostala zamknieta - poprostu nie bylo mnie przy komputerze, bo bylem na wyjezdzie..