Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 06, 2026 5:09 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 1:01 pm 

No właśnie Konradus może narazie zamiast pakietu kup ładowarke np. Duratrax. Później dopiero baw się w pakiety.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 1:04 pm 

No bartas92 ale test , gdyby nie takie dokładne i wnikliwe porównania pakietów jak twoje ludzie by kupowali szajs , dobrze sa tacy ludzie jak ty i nam pomagaja teraz juz wiem że IP to szajs wielkie dzięki kiedy nastepny tak wnikliwy test :lol: :lol: :lol: :P

ASSO TC5

Kiedys był tu link , przybył zły admin i go zabral ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 2:44 pm 

Czy to miało brzmieć jak ironia czy naprawde? Z tego co wiem kupiłeś ten pakiet więc wiesz jaki jest.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 3:27 pm 

Maciolus napisał(a):
zbig napisał(a):
Drobna uwaga:
prąd ładowania nie ma istotnego wpływu na prąd rozładowania (pomijając to, że że pakiet po ładowaniu dużym prądem ma większą temperaturę i stąd inne właściwości).

Tu bym sie spieral. Sugeruje wnikliwa analize krzywych ladowania i rozladowania akumulatorow.

Sporo ich przeanalizowałem, niestety nie miałem okazji trafic explicite na charakterystykę rozładowania w funkcji prądu ładowania.
Może podasz jakiegoś linka?

Medal ma dwie strony. Małe prądy ładowania utrudniają detekcję końca ładowania (słaba delta peak), duże prądy powodują silny wzrost temperatury i ciśnienia w ogniwie, co może je uszkodzić lub pogorszyć parametry. Jeśli ładowarka ma dużą wartość delta peak, to ogniwo jest mocno przeładowywane, a co gorsza szybkośc generowania gazów w ogniwie jest większa niż szybkość ich ponownej absorpcji, gazy wydostaja się na zewnątrz i w konsekwencji ogniwa szybko tracą właściwości.
Dobre ładowarki mają niskie wartości -DV lub wręcz (jak Pulsar) opcję detekcji maksymalnego napięcia, a nie jego spadku.

Natomiast faktem jest, że ogniwo o wyższej temperaturze (czyli zaraz po szybkim ładowaniu) ma wyższe napięcie. W zakresie od 0 do 40 stopni średnia wartośc napięcia może być większa niż 0,1V - jest o co powalczyć, zwłaszcza zimą. Ale i tu kij ma dwa końce - ogniwa oddają maksimum swojej pojemności w zakresie temperatur 20-30 stopni, potem pojemność spada.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 7:19 pm 

tak bartas92 kupiłem ten pakiet ale jeszcze go nie testowałem bo nie doszedł , jak go przetestuje to ci powiem jaki jest , 8)

ASSO TC5

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 9:03 pm 

zbig napisał(a):
Maciolus napisał(a):
zbig napisał(a):
Drobna uwaga:
prąd ładowania nie ma istotnego wpływu na prąd rozładowania (pomijając to, że że pakiet po ładowaniu dużym prądem ma większą temperaturę i stąd inne właściwości).

Tu bym sie spieral. Sugeruje wnikliwa analize krzywych ladowania i rozladowania akumulatorow.

Sporo ich przeanalizowałem, niestety nie miałem okazji trafic explicite na charakterystykę rozładowania w funkcji prądu ładowania.
Może podasz jakiegoś linka?

Zbyszek okrutny jesteś obaj wiemy, że czegoś takiego nawet jeśli się mierzy to się nie podaje.

Ale jest pewien związek.
Większe prądy ładowania podgrzewają pakiet, to już napisałeś. Napięcie naładowanego pakietu dużym prądem w końcowej fazie lub metodą 4 krokową jest większe.

Różnice podałeś ale jest ona także przy ustalonej tenperaturze, możesz to sprawdzić albo chłodząc pakiet (nie wiem dlaczego producenci tego nie podlecają w czasie ładowania) lub wystudzić pakiet po ładowaniu do takiej samej temperaturze.

Generalne stawiałbym, że to późniejsza detekcja delty warunkuje wyższym napięciem.

Warto może zaznaczyć, że to wyższe napięcie będzie się utrzymywać w kilkunastu może do 20 sekund od rozpoczęcia rozładowania (dużo zależy od prądu), ale daję przewagę na starcie.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 9:29 pm 

Moze rzeczywiście przesadziem.
Przeładowanie NiMh jest zawsze niekorzystne
(niezależnie czy dużym, czy małym prądem), ochłodzenie pakietu osłabi delta peak czyli zwiększy przeładowanie pakietu. Myślę, że o to chodzi.
Często producenci podają, że przy szybkim ładowaniu nie powinno polegać się wyłcznie na -dV, ale tez stosować np czujnik temperatury i kontrolować dT/dt - czyli reagować na przyspieszone tempo nagrzewania się ogniw na końcu ładowania (czyli nawet nie samą wysoką temperaturę!).
No i jeszcze słowo o trwałości ogniw: przyjmuje się, że jest to ilość cykli po których ogniwo ma już tylko 60% pojemności :?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 9:57 pm 

PAWEŁ 4x4 napisał(a):
tak bartas92 kupiłem ten pakiet ale jeszcze go nie testowałem bo nie doszedł , jak go przetestuje to ci powiem jaki jest , 8)

A masz z czym porównać? Bo jak miałem JetPacka tylko to myślałem, że w pakiecie znaczenie ma tylko pojemność, ale myliłem się. LRP jest o wiele zrywniejszy niż IP, choć nie tak jak GP i Intelect

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 10:12 pm 

zbig napisał(a):
No i jeszcze słowo o trwałości ogniw: przyjmuje się, że jest to ilość cykli po których ogniwo ma już tylko 60% pojemności :?

Czyli różnicę w pojemności i wydajności prądowej będzie już widać po 100 ładowaniach. Jeśli ktoś ładuje raz dziennnie to mamy 3 miesiące. A to już nie jest tak odległy termin jakby to wynikało z poprzednich postów. Więc warto się zastanowić szczególnie jak ma się jeden - dwa pakiety.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N lip 16, 2006 9:32 pm 

zbig napisał(a):
Sporo ich przeanalizowałem, niestety nie miałem okazji trafic explicite na charakterystykę rozładowania w funkcji prądu ładowania. Może podasz jakiegoś linka?

Niestety nie mam zadnego zapisanego. :( Jakis czas temu buszujac w sieci znalazlem na ktoryms z licznych anglojezycznych forow ciekawe wykresy. Jak tylko na nie trafie jeszcze raz to natychmiast podam link.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 16, 2006 9:43 pm 

No mam z czym porównac z LRP GP camelionem i Intelect 8) bartas92, na pulsarze

ASSO TC5

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2