Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 5:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 23, 2006 3:48 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Toost napisał(a):
zawiecha też jest regulowana, zarwóno pochylenie koła jak i zbieżność, w odróznieniu od revo nie ma tylko kąta wyprzedzenia zwrotnicy

Tak, ale jest to dostępne chyba nie we wszystkich wersjach sava. Poza podstawowymi ustawieniami w Revo można również ustawić środek przechyłu oraz bump-steer.

zgadza się, tylko w SS4.6, ale można to dołozyć do kazdego sava za 50zł.

może nie tyle środek przechyłu co rozstaw kół jeśli już

Jak się sprawdza ustawienia w Revo? Bardzo prosto i tak samo jak w innych modelach-kątomierzem. Sprawdzanie długości drążka nie jest do końca wiarygodne.

widzisz, ale katomierzem to na kole dokładnie nie ustawisz, pozatym trzeba go postawić na płytę lub coś na kształt. mając dolny wahacz na sztywno wystarczy tylko górny zmierzyć i jest to wiarygodne

EDIT:
Jeśli chodzi o zawieszenie progresywne to nie wiem czy miałeś Revo w rękach. Z rockersami P1, jakie są montowane seryjnie, może nie jest to tak bardzo wyczuwalne przy podnoszeniu koła ręką, ale juz przy P2 da się to odczuć bardzo wyraźnie. Zawieszenie przy kole spuszczonym w dół jest miękkie, im wyżej tym staje się twardsze. Jeśli nie wierzysz, radzę pobawić się kiedyś Reviakiem jak nadarzy się taka okazja.

wierzę,
po raz kolejny powtórzę, że nie zamierzam piać o savach, a ganić inne modele
cięsze sie tylko jak czytam racjonalne argumenty
zawieszenie w revo uwazam za super dopracowane, zastanawiam sie tylko czy nie jest to już w pewnym momencie przerost formy nad treścią
po raz kolejny powtórzę, "po co mi 40 kieszonek na schowanie ramki fajek"
wydaje mi się, że mało uzytkowników revo potrafi w pełni wykorzystać możliwości zawiechy revo, pozostalki poprostu czują się dobrze wiedząc, że maja i mogą.

jedno co mi sie nie podoba w obu modelach a jest np w HB to ślimakowe zęby na przekładni stożkowej przy dyfrech.
za mocne ustawienie hamulca w savie może spowodować wyłamywanie zębów, w revo pewnie nie, bo troche lżejsze

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 23, 2006 4:28 pm 

Do skyline: skończ OT i wcinanie się ludziom w wątki, albo będę je całe zamykać.

Toost napisał(a):
[może nie tyle środek przechyłu co rozstaw kół jeśli już

Środek przechyłu, dosłowne tłumaczenie z j.angielskiego i jeśli się nie mylę używane również przez rodzimych ściagczy, to wysokość zawieszenia górnego wachacza. Obniżenie górnych wachaczy na jednej osi powoduje jakby przeżucenie "lepszej przyczepności" na drugą, w skrócie, jak model jest podsterowny, tylne górne wachacze dajemy niżej.
Rozstaw kół można zmieniać jedynie za pomocą wykręcania "śrubek" pivot ball, ale będą to minimalne wartości, które tak naprawdę nie wpłyną znacząco na jazdę modelem. Co do kątomierza, to jest to naprawdę wygodna sprawa nie tylko do ustawiania pochylenia a i do ustawiania zbierzności. Jeśli chodzi o błędy pomiarowe w przypadku mierzenia kątów na założonym kole to warto jest się zaopatrzyć w kawałki plexi lub podobnych rzeczy, w których trzeba jedynie wywiercić dziurki na ośke i klucze, ale nie trzeba ustawiać modelu na specialnych płytach. Mierzenie długości górnego wachacza chyba nie jest aż tak dobrym sposobem poniważ nie ma identycznych części, a więc będzie jakieś przekłamanie, ale to tylko moja opinia.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 23, 2006 6:18 pm 

jescze niewiem co wybierze bracik ale zastanawiamy sie rowniez o podstawowym savage 3,5
a ile ma koni ten asso terenowy z rojny?
i czy sa do niego duzo czesci opcjonalnych?

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 23, 2006 7:21 pm 

Do skyline: skończ OT i wcinanie się ludziom w wątki, albo będę je całe zamykać.

Toost napisał(a):
[może nie tyle środek przechyłu co rozstaw kół jeśli już

Środek przechyłu, dosłowne tłumaczenie z j.angielskiego i jeśli się nie mylę używane również przez rodzimych ściagczy, to wysokość zawieszenia górnego wachacza. Obniżenie górnych wachaczy na jednej osi powoduje jakby przeżucenie "lepszej przyczepności" na drugą, w skrócie, jak model jest podsterowny, tylne górne wachacze dajemy niżej.
Rozstaw kół można zmieniać jedynie za pomocą wykręcania "śrubek" pivot ball, ale będą to minimalne wartości, które tak naprawdę nie wpłyną znacząco na jazdę modelem. Co do kątomierza, to jest to naprawdę wygodna sprawa nie tylko do ustawiania pochylenia a i do ustawiania zbierzności. Jeśli chodzi o błędy pomiarowe w przypadku mierzenia kątów na założonym kole to warto jest się zaopatrzyć w kawałki plexi lub podobnych rzeczy, w których trzeba jedynie wywiercić dziurki na ośke i klucze, ale nie trzeba ustawiać modelu na specialnych płytach. Mierzenie długości górnego wachacza chyba nie jest aż tak dobrym sposobem poniważ nie ma identycznych części, a więc będzie jakieś przekłamanie, ale to tylko moja opinia.

masz rację, można górny wahacz zamocować w dwóch pozycjach
zmienia to wychylenia koła przy ugięciu wahacza
... ale to kolejna "możliwość", ciekawe ilu userów z niej korzysta?

o płytce z pleksi juz też myślałem, ale nie mam ciągle czasu, żeby to zrobić, skomplikowane to to nie jest. Nadal jednak uważam, że mierzenie wahacza daje pożądane rezultaty, a w revo takiej możliwości już niestety nie ma

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 23, 2006 7:41 pm 

W savie kręcicie górnym wachaczem a w Revo równoznaczne jest to z dokręcaniem bądź wykręcaniem pivot-ów :) a to że ktoś z tego nie korzysta w Revo to nie moja sprawa że kupuje model nie wiedząc do czego służą klucze dodawane razem z modelem :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 23, 2006 7:48 pm 

skyline napisał(a):
jescze niewiem co wybierze bracik ale zastanawiamy sie rowniez o podstawowym savage 3,5
a ile ma koni ten asso terenowy z rojny?
i czy sa do niego duzo czesci opcjonalnych?

Nie podaja ilosci kucy, ale naprawde jest to moc potezna. MGT z silnikiem .21 juz dawal rade w umiejetnych rekach, a ten to poprostu demon mocy. Czesci standardowych jak i opcjonalnych u Rojny sa 3 strony. Tu masz link http://rojna.pl/index.php?PHPSESSID=e63 ... szukaj=mgt . W tej chwili nie ma tego modelu- wszystkie sie sprzedaly. Wiem ze 1 sztuka plynie w tej chwili z USA. Jesli chcesz, to napisz priva i CI go zarezerwuje. Moze byc problem z dostepnoscia bo w USA tez sie skonczyly- Asso nie nadaza z produkcja, a to chyba o czyms swiadczy 8)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 24, 2006 8:25 am 

Toost napisał(a):

o płytce z pleksi juz też myślałem, ale nie mam ciągle czasu, żeby to zrobić, skomplikowane to to nie jest. Nadal jednak uważam, że mierzenie wahacza daje pożądane rezultaty, a w revo takiej możliwości już niestety nie ma

Ja akurat korzytsam ze wszystkich możliwości, bo może i niektóre dają to samo, ale kosztem czegoś innego.
Każdy system zawieszenia ma swoje wady i zalety. Jeśli ktoś chce brać udział w zawodach to wydatek na kątomierz nie będzie wielkim wydatkiem przy tym w co przydałoby się zaopatrzyć;). Ale akurat spieramy się o rzecz, która, przyznaj, jest nieznaczna przy całości modelu. Jak widać, niektórzy uważają to za wadę, a niektórym to wogóle nie przeszkadza.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 24, 2006 9:21 am 

Toost napisał(a):

Ja akurat korzytsam ze wszystkich możliwości, bo może i niektóre dają to samo, ale kosztem czegoś innego.
Każdy system zawieszenia ma swoje wady i zalety. Jeśli ktoś chce brać udział w zawodach to wydatek na kątomierz nie będzie wielkim wydatkiem przy tym w co przydałoby się zaopatrzyć;). Ale akurat spieramy się o rzecz, która, przyznaj, jest nieznaczna przy całości modelu. Jak widać, niektórzy uważają to za wadę, a niektórym to wogóle nie przeszkadza.

ja zakupiłem suwmiarkę
płytki do ustawienia kątów sobie srobię ... jak tylko trochę czasu znajdę

i nie sprzeczamy się, narazie polemizujemy

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 24, 2006 5:23 pm 

wiec robimy porwnanie do namyslu dodalismy:
savage 3,5 traxxxas tmaxx oraz asociated monster gt z rojny

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 24, 2006 5:33 pm 

skyline napisał(a):
wiec robimy porwnanie do namyslu dodalismy:
savage 3,5 traxxxas tmaxx oraz asociated monster gt z rojny

sava 3.5 miałem, miło wspominam, jednak troszkę za słaby silnik
Tmax nie znam
MGT przyglądałem się dokładnie i długo zastanawiałem nad zakupem, ciekawa propozycja, z mankamentów jakie zauwazyłem to wysokie i wąskie opony, a szerszych założyć się nie bardzo da bo promień skrętu rośnie, do tankowania trzeba zdejmować budę
natomiast dużym plusem jest duży silnik, układ przeniesienia napędu (wałki CVD) i podwójny rozruch za w sumie małe pięniadze

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 25, 2006 4:03 am 

Cytuj:
wysokie i wąskie opony, a szerszych założyć się nie bardzo da bo promień skrętu rośnie, do tankowania trzeba zdejmować budę

Szerokosc opony w MGT jest taka sama jak w Savage czy Revo, jest natomiast wysza ;) Mozesz do MGT bez problemu zalozyc wszystkie dostepne kola i opony do MT.

Do tankowania wycinasz boczna szybe, lub wycinasz dziure w drzwiach, podobnie jak w Revo.

MGT jest w pierwszej trojce scigajacych sie modeli w klasie MT w USA, gwarantuje ci ze nikt nie sciaga karoseri zeby zatankowac :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 25, 2006 6:32 am 

ROJNA napisał(a):
Cytuj:
wysokie i wąskie opony, a szerszych założyć się nie bardzo da bo promień skrętu rośnie, do tankowania trzeba zdejmować budę

Szerokosc opony w MGT jest taka sama jak w Savage czy Revo, jest natomiast wysza ;) Mozesz do MGT bez problemu zalozyc wszystkie dostepne kola i opony do MT.

a czy nie ma przez tendencji do podwijania jak wkładka sie już troche pozbija?

ROJNA napisał(a):
Do tankowania wycinasz boczna szybe, lub wycinasz dziure w drzwiach, podobnie jak w Revo.
MGT jest w pierwszej trojce scigajacych sie modeli w klasie MT w USA, gwarantuje ci ze nikt nie sciaga karoseri zeby zatankowac :lol:

no i to mnie akurat nie dziwi, też bym tego nie robił tylko kombinował z wycinaniem dziur, co jednak za wygodne nie jest ... ale rzecz gustu i zręcznych palców
do roto też trzeba wyciąć dziurę i patrzeć przez szpary trafiając w kielich

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 25, 2006 8:42 am 

Tankowanie nie jest zadnym problemem. Tylna czesc budy jest nie jest na zapinkach tylko na 1 sprytnej jakby klamerce, a przod na 2 zapinkach i zawiasie. Tylna czesc budy unosi sie na tyle ze bez problemu mozna wlac paliwo.

A Tomcio o tej dziurze do roto nie mowiles chyba a'propos MGT 8) ?

Jesli juz o rozruchu mowa to MGT jako jedyny ma podwojny system startu. Mozna szarpac a mozna uzyc wkretarki i dolaczonej do zestawu przedluzki.

Polecam Polecam Polecam 8)

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 25, 2006 11:59 am 

Paweł Rzedzicki napisał(a):
Tankowanie nie jest zadnym problemem. Tylna czesc budy jest nie jest na zapinkach tylko na 1 sprytnej jakby klamerce, a przod na 2 zapinkach i zawiasie. Tylna czesc budy unosi sie na tyle ze bez problemu mozna wlac paliwo.

A Tomcio o tej dziurze do roto nie mowiles chyba a'propos MGT 8) ?

Jesli juz o rozruchu mowa to MGT jako jedyny ma podwojny system startu. Mozna szarpac a mozna uzyc wkretarki i dolaczonej do zestawu przedluzki.

Polecam Polecam Polecam 8)

o podwójnym rozruchy pisałem pare postów wyżej
też mi się taki patent podoba

chociaż teraz jakoś powróciłem do sznurka i jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 25, 2006 3:54 pm 

ja tez nie uzywam wkretarki bo i po co :P

ale jest i mam ten komfort psychiczny ze jak skonczy sie sznurek, albo łanłej na szarpance to mam jeszcze drugiego jednokierunkowca i mozliwosc odpalenia wkretarka :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona