Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 2:11 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 10:28 pm 

Witam wszystkich.

Jak widzicie jestem tu nowy i chciałbym kupić swojego pierwszego MT. Podczas weekendu majowego znajomy zabrał ze sobą tuningowanego Sava25 RTR. Korzystając z okazji przez weekend nauczyłem sie jeździć tak szybkim modelem RC. Z relacji znajomego wynika, że bardzo dobrze mi szło 8) :) Jazda mnie na tyle wciągnęła że postanowiłem zebrać pieniądze na jakiegoś Monstera... Najchętniej Savage'a - łatwo dostępne części, wytrzymałe. Przeglądałem oferty sklepów i znalazłem Sava X. Cenowo różni się od Sava 25 RTR o jakieś 30zł - czyli nie dużo - ale czy jest lepszy? Jeżeli jest na forum jakikolwiek posiadacz SavaX to prosiłbym o napisanie o nim komentarza.

Z góry wielkie dzięki.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 6:24 am 

Savage X to nowsza i poprawiona konstrukcja. Jeśli różnica w cenie nie ma dla ciebie znaczenia polecam X-a. Nie znaczy to, że inne wersje nie sa godne uwagi, ale patrząc perspektywicznie ten jest najnowszy. Ostatnio uruchomiliśmy w firmie taki model testowy. Spisuje się bardzo ładnie, nie ma z nim żadnych problemów.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 10:04 am 

Witam.

Na wstępie chciałbym dodac , że to co napisze w żadnej mierze nie ma na celu popsucia reputacji firmie HPI i modelowi Savage X tylko zwrócenie uwagi na możliwe poprawienie drobnych wad. Są to doświadczenia i spostrzeżenia z użytkowania.

X jest fajnym modelem, parę nowych rozwiązań które sprawdzają się jak np. nowa puszka na elektronikę gdzie bezproblemowo (prawie, bo trzeba lekko podciac takie skrzydełka w pokrywie) wchodzi pakiet 5cel i łatwiej się go zapina, drązki kierownicze z sześciokątem, łatwiejszy dostęp do dyfrów i skrzyni . Niestety to ostatnie jest dla mnie lekko niedopracowane. Stara obudowa skrzyni jest sztywniejsza. W nowej, gdzie zdejmuje się górę z zębatką odbierająca, całośc trzyma się na 6 wkrętach, widac po dodaniu gazu jak się wygina. Trzeba ciaśniej pasowac zębatki bo inaczej spur poleci po niecalych 1,5L paliwa jak było w naszym przypadku. Dodatkowo źle jest zdystansowane koło zamachowe na silniku i obie zębatki zachodzily na siebie 3/4 swojej szerokości... następna awaria była gdzieś przy 3L paliwa. Zmieliły się satelity w tylnym dyfrze. Okazało się, ze były praktycznie suche a ten smar co się tam znajdował był bardziej lepki niż śliski... nie było smaru pod koronkami satelit i takie podtoczenie w kubku na którym opiera się koronka starło się do zera. Trzeba było wymienic kubki dyfrów, satelity i napakowac dobrze smaru molibdenowego. Jak na mój gust to brakuje cienkich stalowych podkładek pod satelitami i koronkami. W przednim dyfrze było też sucho ale przeżył i wystarczyło go przesmarowac. Martwi mnie też zbyt luźne pasowanie ataku z talerzem. Do załatwienia za pomocą cieniutkich podkładek. Zastosowane łożyska 10x15x4 na dyfrach szybko lecą. 10x16x4 znacznie są wytrzymalsze a niewiele potrzeba by przerobic obudowę.
Kolejna sprawa to nowe zastrzały przy zderzakach. W starych savach są przykręcane do mocowań wahaczy a w nowych zapinane czymś w rodzaju c-clip’a.. zastrzały te mają oprócz usztywniania zderzaka zadanie blokowania osi górnych wahaczy przed wypadnieciem. Mieliśmy przypadek, że przy uderzeniu w ścianę jedna ośka wypadła oraz przy czynnościach obsługowych gdy trzymałem go pionowo opartego na zderzaku o podłogę wypadły obie. Sprawę załatwia mocna guma np. z dętki rowerowej ściągająca oba zastrzały ku sobie.
Największy mankament, który niestety dotyczy wszystkich savów, to nieszczelne obudowy dyfrów. Trzeba dobrze posmarowac silikonem obudowę przed przykręceniem do płyty aluminiowej i tą plastikową też. Inaczej po kilku jazdach zamiast smaru mamy pastę polerską.

Silnik mogę powiedziec, ze jest brzytwa. Naprawdę ma kopa i niewiele odstaje od 4,6, ciągnie z samego dołu. Nie ma sensu stosowanie paliwa powyżej 20% nitro.

Powiem tak. Po wyjęciu X’a z pudełka należy go przesmarowac, zdystansowac co potrzeba, założyc regulowane górne wahacze, pakiet 5cel AA i śmiało można nim startowac w zawodach bez narażania się na wyśmianie przez konkurentów.

Matrwi jedynie jeszcze brak części jak np. dolne wahacze itp. elementy zawieszenia. I szkoda, ze trochę przycięto koszta i dodawana jest apa tylko 2 kanałowa. Zawsze ten trzeci kanał można by do czegoś wykorzystac.

Pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 1:32 pm 

Świetna recenzja :)

Jeżeli jest jakiś link z dokładnie opisanymi częściami i ich umiejscowieniem (w języku polskim) to proszę podajcie.

Czy takie poprawki drogo wyjdą?

Aparatura 2 kanałowa... czyli o biegu wstecznym nie ma mowy?

Granacik widze że jesteś z Wawki. W jakim sklepie sie zaopatrujesz?

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 2:53 pm 

44kw napisał(a):
... W jakim sklepie sie zaopatrujesz?

Głownie kupuje sie czesciw necie, ale jak bardzo szybko czegos potrzebujesz to podjedz na Bitwy Warszawskiej 6...

pozdrawiam Jasiek

gg: 799914
PM
http://picasaweb.google.com/Wroner94

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 3:16 pm 

Sciagnij sobie instrukcje z HPI w PDFie... bedziesz wszystko widzial jak na dloni...

koszty?? najdrozsze z moich przeróbek to gorne wahacze regulowane.. ok 55zl kpl... do tego tuba smaru molibdenowego Castrola i tubka silikonu silnikowego Loctite, butla niebieskiego kleju do gwintow Loctite... nawet jak kupic podkladki (ja mialem z demobilu ze starych kserokopiarek, drukarek) to nie przekroczy 100zl...

czesci orginalne kupuje w RCBZIOM...

X to naprawde dobry model tylko trzeba troszke nad nim popracowac... :) zwiekszysz tym głownie jego niezawodnośc... własnie zapomniałem w poprzednim poscie dodac, że koniecznie wszystkie sruby zwłaszcza metryczne trzeba wkrecac na klej.... po pierwszej jezdzie nie bylo 2... metryczne najlepiej wymienic na takie z łbem szesciokątnym lub ampule...

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 3:58 pm 

44kw napisał(a):

Będzie można.
Za jakiś czas wejdzie wsteczny z mikserem - zasada "wrzucania wstecznego" będzie podobna jak w elektrykach.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 4:48 pm 

Krzysztof Antoniak napisał(a):
44kw napisał(a):

Będzie można.
Za jakiś czas wejdzie wsteczny z mikserem - zasada "wrzucania wstecznego" będzie podobna jak w elektrykach.

Krzysiu, mozesz przyblizyc temat?? kto? co? jak? za ile? :wink:

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 5:01 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):

pozdrawiam

Stara sztuczka wykorzystywana już dawno przez XTM Racing. Trzeba przytrzymac dłużej hamulec a mikser włączy wsteczny.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 6:22 pm 

Hmm... Czyli przytrzymujemy jakiś czas hamulec a wtedy mikser nam załącza wsteczniaka i aby pojechać do tyłu trzeba nacisnąć gaz? A może ciągle hebla trzymać?

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 6:23 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Gr4N4c1K napisał(a):

pozdrawiam

Stara sztuczka wykorzystywana już dawno przez XTM Racing. Trzeba przytrzymac dłużej hamulec a mikser włączy wsteczny.

no to calkiem fajnie.

zeby tylko sie nie okazalo, ze wsteczny bedzie wskakiwal w momencie, gdy tego nie chcemy.

ale nie bedzie potrzebna apa 3K a to plus :)

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 7:16 pm 

http://www.hobbypeople.net/gallery/146076.asp
Tak to wygląda w wykonaniu XTM.

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 8:42 pm 

a ja mam pytanie: czy to prawda, że w X-ie pękają "plastiki" z powodu zmiany składu w porówaniu do 25 - po prostu słabo amortyzują :?: słyszałem taką opinię a jak czytam posty o X-ie to same ochy i achy :wink:

ja osobiście mam 25...powiem ogolnie, że model jest super, ale troszke z nim popracowałem...kolega dobrze powiedział, że trzeba dobrze wyregulować, nasmarować, zamontować niektóre części i model "płoezja" :wink: i mam także "wheelie na życzenie..." :lol: .

polecam alu wydech...nie wiem czemu ale po montażu model jakby szybciej jeździ.... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 9:26 pm 

Też coś takiego słyszałem.

Savage X od Savage 25 RTR różni się podwoziem i silnikiem?

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 10:10 pm 

44kw napisał(a):
Też coś takiego słyszałem.

Savage X od Savage 25 RTR różni się podwoziem i silnikiem?

tak
w 25 jest silnik S-25 2.5KM
w X jest F4.1 2.75KM

podwozie ma inna ramę, inne obudowy dyfrów i mocowanie skrzyni, inną odbiorczą, inną puszkę na elektronikę
nawet wahacze są inne

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona