Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 5:31 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 7:32 am 

Michał Karpiński napisał(a):
Stary piszesz teoretycznie i nic nowego nie wnosisz do tej rozmowy bo podajesz suche dane producenta a nie coś co doświadczyłeś i zakończmy tą rozmowę bo szkoda mojego czasu na Ciebie. Co do "W" i Twojej rezystancji o której tak się wypowiadasz dumnie to trzeba wiedzieć że w języku HTML właśnie literka przedstawiająca rezystancję jest zastępowana literką "W" :lol: i dlatego jest taka pomyłka zgłaszałem już dawno to Markowi

No właśnie trzeba to wiedzieć i napisać "Ohm". Wtedy nie ma problemu. A jak się nie wie to się innych wprowadza w błąd nie tylko w tym miejscu.

Praktyka bez podbudowy teoretycznej prowadzi co najwyżej do kultu Cargo. Polecam sprawdzenie w litereaturze co to jest.

Jak dobijasz swoje pakiety to Twoja sprawa, ale jeśli piszesz, że jest to świetna metoda pielęgnacyjna to już inna sprawa.

Rozumiem, że z braku argumentów merytorycznych teraz przechodzimy w fazę interpersonalnej subiektywnej oceny doświadczenia osoby której nawet nie znasz?

Robert

Ostatnio edytowano Cz maja 04, 2006 8:22 am przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 7:54 am 

... trzeba wiedzieć że w języku HTML właśnie literka przedstawiająca rezystancję jest zastępowana literką "W

Od kiedy ? Czyżby ktoś próbował stworzyć na nowo oznaczenia (skróty) jednostek a może nowy kod języka html :lol: ?
... zakończmy tą rozmowę bo szkoda mojego czasu na Ciebie

Alfa i Omega się urodził :evil: . Troszkę więcej wyrozumialości człowieku, wiele innych osob nie odzywających się w temacie może również interesować kwestia pajączka. Poza tym zmień troszkę swój styl pisania na forum kolego, bo widzę, że uwielbiasz krytykować innych ale sam od siebie nic nie dajesz w zamian.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 9:49 am 

Ok ale jak widzisz przedstawiasz tylko teoretyczne założenia nie wykonałeś żadnego doświadczenia więc jest to teoria. Natomiast ja mogę dodać z mojej strony że zawody w Warszawie wygrał Mateusz Studziżba na zwykłych akusach NI-MH 3300 traktowanych pajaczkiem. Jakie masz doświadczenie jeśli chodzi o akusy ja modelami elektrycznymi jeździłem 9 lat przez 6 lat stosowałem te rozwiązanie i nic się nie działo dodam więcej, po wyrównaniu cel pajączkiem na akusie nie jeździ się szybciej tylko dłużej ponieważ nie występują różnice napięciowe na poszczególnych celach przez co akus jest wydajniejszy.
Pytam się Tobie czy stosowałeś to rozwiązanie i stwierdzasz że to szkodzi czy tylko jest to teoria? Bo ja i koledzy stosujemy je od kilku lat i żaden z nas nie wykrył jakichkolwiek uszkodzeń więc nie wiem o co chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 10:44 am 

Ok ale jak widzisz przedstawiasz tylko teoretyczne założenia nie wykonałeś żadnego doświadczenia więc jest to teoria.

Kolejny błędny wniosek wyprowadzony z braku wiedzy.

Pytam się Tobie czy stosowałeś to rozwiązanie i stwierdzasz że to szkodzi czy tylko jest to teoria? Bo ja i koledzy stosujemy je od kilku lat i żaden z nas nie wykrył jakichkolwiek uszkodzeń więc nie wiem o co chodzi.

Jeśli chcesz się przekonać, że się mylisz zrób to:
KiT napisał(a):
Natomiast polecam:
- uformować dwa identyczne ogniwa Ni-Mh (5 cykli) i wykonać pomiar rezystancji wewnętrznej.
- jedno Ni-Mh rozładować go 20 razy do napiecia 0.2V i wykonać pomiar ponownie;
- drugie ogniwo rozładować 20 razy do napięcia 0.6V i wykonać pomiar ponownie;

po wyrównaniu cel pajączkiem na akusie nie jeździ się szybciej tylko dłużej ponieważ nie występują różnice napięciowe na poszczególnych celach przez co akus jest wydajniejszy.

A jakim to sposobem koledzy jak domyślam sie z TEAMU wykrywali te uszkodzenia? Co mierzyli, w jaki sposób? A może chciałeś powiedzieć, że niezauważyli różnic?

Czy stosowałem? Nie, sprawdziłem jak zachowuje się ogniwo Ni-Mh rozładowywane do granicy 0.3V i byłbym idiotą jakbym to stosował. Wystarczyło jedno rozwalone ogniwo, po co psuć cały pakiet? Stosuję rozładowywanie do 0.6V, nie tylko pajączkiem, innymi metodami też. Całkowicie spełnia swoją rolę.

Właśnie, a wiesz może po co stosuję się "pajączki"?

Co do lat itp. ustalmy, że rozmawiamy o celach Ni-Mh.
De facto, bijesz pianę, już 2-3 lata temu na rcgroup była dyskusją jak wyrównywać pakiety, jakie są bezpieczne granice rozładowania. Wystarczy poczytać, popatrzeć na pomiary

Robert

Ostatnio edytowano Cz maja 04, 2006 2:31 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 2:28 pm 

KiT napisał(a):
Czy stosowałem?, nie, sprawdziłem jak zachowuje się ogniwo Ni-Mh rozładowywane do granicy 0.3V...

Dziękuję za odpowiedz teraz wszystko jest jasne :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 2:37 pm 

KiT napisał(a):
Czy stosowałem?, nie, sprawdziłem jak zachowuje się ogniwo Ni-Mh rozładowywane do granicy 0.3V...

Dziękuję za odpowiedz teraz wszystko jest jasne :lol:

Sugerujesz, że jakbym zepsuł cały pakiet to byłbym mądrzejszy i bardziej doświadczony... ciekawy wniosek. Dlatego uważasz Siebie za Alfę i Omegę?

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 2:48 pm 

KiT napisał(a):
Sugerujesz, że jakbym zepsuł cały pakiet to byłbym mądrzejszy i bardziej doświadczony... ciekawy wniosek. Dlatego uważasz Siebie za Alfę i Omegę?

Czy nie pisałeś że psuje to pakiet, jak doszedłeś do tego wniosku nie stosując tego :lol: wniosek jest prosty teoretyzujesz :P

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 2:59 pm 

Bo zrobiłem to na pojedyńczym ogniwie (czytanie jest aż tak trudne?). W średniej szkole na matematyce uczą takiej metody dowodzenia - nazywa się indukcją matematyczną, ale ma szersze zastosowanie.

W tym przypadku należy ją zastosować tak:

Jeśli coś szkodzi jednemu ogniwu to jeśli potraktujemy tak samo 6 ogniw w pakiecie to pakiet też nie będzie w dobrej kondycji.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 3:13 pm 

Panowie proszę o dyskusję merytoryczną i bez obrażania nikogo w stylu teortyzujesz lub czytanie jest trudne. W przeciwnym razie zamknę temat.

Do pana KiT - wiem, że na forum Alexa nie wolno nikogo obrażać więc tutaj też proszę o porządek.

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 10:43 pm 

Krzysiek Jaskot napisał(a):
W przeciwnym razie zamknę temat.
Krzysztofie świetny pomysł niczego mądrego już się w tym wątku nie spodziewam.

Krzysiek Jaskot napisał(a):
Do pana KiT - wiem, że na forum Alexa nie wolno nikogo obrażać więc tutaj też proszę o porządek.

Nie traktowałbym tego jako obrazy, ale jako ocenę faktów. Na forum Alexa selekcja umiejętności czytania ze zrozumieniem następnuje na etapie wypełnienia zgłoszenia i w praktyce okazuję się, że dla wielu jest barierą nie do przebycia, może dlatego dyskusję mają charakter zdecydowanie mniej przedszkolny, a jak ktoś czegoś nie wie, to wie że nie wie, bo zdąrzył o tym przeczytać, zrozumieć i wyciągnąć wnioski. Skutkuje to mniejszą rezystacją na wiedzę w praktyce.

Zresztą z tego co już się zorientowałem jesteś elektronikiem, więc czytając wątek sam możesz dojść do własnych wniosków.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 11:16 pm 

no to sie porobiło...

ja proponuje tak:
niech Michał Karpiński (i TEAM) stosuje pajączka tak jak stosował (być może dla firmowych i/lub zadbanych pakietach nie ma różnicy), a gdy ktoś zauważy coś niepokojącego, to pierwsze co powinien, to odłączyć tego nieszczęsnego LEDa (który na bank nie jest wskaźnikiem kiedy cele są wyrównane) i sam ocenić czy jest poprawa.

P.S. teoria i praktyka czasami idą w parze, ale nie zawsze...

Pozdrawiam
gattarin

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 04, 2006 11:25 pm 

a może tego LED'a tak z Zenerem pożenić wtedy by spełniał swoją funkcję tak na marginesie. Ale diody bezwzględnie do wymiany.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 9:19 pm 

A ja ze swojej strony dziękuje kolegom za wiedzę , takie dyskusje :lol: powinny byc na forum bo to czegoś może nauczyc.
Jak sie nie myle w 95 r śmigaliśmy w E-12 na Sanyo 1800 ( takie czarne) , pająki stosowaliśmy bez diód ale to byly NiCD, zimowanie bylo w lodówce :lol:
NiMH zdecydowanie nie polecam do zera i chyba nikt tego nie zaleca.
Ktoś wspomnial o latających spawarkach. Tam akusy dostają tak w d..e że auta przy nich to latarka , wiec powinnismy skorzystać z doświadczenia tych modelarzy .

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 9:30 pm 

Arturze, co dziwne zaleca, jest nawet produkt komercyjny rozładowarka Novak'a. Proponują rozładowanie do 0V. Ciekawe jak to potem ładują bo większość procesorowych ładowarek nawet nie wykryje takiego pakietu.

Dodam jeszcze, że żaden z rozładowywanych przeze mnie do 0V pakietów Ni-Mh nie odzyskał więcej niż 90% pojemności z przed tego procesu. Sprawdzane na ogniwach KAN.

Z innej beczki ostatnie odkrycie (pośpiech zawsze jest wrogiem) IB 3800mAh znoszą bez szwanku prądy ładowania 5.5A większe już nie. Nawet w trybie ładowania REFLEX+INFLEX

Robert

Ostatnio edytowano Pt maja 05, 2006 9:35 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 05, 2006 9:35 pm 

Naszczęście takiemu laikowi w tej dziedzinie można wybaczyć taką niewiedzę :lol:

A co myslicie o rozladowywaniu tzw automatycznym, czyli do napiecia 0,9V na celę potem zmniejszenie prądu o 0,1A i tak dalej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona