Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 4:02 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 9:31 pm 

Witam,

Jak na moje oko jest błąd w shemace pajączka (link).

Konkretnie chodzi o diode świecącą (D7) i o to, że wogóle nie powinno jej być. Dioda ta pobiera prąd (stosunkowo mały, ale jednak) ze wszystkich cel i będzie świećić aż do kompletnego rozładowania pakietu. W artukule błędnie jest napisane, że:

Cytuj:
Po podłączeniu pajączka zaobserwujemy dość jaskrawe zaświecenie się diody D7, Oznacza to, iż akumulator jest jeszcze nie ułożony. Dioda powinna z biegiem czasu przygasać, aż do całkowitego zgaśnięcia. Zgaśnięcie diody D7 oznacza, iż akumulator został wyrównany napięciowo i napięcia na poszczególnych celach powinny być sobie równe(...)

Na pewno nie będzie przygasać, gdy napięcia na diodach będą sie wyrównywać. Przygasać będzie dopiero, gdy pakiet sie rozładuje do zera.

Innna historia, to diody, które proponowane są w artykule (te sześć pozostałych). Moim zdaniem lepsze by były zwykłe prostownicze 1N4001. Zerknijcie na katalogi (chodzi głownie o wykresy Forward Characteristics/FORWARD VOLTAGE):
1N5819 (te z artykułu)
1N4001

Moge sie mylic, ale wątpię (jak mawia Monk) :wink:

Pozdrawiam
gattarin

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 9:39 pm 

ja to pisałem i nie wiem o co Tobie od końca chodzi, Dioda ta jest tylko po to aby wskazała rozładowanie akusa, z doświadczenia wiem że po zgaśnieciu diody wszystkie cele są równe jeśli chodi o napięcie, napięcie na celi wynosi około 0.270 V

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 26, 2006 10:10 pm 

Ja nie mówie, że cały pajączek jest źle, artykuł jest bardzo fajny.

Mówie, ze ta dioda świecąca działa troche inaczej niż jest napisane, ona dodatkowo rozładowuje cały pakiet. Fakt, że jest to rozładowywanie niewielkie i chyba nie ma znaczenia gdy masz zadbany pakiet, ale np. ja. kupiłem model z dość dojechanym pakietem i właśnie ta diodka rozładowała mi cele do zera mimo, że dioda jej odpowiadająca (jedna z D1-D6) pobierała prąd bardzo bliski zera (powiedzmy, że oficjalnie ta cela już nie była rozładowywana).

Tak czy siak wydeje mi sie, ze lepiej odłączyć ta diode i mierzyć napięcie na celkach jak sugerować się jej świeceniem.

pozdrawiam
gattarin

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 7:17 am 

W obu sugestiach masz rację. Ta dioda odetnie pakiet przy wartościach 0.25V a dioda LED go dobije. Szczególnie jak go zostawimy na 2-3 tygodnie.

Jeśli będzie to Ni-Mh to zakup nowego okaże się pochodną stosowania tego pajączka.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 7:36 am 

Powiem tak stosowałe ten pajączek sporo czasu na NI-CD i zawsze rozładowanie i ułożenie trwało około jeden dzień, nigdy nic sie nie stało z pakietem, muszę dodać że akusy wytrzymywały spokojnie 3 lata

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 7:56 am 

Ni-Cd głębokie rozładowanie tolerują powiedzmy poprawnie.

Ale zastosuj ten patent, na tych podzespołach, do pakietu Ni-Mh i zostaw go na tydzień.

Uważam, że jest dość ważna uwaga kolegi, bo jeśli ktoś sobie zrypie pakiet tym patentem to będzie miał pretencje do Ciebie.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 8:14 am 

Ja zrobiłem tego pajączka, tylko że musiałem zrobić mały upgrade.
Zamieniłem diody na 1N4001 i odpiąłem tego LEDa.
Teraz pakiet może leżeć nawet miesiąc i napięcia nie zejdą poniżej 0.5-0.6 (takie jak odcinają diody).

Myśle, że warto uaktualnić artykuł, można jeszcze dodać, żeby kupować dwa razy więcej rezystorów i diód i zrobić sobie małą selekcje - wybrać 6 najbardziej zbliżonych, wtedy celki będą super równe.

Pozdrawiam
gattarin

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 11:56 am 

Na NI-MH też stosowałem bo byłem czołowym zawodnikiem w Polsce jeśli chodzi o elektryki offroad i nic się z nimi nie dzieje jak nie masz doświadczenia nie wypowiadaj się ja to sprawdziłem dziesiatki razy!!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 12:09 pm 

To że byłeś czołowym zawodnikiem w Polsce nie oznacza, że znasz się na elektronice, podobnie jak nie oznacza, że wiesz jak się piszę nazwy krajów.
Michał Karpiński napisał(a):
Na NI-MH też stosowałem bo byłem czołowym zawodnikiem w polsce (...)

To nie jest dyskusja o Twoim ego, tylko o merytorczynej stronie proponowanego schematu.

Poczytaj na temat podawanej przez Ciebie wartości 0.27V na celę i wpływie takiego rozładowania na ogniwa Ni-Mh potem zmierz sobie prąd diody LED płynący pod napięciem 0.8V na diodzie.
Potem zobacz jaki prąd i przez jakiś czas jest potrzebny by rozładować ogniwo 3800mAh od wartości 0.27V do wartości 0.1V.

Jak nabędziesz tę wiedzę to wtedy napisz coś sensownego, bo pobrzękiwanie medalami na mnie nie działa.

Robert

Ostatnio edytowano Cz kwi 27, 2006 2:13 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 12:43 pm 

Kol Karpiński . nareszcie ktoś Ci pokazał miejsce w szeregu . :D :D . nietrudno byc mistrzem Polski na pięciu starujących w klasie . :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 1:37 pm 

Zostałem, źle zrozumiany.

Moja wypowiedź nie jest atakiem personalnym na kolegę Michała, ani też oceną Jego osiągnięć na polu zawodnika rc. I proszę mi takich intencji nie przypisywać.

Jest to tylko dyskusja na temat jak powinień wyglądać schemat "pajączka " i dlaczego. Tyle i tylko tyle. Z mojej strony EOT.

Chyba wszystko już zostało powiedziane... .

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 1:40 pm 

Na pięciu startujących tak tylko trzeba wiedzieć że kręciłem tyle samo okrążeń co spaliniaki IC -8T a z tym trzeba się już liczyć.

Teraz coś powiem sensownego – nie wiem o co chodzi Tobie z krajami, tak interesowałem się elektroniką od 12 roku życia teraz mam 26 i ukończyłem kilka szkół o tym profilu i wiem sporo na temat elektroniki, wiec jak mnie nie znasz to co się wypowiadasz na mój temat - oczekuję przeprosin z Twojej strony.
Ja tego pajączka sprawdzałem i nie ma to żadnego wpływu na cele w krótkim okresie działania, stosuje go obecny MP Mateusz Studziżba i też jest bardzo zadowolony. Prawdą jest że nigdy nie trzymałem go więcej niż chyba 1 tydzień bo nie było takiej potrzeby a napięcie było podobne jak opisałem więc wiem to z doświadczenia a nie z obliczeń.
Pakiet po zgaśnięciu diody jest praktycznie równy napięciowo i nie ma potrzeby trzymania dłużej podłączonego pajączka.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 2:04 pm 

To ja jako pierwszy przepraszam kol.Karpińskiego .

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 4:11 pm 

Lech Pepliński napisał(a):
Kol Karpiński . nareszcie ktoś Ci pokazał miejsce w szeregu . :D :D . nietrudno byc mistrzem Polski na pięciu starujących w klasie . :D

Nie wiem dlaczego ale zawsze komentarze Pana Lecha nadają dyskusji kolorów :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 7:19 pm 

Michale Pan "gattarim" ma rację!
Proponuje przesledzić ten temat http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=16179
Pisałem już w nim o tym schemacie.
Dioda LED 7 przez rezystor R7 jest połączona z końcowymi akumulatorami w pakiecie szeregowym.
Przestaje świecić kiedy napięcie pakietu spadnie poniżej (ok) 1,3 V
po podzieleniu tej wartości napięcia przez sześć akumulatorów w pakiecie wypadnie po ok. 0,205 V na celę.
Pomijając fakt że akumulatory nie rozładowują się równomiernie i w czasie rozładowywania na tym pajączku któryś ( lub nawet dwa) akumulator może być przebiegunowany to takie napięcie końcowe jest szkodliwe dla aku NIMH.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Ostatnio edytowano Cz kwi 27, 2006 7:25 pm przez Jan Pasiut, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona