Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 3:19 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 6:01 pm 

Ja krótko.
Można czytać, szukać , testować i ..... umrzeć.
Silniki lotnicze mogą żyć po tyle godzin bo są zupelnie inne konstrukcyjnie, nie osiągają takich mocy i obrotów a i ich obciążenia są zupelnie inne. Nie będę odnosil sie do MT , lejcie co chcecie ale tam gdzie z silnika wyciska sie wszystkie ,,poty,, tam nie ma miejsca na gó...... paliwo. Byly już na tym forum nawet spory na temat spalania oleju , syntetyku, rycyny itd, dla mnie wymiarem i odnośnikiem jest to czego używają czolowi zawodnicy i na czym wygrywają. Mam swoje doświadczenie i tyle mi wystarczy , nie mam zamiaru latać do laboratorium po analize paliw- tą energie wolę wlożyć w swoje umiejetności.
Silniki samochodowe są konstruowane pod nitro , nikt z dobrych producentów paliw nie ujawni wam skladu swojego produktu.
A dla niezdecydowanych polecam rozsądek, zawsze jakość idzie w parze z jakością.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 7:23 pm 

Do Marcin Bassara .
Sory ale widze że g..... wiesz o heli i bez urazy wyśmiali by cię od razu .Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak obciążony jest silnik mielący non stop 15 tauzenów ze śmigłem 1,5 metra w akrobacji!!! . Poza tym non stop trza go trzymać w powietrzu a to duży wysiłek dla samego silnika.W samochodzie jak już rozpędzisz to silnik ma mniejszy wydatek energii.To że twój silnik ma 36000 katalogowo, mierzyłeś, to myślisz że przekraczasz 25000 :) bajek żeś się naczytał .Tak samo jak silniki 2,9km po testach mają ledwo 1.3.
I do reszty .
Jakie cyrki robi model technics??? Mi żadnych nie robi nawet chcąc się przyczepić .Wszystkie te super paliwa są na syntetykach bardzo podobnych. Nie będę tera pisał jak się je robi .Tornado jest bardzo podobne .Polska i zawodnicy :) ale cóż .Nie wypowiadają się bo tez mają średnie pojęcie jeżdżą i leją to co im marketing narzuci. Spotkałem się z zawodniczymi paliwami które schodzą do 6% oleju i 30% nitro :) ciekawe ile silnik pociągnie- są jakieś normy smarowania a nie wyciśnięte 7 poty . Troszkę pomyślcie że chyba troszkę krótko bo to 2 sów i jakieś smarowanie trza mieć przy niby 36000 .
Artur jaka inna konstrukcja silników ???? Gdzieś ty widział inna konstrukcję większy radiator ??? I to że odpalasz go od tylca :) proszę Cię Są identyczne i trzeba je podobnie traktować .Samolot nie ma takiego radiatora bo po co ,ma wymuszony pęd powietrza .Samochodowy ma inną kompresję i skok tłoka dając mu większe obroty .Ale na rajdach samolotów uwięziowych silniczki z rura rezonansową lepiej się mogą kręcić niż twoja bida w samochodzie :). Zawodnicy zawodnicy ciągle to słychać , miałem styczność z maszynami po ustawieniach zawodników :) może źle trafiłem ale niestety długo ludzie sobie nie pojeździli .Ładnie wyglądają przegrzane silniczki .Mój kumpel ma silniczek samolotowy po użytkowaniu na podobnym paliwie do BB 2% więcej oleju ok. 12% EDL .Rozbierałem ten silnik bo coś się działo :).Niby mniej obciążony niż samochodowy a niestety niedużo polatał a już traci moc a tłok i cylinder wskazują na mocne przegrzewanie i zużycie .
Ja prowadzę statystykę swojego silnika troszkę to potrwa ale zobaczymy co pokaże naprawdę sam silnik Savage 4.6 . Konstrukcja dość udana więc żywotność się sprawdzi doświadczalnie. W samolocie leję Klotz i po 2 sezonach i wielu lotach tłok i cylinder 0 nagaru w akrobacji brak spadku mocy i wszystko się świeci w środku bez kolorowych przegrzań :) .Oczywiście dobre paliwo drogie to kasa i po 20 litrach masz 2 silnik :) trzeba to sobie jakoś poważyć .
Pozatym to wolna dyskusja :) i każdy może sobie sam sprawdzać co mu się podoba.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 7:55 pm 

Cóż moge Ci odpowiedzieć , masz swoją teorie i nie musze się z nią zgadzać. Co do róznicy pomiędzy silnikami to wspólną mają tylko zasadę dzialania jeżeli tego nie rozróżniasz to sorki.
Marketing jest ważny ale nic nie da jeżeli produkt jest do d.....
Nie wiem co lejecie do swoich śmiglaków i innych latających konstrukcji ale jeżeli wam sie to dziala to super, jeżeli chcesz posluchac jak ,,gadają,, silniki autkowe ( nie myl z silnikiem od Sava i innych off-road) to zapraszam na asfaltowe zawody, myślę że zmienisz zdanie. Na początek polecam :
http://www.defenateam.pl/video/videoeur ... poulos.wmv

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 7:59 pm 

Nie lubie się udzielać zbyt często na forum ale ty dragon piszesz takie ***** że nie nie mogę.
1. Czy uważasz że śmigło stawia większy opór niż 4 opony w klasie MT :lol:
2. Jeśli uważasz że silnik potrafi pokazać to co potrafi przy 18% oleju to żyj dalej w takim przekonaniu :lol:
3. Tak tutaj widać kolejny przykład UKŁADU bo tego inaczej nazwać nie można! No przecież tu ewidentnie widać że producenci silników płacą producentom paliw żeby robili złe paliwa! :lol:
4. Wątpie żeby Pan Artur Dzierzecki odpalał swój silnik od tylca :lol:. Na poważnie to siedze na tym forum od dawna i nie widziałem osoby która posiadałaby większą wiedze na temat silników więc.......
5. Wszystkie silniki są takie same? No pewnie no przecież każdy ma TŁOK I CYLINDER I NAWET CZASAMI KORBOWÓD :lol: Napewno rozkładałeś wiele silników i nawet potrafisz rozróżnić te 3 części :lol:
Edit
Te samochodziki co jeżdzą w filmie Pana Artura NAPEWNO JEZDZĄ NA 20% oleju i 5% nitro! Przecież to wyraźnie słychać! :lol: . Kurcze ale ci zawodnicy są bezmyślni jakby lali paliwo 40% olej to silnik miałby dużo dłuższą żywotność!
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do dalszej dyskusji!

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 8:11 pm 
-=ADA$=-

Jeszcze troche i bede musial zamknac temat, dlatego prosze o troche spokoju.
Co do roznic w silikach samolotowych lub heli a samochodowy sa one znaczace, jedna z najwazniejszych roznic to jest timing portow, w heli obroty na poziomie 15tys-20tys sa wystarczajace, silniki za to maja wiekszy moment obrotowy, silnik samochodowy jest za to stworzony do wyzszych obrotow.
Jesli nie wierzysz ze silniki wyciagaja 30tys+ obrotow to posadz dobry silnik w lozu, zaloz smiglo i uzyj tachometru, sprawdzisz jakie sa obroty obciazonego silnika, i gwarantuje Ci ze da sie znalezc wiele silnikow ktore przekrocza 30tys, troche co przejda przez 40 tys, i kilka co dojdzie kolo 50tys, ale nie musisz w to wierzyc.
W tej chwili mam jeden silnik po okolo 7-9L ktory ma kompresje jak wiele nowych silnikow, a byl jezdzony na 10% oleju i 25% nitro, drugi silnik padl z mojej winy bo nie wymienilem korbowodu, ale sytuacja podobna, 7-10L 10% oleju, 25% nitro i kompresja bardzo duza.

A co do tego co powiedziales, to naprawde nie widzisz roznicy w pracy na prawie stalych obrotach i "mielenie smiglem o rozpietosci 1/5m" a momentalnymi skokami obrotow od 5tys-30tys+??

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 5:13 am 

Oki panowie . :)
6-7 litrów to raczej rozgrzewka .Powiedz przy jakich przepaleniach robisz już remont bez brania pod uwagę wypadków mechanicznych ?? Jeśli nie to dokończmy tą rozmowę za jakieś 30 litrów :) i pogadamy o naszych paliwach . Na razie mam większe przebiegi niż twój ( ponad 10 L evo i podobnie sav- samolotom nie liczyłem nigdy za dużo tych baniek :) 5l było heheh) i śmigam dalej .

Więc miłej jazdy dla wszystkich hehe.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 9:32 am 

Adaś masz 9% oleju ale to szczegół.
Do DraGon
Ja przejeździłem około 25-30L silnik jeszcze mi chodzi (cud) temperatura około 110 C.
Takie firmy jak ODONNEL uważane przez znawców tematu za najlepsze paliwo 8) popełniają błąd bo płaci się grube pieniądze za nie a jak na złość paliwo ma mało oleju. :lol: bo chyba 8%.
Ukłon w strene producentów paliw do modeli gdyby nie wy firmy produkujące silniki cienko by śpiewały z braku zbytu na swoje produkty.
Czołówka światowa to idioci ( bez obrazy) nie szanują swoich silników :x
Musze panu Jonkerowi zwrócić uwagę że jego doświadczenie w dziedzinie paliw jest bezużyteczne. :shock:
HEHE nie ma jak wiara w to co się mówi.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 2:20 pm 

Jakto mówią albo rybki albo akwarium :lol: . Nie oszukujmy się albo stawiamy na żywotność albo na maksymalne osiągi.
Ps. Nie mam doświadczenia zawdoniczego sam jezdziłem na paliwie Model Techniks 18% olej i mam jakieś pojecie o regulacji silnika ale zdaje sobie sprawe z tego ze na takim paliwie nie można mieć najlepszych osiągów.
Ps2. Dragon a słyszałeś o tym że nitromethan powoduje obniżenie temperatury spalania mieszanki? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 5:56 pm 

W rc cars często podają paliwa na których jeźdzą zawodowcy, nie będę ich wymieniał ale mogę tylko powiedzieć że w czołówce nikt nie używa paliwa nponiżej 30% nitro przeważnie jest to około 30-40% nitro

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 7:52 pm 

wracając do tematu :D

Smigałem dzisiaj na paliwku BIg BAng 20% nitro i na swiecy LC 3 HOT silnik zachowuje sie dobrze, z regulacja niema problemu. A wieć mysle ze niema sensu przeplacać iw ydawac dwa razy więcej kasy na RT czy też TORNADO. Paliwko do smigania koło domu i wogóle spoko. JAk juz kupowac te drogie paliwa to tylko na zawody, POLECAM BB 8) mieliście racje

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 27, 2006 10:35 pm 

wydaje mi sie ,ze aby roztrzygnąć ten problem trzeba by na 2 roznych paliwach przetestowac zywotnosć silnika w godzinach.ale faktem jest jak ktos napisal ,że po ok 20 litrach jezdząc na tanszym paliwie takim jak model techn mozna sobie kupic nowy silnik(za róznice między paliwem drozszym) a 20 litrow to nie problem nawet z extremalną eksploatacją.Ja moj pierwszy model (revo) przegrzalem 2 razy w czasie docierania,lecial niebieski dym z glowicy i mimo to przelatalem 15 litrów,wiec wydaje mi sie ze kupowanie drogiego paliwa jest uzasadnione jesli daje wyrażnie lepsze osiągi przy tej samej temperaturze silnika(tego nie sprawdzilem) i dluzszej żywotności.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 6:58 am 

jak sie temeprature bedzie kontrolowałp tp i silnik na tym paliwie długo pozyje :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 8:34 am 

Ja ostatnio przeliczyłem ile paliwa wyjeżdziłem i jest to około 25-30L silnik nadal pracuje bez problemów, jest jedna rzecz co musze zrobić to sprawdzić korbowód. Nie obrażając nikogo ale śmieszy mnie podejście niektórych modelarzy po około 15-20L(to i tak dobrze) wymieniają silniki na nowe bo komprezji niema za około 500-600zł a na paliwie zaoszczędził bagatela 200zł. Ale silnik ma nowy i to się liczy :) .Kurek111 przyznaj się ile silników miałeś już i ile litrów wypaliłeś.Tu końce swoje wypowiedzi na ten temat.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 28, 2006 10:35 am 

silników dlugo niemialem i sprzedawalem model wypalilem 8L tornado bralem je dociebie :D i silnik nadal dobrze chodzil:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3