Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 3:56 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 8:55 pm 

teraz pozostaje czy wziasc 16% nitro czy 20% nitro co poradzicie?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 8:57 pm 

to Polska jest mafia paliwowa musi byc czy to modelarstwo czy cpny ;) hehe. to zalezy jaki masz silnik to i taka swieca. Ja mam TRX 2,5R od REVO swieczke uzwam Zimną Heavy Duty Traxxasa taka jaka zalecana z długim gwintem i jest oki :) temperaturka w gramicach 115 - 130 stopni zalezy czy sie modelowi ostrzej przyciska czy lajtowo jezdzi. Do tego wiadomo ze silniki TRX pracuja w troszke wyzszych temeraturach niż inne silniki OS lub inne

Hardcore Custom UE SuperMaxx UE SuperMaxx BigBlock Chassis, GH exhaust Pro-Line wheels,all UE Custom prats, MX 3 Radio system i wiele wiecej! Za duzo modów zeby opisać ;) UE SuperMaxx to kult i ja go wyznaję :) GG: 4899057

Ostatnio edytowano Wt kwi 18, 2006 9:08 pm przez KrzychOlsztyn, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 9:03 pm 

KrzychOlsztyn napisał(a):
to Polska jest m afia paliwowa musi byc czy to modelarstwo czy cpny ;) hehe. toz alezy jaki masz silnik to i taka swieca. Ja mam TRX 2,%R od REVO swieczke uzwam Zimną Heavy Duty Traxxasa z długim gwintem i jest oki :) temperaturka w gramicach 11% - 130 stopni zalezy czy sie modelowi ostrzej przyciska czy lajtowo jezdzi. do tego wiadomo ze silniki TRX pracuja w troszke wyzszych temeraturach niz inne silniki OS czy inne

Nie pisz za szybko bo masa błędów z pospiechu wynikła:)

Silnik to napisałem jaki mam znaczy bede mial trx 2,5r :D a temperature mozesz zmniejszyc jak dasz chyba bogatsza mieszanke i po problemi mozna smigac smiało

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 9:07 pm 

Ortogafi to Ty mnie nie ucz bo wiem jakie Byki sadzisz ;)

Hardcore Custom UE SuperMaxx UE SuperMaxx BigBlock Chassis, GH exhaust Pro-Line wheels,all UE Custom prats, MX 3 Radio system i wiele wiecej! Za duzo modów zeby opisać ;) UE SuperMaxx to kult i ja go wyznaję :) GG: 4899057

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 18, 2006 9:10 pm 

hehhe ale na forum trzeba sie starac pisac dobrze:)

MAm pytanko jeszcze do was jakis barwnik mozna dodac do tego paliwa?? np: czerwony bo ono chyba zółtkawe jest i niezabrdzo widac ile w zbiorniku jest??

@@ Widze ze zawodnicy sie nie udzialają w tym topiku@@ :(

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 19, 2006 6:03 am 

bardzo dobrze widac zolte paliwo w bance... napewno lepiej czerwone ale zolte tez widac...

Pozdro

gg: 799914
PM
http://picasaweb.google.com/Wroner94

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 20, 2006 6:55 pm 

kurek111 napisał(a):
hehhe ale na forum trzeba sie starac pisac dobrze:)

MAm pytanko jeszcze do was jakis barwnik mozna dodac do tego paliwa?? np: czerwony bo ono chyba zółtkawe jest i niezabrdzo widac ile w zbiorniku jest??

@@ Widze ze zawodnicy sie nie udzialają w tym topiku@@ :(

Zawodnicy nie wypowiadają się w tym temacie bo po co i na silę przekonywać kogoś nieprzekonanego do paliwa. Na paliwie BB w klasach prędkościowych czy to on, czy off-road na pudle nie staniesz.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 21, 2006 8:47 am 

Było już dużo wątków na temat paliw więc szkoda klawiatury na ten temat. Sam się przekonasz prędzej czy później. Co do barwienia paliwa to ja mam barwnik od Jonkera taki jaki on używa do swoich paliw ale można też dać do paliwa jedną dwie krople (na 5L) atramentu i też będzie dobrze a silnik nawet tego nie odczuje.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 21, 2006 6:06 pm 

Zszedł temat na barwienie paliwa i chciałem się dopytaćm jak zrobić w modelu samochodu żeby z rury leciał np. czerwony dym. Widziałem coś takiego w samolocie na lotnisku ale głupi się nie spytałem jak ten facet to zrobił... a więcej go nie widziałem. Wie ktoś może jak takie coś uzyskać?

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 21, 2006 9:32 pm 

to chyba nieleciał czerwony dym ze spalin:) to była ta farba z beczek jak w samolotach 1:1 chyba 8)

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 21, 2006 9:34 pm 

wyglądało jakby z rury leciało :roll: Bo nie miał nic przyczepionego jak wylądował

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 22, 2006 8:23 am 

Ten dym jest podawany z osobnego zbiornika i nie są to spaliny z silnika. Na www.modelarstwo.org.pl jest schemat jak coś takiego zrobić.

To tyle OT ode mnie;)

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 3:05 pm 

Witam :)
Tak się włączę . Co do paliw to różnie bywa. Ale jak czytam że BB ma więcej oleju :) to mnie śmiech ogarnia .A na innym jest super . Przy takich obrotach ważne jest smarowanie tłok cylinder .Tam tracimy całą moc z czasem . Co do olejów to jest rycyna i syntetyki . Syntetyki są teraz ogólnie stosowane :) W BB jest EDL ja jeżdżę na Klotz .Obydwa są Oki . Z tego co zauważyłem Klotz troszkę szybciej się spala ale przy 18% w mieszance nawet lekkie przegrzewanie nie powoduje zużycia większego niż BB. BB ma 10% oleju i jak dla mnie jest to za mało .Teraz mam zamiar testować EDL u siebie w savie ale 15% tego oleju to minimum.
Jeżeli cos chcecie się dowiedzieć o obciążeniu to pogadajcie z ludźmi latającymi śmigłowcami .Tam minimum to 15% oleju i te silniki naprawdę dostają w przysłowiową pupe :)Czyli można śmigać nawet na helikopterowym tam jest ten sam olej co w BB , tornado może nawet. Ale jak wyregulujesz silnik i jaką świecę dasz to inna sprawa. Mój sav 4.6 na 15 % nitro i 18% klotz idzie tak samo abo i lepiej jak kumpla na BB20% .Ze względu na ilość oleju jedynie ma parę stopni więcej . Macie Internet zamiast poszukać sobie z czego składa się paliwo pomyśleć i cos samemu wydedukować to tu są jakieś dziwne pytania. Jest mnóstwo informacji co jaki olej powoduje i w jakich temperaturach się spala i dlaczego . Firmom zależy żebyś zarżnął silnik jak najszybciej bo będziesz musiał kupić drugi :) i BB jest do tego bardzo dobrym paliwem .Jeśli ktoś żle wyreguluje silnik to po 5 L ma po kompresji a dlaczego ???? Bo 10% oleju nie wybacza błędów a 20% oleju wskazuje na błędy :) . Dodam przykład .We wcześniejszych instrukcjach do silników dodawali wpisy żeby nie schodzić poniżej 18% Lube syntetyka najlepiej .Teraz już niema tego :) no ale każdy jeździ na czym lubi .
Co do nitro dodawano go po to żeby lepiej silnik odpalał teraz też dla mocy mieszanki .Czyli teraz niech któryś poszaleje sobie na 0% nitro i zobaczymy czy w ogóle uda mu się zapalić silnik mistrzowie :) i wyreguluje do równej pracy . Nie da się ???!!! Da się tylko mało kto to potrafi, sprawę załatwia 20% nitro :) powodują prace silnika nawet źle ustawionego .
Powinno się czytać i czytać a potem używać tego w praktyce .Ja też latam samolotami i super paliwem jest 80% metanol i 20% rycyna 0%nitro .Da się szaleć na tej mieszance, wszyscy wygowie na tym latali i jeszcze latają .Przeszedłem na Klotz bo silniczek jest czysty i tylko dlatego .Rycyna powoduje nagar i brudzi bardzo silnik :) . Po prostu kwestia estetyczna .Syntetyki są lepsze w smarowaniu i można zejść do 15% w mieszance 5% nitro dla dobrego odpalania z kołpaka i reakcji na gaz , taka mieszanka już powinna dawać frajdę a wielu nie umie nawet na niej odpalić silnika :) .Chętnie bym wam pokazał jak lata model na takim czymś i co może wywinąć .Powiecie że do samochodu za słabe ja że przy 10% nitro nie nastarczyli byście na opony on-roud !!! A BB wcale nie jest tanie bo w heli jest ten sam olej i mieszanka czasami jest tańsza niż BB :) a suma sumarum tańszy w produkcji od heli :) . Marketing :P.
Z moich obliczeń wynika że silnik powinien wytrzymać 50-60 litrów mało kto przelata 30 więc wyciągajcie wnioski bo szkoda kasy .I zawodnicy nie są wykładnią i zarzynają silniki w kilkanaście biegów bo mają następny.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 4:15 pm 

Z tego co tu wyczytałem to zawodnicy mają kupe kasy :shock: bo co impreze nowy silnik :D . Hehe ale bajki. Co do silników to heli raczej nie dostają bardziej w dupe niż silnik samochodowy.W heli ustawia się stałe obroty i zmienia sie obciążenie pod jakim pracuje silnik, więc nie skaczą od 1000-30000 jak w samochodach i w dodatku zmiana obciążenia też występuje.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 4:20 pm 

Niop jestem zawodnikiem i będe lał BB po to aby osiągać temp. silnika 150C - 200C :) po 5 minutach jazdy w eliminacjach
Masz racje nawet bo mam znajomych którzy latają na lotnisku w Rybniku i w iem co wlewają ale ja jeżdże nie tylko na zawodach ale i pod domem i to naprawde ostro i wiem co za cyrki robi paliwo model technicsa a co Tornado i Runner Time :) Jeżeli miałbym jeździć modelem przez 5 minut tylko rekreacyjnie to zapewne kupywałbym BB bądź inne wyroby model Technicsa ale nie po to ładuje tyle pieniędzy w ten sport żeby jeździć odświętnie......
Śmieszny temat i w ogóle Tak jak Artur powiedział zawodnicy nie muszą się wypowiadać bo po co jak znajdzą się tacy co wiedzą lepiej :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona