Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 12:55 pm

Autor
PostNapisane: So kwi 15, 2006 2:08 pm 

Witam
Jest to mój pierwszy post i korzystając z okazji pragnę życzyć wszystkim kolegom i koleżankom oraz Adminowi zdrowych spokojnych i wesołych Świąt Wielkiej Nocy oraz umiarkowanego Dyngusa. A teraz mam pytanie. Ja jeżdżę Savagem stosunkowo niedługo i chciałbym zmodernizować w nim amortyzatory. Chodzi mi o to że te standardowe pracują symetrycznie tzn mają taką samą tłumienność na ściskanie jak i na rozciąganie. Sęk w tym że zamontowany w nich tłok ma otworki do przepływy oleju a nie posiada zaworków. Czy ktoś z kolegów spotkał się z amortyzatorami do modeli wyposażonymi w zaworki, lub sam robił ich przeróbki? Chętnie wymienię poglądy w tym temacie.
Pozdrawiam Jacek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 2:19 pm 

w modelarstwie troszkę już siedzę (na forum zato tylko od paru dni:P) i nie spotkałem się nigdy jeszcze z amortyzarotami z innym tłumieniem zwrotnym niż właściwym (czyli właśnie z 'zapadkami' lub zaworkami na tłoczkach) i nie wydaje mi się żeby była to wada bądź niedopatrzenie. amortyzator w modelu zwlaszcza terenowym musi pracować skutecznie i szybko w obie strony (ze wzgledu na skoki), zwykle dziurki w tloczkach chyba w zupelnosci wystarcza aby amortyzatory pracowaly i tlumily jak nalezy. Jedno co radze to zalac savaga innym gstszym olejem - ten ktory ejst serynie ma dosc slaba lepkosc(jest zadki!)

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 3:14 pm 

O ile wiem to coś a'la zaworki na tłokach posiada bagus od X-raya. Dziurki w tych tłokach są wycinkami stożka. Zakładając je w jedną lub drugą stronę otrzymujemy szybsze lub wolniejsze ruchy w daną stronę.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 5:06 pm 

mozliwe ze takie cos jst w xrayu...mozliwe :D ja w kazdym razie nie slyszalem. Chociaz osobiscie uwazam ze to nie da az tak wiele - dziurka dalej ejst taka sama, przeplyw bedzie baardzo podobny jezeli juz bedzie siem ewentualnie roznil w zaleznosci od tego w jaka strone wykonuje ruch amortyzator. Napewno sa tloczki z roznymi ilosciami i srednicami dziur przeplywowych - zmienia to charakterystyke pracy amortyzatora.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 5:46 pm 

Ja w swoim Xrayu T1R mam tloczki do regulacji - przesuwam tloczek w lewo to mam wiecej dziurek (do 4) a w prawo mam mniej (do 1:))

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 6:10 pm 

"Chociaz osobiscie uwazam ze to nie da az tak wiele - dziurka dalej ejst taka sama, przeplyw bedzie baardzo podobny jezeli juz bedzie siem ewentualnie roznil w zaleznosci od tego w jaka strone wykonuje ruch amortyzator."
No właśnie. Czy to nie da wiele? Amortyzatory w "normalnych" dużych samochdach działają w jedna stronę - lekko się ściskają a rozprężają powoli. W modelach stawiają ten sam opór w obie strony. Wydaje mi się że zaworki w tłoku zwiększyłyby przyczepność do podłoża.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 9:36 pm 

Ja w swoim Savie 4.6 mam w amorach bardzo gęsty olej, i model jest trudno ugiąć na maksa, piszę to dlatego że kolega kilka postów wyżej napisał że w savach fabrycznie jest bardzo rzadki olej. A u mnie właśnie jest odwrotnie, wszyscy którzy to widzieli bardzo się zdziwili że to możliwe, a zawieszenie jest bardzo sztywne.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 5:48 am 

Wydaje mi się że gesty olej w amorkach i dodatkowo twarde sprężyny zmniejszają przyczepność samocodu do podłoża. Na hopkach zachowuje się jak piłka i trudno nad nim zapanować. Rzecz w tym żeby odpowiednio do tego po czym jedziemy, ustawić tłumienność amortyzatory, poprzez właściwy dobór sprężyn, gęstość oleju i przekrój otworów przez które przepływa olej.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 8:12 am 

Mój Savage ma przyczpeność bardzo dobrą, ale zgodzę się z Tobą, że jeżeli by miał bardziej miękki olej w amorach to napewno by miał jeszcze lepszą. A co do skoków to wcale nie zachowuje się jak piłka, właśnie jest go całkiem łatwo opanować w locie.