Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 24, 2026 4:13 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 8:50 am 

Zawsze można kupić uniwersalną, te nawet powiercone są, by zmniejszyć wagę i ilość miedzi mniejsza :-)

Jarecki

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 8:52 am 

zeby sie pozbyć miedzi an plłytce laminowanej wystarczy ja polac kwasem i odczekać. miedz samam zejdzie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 9:04 am 

Kwasem? Ja stosuje do tego wytrawiacz do płytek; ma taki ładny niebieski kolor :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 9:20 am 

Dystrybutor, kórego strona znajduje sie pod adresem www.obwodydrukowane.pl oferuję sporą gamę laminatów bez miedzi. Bez problemu wysyłają pocztą.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 5:05 pm 

jarecki_b12 napisał(a):
Z płaskimi to rzeczywiście nie będzie problemu. Bardziej mi chodzi o przestrzenne kształty, np. coś takiego |_|_ na odbiornik lub zbiornik paliwa. Tam podpatrzyłem, że za kopyto służył sam element, do którego była robiona obudowa, w tym przypadku zbiornik.
Interesowałyby mnie szczegółowe informacje jak nakładać matę na np. prostopadłościan, co robić z krawędziemi i rogami? Jaką żywicę i utwardzacz, jak toto nakładać? Ile warstw laminatu? Itd.

Jarecki

Najlepiej na początek przygotować sobie jakieś kopyto lub formę - może być na przykład z okleinowanej płyty wiórowej, na której powierzchnię naniesiesz warstwę wosku lub alkoholu poliwinylowego. Na tak przygotowaną powierzchnię możesz zacząć laminować. Tutaj polecam zastanowić się jakiej żywicy chcesz użyć. Jesli epoksydowej, to najlepiej użyć tkaniny o małej gramaturze. Epoksydem źle pracuje się z matą szklaną - zwłaszcza z lepiszczem typu emulsyjnego. Jeśli używasz żywicy poliestrowej możesz zastosować zwykłą matę szklaną o gramturze 150. Utwardzacze są różne - inny do epoksydu, a inny do poliestru. Warto też mieć taki specjalny wałek do usunięcia powietrza z laminowanej powierzchni i właściwego przesącznia żywicą. Co do ilości warstw to zalęży jaki gruby chcesz mieć element, który robisz. Laminat z epoksydu i tkaniny jest mocniejszy, ale trudniejszy do wykonania. Laminat poliestrowy ma trochę mniejszą wytrzymałość, ale jest za to łatwiejszy do zrobienia i wybacza niektóre błędy technologiczne.

i Mercedes W114, ale 1:1, Yamaha TDM 900
Kto umiera bogatszy, ten wygrywa.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 6:50 pm 

Właśnie wróciłem z piwnicy. Zrobiłem prototyp pułki pod serwo gazu do Revo. Jak narazie jest ona wykonana z dwóch płytek laminatu do ludowania ukł elek. Niestety nie udało mi się dokończyć jej ponieważ nie miałem w domu słupków aluminiowych do połączenia górnej z dolną płytką i serwem. Jak tylko się z tym uporam zamieszczę jakieś zdjęcia. Jak projekt zda rezlutat to postaram się go zrobić z carbonu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 8:07 am 

Piotr Michalski napisał(a):
Laminat z wkłukna szklanego robi się bardzo prosto. Wystarczą kawałki maty szklannej i żywica epoksydowa 2 składnikowa. Płaskie płytki najlepiej robić na szkle(inne kształty na odpowiednim kompytem). Okłada się matę szklaną(tyle ile potrzeba warstw) i to wszystko przekłada się wymieszaną żywicą. Potem najlepiej przykryć to jeszcze jedną szybą i zostawić do wyschnięcia żywicy(w zależności od czasu jej wysychania).

Opisana tu technoloogia da mierne efekty.
1. Tkaninę trzeba dobrze przesycić bo inaczej wytrzymałość takiego elementu będzie mała.

2. Po dobrym przesyceniu odciąga się nadmiar żywicy. To zlaminowana tkanina przenosi obciążenia, żywica tylko zwiększa niepotrzebnie wagę.

3. Przy układaniu wielu warstw warto się zastanowić jak się będą rozkładały siły by wiedzieć jaki kierunek ułożenia włokien zastosować (to już trzeba wiedzieć na etapie kupowania tkaniny)

4. Węgiel jest drogi to prawda, ale już wykonanie wzmocnień z jednokierunkowej tkaniny węglowej między warstwami tkaniny szklanej jest bardzo tanie, a potrafi zwiększyć wytrzymałość 2-3 krotnie. Jeśli się dobrze policzy gdzie one mają być zrobione.

5. Kiedy kanapka jest już gotowa to trzeba jej zapewnić odpowiedni docisk poprzez prasę lub rękaw vaccum. Wygrzewanie w odpowiedniej temperaturze na początku procesu laminowania też jest mile widziane.

6. Jeśli laminujesz na kopycie w postaci orginalnego elementu musisz użyć rozdzielacza bo potem tego nie odkleisz. Najtańszym jest pasta do butów lub do podłogi.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 8:26 am 

To co ja napisałem miało mieć jedynie charakter poglądowy a nie konkretną instrukcję działania. Ja sam nie mam w tym aż tak dużej wprawy i korzystam z pomocy kolegów w modelarni, którzy zjedli już na tym zęby.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 9:35 am 

Dawid Głowacki napisał(a):
Kwasem? Ja stosuje do tego wytrawiacz do płytek; ma taki ładny niebieski kolor :lol:

Można też chlorkiem żelaza.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 9:35 am 

Map pyatnie czy do zrobienia płyty mozna uzyc ŻYWICA POLIESTROWA z utwardzaczem ?? czy musi to byc ŻYWICA EPOKSYDOWA

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2