Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 11:08 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:21 pm 
Najlepiej zwalić wine na organizatora nie czekając na jego stanowisko a może w Polsce przyjęty został zwyczaj osądzania zanim zapadnie wyrok.A teraz z grubej rury .Na początku Informowałem że system meda- lowy został został uzgodniony z komandorem Sekcji i nikt inny nie ma prawa tego negować zwłaszcza Pan Jan który uważa że porównanie jego z LOK-iem jest dla niego obrażliwe.Uważam że wręczenie dla Wszystkich klas medali za słuszne w systemie stosowanym w roku 2005.Wprowadzenie pucharu Polski bez znalezienia możliwości zakupu nie było dobrym rozwiązaniem .Zebranie funduszy na puchary Polski oraz na puchary za wyniki w Łomianki Było to moim problemem który został przezemnie w miare rozwiązany.Na razie tyle służe wyiaśnieniami.
Z poważaniem Z.C.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:29 pm 

nie wiem panie Zbyszku może moje IQ jest niskie ale pana wyjaśnień zupełnie nie rozumiem. Co pan wyjaśnił? bo chyba nie kwestię rozdania miejsc na podium w 540....tak jak pan nie potrafił wyjaśnić mi /pamięta pan naszą rozmowę po rozdaniu nagród w Borzęcinie?/ dlaczego po macoszemu zostały potraktowane drugie i trzecie miejsca w kategorii młodzik i junior w TS?
dziwne rzeczy się dzieja ostatnio....

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:39 pm 

Spoko,

Do kogo mam wysłać podanie o zaświadczenie o zdobytych osiągnięciach mojega syna w Mistrzostach Polski?

Na przykład Pani Dyrektor Szkoły Podstawowej może być tym zainteresowana i chcieć oficjalnie wyróżnić syna na zakończenie roku, na gębę ma nam wierzyć.

Wiemy co się liczy, smak wygranej w uczciwej walce....

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 11:05 pm 
W sprawie pism dla zawodników był taki mój pomysł żeby wręczać pismo firmowe LOK każdemu zawodnikowi na Pudle ale musiał by pracować trzeci komputer z drukarką i osobą obsługującą może za rok uda się to przeprowadzić ale nie teraz można będzie te pisma wysłać po 15 04 2006.Jeżeli chodzi o Borzęcin to puchary zabepieczał LOK wydając więcej niż wpłyneło za startowe. A udział Firm które wręczają nagrody jest dobrowolny i nie znaczy że wszyscy muszą dostać nagrody rzeczowe

Ostatnio edytowano Pn kwi 03, 2006 12:08 am przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 12:08 am 

Pan Flisiak napisał:
Cytuj:
Przeanalizowałem pobieżnie obydwa pliki w zakresie klas 540 i Micro Standard.
Zauważyłem ze klasyfikacja autoryzowana przez sędziów (Matukin, Beranady) sumuje wyniki wszystkich możliwych eliminacji a klasyfikacja LOK-organizator sumuje 3 najlepsze wyniki + finałową eliminację HMP.

Przyjęcie takiej opcji też nie jest zgodne z przepisami sportowymi na 2006 rok których treść brzmi:
Cytuj:
1.6. W klasyfikacji punktowej do Mistrzostw Polski z ilości rozegranych zawodów eliminacyjnych uwzględnia się połowę zaokrągloną do najbliższej wyższej liczby całkowitej, obejmującą najlepsze wyniki. W przypadku rozegrania czterech lub trzech zawodów eliminacyjnych, uwzględnia się dwie eliminacje, obejmujące najlepsze wyniki.
1.7. Do klasyfikacji generalnej Mistrzostw Polski zalicza się punkty zdobyte przez zawodnika w zawodach eliminacyjnych, w których wystartowało co najmniej 5 zawodników w klasie oraz punkty za zdobyte miejsce w finale Mistrzostw Polski. W przypadku równej ilości punktów o lokacie decyduje wynik uzyskany w czasie finału Mistrzostw Polski.

1.9. Do klasyfikacji generalnej Pucharu Polski zalicza się punkty zdobyte przez zawodnika na wszystkich zawodach w sezonie. W przypadku równej ilości punktów o lokacie decyduje wynik uzyskany w czasie zawodów finałowych.
1.10. Klasyfikacja generalna Pucharu Polski obejmuje klasy E-18, E-12, E-10F i E-10 TC 540.
Warszawa grudzień 2005 r.

Zawodów eliminacyjnych rozegrano siedem, i wobec powyższych przepisów do MP należało uwzględnić wyniki z czterech eliminacji plus
wynik z finału MP czyli zawodów w Łomiankach, a taka punktacja daje inne wyniki niż te przyjęte przez LOK.

Nie zmienia to jednak mojego zdania o tym że bardzo niewłaściwe i nie dydaktyczne ( dla młodzieży) jest mieszanie w obowiązujących przepisach po rozegraniu ostatnich finałowych zawodów sezonu halowego.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 12:51 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
...pobieżnie...Jako przedstawiciel HPI Polska...

Nie ma Pan racji.
Na jesiennym spotkaniu w Nowym Sączu zawodnicy ustalili, by stosować klasyfikacje pucharową w klasach promowanych (taką była 540) oraz w klasach nieefrowskich, w których startowało mniej niż dwie grupy. Przyjęto też, że klasa promowana może być zaliczona w następnym sezonie jeśli z końcowego rankingu wynikać będą co najmniej 3 grupy.
Klasyfikacja pucharowa obejmuje udział zawodnika we wszystkich zawodach eliminacyjnych.
I żeby było uczciwe i sportowe rozwiązanie to w przepisach jest zapis o dwóch rodzajach klasyfikacji.
Nie jest Pan zawodnikiem, działaczem, członkiem sekcji ani żadną stroną zwierzchnią dla nas - nie ma więc Pan żadnego tytułu do oceniania tego co zawodnicy ustalą, pouczania ich i narzucania im swojego stanowiska.
Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
...Na początku Informowałem że system meda- lowy został został uzgodniony z komandorem Sekcji...

Mógł Pan otwarcie przed Łomiankami powiedzieć, że zmieni zasadę punktacji a nie gmatwać.
W temacie "Halowe Mistrzostwa Polski 25-26 03 2006 Łomianki" napisał Pan:
Cytuj:
...Uzgodniono z komandorem Sekcji...
... w kl.E-18 micro open,w kl.E-18 standart, w kl. DTM-Open oraz w kl.E-12 mogą brać udział zawodnicy którzy przynajmniej raz uczestniczyli w eliminacjach do HMP...

ci zawodnicy i tak klasyfikowali się do MP,
Cytuj:
...Pkt.nr 1 za uzyskane wyniki w wyścigach w Łomiankach we wszystkich klasach wręczone będą puchary za miejsca 1-3...

to dotyczy klasyfikacji MP, ale jeśli miał Pan inne zamiary, to należało to ogłosić jasno i precyzyjnie, by nie budziło wątpliwości,
Cytuj:
...Pkt.nr 3 po raz pierwszy wręczone będą Puchary Polski dla najlepszego zawodnika w danej klasie(liczy się suma wszystkich uzyskanych punktów z listy rankingowej)...

ale to dotyczy właśnie klasyfikacji pucharowej, czyli uzgodnienia były jak wg przepisów.
Połączył Pan obie klasyfikacje, można więc było nagrodzić zawodników wg klasyfikacji wynikającej z przepisów i dodatkowo pozostałych, bez krzywdzenia kogokolwiek, jeśli już kupiono więcej pucharów.
Gdyby trzymał się jednak Pan przepisów i tego co faktycznie uzgadniał ze mną i z Panem Bernadym, to w klasach E-12, E-18 i DTM-540 wystarczyło kupić 4 puchary a nie 12.
Generalnie w klasie DTM-540 (bo o nią poszło) zwycięzcą jest ten sam zawodnik, a w klasyfikacji pucharowej puchar należy się jednemu a nie trzem, więc de facto po Pańskiej decyzji u pozostałych powstał niedosyt.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 7:38 am 

Dziękuję panu Janowi Pasiutowi za precyzyjne wyjaśniene meandrów i zawiłości przepisów.
Po tej wypowiedzi uważam Wasze uwagi za uzasadnione. Niezmiennie natomiast uważam, że ktoś niepotrzebnie wprowadził system pucharowy w wybranych klasach. Zasłanianie się zawodnikami przez pana Janka Matukina po prostu mnie śmieszy.

Nie zmienia również mojej opinii, że przepisy techniczne i sportowe zagmatwane sa do granic możliwości. Moje pytanie brzmi, kto i po co wprowadził system pucharowy. Czemu miało to służyć? Bo jeśli tylko zamieszaniu to gratuluje twórcom tego pomysły. Skutek jest rewelacyjny.

Panie Janku Matukin – nie musi Pan pisać na czerwono, bo czytać umiem też na czarno a Pana osobę uważam za głównego twórcę wszelkich konfliktów związanych z przepisami i nie muszę tego pogrubiać i wyróżniać, bo i tak większość zawodników wie o tym i ma podobne zdanie.
Czas najwyższy, aby również do Pan to dotarło.
Poza tym przecenia Pan mój wpływ na cokolwiek zarówno w Loku jak i w przepisach.
Mam prawo do własnej oceny Waszej radosnej twórczości tak samo jak i każdy inny z pewnością Pan nie obierze mi tego.
Rządzić może Pan u siebie w domu. Na forum można dyskutować !!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 8:22 am 

Cytuj:
Ciekawi mnie, kto wymyślił odrębny system punktacji Pucharu Polski dla klas 540 i Micro. Ja usłyszałem o nim po raz pierwszy w Łomiankach. Możliwe ze nazwa ta pojawiła się w przepisach, ale z pewnością większość zawodników nie odczytała prawidłowo tej koncepcji.

Zawodnicy startujący w zawodach doskonale to rozumieją - czytają przepisy i to bardzo dokładnie.

Cytuj:
Natomiast w rankingu popieranym przez sędziów wygrywa nie najlepszy zawodnik tylko ten, który był na większej ilości eliminacji. Jeśli założymy ze większość imprez halowych organizowana jest na południu Polski to bardzo szybko można wyciągnąć wnioski, kto ma bliżej na imprezy, kto będzie na większej ilości eliminacji i kto wygra w ogólnej klasyfikacji.

Zawodnicy z południa tak jak z północy, wschodu i zachodu czytają regulamin i kalendarz. Wybierają do startów klasy i sposób ich rozgrywania taki jaki im pasuje /są w danej klasie dobrzy albo mogą sobie pozwolić na jazdę w kilku lub wszystkich eliminacjach/.
Jeżeli ktoś przed sezonem zgodnie z ogłoszonym regulaminem zgłosił się do 540 i podjął trud uczestnictwa we wszystkich zawodach to proszę uważać na stwierdzenia o uczciwości osiągniętych przez niego wyników!
Jeszcze raz kłania się problem szkoda, że jak musztarda po obiedzie, ogłaszania szybkiego i jasnego regulaminu rozgrywek i przestrzegania go do końca bez żadnych zmian a to głównie brak profesjonalności sprawujących rządy w tej zabawie.

Cytuj:
W sprawie pism dla zawodników był taki mój pomysł żeby wręczać pismo firmowe LOK każdemu zawodnikowi na Pudle ale musiał by pracować trzeci komputer z drukarką i osobą obsługującą może za rok uda się to przeprowadzić ale nie teraz można będzie te pisma wysłać po 15 04 2006.

Nie potrzeba przeciągać rozdawania nagród o dodatkowe zaświadczenia nawet gdyby stało sześć zestawów komputerowych z drukarkami. Macie panowie w bazie licencjonowanych zawodników, a tylko tacy przecież odbierają laury, dane adresowe i wystarczy bez zbędnej zwłoki przygotować teraz odpowiednie pisma i porozsyłać zainteresowanym. (Jeżeli jest inny problem to chętnie zapłacę za kopertę ze znaczkiem)

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 9:38 am 

...Zasłanianie się zawodnikami przez pana ...po prostu mnie śmieszy...

Widocznie Pan nie zna opinii zawodników: "ciągle "świetne" pomysły, blokowanie dostępu do cen w sklepie hpi.pl, niefortunny termin zawodów, ciągłe ataki na innych połączone z odgrażaniem się i pouczaniem, jak i co się robi, wtrącanie się do spraw zawodników" - to są m. in. słowa o Pańskiej radosnej twórczości w innych tematach.
...przepisy techniczne i sportowe zagmatwane sa do granic możliwości...

Przepisy nie są zagmatwane - Pan je przepisał również do swoich. Nikt Panu nie narzuca jakie mają być przepisy HPI, więc może Pan sobie darować ocenę innych.
...kto i po co wprowadził system pucharowy...

Zawodnicy - dla klas, w których startuje mniej zawodników niż dwie grupy oraz dla klas promowanych. Poza tym system pucharowy istnieje od dawna i nikt poza Panem go nie kwestionuje. Zamieszanie powstaje z winy organizatora, który nie przeczytał przepisów.
...Mam prawo do własnej oceny Waszej radosnej twórczości...

Niech Pan ją sobie daruje bo nie ma Pan zielonego pojęcia o modelarstwie.
Przykład:
Usiłuje Pan od dłuższego czasu wymusić na nas zgodę na dopuszczenie Sprinta 2 do klasy Top Stock oraz modeli spalinowych 1:10 RTR z silnikami 2,5 ccm do klasy IC-10 TC z silnikami 2,11 ccm. Modeli RTR nikt na oczy nie widział, nikt nie wie z "czym to się je", nikt też nie pojawił się z nimi na torze, nikt też nie wystawił takiej ekipy na żadnych zawodach i chce Pan teraz sprzedać kota w worku?
Od tego uzależnia Pan m.in. tzw. Pańską "zgodę" na rozegranie u siebie eliminacji do MP - nikt nikomu łaski nie robi, bo jednym wiarygodnym recenzentem sa zawodnicy - udowodnił to kazus Malinka vs. Rembertów.
Naszymi rękami chce Pan zapewnić sobie sukces marketingowy - Panu chyba coś się z czymś pomyliło.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 11:43 am 

Przepisy nie są zagmatwane jeżeli się je zna.
Oczywiście można dyskutować czy aby do końca sa dobre ale to inna sprawa.

Patrząc na ostatnie dwie imprezy Łomianki i Rembertów mam wrażenie, że większość zawodników nigdy ich nie czytała, a już na pewno ich nie respektuje.
Jest to spowodowane wieloma aspektami: nie chcą, nie mieli potrzeby, nie potrafią czytać, nie rozumieją co tam jest napisane, celowo łamią przepisy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 12:54 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Patrząc na ostatnie dwie imprezy Łomianki i Rembertów mam wrażenie, że większość zawodników nigdy ich nie czytała, a już na pewno ich nie respektuje.

I tu jest pole do popisu dla organu wydającego licencje. Warunkiem otrzymania licencji powinna być znajomość przepisów conajmniej sportowych a może i technicznych choć z technicznymi mógłby być problem bo wtedy licencje dotyczyłyby poszczególnych klas. Bo na razie licencję się KUPUJE a nie zdobywa.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 2:20 pm 

Do pana Matukina.
O wyrażenie opinii w tej i innych sprawach poprosił mnie LOK, od którego ostatnio się Pan odżegnuje.
Jednym z głównych wniosków złożonych przeze mnie w Łomiankach było skorygowanie przepisów oraz ich max uproszczenie. Dziś nikt nie ma ochoty ani powodu do studiowania „kuriozów” tworzonych przez Pana Janka w celu autokracji.
Ciekawi mnie, z jakimi zawodnikami, na których się Pan powołuje ustalał Pan wprowadzenie systemu pucharowego. Po prostu wprowadził Pan sobie taki twór i już.
Tym bardziej bawi mnie to, bo jak widać nawet w LOK-u nikt o tym nie wiedzieli a Pan nadal swoje.
Kiedy Pan zrozumie że nie zawodnicy są dla przepisów tylko odwrotnie?
Jeśli od nastolatka ze szkoły podstawowej (większości zawodników) oczekuje Pan zrozumienia swoich przepisów to delikatnie mówiąc wymaga Pan zbyt wiele.
A w ogóle pomijam jak to działa na początkujących, którzy właśnie z powodu zagmatwanych przepisów boją się w ogóle stanąć na torze.
Dla mnie wniosek i rozwiązanie jest oczywiste.
W tym sporze jest kilka racji - potrzeby Pana Janka, potrzeby zawodników i potrzeby dystrybutorów.
Niestety sa to zupełnie różne światy i sztuką jest zrozumienie ich a nie bezsensowne upieranie się jedynie przy swoich indywidualnych poglądach.
Do póki Pan tego nie zaakceptuje i nie zrozumie do póty tracimy czas.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 2:38 pm 

Panie Darku i panie Janku dajcie spokój bo takie dyskusje do niczego nie prowadzą a tu chodzi o to żeby coś wyjaśnic i coś zbudować....

Panie Darku sprawa wyglada tak: sprawy dotyczące propozycji punktowania klas i ich rozgrywania w sezonie halowym były omawiane na spotkaniu w Nowym Sączu w obecności conajmniej 30 osób uczestniczących w zawodach, więc chyba nie można tu powiedzieć że pan Janek coś sobie sam wymyślił. I jak narazie wydaje mi się że było to do tej pory jedyne takie zebranie gdzie swoje zdanie mogło przedstawić tak szerokie grono. Mam tez nadzieję że będą następne i będzie pan w nich uczestniczył....następne zawody w NS już niedługo....

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 3:46 pm 

Do pana Matukina.
O wyrażenie opinii w tej i innych sprawach poprosił mnie LOK, od którego ostatnio się Pan odżegnuje...

Pańskie zaloty do LOK-u mnie nie interesują - to będzie ew. zmartwieniem LOK-u.
Cytuj:
...Jednym z głównych wniosków złożonych przeze mnie w Łomiankach było skorygowanie przepisów oraz ich max uproszczenie...

Jest Pan w błędzie - to nie dealer koryguje ogólnopolskie przepisy. Jeśli to do Pana nie dociera a nasze przepisy uważa za niejasne, to jest wyłącznie Pana zmartwienie - chyba, że jest Pan nastolatkiem, choć wielu z nich ma wiekszy zakres kumacji niż Pan to ocenia.
Cytuj:
...Ciekawi mnie, z jakimi zawodnikami, na których się Pan powołuje ustalał Pan wprowadzenie systemu pucharowego. Po prostu wprowadził Pan sobie taki twór i już. Tym bardziej bawi mnie to, bo jak widać nawet w LOK-u nikt o tym nie wiedzieli a Pan nadal swoje...

Znowu jest Pan w błędzie.
Z postu Piotra Fortuny również wynika, że rozbawił Pan nie tylko samego siebie i celnie trafił kulą w płot - nie trzeba już mówić głośno na kogo Pan wyszedł.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 4:09 pm 

Widzę, że jednak tracimy czas.
Faktycznie chyba nie dorosłem do Waszego poziomu.
Nadal nie rozumiem, dla czego złe decyzje – typu klasyfikacja pucharowa mają być honorowane tylko dla tego ze Pan Janek takie podjął.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona