Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 9:59 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 31, 2006 1:44 pm 

Tylko mi nie mów, że spectrum emituje w paśmie 2.4GHz 100mW myślałem, że rząd wielkości mniej.

Zaś bajzel w paśmie to kojeny argument, że może być nieciekawe. Już wyobrażam sobie zawody w centrum handlowym z bliskością access pointów w tym paśmie :)

Ostatnio zaczęli robić myszki do notebooków na 2.4GHz tak na marginesie.

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 31, 2006 6:40 pm 

Bonawentura napisał(a):
...A teraz hardcore. Niepłodność to pryszcz. Znajdą się inni którzy to nadrobią. Co jednak będzie gdy zaczną się rodzić dzieci uszkodzone genetycznie?

To może wrócić do źródeł - modele kierowane cięgnem Bowdena?.
Zdrowe, ekologiczne i z pożytkiem dla modelarza-zawodnika - pobiega sobie, kondycję wyrobi i przy okazji modelarstwo samochodowe stanie się kuźnią dobrych biegaczy średniodystansowców (elektryki - finały 5 minutowe) i długodystansowców lub maratończyków (spaliniaki - finały 30 minutowe).
Odpadną przy tym koszty aparatur, no - może pozostaną płyny do podeszw.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 31, 2006 10:20 pm 

Jeśli taka jest Twoja decyzja. Nikt Ci nie zabroni. Wszak jesteśmy wolnymi ludźmi.
Swoje dzieci przestrzegam przed nadmiernym używaniem telefonów komórkowych a jeśli już to ze słuchawką. Na pewno im to nie zaszkodzi.
Sami jesteśmy twórcami swej przyszłości.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 10:50 am 

Jan Matukin napisał(a):
Bonawentura napisał(a):
...A teraz hardcore. Niepłodność to pryszcz. Znajdą się inni którzy to nadrobią. Co jednak będzie gdy zaczną się rodzić dzieci uszkodzone genetycznie?

To może wrócić do źródeł - modele kierowane cięgnem Bowdena?.
Zdrowe, ekologiczne i z pożytkiem dla modelarza-zawodnika - pobiega sobie, kondycję wyrobi i przy okazji modelarstwo samochodowe stanie się kuźnią dobrych biegaczy średniodystansowców (elektryki - finały 5 minutowe) i długodystansowców lub maratończyków (spaliniaki - finały 30 minutowe).
Odpadną przy tym koszty aparatur, no - może pozostaną płyny do podeszw.

Tak czytam Pana posty ostatnio i stwierdzam, że miał Pan cieżki tydzień.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So maja 20, 2006 4:36 pm 

ja mam futaba 3PM ok. 500m zasiegu :lol:

Szukam sponsora :D

Hpi Savage 4.6 ss
Futaba 3PM 75.990 MHz FM

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 5:29 pm 

Mi też traci zasieg na 30 M!! Chyba dlatego ze mam zwykle baterie (po 50 gr:P sztuka) i napiecie jest nierówne i dlatego sa zaklucenia.....ale juz niedlugo zmieniam baterie i bede smigal po 500m tak jak niektórzy z was (koledzy :) )

KYOSHO 777 WC ||SIMM||MX-3 AM|| Sanwa ERG-VB || Sanwa ERG-VZ || Duratrax ICE ||

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 8:15 am 

Bardzo dużo zależy od odbiornika. Miałem na odbiorniku Razor zasięg koło 50 metrów. Wymieniłem na Sanwę i model znika już z oczu, a zasięg nadal jest.

Kwarce nie maja znaczenia, o ile nie są uszkodzone (a to moze się zdarzyć przy silniejszym uderzeniu) - wtedy moga się przestroić (płytka rezonatora przesuwa sie w zaczepach, albo może się ukruszyć kawałek płytki) - wówczas zasięg może drastycznie zmaleć. Mam taki kwarc, na którym zasięg jest kilka razy mniejszy.

No i antena, która ma własnośic kierunkowe czyli promieniuje (i odbiera) głównie na boki (nie wierzycie, to weźcie przenośne radio albo telewizorek i pokręćcie anteną na różne strony). Pionowo w swojej osi antena praktycznie nie promieniuje. Dlatego nie należy końcem anteny celować w model (najlepiej wiedzą o tym modelarze lotniczy, gdzie utrata zasięgu kończy się szybko i bolesnie), a w modelu antenę najlepiej mieć pionowo, a nie poziomo.

Zasięg mogą też redukować zakłócenia od regulatora (pracuje impulsowo i mocno "sieje"). Miałem to w helikopterze, który dwa razy z tego powodu rozbiłem. Po założeniu pierścieni przeciwzakłoceniowych mam spokój (mój odbiornik w heli ma detekcję i sygnalizację zakłóceń, więc "widzę" różnicę)

Tytuł:
PostNapisane: N sie 06, 2006 2:45 pm 

czyli średnio 100m raczej każda aparatura powinna dawać rade ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 07, 2006 7:59 am 

100 metrów to minimum. Poniżej to albo uszkodzenie, albo bubel :?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 12:14 pm 

Hitec Lynx 3D - podwójna przemiana, nigdy nie straciłem zasięgu!! :D

(poprzednie konto uleglo awarii)

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 12:08 pm 

Najprostsza Tamiya AM 27MHz z ułamaną anteną nadajnika, trzyma 150m zawsze. Przy 200m bywa że się gubi. Jeśli nadajnik jest 2-3m nad ziemą to zasięg wzrasta do 200-250m

Czyli faktycznie 30m to dziwne...

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 4:41 pm 

Ja mam HPI TF-4 i nie zdarzyło się żebym zgubił zasieg (kiedy byla sprawna). Jestem z niej zadowolony chociaż czasem warjuje bez przyczyny

Ostatnio edytowano Wt wrz 26, 2006 4:55 pm przez Piwosz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 26, 2006 4:54 pm 

zbig napisał(a):
Bardzo dużo zależy od odbiornika. Miałem na odbiorniku Razor zasięg koło 50 metrów. Wymieniłem na Sanwę i model znika już z oczu, a zasięg nadal jest.

Kwarce nie maja znaczenia, o ile nie są uszkodzone (a to moze się zdarzyć przy silniejszym uderzeniu) - wtedy moga się przestroić (płytka rezonatora przesuwa sie w zaczepach, albo może się ukruszyć kawałek płytki) - wówczas zasięg może drastycznie zmaleć. Mam taki kwarc, na którym zasięg jest kilka razy mniejszy.

No i antena, która ma własnośic kierunkowe czyli promieniuje (i odbiera) głównie na boki (nie wierzycie, to weźcie przenośne radio albo telewizorek i pokręćcie anteną na różne strony). Pionowo w swojej osi antena praktycznie nie promieniuje. Dlatego nie należy końcem anteny celować w model (najlepiej wiedzą o tym modelarze lotniczy, gdzie utrata zasięgu kończy się szybko i bolesnie), a w modelu antenę najlepiej mieć pionowo, a nie poziomo.

Zasięg mogą też redukować zakłócenia od regulatora (pracuje impulsowo i mocno "sieje"). Miałem to w helikopterze, który dwa razy z tego powodu rozbiłem. Po założeniu pierścieni przeciwzakłoceniowych mam spokój (mój odbiornik w heli ma detekcję i sygnalizację zakłóceń, więc "widzę" różnicę)

Wydaję mi sie ze nie zalezy to od odbiornika tylko od takich spraw jak akumulatorki czy tez wlasnie antena (lezy, stoi). Jak ulamala mi sie rurka na antene to zwinalem ja w supel i schowalem pod karoserie. model tracil zasieg po okolo 15 metrach. Potem ( jak kupilem nową rurke), jak antena stala to jechal i jechal chyba ze 300m. To samo bylo jak zorientowalem sie ze mam rozladowane aku. chcialem se pojezdzic wiec kupilem zwykle baterie i... omal sie nie rozbilem po 30 metrach.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 28, 2006 3:30 pm 

witram
tymczasowo pozyczyłem od kolegi ta aparature hutec'a z radio control bo czekam na sanwe mx-3
i mój klega zaproponwał żebyśmy sprawdzili zasięg to ja tzreymałem nadajnik tak zeby antenka była pionowo w miare a on na rękach model i odbiegła na ok 0.5 km już go nie widziałem a on biegł dalej orientacyjnie wiem jaka to jest odległosć bo jeźdzę ta drogoą rowerem z licznikiem wiec nie ma pzrekłaman aż sie zdziwiłem

Tytuł:
PostNapisane: N gru 31, 2006 9:43 pm 

Około 100m :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona