Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 5:10 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 5:37 pm 

Witam. Mocowanie silnika w moim modelu jest na 4 srubach. Jedna pekla i nie da sie jej wyciagnac. Mam pytanie, czy mial ktos juz taki przypadek i jezdzil na 3 bez problemu? Silnik to nie jakas tam oslonka tylko dosc powazna sprawa, dlatego tak chce sie dowiedziec!!

( nie piszcie o probach wyjecia srubki.. juz sie nie da :( )

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 5:52 pm 

Jak się nie da wyciągnąć śruby to ją nagwintuj. Jeśli śruba siedzi w otworze to ją rozwierć i nagwintuj na odpowiednią średnicę.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 5:53 pm 

Wlasnie tak probowalem, ale mi nie wyszlo, dlatego prosilem o nie podawanie sposobow hehe. Ale jak uwazasz o 3 srubkach?

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 5:57 pm 

To jest śruba, którą przykręcasz silnik do mocowania czy mocowanie do podwozia? Bo jeśli ta druga to możesz rozwiercić otwór na wylot i założyć dłuższą śrubę a z drugiej strony dać nakrętkę.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 5:58 pm 

czy aby na pewno sie nie da. wiertarka i cienkie wiertło w reke i dawaj :) majac otwor wkladasz tam np gwozdzia odchylach go od pionu i starasz sie wykrecic srobke Juz cos takiego robilem ale nie w modelu i nie wiem czy srobka nie jest za mala na takie cuś ale popatrzec i moze warto sprobowac.

widze ze w czasie jak to pisalem juz kilka postow doszlo

Traxxas E-MAXX- Feigao 10L MM
Losi 8ight T - Rx8 1900kv

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 6:45 pm 

ja tak miałem w mt2 jeździłem i odkreciła mi sie ale dopiero po paru wywrotkach zauważyłem ze silnik sie poluzował

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 7:47 pm 

jesli otwor w ktorym siedzi ta ulamana srobka jest na wylot to czesto pomaga wiercenie wlasnie z tej drugiej strony.... ostrym wiertlem minimalnie mniejszym od otworu i nie za wielkimi obrotami ale mocno dociskajac.... wiertlo zalapuje gruby wior i wykreca w ten sposob srube....

ale jesli mocno nagmerales od strony zlamania to ten trik moze sie nieudac....

jesli sie uda to potem przelecec gwintowniczkiem, dac dluzsza, mocniejsza srubke i git... no i moze sie przydac klej do gwintow.... albo zrobienie nowego gwintu o wiekszej srednicy....

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 8:12 pm 

Dzieki za odpowiedzi ale chyba nie do konca kojarzycie jak to jest w mt2. A wiec w standardzie nie ma łoża silnika dlatego silnik jest bezposrednio przykrecony do podwozia ( do plyty ) na 4 srubach. Otwory w silniku nie sa zrobione na wylot i w ktoryms miejscu sie koncza dlatego nie ma mozliwosci wypchania jej. Probowalem zrobic w srubce dziorke, pozniej myslalem zeby ja nagwintowac i wkrecic w nia mniejsza srubke na kleju lub przykleic w tej dziorce stare wiertlo jakies a nastepnie odkrecajac w druga strone, wyciagnac ja - jednak mi sie nie udalo, zjechalo w bok itd.

Mozliwosci sa 4:

- jezdze na 3 srubach ( juz jeden baczek tak przejechalem - bez problemu )
- kupuje obudowe silnika ( kiedys byla na allegro za jakies 7zl chyba )
- kupuje oryginalne loze silnika
- zrobie samemu.. znaczy przy pomocy kolegi jesli bedzie chcial

Dla mnie najlepsze jest to pierwsze i chyba przy nim zostane, tylko powiedzcie mi czy jezdzilibyscie na 3. Jesli chodzi o trzymanie to trzyma sie silnik bardzo mocno, nie widac roznicy, ale roznie to bywa. W najblizszym czasie mysle ze skombinowalbym to loze ( nieoryginalne ). Ale co sadzicie o jezdzeniu na 3 srubkach? - tylko na to odpowiedzcie, nie dawajcie pomyslow bo naprawde ciezko zrobic, powierzchnia starej srubki jest dosc ukickana i ciezko byloby wciac sie tam wiertlem ( nawet malutkim )

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 10:04 pm 

kolega mial fajne problemy w swoim mt2 jak silnik zaczal sie ruszac i zebatki zjadal wiec jesli masz jakiekolwiek luz przez brak tej srubki to radzil bym szybko cos zrobic bo z tego co wiem to zebatki tanie nie sa

Traxxas E-MAXX- Feigao 10L MM
Losi 8ight T - Rx8 1900kv

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 29, 2006 10:13 pm 

możesz jezdzić na 3 srubach, ale jak rozwalisz następną to kup łoźe.
najlepiej takie od 18SS http://www.hpi.pl/sklep1/product_info.p ... cts_id=118
jest drogie ale poprawia sztywność płyty głównej w okolicach otworu na koło zamahowe. i podobno lepiej odprowadza ciepło z silnika
tańszą alternatywą jest http://www.hpi.pl/sklep1/product_info.p ... cts_id=479.

dodatkowa zaleta łoża jednego czy drugiego jest możliwość regulacji położenia silnika względem zębatki odbierającej, a tym samym możliwość stosowania różnych przełozeń.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 30, 2006 7:41 am 

oo rany super!! Dzieki wielkie Darek, juz sie zalamalem ze bede musial sam cos kombinowac z pomoca innych ( ale to latwe nie byloby ). Nie moglem nigdzie znalesc tego tanszego bo za 100zl to juz lekka przesada.
Tylko powiedz mi czy dodaja tam jakies srubki czy nic? Cos tam pisze ale to o clutch bellsie..

MMaly te 3 srubki raczej by nie poluzowaly, zastanawialem sie po prostu czy przy tej 4 silnik nie bedzie troche w innej pozycji itd. Ale dzieki :))

Pozdrawiam wszystkich i Darek prosze napisz tylko czy sa tam srubki.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 30, 2006 12:00 pm 

silnik do łoża mocujesz tymi http://www.hpi.pl/sklep1/advanced_searc ... words=z543
a łoże do płyty tymi http://www.hpi.pl/sklep1/advanced_searc ... words=z517
wszystkie srubki zabezpiecz klejem do śrub.
pamiętaj o odpowiednim luzie miedzy zębatkami (najlepiej na papierek)

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 30, 2006 3:42 pm 

MMaLy napisał(a):
kolega mial fajne problemy w swoim mt2 jak silnik zaczal sie ruszac i zebatki zjadal wiec jesli masz jakiekolwiek luz przez brak tej srubki to radzil bym szybko cos zrobic bo z tego co wiem to zebatki tanie nie sa

Jak się domyślam aluzja do mnie :D Łoża za 17 zł (bo chyba taka to cena) nie polecam, przynajmniej na swoich doświadczeniach. Łoże to jest jakieś miekkie i silnik lata na nim w prtawo i lewo stąd te zjeżdżanie zębatek. Więc co ja Ci radze - kup jednak to łoże i zamontuj je nie zapominając o standardowym mocowaniu (tym bezposrednio do silnika)jednym słowem zrób mocowanie na 7 śrób (7 bo 1 nie wkręcisz) wtdy silnik bedzie sie trzymał. Nie wiem ale ja do anemików nie należe i mając to łoże dokręcałem silnik na maks (tytanowe śrubki miały poukręcane gwinty tak mocno wkręcałem, tata jeszcze pomagał, i na klej do śrub) a silnik rutututu i sie odsuwał, nie odczepiał! przesuwał sie :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 30, 2006 4:51 pm 

Darek a czy Ty miales to loze?
Czyli co mowicie ze go sie nie oplaca kupic? Jak go przymocuje to silnik wcale nie bedzie sie trzymal? Bedzie i tak dalej latal? - troche to dziwne!!
Prosze o szybka odpowiedz!

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 30, 2006 6:05 pm 

to tanie łoże jest dobre. ja miałem je w swojej mt2 i działało świetnie. a jeżeli ktoś nie stosuje kleju do gwintów w najbardziej wibrującym miejscu modelu to niech się nie dziwi że mu się odkręcało.
koniec kropka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona