Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 14, 2026 7:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N mar 26, 2006 11:37 am 

Czesc. Wydaje mi sie ze padlo mi lozysko jednokierunkowe ale nie jestem pewien i dlatego pisze. Mam rotostart, dlatego nie wiem jak w nim wyglada jak pada lozysko.
Obserwacje<lol>:
Krece rotostartem roto sie kreci a kolo zamachowe tylko od czasu do czasu. Podobne zjawisko jak w szarpance ze sie ciagnie a ona jakby nie zalapuje. Wyczyscilem lozysko wczoraj, ale nakladajac na walek dalem troszke towotu. Czy dobrze? Powiedzcie mi czy to napewno oneway padl? Lub moze niepotrzebnie dalem towot?

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Ostatnio edytowano Śr mar 29, 2006 11:57 am przez Piotrek-krk, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 11:43 am 

najlepiej do tego lozyska dac WD 40 albo zamoczyc chwile w denaturacie sam tak robie i dlugo trzyma

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 11:55 am 

Teraz wlasnie wyczyscilem w benzynie ekstr. i wlozylem na sucho. Wydaje mi sie ze juz ok. A myslisz ze na sucho mozna zostawic?
Pozdrawiam

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 12:32 pm 

ja miałem w mt2 szarpanke i łożysko któregoś pięknego dnia zaczęło łapać tak rzadko, że postanowiłem rozkrecić i wyczyścic (z wydechu polało mi się troche paliwa bo uszczelka poszła i myślałem, że przez to zaczął się ślizgać i nie łapał) Wyczyściłem i naoliwiłem przed złożeniem - niestety ślizgał się dalej. Rozłozyłęm jeszcze raz wyczysciłem i nie smarując złożyłem. Wszystko działało jak trzeba az do pierwszej próby odpalenia - łożysko kilka razy zaskoczyło, potem w jednej chwili zupełnie straciło "łapanie" - w taki sposób przedłużyłem jego życie o jakieś 2 dni. Także albo Ci się paliwem zalało i poślizg miało albo poprostu już jest do luftu. Nowe w sklepie z łożyskami zapłaciłem 29 zł. Było troche problemów z wybiciem z oprawki starego łożyska ale jakoś z pomocą taty się udało. Nowe łożysko śmigało już jak tzreba :)

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 1:50 pm 

One way jak każde łożysko nie może pracować na sucho.......

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 2:38 pm 

Wojtek89 napisał(a):
Nowe w sklepie z łożyskami zapłaciłem 29 zł. Było troche problemów z wybiciem z oprawki starego łożyska ale jakoś z pomocą taty się udało.

mozna wiedziec gdzie tak tanio?? :shock: bo w sklepach modelarskich najtansze widzialem za prawie 2 razy tyle... :?

lozysk sie nie wybija mlotkiem tylko wyciska na prasie... w tym wypadku wystarczy imadlo i jakies tulejki w odpowiednich srednicach.... jedna ciut mniejszej od elementu mocowanego a druga z srednica wewnetrzna ciut wieksza... coprawda stare uszkodzone mozna potraktowac mlotkiem ale trzeba uwazac, zeby nie pokancerowac otworu osadniczego... nowe nalezy juz wciskac....

jeszcze dodam trzy grosze o swoim przypadku... u mnie oneway dostal luzu w zebatce od rozrusznika... i to dosc spory luz bo mozna bylo pacami wycisnac... osadzilem na klej Loctite 2701... trzyma jak zloto...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 2:51 pm 

Wojtek89 napisał(a):
Nowe w sklepie z łożyskami zapłaciłem 29 zł. Było troche problemów z wybiciem z oprawki starego łożyska ale jakoś z pomocą taty się udało.

mozna wiedziec gdzie tak tanio?? :shock: bo w sklepach modelarskich najtansze widzialem za prawie 2 razy tyle... :?

Wojtek89: Poprostu nie kupuj w modelarskim. Ja kupiłem samo łożysko bez oprawki w sklepie z łożyskami i tłokami do samochodów. Mieli jedna sztuke. Bardzo trudno trafić, ze maja bo nikt tego nie kupuje (male rozmiary). Za 29 zł dostałem takie samo łożysko tylko bez oprawki.

lozysk sie nie wybija mlotkiem tylko wyciska na prasie... w tym wypadku wystarczy imadlo i jakies tulejki w odpowiednich srednicach.... jedna ciut mniejszej od elementu mocowanego a druga z srednica wewnetrzna ciut wieksza... coprawda stare uszkodzone mozna potraktowac mlotkiem ale trzeba uwazac, zeby nie pokancerowac otworu osadniczego... nowe nalezy juz wciskac....

Wojtek89: Ja stare łożysko wybiłem młotkiem a nowe wcisnąłem takim ściskiem i na loctite :)
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 3:20 pm 

Dzieki za pomoc. Nie mialem czasu wczesniej czekac na wiadomosci dlatego zalozylem na sucho i nie ma ZADNEGO problemu. Odpalalem roto chyba z 10 razy dzis ( male problemiki itd ) i dalej chodzi. Wydaje mi sie ze oneway byl po prostu zabrudzony i tyle.
Zauwazylem inny problem, niezwiazany z tematem ale musze sie zapytac.
Po ostatniej jezdzie po blotku na torze model jadac bardzo halasowal ( takie trykpyykssyyk jakies ziarenka piasku ). Pomyslalem no to w dyfracyh. Ale model stoi i jest tak samo :(( Dzis jest chyba nawet gorzej. Gdzie to moze byc? Moze jeszcze jakis luz? To napewno dzwiek gdzies z silnika ( nie zadne zebatki ). Myslalem sobie jeszcze ze moze do tlumika cos wpadlo? Jest to mozliwe? Niedlugo bede odkrecal tlumik i zobacze czy cos w nim slychac, jesli natomiast to nie bedzie to, to co w takim razie? Czy moga byc jakies ziarenka piasku przy sprzegle lub gdzies przy wale w jakis zakamarkach? Juz sam nie wiem.. :(

The end.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 9:25 pm 

Myslalem ze cos w tlumiku, ale chyba jednak nie :(

Czy ktos pomoze mi, gdzie moze byc problem?!

The end.

Tytuł:
PostNapisane: N mar 26, 2006 10:40 pm 

ja bym na Twoim miejscu wygkręcił silnik i co bym zrobił:
- gdy silnik jest wykrecony pomachac podwoziem, dowiesz sie w ten sposob czy to nei jest jakiś element podwozia (chodzi o elementy nieruchome). Z tego co piszesz tu nic być nie powinno.
- weź silnik i porządnie podmuchaj na niego, albo sprężarką jakąś dmuchnij. potrzachaj nim troche może usłyszysz podobny dźwięk.
- Pisałeś, że nie nasmarowałeś one waya - moze to on daje taki dzwięk kręcąc sie na sucho (metaliczny dziwęk)

no nei wiem musiz popróbowac, ja bym robił tak jak napisałem

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 27, 2006 12:09 am 

Piotrek-krk napisał(a):
(ciach)
Zauwazylem inny problem, niezwiazany z tematem ale musze sie zapytac.
Po ostatniej jezdzie po blotku na torze model jadac bardzo halasowal ( takie trykpyykssyyk jakies ziarenka piasku ). Pomyslalem no to w dyfracyh. Ale model stoi i jest tak samo :(( Dzis jest chyba nawet gorzej. Gdzie to moze byc? Moze jeszcze jakis luz? To napewno dzwiek gdzies z silnika ( nie zadne zebatki ). Myslalem sobie jeszcze ze moze do tlumika cos wpadlo? Jest to mozliwe? Niedlugo bede odkrecal tlumik i zobacze czy cos w nim slychac, jesli natomiast to nie bedzie to, to co w takim razie? Czy moga byc jakies ziarenka piasku przy sprzegle lub gdzies przy wale w jakis zakamarkach? Juz sam nie wiem.. :(

jesli ten dzwiek jest taki jakby kilka drobnych kuleczek latalo w dzwonku to sproboj najpierw podniesc mu troche wolne obroty... byc moze sa za male i ten bolec w wykorbieniu walu za slabo sie chowa i ociera o tarcze w backplate.... nie jest to bardzo grozne ale moze ten dzwiek wkurzac... jesli zanika na wyzszych obrotach to jest to... jesli czestotliwosc narasta wraz z obrotami to trzeba szukac dalej....

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 27, 2006 6:19 am 

Dzieki;) Wojtek, ciezko bedzie poruszac modelem poniewaz sa te poloski ktore sie tluka.

Moze rzeczywiscie to lozysko co mowisz? Podmucham jeszcze poczyszcze. Jest to taki nierownomierny dzwiek, na wyzszych obrotach chyba troszke zanika ale nie jestem pewien. Tylko powiedzcie mi czy to moze byc cos gdzies w sprzegle?
A np w onewayu nie moze nic byc bo jest czysciutkie, a nie wydaje sie to dzwiek ocieranego metalo. Bo jest to bardzo nierownomiernie tez rozkladane itd. Pozdrawiam ;)

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 27, 2006 8:12 pm 

A może jakieś łożysko Ci się rozsypało i kulku się odbijają. Ja ta miałem w Savie, i się tak zastanwaiałem skąd to. Odkręciłem silnik, potrząsnąłem modelem i nic nie było słychać, później potrząsnąłęm silnikiem i słyszałem ten sam dzwięk. Wykręciłem backplata, oneway wporządku. Więc zacząłęm rozkręcać sprzęgło i się stało. Wysypały się wszystkie kulku z łożyska wewnętrznego w sprzęgle.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 27, 2006 8:33 pm 

oo dzieki, chyba tak zrobie, dzis sie przymierzalem ale to sprzeglo tak dziwnie wyglada do rozbiorki i nie chcialem ryzykowac. Zlozylem wszystko z iinnym tlumikiem, wyczyscilem lekko kolektor ( niby to nic nie daje ale na wszelki wypadek ), odpalam a tu one way spowrotem nawalil :(( Dalem troche wd40 i chyba przedostalo sie na one waya - ale badzmy szczerzy, wd40 nie zaszkodziloby wayowi prawda? Chyba bede musial kupic nowy, niedlugo spotkam sie z Tomkiem ( zawsze pomaga ) porozbieramy, poogladamy razem i moze cos sie uda zrobic. Jak cos bede wiedzial wiecej to dam znac jak sprawy sie potoczyly i jesli ma ktos na sprzedaz ONE WAYA to prosze dawac znak. Mam juz jedna osobe ktora chce sprzedac ale moze akurat ktos bedzie mial nizsza oferte <lol> ?

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 28, 2006 9:34 pm 

Czesc. Dzis pomogl mi Tomek, nie halasuje juz - nie wiem dlaczego, ale spowrotem problem z onewayem wraca. Wyczyscil Tomek jedna jazda i wszystko wporzadku. Po jezdzie w domu zalalem onewayem i od razu oneway nie zalapywal!! :( raczej oneway. Tylko powiedzcie mi czy to wina tego ze cos przecieka, czy takie przeciekanie i tak nie zaszkodziloby sprawnemu onewayowi? Nie wiem co mam robic, czy problem zwiazany z przepuszczaniem paliwa czy z zjechanym onewayem? Jak onewaya sie wyczysci to chodzi idealnie. A tak dla ciekawosci to na tym coverplate ( ten talerzyk ) pojawilo sie pelno rdzy brrr.. a aro daje wiecej niz powinienem :D!! Pomocy, co to?

The end.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona