Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 11:48 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 4:13 pm 

Mikołaj Barakoński napisał(a):
...Jaki jest status przygotowań, informacje organizacyjne.
Czy TS z 540 są razem, rozumię tylko w eliminacjach. Bo finał wspólny to nijak się ma do sportu, bo część nie będzie mogła pojechać w jakiejś z klas nie bez winy zawodnika...

Nikt nie mówił o wspólnym finale TS i 540, a jedynie wspólnych eliminacjach, gdyby było 5/5 - i też była to propozycja.
Na dzień dzisiejszy w obu tych klasach zgłosiło się 12+15 zawodników.
Natomiast w klasie Mikro - 6+5 zawodników.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 5:54 pm 
Odpowiedż dla Artura D i Grzegorza N .Proponuje żeby zawodnicy utworzyli w ramach swoich klas Podsekcje bo narazie jesteści w jednym wspólnym kotle oczywiście jeżeli tylko będziecie chcieli.Każdy zawodnik posiadający licencje powinien mieć świadomość gdzie jest jego miejsce w struktórze organizacyjnej Sekcji Modeli Samochodów RC.Jako zawodnicy tworzycie największą grupe zależy to od Was czy będziecie potrafili działać w sposób zorganizowany.Ja osobiście cenie i szanuje Wasze uwagi bardzo często służą mi w prowadzonych rozmowach z ............Czym szybciej to zrozumiecie tym Wasze sprawy zaczną nabierać tempa.O tym trzeba pisać i porządkować od zaraz póki macie jeszcze chęć i ochote.Można wykorzystać Forum do komunikowania się oraz do osiągnięcia wspólnych stanowisk.W najbliższym czasie to jest w Łomiankach Sekcja planuje spotkanie w którym mogą wziąć udział wszyscy startujący zawodnicy i tu na tym zebraniu możecie podjąć odpowiednie uchwały i decyzje.
Najważniejszą władzą jest zebranie zawodników a nie jak to ktoś napisał że rządzi Sekcja czyli nikt dopóki nie uwierzycie w swoje prawa to będzie to co jest.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 6:12 pm 
Administrator forum

Panie Zbyszku, nareszcie jasno i konkretnie.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 6:17 pm 

Dziękuję P. Zbyszku, wlasnie takich odpowiedzi wszyscy oczekiwali. Już rozpoczynam dzialania w celu stworzenia podsekcji modeli off-road.
http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=14823

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 7:38 pm 

P. Żelazo naposał:

Cytuj:
Dobry silnik do klasy Stand to wydatek prawie 40 $. A jego żywotnośc jest co najmniej dwukrotnie mniejsza niz silnika 19 czy 17 zwojowego. Nie raz już pewnym osobom to tłumaczyłem i przyznawano mi rację.

Chciałbym wiedzieć czym Pan uzasadni to porównanie odnośnie żywotności silników ?

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 8:07 pm 

Odpowiedż dla p.Pasiuta - praktyką.
Jestem jedną z niewielu osób mającą na bieżąco możliwośc porównania parametrów silników z opena i standarta. Co prawda robię to nie za pomoca hamowni tylko za pomocą monitora silników firmy Orion ale do celów porównawczych do wystarczy.
Jeżeli intersują Pana szczegóły - napiszę na priv.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 8:26 pm 

P.Żelazo, to co Pan twoerdzi zależy od wielu elementów konstrukcyjnych silników i nie można tego uogólniać.
Pozdrawiam.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 8:40 pm 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Panie Darku nie jest Pan dla mnie Partnerem.

Czy dlatego ze wypowiadam najbardziej niewygodne konkretne wnioski?
Czy może dla tego ze reprezentuje wyższy poziom organizacyjny i świadomość potrzeb zmian?
Czy może czegoś nie wiem?
Niech Pan w końcu napisze, o co Panu chodzi. Jestem bardzo ciekaw dla czego największy polski organizator niezależnych imprez modelarskich nie jest partnerem dla LOK-u ???
To będzie bardzo ciekawe.

nie dawno temu napisałem że mam kilka uwag do Festwalu a w gronie zawodnoków nie wiem co Pan tu robi. .

No nie – co ja tu robie.?
Reprezentuje interesy zawodników (naszych klientów), aby stworzyć jak najlepsze warunki rozwoju modelarstwa samochodowego, bo Pan najwyraźniej sobie z tym nie radzi. Mój status na tym forum jest dokładne taki sam jak każdego innego członka. Chyba ze Pan uważa się za większego „członka”

Czym więcej będzie Pan pisał to będzie tylko, że to Pan potrafi.

Może ktoś mi pomoże, bo mam problem z dialektem – nic nie rozumiem z tej wypowiedzi. O co chodzi Panu Zbyszkowi?

Ja uwag nie chcę wyciągnąć na tym forum, bo mogłoby to się źle skończyć dla rozwoju sportu modelarskiego.

Myśle, że więcej złego w tym roku trudno będzie zrobić.
Ale co ja mówię przecież jesteście tacy zdolni przed nami 10 miesięcy. :D

No i co z tego .Nie ten ton i nie ten adres.

A co może mam Pana prosić o łaskę, aby przyjął Pan od nas daninę. Robiłem tak w ubiegłym roku – znudziło mi się.
Niedoczekanie Pańskie i kolegów z świętej trójcy. Jeśli liczyliście ze będziecie sterowali naszymi działaniami stawiając warunki to grubo się Pan przeliczył. Możliwe ze tu jest problem tego sporu. Liczycie, że mmnie złamiecie - ale się nie udało!

Więc niech Pan przyjmie do wiadomości, że do póki nie zmienicie swojego nastawienia i nie zaczniecie dialogu nie mam ochoty poświęcać swojej pracy, czasu i pieniędzy na budowanie siły LOK-u.
Zmartwię Pana jeszcze bardziej.
Wszyscy dystrybutorzy myślą identycznie i uważają, że to LOK powinien być nam wdzięczny za to, co zrobiliśmy dla niego dotychczas nie mówiąc już o przyszłości. Niech Pan szarpie się dalej i wykorzystuje wszystkich jak długo sie da. Ja z radością będę patrzył o ile jestem w przodzie.

Poza tym widzę ze wymyślił Pan nowe insygnia władzy, aby jeszcze troszeczkę utrzymać się na tronie.
Teraz nazywa się to „władza w rękach ludu”, ale zmartwię Pana - ten scenariusz jest już przestarzały. Ciekawe czy zawodnicy nabiorą się na to i jak szybko przekonają się ze to tylko pozory. Uważam tak, bo za długo żyje na tym świecie i wiem, że duchów i cudów nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 8:53 pm 

P.Janie.
Jeżeli autka z silnikami Stock kręcą srednio dwa kólka mniej od 12 zwojowych - to oznacza to ni mniej ni wiecej ze pracują na granicy swoich możliwości. Powoduje to ich przegrzewanie - zabójcze dla magnetyzmu. Duże prady powodują szybsze wypalanie komutatora. To wymaga częstszego toczenia. A tym samym robierania silnika. Czyli zakłócania na jakiś czas pola magnetycznego stojanu. Efekt - to szybkie pogarszanie się parametrów silnika. A to utrudnia walkę o zwycięstwo.
Silnik w openie przetaczam co drugie zawody. I trzyma parametry.
Takie są fakty.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 11:04 pm 

Panie Tadeuszu tu się z Panem zgadzam.
Źywotność silnika zależy w bardzo duzym syopniu od jego eksploatacji,
ale nie uważam że silniki z mniejszą ilością zwoi są (jak Pan napisał) dwa razy żywotniejsze od silników z większą ilością zwoi.
Przeważnie wirniki z mniejszą ilościa zwoi są nawinięte grubszyn drutem, a wtedy przy tym samym napięciu i tych samych parametrach magnesów
przez to uawojenie płynie większy prąd.
I wtedy następuje takie zjawiskojak Pan opisał.
I rozumując dalej silmiki o tych samych parametrach konstrukcyjnych ale z mniejszą ilością zwoi będą miały mniejszą żywotność.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 11:05 pm 

Wśród tych 12 stron postów, dużą część sobie darowałem spoglądając na nicki osób je piszących bo widzę tu kontynauację kłutni toczących się od dłuższego czasu. Jednak część osób podeszła do tematu liczby klas poważnie i chciałbm do nich dołączyć.
Od razu chcę zaznaczyć, że moim zdaniem powinniśmy dążyć do zmniejszania liczby klas i zwiększania frekwencji w pozostałych klasach, a poniżej mój tok rozumowania.
Osoby startujące w kilku klasach, robią to chyba z tego powodu gdyż po prostu chcą się najeździć jak najwięcej (ja sam po to właśnie jade na zawody). Na ostatnich rozegranych zawodach rangi EMP były 3 elimincje. Osoba startująca w dwóch klasach pojechała zatem 6 razy. no chyba, że komuś sprawiło frajde jeżdżenie w masie modeli na wolnym treningu. Likwidacja niektórych klas umożliwiłaby (jestem o tym przzekonany) rozeganie 5 eliminacji i liczonego treningu. tak więc liczba wyścigów rónież 6. Gdybym miał do wyboru kupno i obsługę jednego albo dwóch modeli aby pojeździć w przybliżeniu tyle samo to wybrałbym pierwszą opcję. Nie jestem typem zawodnika, który startuje w jakiejś nowo powstałej klasie licząć na słabe umiejętności osób w niej startujących i możliwość pochwalenia się, że zająłem miejsce na pudle na 5 startujących i mam nadzieję że nie ma takich zawodników bo sportowa rywalizacja nie na tym wg mnie polega.
Po drugie gdy rozpoczynałem moją zbawę z modelami startowałem na zawodach gdzie w jednej klasie było 50-60 zawodników. Z początku zajmowałem dalekie pozycje, jednak w miarę upływu czasu przesuwałem się coraz wyżej ucząc się techniki jazdy i konkurując z coraz to lepszymi przeciwnikami. Przy okazji miałem możliwość podpatrywania najlepszych startujących w tej samej klasie co poogło mi bardzo w podnoszeniu moich umiejętnościi i kultury jazdy. Ta droga dla młodego zawodnika jest chyba o wiele prostrza niż startowanie w klasach dla tzw. początkujących i w miarę wzrastania umiejętności przesiadanie się na mocniejsze klasy gdzie trzeba dostosować się do nowych warunków, nowych nie znanych dotąd zawodników i specyfikacji modeli.
To tak bardzo ogólnie bo nie chcę się jeszcze bardziej rozpisywać.
Oczywście powyższe rozważania odnoszą się do zawodów rangi mistrzostw bo rozumiem, że nie wszyscy startujący na zawodach podchodzą do nich jednakowo i dla niektórych jest to raczej startowanie rekreacyjne.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 27, 2006 7:12 pm 

Szanowny Tomku.
W innym miejscu tego forum udzielono odpowiedzi nie tylko na Twój post.
Cytuj:
Ograniczenie ilości klas spowoduje ograniczenie liczby zawodników. Chyba nie po to dealerzy sprowadzają sprzęt by leżał na półce. Może w ogóle zlikwidować wszystkie klasy poza DTM Open lub Standard?
Jak widać Pana interesuje tylko własny interes - chyba nie widzi Pan, że wielu średnich i dobrych zawodników przeważnie jeździ w dwóch klasach.
Uważam, że to zawodnik decyduje w ilu klasach chce jeździć, a nie Pan.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 27, 2006 7:26 pm 

Ta sama osoba w innym miejscu forum pisała:
Cytuj:
Zawody są dla zawodników i ich wymogom winien dostosowac się organizator, a nie wymogom marketingu.

W tym miejscu kończę swój udział w dyskusji. Szkoda słów.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 28, 2006 12:42 am 

Paweł Żelazo napisał(a):
...W tym miejscu kończę swój udział w dyskusji. Szkoda słów...

Nie przeczytał Pan dokładnie cytowanych słów.
Jeden dealer podjął się organizacji zawodów, ale wycofał się, ponieważ jego modelu Sprint 2 nie umieszczono w przepisach klasy Top Stock, co nawet z dumą podkreślał.
Drugi z dealerów zorganizował dwie imprezy, nie żądając w zamian umieszczenia np. modelu M Fighter w przepisach klasy np. 2WD czy DTM.
Dla jednego dealera-organizatora ważny jest marketing, a dla drugiego promocja i propagowanie modelarstwa wśród najmłodszych - i to wynika z cytatów.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 28, 2006 7:51 am 

A czy ten "jeden"przedstawiciel(nie piszę dealer bo się żle kojarzy)miał by taką siłę przebicia,żeby wprowadzić na zawodach odrębną grupę dla Sprinta?
Chyba nie posiada takich argumentów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona