Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 10:41 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 2:08 am 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Mądre i przemyślane decyzje zapadnąć mogą w spokoju na CKMLOK w Warszawie bez zbędnego szumu.

Mam prośbę.
Niech Pan w końcu napisze co zrobił Pan od ubiegłego roku aby pogodzić potrzeby zawodników, firm i Pana wiodącej organizacji.
Bo w mojej ocenie to muślicie tylko swoich stołkach i utrzymaniu władzy za wszelką cenę.
Nie czyni Pan żadnych starań aby doszło do porozumienia. Wręcz przeciwnie tam gdzie już coś zaczyna się układać to właśnie skutecznie to porozumienie burzycie.
Czy nie widzi Pan że takie właśnie działanie doprowadza do konfliktów ?

Nigdy nie uda się pogodzić sportu z intresami firm modelarskich szczególnie w taki szczególny sposób promowania się na forum.

To może ma Pan jakieś konkretne propozycje.???????????
Jak można w ogóle napisać taką niedorzeczność.

Nie chcecie dialogu tylko kłótnie zupełnie jakbyście mieli startować w wyborach do Parlamentu czytaj Związku Sportowego.

Slogany, slogany, slogany,
Może jakiś konkret w końcu Pan przedstawi.

W ubiegłym roku pisałem że zmiany które mogą zajść wymagają Współdziałania kilkunastu osób zajmujących się modelarstwem. Bez takiego porozumienia trudno jest organizacji wiodącej zadowolić wszystkich zainteresowanych.

Jeszcze raz zapytam !!!
Co zrobił Pan lub LOK od ubiegłego roku aby doszło do porozumienia. ?????????

Niech Pan i Pańscy koledzy przejrzą w końcu na oczy i zada sobie podstawowe pytanie.
Kto jest temu winien ?
Czy te kilka tematów, setki postów i całe zamieszanie pojawiłoby się w ogóle gdyby nie Wasza bezsensowna decyzja o przeniesieniu zawodów?
Kto ją podjął?. Zawodnicy, firmy czy Pan i Pana koledzy sędziowie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 8:42 am 
Administrator forum

Panie Janku,

Fakt, pisałem taki tekst o wyrywaniu kasy z gardła :)

A czy to jest nieprawdą? W tej chwili 90% obowiązków również finansowych spoczywa na organizatorach. Rozumiem że organizacja "wiodąca" ma coś takiego ja preliminaż wszystkich zawodów a w szczególności tych o randze eliminacji MP? I jestem na 99,9% przekonany o jednym: to czy dany organizator stara się o kasę z organizacji "wiodącej" czy nie, to kasa i tak jest wydawana. Ale to tylko moje przypuszczenia :)

Uwaga już poza Pana Janka postem :)

Cóż, lawian ruszyła i chyba czas w paru miejscach pomyśleć o ratownikach GPOR-u bo zwały śniegu moga być za głebokie żeby się do wiosny wykopać na powierzchnię :) (taki mały, sceniczny żarcik :) )

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 10:33 am 

:arrow:

Ostatnio edytowano So lut 25, 2006 1:28 pm przez Paweł Żelazo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 11:11 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
...Fakt, pisałem taki tekst o wyrywaniu kasy z gardła...A czy to jest nieprawdą?...

Jest to wierutna nieprawda.
Jeśli LOK ma pulę pieniędzy na zawody w sezonie, to musi je rozdzielić. Jeśli jednemu z organizatorów da mniej niż innym, to nie oznacza wcale, że tego pierwszego okradł.
Ponadto jeśli LOK nie będzie miał tyle pieniędzy by wystarczyło na pokrycie kosztów organizacji wszystkich zawodów, to też nie oznacza, że kogokolwiek okrada. Trzeba było być na posiedzeniu grudniowym CKM.
Nie bronię LOK-u ale patrzę obiektywnie na "pewne" zjawiska z prostej przyczyny - jeśli coś chcę mieć to kupuję lub załatwiam i nikomu nie robię awantury ani nie nawołuję do rewolucji, że nie chce mi tego dać za darmo.
Krytyczne, nieraz bardzo przykre uwagi o kieruję do LOK-u osobiście wraz z Panem Bernadym i bez awantur, zbędnego trąbienia i wymachiwania szabelką. Mamy XXI wiek a nie średniowiecze.
Osobiście uważam, że jeśli ktokolwiek ma postulaty, nic nie stoi na przeszkodzie by rozmawiał o tym na Chocimskiej. Pan nie przyjął zaproszenia.
I proszę nie straszyć nikogo śniegiem - wśród polskich modelarzy jest wystarczająco dużo mocnych filarów o doświadczeniu znacznie bogatszym niż niektórych Mesjaszów - i zawsze zrobią swoje bez potrzeby oglądania się na pieniądze LOK-u i wywoływania zbędnych awantur.
Historia uczy jak skończyli jakobini.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 11:31 am 

Panie Janku z całym szacunkiem dla Pańskiej osoby,ale czy Pan jako niezawisły sędzia, powinien się wtrącać w spór między ""niektórymi"" modelarzami ,a LOK,przyjmując stanowisko tego drugiego.A napewno nie powinien Pan rozmawiać o pieniądzach.
Przecież ci ""niektórzy"" modelarze walczą między innymi o poprawę warunków i jakości Pańskiej pracy.Przecież naciski""niektórych"" modelarzy zmusiły LOK do kupna nowego AMB ,nie wspomnę już o "historycznej"drukarce(Pana wniosek przez rok był niesłyszalny).
Czy słusznym jest by Pan dewaluował swój autorytet w dyskusji z LOK.Przecierz tu chodzi tylko o to ,tu przywołam Kubusia Puchatka-"żeby nam się chciało ,tak jak nam się nie chce".
Dajmy szansę odpowiadania tym ,którzy są odpowiedzialni i za nas i za Pana.
Pozdrawiam

Ps.w czasie rewolucji francuskiej pare głów spadło i nie wiem czy jest to dobry wybór, porównania.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 8:06 pm 
Może by ktoś mądry podsumował Te Wasze przypuszczenia jak piszę Pan Marek czy macie Panowie jakieś pytania w sprawie najbliższej imprezy sportowej w Borzęcinie może trzeba coś wyjaśnić w sprawch sportowych.Widze że jak zwykle zabierają głos te same osoby tak jak było pisane na tym forum zachowajcie siły na cały sezon.Nie możemy się porozumieć Panie Darku Pan chcę żebym to ja lub LOK wykonał pierwszy ruch a ja tłumaczę po raz setny że macie Sekcję modeli samochodów i tylko jej władza jest w stanie coś zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 8:09 pm 

Witam,

Po pierwsze,
Rozdzielenie zawodów jest nieuniknione, taka jest następna faza rozwoju w modelarstwie samochodowym, tak to się odbywa w krajach europejskich. Regionalne ośrodki zaczną organizować zawody – lokalne eliminacje. W tym samym czasie będzie rozgrywanych wiele imprez, w różnych miejscach kraju. Najlepsi zawodnicy spotkają się na Mistrzostwach Polski.

Po drugie,
Trzeba wyraźnie oddzielić show od zawodów sportowych. Zawody rangi eliminacji MP i Mistrzostwa Polski są to zawody sportowe. Najlepsi zawodnicy MP powinni reprezentować nasz kraj na Mistrzostwach Europy i Świata. Pojawiły się „grupy interesu’, reprezentanci różnych firm, którzy pod przykrywką MP próbują promować swoje towary. Producent X wyprodukuje nową „zabawkę” to trzeba zrobić nową klasę w randze Eliminacji MP. Doprowadziło to do tego, że na mamy coraz więcej klas na EMP. Klas i samochodów, dla których nie organizuję się Mistrzostw Europy ani Świata. Racja, dzięki temu mamy coraz więcej zawodników, ale nie powinno to się odbywać kosztem MP. Od tego są zawody Pucharowe. To zawody Pucharowe, targi, itp. są miejscem dla komercyjnych imprez.

Po trzecie,
Swoich praw powinni bronić sami zawodnicy. Ich reprezentacja powinna być obecna w instytucji organizującej EMP i MP. Powinni to być zawodnicy z wieloletnim doświadczeniem zdobytym na zawodach krajowych i międzynarodowych. To oni powinni być autorytetem w sprawach przepisów, itp.

Po czwarte,
Powstaje coraz więcej nowych ośrodków związanych z samochodami rc, szczególnie w środowisku off-road. Powstają nowe tory, znaczy pseudo tory i na nich organizuje się EMP.
Dzieje się tak, nie z przyczyny organizatorów, są to zazwyczaj „nowe osoby” bez doświadczenia i chwała im za inicjatywę, ale z powodu instytucji organizującej EMP, która powinna jasno określić wymagania dotyczące torów. Dzięki czemu nowa osoba, zaangażowana w organizację zawodów będzie miała jasno określone normy, które musi spełnić.
Wyniki wyścigów samochodów off-road są z założenia przypadkowe, wynika to ze specyfiki off-roaudu, ale bez przesady. Umiejętności jazdy samochodem rc nabywa się przez wieloletnie treningi. A co my mamy? Zawodnik który startuje pierwszy raz na zawodach off road osiąga dobry wynik, dlaczego? Dlatego, że jeździ po torze, które składa się z odcinków prostych o długości 3 x 2 metrów oddzielonych wysokimi bandami, dzięki którymi utrzymuje się na torze. Następnie ten zawodnik pojawia się na zwodach on-road gdzie nie dostanie już takiej „pomocy” i zamyka stawkę zawodników.
I my chcemy, żeby nasz kraj był reprezentowany na Mistrzostwach Europy off-road? Doskonale wiem, czym by się to skończyło, podobna jest sytuacja z samochodami spalinowymi on-road. Co z tego, że jeździmy coraz więcej, sprzętowo niczym nie ustępujemy innym, ale jeździmy po byle czym.

Po piąte,
Proszę za wzór nie stawiać Czech, ponieważ za wyjątkiem klasy samochodów spalinowych 1:5, zamykają europejską stawkę na zawodach międzynarodowych. Nie mają ani jednego profesjonalnego toru off-road i on-road, za wyjątkiem jednego on-road – Slavkow, który jest prywatną własnością, dystrybutora samochodów 1:5.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 8:17 pm 
Brawo Robert R. nareście jakiś inny głos.Popieram

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 8:48 pm 
Administrator forum

Panie Zbyszku, i co z tego że popiera Pan Norberta Rękawka?

Odpowiem krótko: NIC.

Norbercie: porównując nas z Czechami mam na myśłi tylko jedno:

- imprezy co tydzień i na imprezach 1-2-3 klasy. Ale to jest JASNO określone na początku sezonu.

Racja że promocja powinna sie odbyć w Pucharach (Polski, HPI, X-Ray czy innych).

Wiesz jak promujemy Micro Standard? Kupujemy sami puchary i zaraz się okarze że ta klasa w Borzęcinie będzie miała najwięcej sponsorów :)

Panie Janku: ja nie odrzuciłem zaproszenia na CKM w grudniu. Nie iałem czym dojechać, a podróż pociągiem 13 godzin to jednak jest coś nie tak. Fakt - zapomniałem że Pan jedzie i mogłem sie z Panem zabrać. Jeżeli będzie możliwość jeszcze jedna - z chęcia sie zabiorę.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 9:50 pm 
Panie Marku jaki ma Pan wpływ żeby w klasie E -18 rozdzielonej na dwie klasy startowało po min. 5-ciu zawodników -żaden .Czy nie lepiej bylo jak było na początku . To nie jest promocja tylko na siłe wywieranie presji na organiztora jak by nie wiedział czego się podjął, poprostu przeglądałem listę zgłoszeń puchary tu są najmniej ważne.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 10:13 pm 

Uwagi do postu p.Rękawka.
Większośc uwag słusznych.
O większości spraw pisałem w sierpniu 2005 roku.Zostałem wyśmiany przez działaczy i ich popleczników.
Nikt mi nie zarzuci, że mam jakiś interes finasowy w takim a nie innym kierunku rozwoju sportu modelarskiego. Tyle tylko że osoby ptrafiące docinać innym pisząc o mesjaszach a będące samemu "hamulcowym" wprowadzają nowe klasy. Co dała klasa 540 pod względem sportowym - moim zdaniem nic.
Ale w kilku sprawach p.Rękawek rozmija się z prawdą.
Dzisiaj pisze się że zawody w Borzęcinie maja umożliwić dużo jazd. To rodzi się pytanie czemu w kalendarzu na zawodach w Tarnowie i Rudzie Śląskiej wprowadza się ponownie klasy elektryczne i spalinowe. Można zadać retoryczne pytanie- dla kogo to jest. Nie będę pisał w tym miejscu o żonie Cezara.
Kolejne nieścisłość. Nie wiem jak w innych klasach ale w elektro on-road to Czesi i Słowacy biją nas na głowę. Powinien coś wiedzieć o tym zawodnik z Pana "stajni". Wystarczy sprawdzić w wynikach ubiegłorocznych zawodów LRP. Mało - niech Pan sprawdzi wyniki Czeskich i Słowackich zawodników z zawodów Grand Prix GP w Szwajcarii w grudniu 2005 roku czy DHI Cup ze stycznia tego roku.

Jedno jest pewne. O sprawch środowiska powinni współdecydować ludzie najbardziej zainteresowni - czyli przedstawiciele zawodników. Tylko czy wszystkim wystarczy siły woli aby reprezentować interesy środowiska a nie swoich sponsorów?

I na koniec pytam się za Markiem - co z głosu p.Rękawka wyniknie. Kolejne wielkie NIC ?
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 10:40 pm 

Tadeuszu , nie wiem jaki jest poziom naszych sąsiadów w modelach elektrycznych , zapewne masz rację że lepszy, ale w modelach spalinowych potrafimy i lejemy ich , w off-road zaczynamy dopiero wchodzić i już zaznaczamy swoja obecność.
Co z tego wyniknie? Mam pierwszy postulat
- tor off-road w Nowym Sączu nie spelnia żadnych wymogów żeby mogly startować tam modele spalinowe a pomimo tego i zapewnień organizatora z ubieglego roku zawody ponownie tam się odbęda ! Śmiech!!!
- tor off-road w Tarnowie jeżeli nie zostanie poprawiony to zawody tam powinny mieć rangę najwyżej GP - na nic więcej nie zasluguje. Na temat spalinówek w tamtym miejscu na asfalcie niech się wypowiedzą Ci którzy startują w tych klasach - dla mnie jeszcze większe nieporozumienie - Czyżby zawody na silę? Żeby organizować zawody rangi EMP lub MP trzeba sobie na to zaslużyć .
Wprowadzenie klasy 540 to wielki niewypal i bubel . Zalożenia klasy byly inne a mamy to co mamy. Modele za grubą kase ścigają się o..... No wlaśnie o co i po co? Czemu ma slużyć ta klasa?
Podzialy mikro przy malej ilości zawodników to kolejny czas zabrany innym liczniejszym klasom.
Wszystkie te buble doprowadzają do niskiego poziomu zawodników, znacznych kosztów zawodów i niezadowolenia zawodników.
Co wyniknie dobrego ? Zobaczymy.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 10:57 pm 

Artur

czy nie jest tak, że sekcja decyduje o liczebności klas i o wprowadzeniu nowych.

Może część uwag które są kierowane do Zbyszka trafia nie do tej osoby co trzeba?

Może jest szansa na uregulowanie pewnych spraw w najbliższym czasie.

Dziękuję za uwagę
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 11:05 pm 

Jacku , kurcze wiem kto jest komandorem sekcji, kto jest sędzią ale kto jest sekcją - wybacz , ale nie wiem.
Jeżeli jest takowa to chcialbym poznać jej sklad, kto reprezentuje moje interesy jako zawodnika i kogo mam ścigac za nieróbstwo.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 25, 2006 11:46 pm 

Ja osobiście jestem zawiedziony wprowadzeniem w klasie 540 podwozi węglowych. Miały się w niej scigać tanie modele. Osobno, bo nie mogły z top stock (niewiem czemu tanie modele na jednakowych silnikach nie mogą sie razem ścigać, a być osobno klasyfikowane z podziałem na producentów, oczywiście grupy tworzone w/g rankingu) Zaraz ktoś napisze że jeździ w dwóch tych grupach ale za to jeżdziłby jedną lub dwie kolejki więcej efekt byłby ten sam -dużo jazdy- Już widać efekty "węgla" najnowsze modele w tej taniej klasie i nikt nie zamierza ścigać sie na starych topowych wóżkach z zajechanymi podzespołami. W takiej sytuacji powinniśmy zostawić klasę 540 z tanimi silnikami bez tamia tuned bo to dwa razy droższy silnik, a zostawić go w top stock i odejść od silników 27zwoi. Najlepsi zawodnicy ok 10 ze standart poszli by do open z podziałem na kategorie wiekowe. Może sobie już zdali sprawę ze finansowo w standart trzeba wydać te same pieniądze co w open na sezon.
Co do micro open jest to najszybsza klasa z najtańszych, jeśli micro standart sie nie rozwinie to będziemy razem jeździć z podziałem na klasy trudno.
Tadeusz Żelazo już pisał o wprowadzeniu tanich silników do standart. Myślę że trzeba o tym szerzej podyskutować.

GG 8022719

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona