Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 3:30 pm

Autor
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 8:36 pm 

Mogę kupić dość niedrogo model. Tylko mam dylemat czy ze wstecznym czy bez. Jak często się on przydaje? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 8:41 pm 

Teoretycznie da sie bez niego obejsc, ale jesli bedziesz jezdzil po podworku, kolo domu gdzie jest malo miejsca badz duzo przeszkod to lepiej miec ten wsteczny bo zawsze jest ta wygoda ze nie trzeba biec do modelu i go poprawic tylko zalaczasz wsteczny i gotowe :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 8:59 pm 

Właśnie wchodziłem na forum żeby zapytać się o to samo czy przy kupnie modelu zwracać uwagę na to czy ma wsteczny?? Więc dołączam do pytania KubiB

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 9:17 pm 

ja nie mam- bez tego da sie zyc. zawsze w elektryku mialem wsteczny ale teraz mi to jakos nie przeszkadza. Szybko sie czlowiek uczy aby nie robic bledow!

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 10:02 pm 

Jak na razie jeżdżę elektrykami. Wsteczny bardzo się przydaje.

Jak nie da się wjechać, zawsze można wyjechać... :wink:

Jeśli masz możliwość, a różnica nie jest znaczna, wziąłbym wsteczny.
Zawsze będzie w zanadrzu... :D

Pozdrawiam
Maciek

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 10:31 pm 

jesli chcesz startowac w zawodach, to wsteczny jest tylko zbedna waga, bo na zawodach nie wolno go uzywac...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 12:29 am 

Wsteczny..nie... odpada szczerze mówiąc dodatkowy kłopot... tzn a to się zaczną jakieś problemy itd.. i tak cały łancuch.Szczerze nie polecam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 1:54 pm 

No tak, ja jeździłem modelem starym (bagusem, DT-01) bez wstecznego i było dobrze, chodź to i tak bagus, a jeżeli na asfalt i się wiedzie jakoś tak źle to trzeba albo cofać albo iść po model i postawić go na tor :D

Obejdzie się bez, na zawodach i tak nie można używać ;)

Nowy model in soon...

http://www.rcpics.net/member/Kai11

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 2:10 pm 

Horus napisał(a):
jesli chcesz startowac w zawodach, to wsteczny jest tylko zbedna waga, bo na zawodach nie wolno go uzywac...

jaka waga? :shock: :shock: :shock: poza tym nawet jeśli ktoś jeździ na zawody to nie jest tak, że 100% czasu jeździ po torze gdzie są serwisanci. ile razy widziałem bezradnego zawodnika na treningu, któremu model się ustawił przodem do ściany i który musiał schodzić z podestu i zasuwać żeby sobie poprawić model, bo nie było komu tego za niego zrobić... mając wsteczny po prostu sobie wycofujesz i jedziesz dalej. tak się składa, że większość regulatorów ma możliwość blokowania wstecznego - więc na czas biegu możesz go sobie wyłączyć. osobiście uważam że nie ma takiej potrzeby - ja mam w modelach włączony wsteczny nawet podczas biegów, ale jakoś nigdy nie zdarzyło mi się użyć go podczas wyścigu...

hopkins_fbi napisał(a):
Wsteczny..nie... odpada szczerze mówiąc dodatkowy kłopot... tzn a to się zaczną jakieś problemy itd.. i tak cały łancuch.Szczerze nie polecam.

o czym ty mówisz??? mógłbyś jakoś rozwinąć swoją myśl? jakie na przykład problemy masz na myśli??? masz na myśli coś konkretnego, czy tylko tak napisałeś, żeby coś napisać?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 2:15 pm 

Rafał oni mają rację z tą wagą i kłopotami, bo chodzi tu o modele spalinowe. W elektrykach nie ma żadnego problemu, wystarczy dobry regler i tyle. W spaliniakach jest gorzej, nie da się odwrócić pracy silnika :lol: A dodatkowa waga jest w postaci trzeciego serwa i wszystkich dodatkowych przekładni. Problemy wynikając z budowy niektórych wstecznych. Np. w T-maxxie konstrukcja wstecznego jest dość prymitywna i bardzo kłopotliwa w użytkowaniu, wystarczą nieco wyższe obroty silnika aby wsteczny sie nie włączył. Jest on również dodatkową masą wirującą, model gorzej przyspiesza i hamuje. Po wyciągnieciu wstecznego z T-maxxa ten model odrazu lepiej jeździ. Te problemu zostały jednak rozwiązane w Revo w sposób elektroniczny, który też nie jest idealny. Po zatrzymaniu musisz chwile odczekać aby "komputer" pozwolił Ci wbić wsteczny.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 2:51 pm 

Lokalizacja: Warszawa ; Samochody :Traxxas E-MAXX , HPI Savage SS 4,6 , HPI Hellfire, Xray m18
Ja mam wstecznym w swoim savie , jezdze tylko dla zabawy . Moim zdaniem wsteczny jest przydatna rzecza chocby dlatego ze nie trzeba biegac do modelu jak sie gdzies "zaklinuje" czy "zawisnie". Nie wiem jak jest na zawodach bo nigdy nie startowalem...

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1735509

SPRZEDAM SAVAGE 4,6SS za 1000pln

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 3:15 pm 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
Horus napisał(a):

jaka waga? :shock: :shock: :shock: poza tym nawet jeśli ktoś jeździ na zawody to nie jest tak, że 100% czasu jeździ po torze gdzie są serwisanci. ile razy widziałem bezradnego zawodnika na treningu, któremu model się ustawił przodem do ściany i który musiał schodzić z podestu i zasuwać żeby sobie poprawić model, bo nie było komu tego za niego zrobić... mając wsteczny po prostu sobie wycofujesz i jedziesz dalej. tak się składa, że większość regulatorów ma możliwość blokowania wstecznego - więc na czas biegu możesz go sobie wyłączyć. osobiście uważam że nie ma takiej potrzeby - ja mam w modelach włączony wsteczny nawet podczas biegów, ale jakoś nigdy nie zdarzyło mi się użyć go podczas wyścigu...

hopkins_fbi napisał(a):

o czym ty mówisz??? mógłbyś jakoś rozwinąć swoją myśl? jakie na przykład problemy masz na myśli??? masz na myśli coś konkretnego, czy tylko tak napisałeś, żeby coś napisać?

a no taka waga, ze chodzi o model spalinowy :wink: dochodzi waga samego mechanizmu,serwa, i kilku innych rzeczy... dlatego mowie, ze dodatkowa WAGA :wink:

oczywsicie w elektrykach nie ma problemu, ale w spalinach to juz tak...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 4:05 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Rafał oni mają rację z tą wagą i kłopotami, bo chodzi tu o modele spalinowe. W elektrykach nie ma żadnego problemu, wystarczy dobry regler i tyle. W spaliniakach jest gorzej, nie da się odwrócić pracy silnika :lol: A dodatkowa waga jest w postaci trzeciego serwa i wszystkich dodatkowych przekładni. Problemy wynikając z budowy niektórych wstecznych. Np. w T-maxxie konstrukcja wstecznego jest dość prymitywna i bardzo kłopotliwa w użytkowaniu, wystarczą nieco wyższe obroty silnika aby wsteczny sie nie włączył. Jest on również dodatkową masą wirującą, model gorzej przyspiesza i hamuje. Po wyciągnieciu wstecznego z T-maxxa ten model odrazu lepiej jeździ. Te problemu zostały jednak rozwiązane w Revo w sposób elektroniczny, który też nie jest idealny. Po zatrzymaniu musisz chwile odczekać aby "komputer" pozwolił Ci wbić wsteczny.

Dokłądnie i to miałem na myśli także wytłumaczenia nie muszę pisać ponownie...

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 4:11 pm 

nie zauważyłem aby pytający napisał, że chodzi mu o model spalinowy, podobnie jak wypowiadający się w tym temacie :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 5:28 pm 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
nie zauważyłem aby pytający napisał, że chodzi mu o model spalinowy, podobnie jak wypowiadający się w tym temacie :roll:

O spaline chodzi. Zreszta już musztarda po obiedzie, wziąłem z zablokowanym wstecznym. Wystarczy (tak mi się zdaje) wstawić servo, które jest dodane.