Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N sie 16, 2026 10:40 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 8:24 pm 

Wojtek89 napisał(a):
hehe, trudno sie dziwić... płacimy - wymagamy :)

Dokładnie!(Co prawda ja do kasy HPI jeszcze nic nie wrzuciłem:P) Widać, że jednak ta konstrukcja nie jest za dobra, jeśli trzeba ją tyle razy ulepszać a firma nie dba o klienta nie potrafiąc wypuścić modelu w tej klasie, którego kolejne modyfikacje trzeba wypuszczać co jakiś czas.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 8:46 pm 

Wojtek89 napisał(a):
o ile dobrze się orientuje savage x bedzie kosztował ok 2100 zł a za 1800 mamy savage 25 który niczym szczególnym się nie różni. Moim zdaniem model wprowadzony po to by odświezyć i tak już nieświeza game modeli... zbędne zabiegi.

Cena Sava 25 to 1878 zł, a Sava X to 2031 zł
Różnica 153 zł
Poza tym zapominacie wszyscy o tym, że model ma nowy, mocniejszy silnik F4.1 (2.75KM) oraz Roto Start 2
A stwierdzenia o tym, że gama jest nieśważa... W ogóle nie rozumiem tego stwierdzenia.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 9:44 pm 

Krzysztof Antoniak napisał(a):
Wojtek89 napisał(a):
o ile dobrze się orientuje savage x bedzie kosztował ok 2100 zł a za 1800 mamy savage 25 który niczym szczególnym się nie różni. Moim zdaniem model wprowadzony po to by odświezyć i tak już nieświeza game modeli... zbędne zabiegi.

Cena Sava 25 to 1878 zł, a Sava X to 2031 zł
Różnica 153 zł
Poza tym zapominacie wszyscy o tym, że model ma nowy, mocniejszy silnik F4.1 (2.75KM) oraz Roto Start 2
A stwierdzenia o tym, że gama jest nieśważa... W ogóle nie rozumiem tego stwierdzenia.

biorąc pod uwagę brak konieczności stosowania grzałki różnica w cenie jeszcze spada, ale z drugiej strony jesli ktoś ma zamiar wstawić wsteczny musi wymienić aparaturę
werska KIT będzie chyba bardziej popularna

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 11:11 pm 

Co pare tygodni nowa wersja savaga, po co to wszystko. Nie mogli by przemyśleć porządnie co zmienić i wypuścić jedną sprawdzoną wersję której nie trzeba by było ulepszać co pare tygodni??? Wnioskuje ze poprzednie savage byly tak badziewne ze co chwile trzeba bylo je ulepszać bo coś było nie do końca przemyślane i za wcześnie wypuszczone. Nie rozumiem. Tak jak Piotrek pisał z Traxxasem, kilka lat konstruowali Revo, wypuśicili jeden dobry model i nie potrzeba już 10 następnych z jakimiś dodatkowymi ***** bo model w pierwotnej wersji jest dobry.

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 1:37 am 

Robert Lubina -> Co kilka tygodni??
Badziewne??
Dotychczas dostępne modele Savage różniły się wyposażeniem opcjonalnym (silniki, tłumiki itp). Więcej wersji silnikowych/wyposażeniowych to po prostu większy wybór i próba dostosowania się do klienta.
Jest to tak na prawdę pierwsza modyfikacja modelu - wcześnie były po prostu dokładane opcje.
Revo oferowane w 1 wersji przyprowadza mi na myśl antycznego Forda T - dostępnego w każdym kolorze pod warunkiem, że był to kolor czarny :lol:
Cały czas wszyscy zapominają jedno - modele MT z założenia miały być wytrzymałe i zapewnić maksimum zabawy podczas skoków, jazdy w trudnym terenie itp.
Tak na prawdę do wyścigów zostały stworzone modele klasy IC8T zwane bagusami oraz ich odmiany np. modele popularnie nazywane truggy/stadium truck.

Biorąc pod uwagę wzorowanie się na oryginalnych monster truckach to ich najwierniejszym odpowiednikiem jest właśnie Savage!! Sztywna rama - podstawa konstrukcji monsterów w skali 1:1 ;)

Tak czy owak rozmowa zchodzi z tematu nowego modelu.
Dziwię się, że HPI dostaje baty za to, że chce coś ulepszyć.
Jak pisali moi wcześniejsi przedmówcy - skonstruować jeden model który jest jaki jest i koniec. Nie ma nic gorszego od stagnacji - trzeba iść naprzód.

Jan Kornaszewski -> Powołałeś się na konstrukcję dyfrów. Weź jednak pod uwagę fakt, że poprzez zostawienie ich od razu jest lepszy dostęp do części zamiennych. Poza tym ja jeszcze nigdy nie rozwaliłem dyfra w Savie - fakt nie jeżdzę jako zawodnik bo trudno jednocześnie prowadzić zawody i się ścigać, jednak przez moje ręce przewinęło się trochę modeli.

Tak czy owak - mnie się ten model podoba. Cieszę się, że wchodzi coś nowego - spowoduje to urozmaicenie.

Niech no ja ten model dostanę w swoje ręce...

PS. Czemu odnoszę wrażenie, że niektórzy traktują HPI jako "chłopca do bicia" ??

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 8:39 am 

Tak troszkę OT

Wydaje mi się, że panuje jakieś dziwne zauroczenie modelami SAVAGE (najlepszy monster na świecie :) ) oraz firmą HPI (najlepsza firma na świecie :) ).

Wydaje mi się, że istnieją jeszcze inne modele i firmy. Mam nadzieję że właściciele najlepszego MT nie obrażą się na mnie :)

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 9:19 am 

Krzysztof Antoniak napisał(a):

Biorąc pod uwagę wzorowanie się na oryginalnych monster truckach to ich najwierniejszym odpowiednikiem jest właśnie Savage!! Sztywna rama - podstawa konstrukcji monsterów w skali 1:1 ;)

Niezgodze sie z tym, zadnen ogrinalny Monster truck 1:1 nie ma niezależnego zawieszenia jak Savage, jeżeli chcesz juz jakies modele porownywac do MT 1:1 to nalezy wymienic:
XTM X-Factor
Tamyia TXT-1
Kyosho Twin Force

A dlatego te ze owe modele posiadaja zawieszenie zależne na sztywnych mostach tak jak prawdziwe MT.
:mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 9:41 am 

Mutos napisał(a):
Jan Kornaszewski -> Powołałeś się na konstrukcję dyfrów. Weź jednak pod uwagę fakt, że poprzez zostawienie ich od razu jest lepszy dostęp do części zamiennych. Poza tym ja jeszcze nigdy nie rozwaliłem dyfra w Savie - fakt nie jeżdzę jako zawodnik bo trudno jednocześnie prowadzić zawody i się ścigać, jednak przez moje ręce przewinęło się trochę modeli.

Najprostsza metoda na sprawdzenie jak sie trzymaja lozyska w dyfrze jest sprawdzenie wynikow sprzedazy lozysk 10x16x5mm :]. Mozna pokusic sie o stwierdzenie ze wymiana ich na czas powoduje ze polaczenie katowe 13t/39t wytrzymuje dluzej. Ale moge przytoczyc plus zastosowania wiekszych obodow dyfrow w X. Bardzo mozliwe ze dzieki temu dyfer bedzie mniej podatny na odksztalcenia, sztywny co w polaczeniu poprawnym smarowaniem dyfra sprawi ze bedzie dzialal dluzej.

Natomiast widze tutaj niepokojacy trend wsrod wypowiadajacych sie ktory zapoczatkowal Wrobcio - kij w mrowisko 0 konkretow kilka sloganow i brakuje tylko okrzyku traxxas i samobojczej misji. Proponuje zeby pisac konkrety :
podoba mi sie to ze :
nie podoba mi sie bo :
I przypominam ten temat ma za zadanie wymiane informacji i odczuc na temat modelu a nie rozpoczynanie batalii nad wyzszoscia badziewia nad tandeta...

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 9:47 am 

Witam
Modelik wygląda fajnie , pomysły ciekawe. Nawet cos bym zaadaptował do swojego 4.6.
Po dokładnym obejrzeniu go troszkę części bym wymienił na hevi duty ponieważ silniczek który mu zadali jest dość mocny i może szybko te części styrać .Więc tak sobie policzyłem:
Napęd z skrzyni i wejście do dryfów CUP JOINT 2x57 ( i sprzedają po dwie sztuki ), ośki 68zł x2 , diff haft 63 zł .
Dlaczego te wybrałem bo silnik jest mocny i tak jak w 4.6 od razu to zastosowali bo standardowe części raczej by się wycięły szybko jak ktoś będzie miał ciężki paluszek :( lub poukręcały .
Wychodzi mi + 376 zł i jak by ktoś chciał poprawić ten hamulec to +431 i ja osobiście zadał bym aluminiowy tłumik + 570 :(
Więc przy zakupie modelu za 2100 + 570 mamy 2670 zł :( . Sory ja by nawet się nie zastanawiał tylko wziął 4.6 .Wiem jest do złożenia ale zawsze może ktoś pomóc tata , mama , kolega modelarz :) prawda. Kupujesz go za 1850 zł zostaje Ci aż 820 zl !!! . Kupujesz aparaturę dobra Hitem agresor SRX chyba za 400 bo wywalasz te serwa co dają i dobierasz za 160 dwie HS-475 .I za resztę pakiecik grzałka i takie tam :) . Ja brałem pod uwagę tylko ceny co dostajemy a co możemy mieć .
A tez nasuwa się mi pytanko z obserwacji modelu X .Obniżyli środek ciężkości .Miało to na części polepszyć trzymanie w zakrętach .To dlaczego zadali wysoki profil opony, który może wykładać się na tych zakrętach i będzie na tym tracił . Pyzatym chyba nie ma regulacji pochylenia koła :( dodatkowy koszt drążków :(.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 9:48 am 

Krzysiek Jaskot napisał(a):
Tak troszkę OT

Wydaje mi się, że panuje jakieś dziwne zauroczenie modelami SAVAGE (najlepszy monster na świecie :) ) oraz firmą HPI (najlepsza firma na świecie :) ).

Wydaje mi się, że istnieją jeszcze inne modele i firmy. Mam nadzieję że właściciele najlepszego MT nie obrażą się na mnie :)

Myśle że nikt się nie obraźi, ale trzeba wziąć pod uwagę, iż właścicieli Savów, jest chyba najwięcej za sprawą poniekąd dostępności częsic na rynku. W oststnim okresie to się pozmieniało i do innych modeli też już zaczynają się pojawiać "zapasy", ale w naszym kraju to jeszcze kuleje.
Mnie osobiści nie chce się czekać na części 2-3 tyg - np do Revo, bo do sava mam (od ręki).
To że firma HPI, wypuściła kolejny model Sava, wynika chyba w 100 % z polityki handlowej tej firmy. Nowinki zastosowane w tym modelu nie mają na celu pokazania tego, iż jest to badziew "dyfry", tylko dlatego, że grono właścicieli tych modeli - ma pewne problemy z użytkowaniem (czytaj katowanie).
Wydaje mi się, iż marketing HPI, kieruje się polityką rynku motoryzacyjnego 1:1, czyli "co rok, to prorok". - konkurecyjność.
Natomiast nie spotkałem nigdzie opinii odnośnie osłony na radiator, która napewno wielu by się przydała. Myśle, iż ten model nie jest złym modelem, jak każdy ma jeszcze wiele wad, ale coraz więcej zalet.

P.S. Krzysiu co z info HPI on ICE.

Pozdro

gg: 3625580
SS 4.6 + Sanwa mx 3 - 40.375 MHz
Kawasaki KFX 700
Micro RS4 - dla syna.
http://www.rcpics.net/member/olowaw

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 10:42 am 

Tylko do Revo nie trza mieć nigdy takiej kupy części zamiennych jak do Savage....

Temat pójdzie do zamknięcia jak się zacznie następna wojna co lepsze a co gorsze.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 1:00 pm 

sorry jeśli kogoś uraziłem, poprostu napisalem to co o tym sądze. Miałem savaga 25 i nie bylem zadowolony, co chwilę sie cos psuło, nie katowałem na podwórku, raz nim na zawodach wystartowałem (jeździłem), a raz przyjechałem na zawdy i wszystko jak na złość sie popsuło, na naprawę wydałem 1/4 wartości nowego modelu jak nie więcej tylko po to żebym mógł wystartować w murowanej goślinie skoro juz taki kawalek drogi jechałem. Poprostu mam uraz do Savagów.
ps. Tylko mnie nie zjedzcie :lol:

edit: nie chodziło mi tylko o firme traxxas, zobaczcie czy inne firmy tak często wypuszczają ulepszenia jednego modelu? wydaje mi sie to zbędne, bo kto bedzie chcial ulepszyć model, poprostu kupi to co uważa za słuszne i koniec. Przecież jest pełno części tuningowych do Savaga

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 4:11 pm 

Robert Lubina napisał(a):
Miałem savaga 25 i nie bylem zadowolony, co chwilę sie cos psuło, nie katowałem na podwórku, raz nim na zawodach wystartowałem (jeździłem), a raz przyjechałem na zawdy i wszystko jak na złość sie popsuło, na naprawę wydałem 1/4 wartości nowego modelu jak nie więcej tylko po to żebym mógł wystartować w murowanej goślinie skoro juz taki kawalek drogi jechałem. Poprostu mam uraz do Savagów.

to nie tylko z savami tak jest - to ogólna przypadłość modeli firmy HPI - już nie powiem jak mi sie ciągle coś psuje, czasami mam tego dość. Koledzy rzeczywiście jeżdża traxxasami od dluzszego czasu i tylko dolewaja paliwa, a ja stoję :/

Tytuł:
PostNapisane: So lut 04, 2006 3:37 pm 

Dziś rano prosto z targów modelarskich w Norymbergii zadzwonił do mnie Vice Mistrz Polski w klasie Monster Truck.

info:
dla tych co nie wiedza:
Janusz Cieśliński
Tamiya TNX Pro

Janusz chwalił model Savage X jego rewolucyjne rozwiązania. Ponadto twierdzi, że w rzeczywistości model jest dużo, dużo lepszy niż na oficjalnych fotkach HPI.

Aż nie mogę się doczekać kiedy ja dorwę tego X w swoje ręce.
Oczywiście z aparatem i wtedy pokażę Wam mój punkt widzenia.

PS. Janusz kazał mi wszystkich pozdrowić co też przy tej okazji czynie
Pozdrowienia z Norymbergii Janusz

Tytuł:
PostNapisane: So lut 04, 2006 4:42 pm 

Piotr Augustynowicz napisał(a):
Dziś rano prosto z targów modelarskich w Norymbergii

Kawalek X-a rzeczywiscie wyglada jakos lepiej ..
http://www.astercity.net/~kjan/DSC08028.jpg
A tutaj cos zdecydowanie fajniejszego ! :) No czegos tkaiego oczekiwalem
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
http://www.astercity.net/~kjan/DSC08095.jpg
Tutaj kolejne ujecie
http://www.astercity.net/~kjan/DSC08089.jpg
"Nowy" zawias..
http://www.astercity.net/~kjan/DSC07962.jpg :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Mniam mniam :)

Z nowosci hpi wypusci cos w stylu opti drive wiec to ze w savage X jest aparatura 2 kanalowa nie bedzie problemem - wsteczny da sie zaaplikowac Z niecierpliwoscia czekam :) na dalsze info :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona