Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 12:35 pm

Autor
PostNapisane: So wrz 25, 2004 12:34 am 

Witam. Jestem tu na tym forum nowy wiec zabardzo niewiem jakie tu panuja zwyczaje, ale postaram sie dosotsowac i pozostac na forum dluzej:)
Wiec od zawsze byłem zafascynowany zdalnie sterowanymi autkami. Pierwszy samochodzik zdalnie sterowany otrzymałem jakies 15 lat temu z USA. Od tamtej pory oczarowało mnie to. Kiedys w telewizji uslyszałem ze sa organizowane zawody w wyscigach samochodzikow zdalnie sterowanych ktore osiagaja okolo 100km/h. Wtedy oszalałem i stwierzdzilem ze ja tez musze sie tym zajac, Niestety dowidzialem sie ze jest to bardzo drogie hobby, czasochlonne, i do tego dosc trudne. Stwierdzilem ze temu niepodolam i natym sie moj slomiany zapał zakonczył.
Jednak pojawiła sie dla mnie szansa. Zaczeła wychodzic gazeta RADIO KONTROL. Ile to sie nachodziłem w Krakowie (bo tutaj mieszkam) zeby dorwac gazetke. No i wkoncu sie udało. Jednak przychodze do domu, zaczołem szukac cos na ten temat w necie no i trafiłem na to forum, a szczegolnie na topik o RADIO KONTROL. No i sie bardzo rozczarowalm. Wszyscy praktycznie tam pisza ze to szic , a o zawodach to mozna zapomniec. RADIO CONTROL wydawało mi sie odpowienie na dla mnie poniewaz sie na tym nieznam a tam jest dosc przejrzyscie opisany montarz.itd.
Narazie zamierzam zaczac moja przygode od tego ze wybieram sie do NOWEGO SACZA zeby obejrzec zawody.
Mam tylko pare pytan:
1) Czy tym modelem z RADIO KONTROL jestem wstanie wystartowac w jakis zawodach??? Niechodzi mi tu o jakeis konkretne wygrane, tylko czy spelnie jakies wymagania klas. Najbardziej odpowiednie dla mnie byla by klasa TOP STOCK bo wydaje mi ze dla poczatkujacego jest w sam raz.
2) Czy dla poczatkujacego to jest dobra forma nauki poprzez ta gazete??? Jestem wszystko ladnie, przejzyscie opisane.
3)W jakich cenach sa modele klasy TOP STOCK i czy kupujac model w sklepie jestem w stanie (bez zbytniego doswiadczenia złozyc cos takiego???). odrazu chce zaznaczyc ze niechce gotowego, tylko chce go zlozyc zeby sie wszystkjiego nauczyc.
4)Ciezko bedzie mi naraz wydac 800zł a w RADIO CONTROL jest to tak jakby na raty.
5)KONCZE JUZ BO TO CHYBA NAJDLURZSZY POST NA TYM FORUM:)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 9:05 am 

Modelem chyba wystartujesz w TOP STOCKU ale na samym starcie Cie zdubluja chyba :) Co do drugiego punktu tam nauka nie nauka nie trzeba po przez gazete(jakos nikt tak narazie nei robili i nie jest zle :) ) Bez zbytniego doswiadczenie mozesz to zlozyc nie ktorym to zajmie po prostu mniej czasu nie ktorym minimalnie wiecej ale nie slyszalem aby komus sie nie udalo wiec bez obaw.No niby jest na raty gazete wyjdzie Cie lacznie chyba z 900zl.W sklepie gdyby byl taki model juz zlozony i wogle to by jakos 400zl kosztowal wiec mnie na przyklad by serce bolalo ze place podwojnie.Juz wolalbym zaczekac i kupic cos innego(tanszego i lepszego niz te radio control za 900zl) Co do posta to nie dawno na forum byl o jakos 1/4 dluzszy :P

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 9:09 am 
Raflee

do 1000zl kupisz uzywana TL RTR wiec tego z radio-control nie warto zabardzo... chyba ze wolisz kupoac w ratach :)

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 9:29 am 

te 900 PLN za samochod z gazety to nic pewnego - nie wystarczy podobno pomnozyc ilosci numerow razy obecna jego cene, slyszalem, ze w innych krajach, gdzie gazetka ta juz byla publikowana ceny poszczegolnych numerow byly rozne w zaleznosci od tego, jakie czesci dodawali (ma to jakis sens, bo gdyby sprzedawali za 22 PLN gazete z silnikiem, to pewnie wiekszosc numerow wykupiliby nie ci, co skladaja model z gazety, tylko ci, co juz maja takie samochody :-) - ktos tez podobno policzyl stosunek ceny pierwszego numeru gazetki gdzies tam za granica do ceny wszystkich numerow (tam juz ta seria sie zakonczyla) i porownal to z polska cena pierwszego numeru i wyszlo mu, ze ostateczna cena modeliku z de agostini wyniesie powyzej 2000 PLN :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 9:51 am 
Raflee

Takei cos jest mozliwe... ja sie caly cxzas zastanawiam, jak oni by to zrobili np. z nadajnikiem... przeciez jakby byl za 25 zl to wszystko by sie rozeszlo szybciej niz oni by to do sklepow porozwozili :D

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 1:29 pm 

A jeżeli chcesz startować w top stocku to kup tą kopie TL-01 z allegro za 450 - 500zł. To jest napewno lepsze od tego z RADIO CONTROL!

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 6:28 pm 

Gaadłem o tym z kumplem w szkole i powiedział że jego znajomy wszystko policzył itp itd i jedną z rzeczy jakie zapamiętałem to to że abawka ma kosztować 980zł.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 9:03 pm 
Raflee

wrobcio napisał(a):
A jeżeli chcesz startować w top stocku to kup tą kopie TL-01 z allegro za 450 - 500zł. To jest napewno lepsze od tego z RADIO CONTROL!

Tak, ale nie RTR

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 25, 2004 10:57 pm 

Jest RTR za 390zl, http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31805829

Modelem Radio Control nie mozna startowac w klasie TOP STOCK, poniewaz jest ona zareazerwowana dla wybranych modeli firmy Tamiya (sa wyjatki, podany wyzej model moze startowac w tej klasie). Mozna nim natomiast startowac w klasie E-10TC, jesli silnik dolaczony do tego modelu bedzie zgodny z przepisami. Przepisy znajduja sie pod tym linkiem http://www.rcauto.ng.pl/przepisy/index.html.
Lepszym zrodlem informacji bedzie internet (jest w nim wszystko :wink: ), na poczatek zacznij od lektory tej strony http://www.rcauto.ng.pl/poczatek/index.html.
Tak sie sklada ze modele zlozone i z pelnym wyposarzeniem, RTR, sa tansze niz zestawy do skladania. Razem z modelem dostaniesz szczegolowa instrukcje i mozesz sobie taki model rozlozyc do najmniejszej srobki i zlozyc z powrotem.
Zamiast wydawac te 1000zl na gazete i czekac 2 lata na ukonczenie budowy auta, lepiej kup teraz model z aukcji, ktora podalem na poczatku posta lub z tego sklepu http://www.modele.sklep.pl/product_info ... 6ed736b57a (to jest ten sam model).
Mam nadzieje ze byles na tych zawodach, rozmawiales z ludzmi i dowiedziales sie czegos ciekawego.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 26, 2004 10:55 am 
Raflee

Ja mowie o Tamiyi, a nie jej podrobce... :)

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 26, 2004 11:01 am 

Raflee napisał(a):
wrobcio napisał(a):

Tak, ale nie RTR

Mi tez chodziło o tą podróbke...czytajcie uwaznie kto co napisze...napisałem: "kup tą kopie TL-01" czyli mi tez chodziło o tą podróbke i ona jest RTR :)

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 26, 2004 11:12 am 
Raflee

Aha, a to sorry - moj blad :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 29, 2004 11:22 pm 

Ok dzieki za wszystkie odpowiedzi. Troche sie rozeznałem w temacie, ale wciaz jest jeszcze pare zagadeg. Tzn byłem w sklepie w Krakowie z modelami RC i orginalana TAMIYA raczej odpada. Za TL-01 chca 650zł. i to sam model. Rozejze sie za czyms uzywanym albo kupie to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31805829 (tylko ze tam pisze ze bedzą dostepne dopiero w listopadzie).
Mam jeszcze pare pytan.
1)Czym sie rozni aparatura FM od AM???? W jakich cenach moge kupic uzywana FM???
2) Co jest lepsze i do czego jest wiecej czesci. TL-01 czy TT-01????
3)Co to jest regulatopr elektroniczny??? czym sie rozni od mechanicznego. Wiem ze to cos zwiazane z gazem. Ale chodzi mi o to czy na mechanicznym tez sie da jezdzic (chodzi mi o zawody) i w czym jest roznica pomiedzy mechanicznym a elektronicznym.
4) Czy np. na podwoziu TL-01 po zmianie silnika moge wystarowac w innej klasie niz TOP STOCK???

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 30, 2004 6:50 am 

AM od FM różni się tym ze am jest bardziej podatna na zakłócenia. FMke kupisz od 300zł w górę. Części narazie jest chyba wiecej do TL ale wydaje mi się ze TT jest lepsze (lżejsze)...Regulator mechaniczny - nie masz płynnej regulacji obrotami silnika czyli np dwie predkosci do przodu i jedna do tył€... a w elektronicznym tyle ile wciśniesz tyle Ci autko pojedzie :) elektroniczny jest duuuzo lepszy tylko w TOP STOCKU musisz miec regler mechaniczny. Po zmianie silnika w TL mozesz wystartowac w innej klasie jednak nie bedziesz mial zbyt dyżuch szans.... no chyba ze tak dobrze potrafisz jeździc i ustawiać model....ale tak to marne szanse