Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 22, 2026 6:00 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 4:18 am 

kilka drobnych rzeczy nie do konca jasnych, pisza czesto cos o tym ludzie ze jak model leci w powietrzu to powinno sie puscic gaz bo cos moze sie stac ale wlasnie nie moge rozszyfrowac dokladnie co niby, dzis czytalem instrukcje carsona i pisali zeby faktycznie zapalac model i minute go potrzymac bez gazu tak zeby nabral temperatury, zapala sie tez bez gazu, a takie oczko przezroczyste na silniku to jest do pompowania paliwa przed startem, regulacja silnika podobna do tego co jest w nitro czyli sruba od wysokich obrotow od niskich i mieszanka, pisali tez zeby sprawdzac sruby mocujace bo moga sie odkrecac od wibracji a tak duzy silnik to juz nie przelewki jak sie odkreci, gasi sie silnik tym czerwonym przyciskiem on poprostu blokuje iskre na swiecy, trzeba go trzymac wcisnietego do chwili az silnik sie zatrzyma zupelnie, swieca dostaje prad z magneto czyli silnik sam robi iskre, czytalem na ebay o modelu on-road taki ciagnik siodlowy - gosc pisal ze ma troche modyfikacji i ze smiga 120km/h bez problemu a mial dokladnie wydech carsona i jeszcze cos czego nie zrozumialem dobrze, poza tym mial czesci z alu. sporo i hamulce hydrauliczne, predkosc standartowych modeli to na bank 70km/h tyle tez ma smigac carson attack, a i znalazlem nowa firme robiaca modele tej skali nazywa sie H.A.R.M. i robi wlasnej konstrukcji modele zupelnie inne niz FG, silniki tez jakies inne sa hmm aaaa i jeszcze jedno na ebay jest model do sprzedania i koles napisal ze ma 6lat jest w b.dobrym stanie a jego zuzycie ocenia na 25% no to jak tylko tyle przez tyle lat to mozna spac spokojnie, pozdrawiam i jak cos nowego urodze to tu napewno sie pojawi ;-)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 4:50 pm 

Co do skakania to chodzi chyba o to jak skaczesz i dusisz gaz to zebatki i wogle auto zaczyna szybko krecic kolami owiele szybciej niz na ziemi no bo rzecz jasna nie ma oporow prawie zadnych i przy ladowaniu te nagle zatrzymanie moze rozwalic zebatki jednak pewien do konca nie jestem :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 6:10 pm 

mam nowa porcje wiadomosci, dzis bylem w serwisie yamahy i gadalem o wydechach do silnikow dwusuwowych, dowiedzialem sie, ze w zadnym innym silniku wydech nie ma tak duzego znaczenia jak w dwusuwie, bez wydechu te silniki bardzo traca moc a tuningowany wydech potrafi podwoic ta moc a nawet i potroic, napewno widzieliscie nowy wydech SAMBA 4 i jego poskrecana budowe, takie rozwiazania dokladnie stosuje sie tez w motorach i to wszystko dlatego, ze silnik dwusuwowy nie ma zaworow i wydech musi tak dzialac zeby spaliny nie cofaly sie do silnika kiedy ten wykonuje suw w dol, stad taka przedziwna budowa tych wydechow, widzialem tez tuningowane wydechy do skuterow i choc nieco wieksze byly identyczne z tym co oferuje SAMBA do modeli 1:6, jednym slowem wydech to podstawa, ja pokusze sie o samodzielne podrobienie wydechu samby jak juz bede mial wyczekiwanego carsona attack-a, ostatecznie to gadamy o modelarstwie no i wypada czasem cos zrobic samemu a nie tylko kupowac ;-) a aaa i jeszcze jedno ta czesc poskrecana jest w srodku pusta natomiast za nia znajduje sie wlasciwy tlumik i on dopiero ma wypelnienie, takie rozwiazanie jest juz w sambie 4 a pozostale wydechy skladaja sie w modelach tylko z tej pierwszej i najwazniejszej czesci a brak jest czesci tlumiacej halas, mowili tez o tym, ze ksztalt i wielkosc ma bardzo duze znaczenie i jest dobierane do konkretnej pojemnosci silnika, jesli zalozymy za duzy wydech do mniejszego silnika to mozemy miec spadek mocy zamiast wzrostu, dlatego podrobienie samby musi byc dokladnie wyliczone w skali, kazdy element skladowy wydechu musi miec taki sam ksztalt i kąty powierzchni, latwo nie bedzie ale zaryzykuje.....

pozdawiam - Xylo

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 6:34 pm 
-=ADA$=-

Moze probowac, ale tak jak ci powiedzial facet w serwisie, to jest kluczowy element. Jesli nadal Cie nie zniechecilem to polecam strone ktora moze Ci pomoc w budowie, przynajmniej na poczatku:
http://www.mh-aerotools.de/airfoils/jav ... ain_en.htm

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 7:05 pm 

no no dzieki ADAS, zaskoczyles mnie bardzo mile, stronka wyglada naprawde profesjonalnie, zebym tylko umial to wykorzystac, z tego co patrzylem chwile to raczej tam chyba skupili sie na wydechu do modeli samolotow ale powinno zadzialac i dla nas, naprawde to moze byc klucz do rozwiazania problemu, zapraszam wszystkich na podany przez ADASIA link naprawde warto to postudiowac a uwagi i przemyslenia zamieszczajcie tutaj koniecznie, moze wspolnymi silami rozgryziemy problem budowy SAMBY 4 ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 7:21 pm 

Tak , to by bylo coś.Mamy plan ale co z jego wykonaniem jak ADA$ wspomnial nie moze byc to przypadkowo wyklepany kawalek alu czy innego tworzywa tylko takie jaki naprawde potrzeba bo sam napisales ze moze nawet nastapic spadek mocy.No wiec nawet gdybysmy wiedzieli co i jak to jak to wykonać(urzadzenia)?A gdyby nawet udalo sie zdobyc te urzadzenia to czy wykonanie dwoch wydechow(moze bylo by wiecej chetnych ale trzeba brac najgorsza opcje) to nie za malo i czy nie przeroslo by kosztu zakupu tego ze sklepu?Aby zdobyc odpowiedz na te pytanie trzeba bedzie kombinowac i to sporo.Troche nie na temat ale tez sie tyczy duzej skali modeli rc http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=108239.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 8:04 pm 

dla mnie wyglada to tak, mam zaklad w ktorym kiedys robilem wykrojniki w sklejce, spodziewam sie, ze nie wiecie zabardzo co to jest ale nie wazne, wazne jest to, ze mam tam urzadzenia do ciecia i giecia blachy jakie tylko chce wlacznie z wycinarkami roznych ksztaltow w blachach, nie ma wiec problemu ze zrobieniem odpowiednich i wygietych ksztaltow, myslalem, ze znajde zdjecie modelu z wydechem samby i jak bede mial swoj model to na zasadzie proporcji tak powieksze zdjecie zeby uzyskac skale 1:1, poprostu zmierze dowolny element na moim modelu i powieksze tak zdjecie zeby ten sam element na zdjeciu mial taki wymiar jak w rzeczywistosci, wtedy zamienie to zdjecie na prosty rysunek w photoshopie i wydrukuje, bede mial rysunek samby z gory i moze tez zrobie tak z boku w skali 1:1, zmierze wymiary wszystkich elementow jesli mam srednice wszystkich przekrojow kolowych to oblicze ich obwody i bede wiedzial jakie dlugosci beda mialy boki elementow ktore po zwinieciu beda okregami, jednym slowem dosc dokladnie okresle ksztalty i wymiary elementow skladowych i powyginam je jak nalezy, jedyny problem to z pospawaniem tego bo choc mam spawarke to nie umiem spawac i tu bede musial skorzystac z uslug firmy zajmujacej sie wydechami samochodowymi, pojade do WALKERA i napewno mi to polacza w calosc, taki mam wstepny plan dzialania i mysle, ze koszty wyniosa mnie tyle ile pospawanie wszystkiego a to nie przekroczy 100zl tak mysle bo ostatnio spawalem u nich wydech w samochodzie i zaplacilem 15zl, przypominam ze samba 4 kosztuje 250euro co daje nam rowno 1000zl a samba 3 jakies 800zl, roznica jest na tyle duza ze chyba warto sprobowac, niestety nie porwe sie na zrobienie samby 4 jest pozwijana jak kielbasa na swiatecznym stole i nie dam rady z tym ale samba 3 jest do zrobienia, trzymajcie kciuki :-)

PS: niestety stronka ktora podal nam ADAS nie obejmuje problematyki silnikow dwusuwowych zasilanych benzyna a jedynie methanol i nitro wiec moze nie dawac wlasciwych wynikow, przetlumaczylem ja w translatorze ale chyba narazie bede dzialal jak pisalem wyzej chociaz nie wiem czy nie skorzystam z tego do zrobienia dokladnych rysunkow bo tu mozna modelowac kazdy element dowolnie i wogole to faktycznie swietny pomysl z ta strona tylko, ze nie do naszych silnikow chyba

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 9:27 pm 
-=ADA$=-

wlasnie obejmuje, to jest ogolnie do 2 suwow, pierwszy (methanol) jest do alkoholu, drugi (gasoline) jest do benzyny
pierwsza ramka reguluje obroty na minute, druga kat kanalu wylotowego, trzecia dolotowego, czwarta powierzchni kanalu wylotowego, a piata temparatury gazow wylotowych.

Co do wydechu, nie widzialem samby, ale jestem w 90% przekonany ze jej pozwijany ksztalt jest tylko dodatkiem ( bo ciezko wyprowadzic prosta rure w aucie) a tak naprawde to sa najbardziej kluczowe elementy, tzn srednica glownej czesci, jej dlugosc oraz katy, i wysokosci tych stozkow, i tyle.
Natomiast pozwijana musi byc zeby sie w miare kompaktowo zmiescic, i niewykluczone ze tez daje jakis przyrost osiagow, ale wydaje mi sie ze to nie jest cel pozwijania.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 9:40 pm 

No to mnie ADA$ troche pocieszyles co do tego pozawijania bo martwilem sie ze to daje wzrost osiagow a zrobienie takie czegos bylo by nie mozliwe :) (takiego zawijanca) A jak juz mowa o tuningu to jako pierwsze modyfikacje zaleca sie rowniez kupienie filtru powietrza lepszego:wiekszosc kupuje K&N ale podobno Pit stop tuning robi lepsze owiele a za ta sama cene a K&N po prostu bierze troche za marke.W modelu taka zmiana tez podobno bardzo duzo zmienia i w miare mozliwosci zaleca sie rowniez nabycie AIR BOXA.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 9:52 pm 

chyba racja ADAS bo gasoline to bedzie raczej benzyna chociaz przy modelach skali 1:8 na stronie carsona napisali "gas powered 1:8" co mnie troche zastanawialo ale faktycznie gasoline to bedzie benzyna raczej czyli spokojnie mozna skorzystac z tego co nam podales przy wyliczaniu konkretnych kawalkow na wydech, malo tego ta aplikacja nawet drukuje odrazu to wszystko w skali 1:1, tylko ciac i spawac, jeszcze sie zastanawiam nad zrobieniem z aluminium na tokarce tego ale alu chyba jest mniej wytrzymale chociaz taki sposob moze byc latwiejszy i tak juz kiedys robilem do mojego t-maxxa i mam ten tlumik on jest za maly ale mozna w srodek wstawic rure przedluzajaco i bylby dluzszy tylko ze on pewnie jest i za cienki wiec nie ma co z niego tworzyc, trzeba zrobic nowy w/g tej stronki albo zmierzymy sambe i na jej wzor sie zrobi

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 10:11 pm 
-=ADA$=-

z tego co wyczytalem, to stal jest lepsza jako rura rezonansowa do benzynowych silnikow z racji wlasciwosci rezonansowych, podobno jest lepsza od aluminium.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 16, 2005 10:13 pm 

no tez mi sie tak wydaje chociazby dlatego ze stalowe rury sa drozsze wiec bedziemy spawac hehe

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 9:05 pm 

nie edytuje poprzedniego posta bo chce napisac o czyms zupelnie nowym, kilka drobnych info. mam i teraz wam je dam :-)
pierwsza sprawa to serwa, faktycznie np. o carsonie pisza ludzie, ze serwa nie daja rady i lepiej wymienic chociaz serwo skretu na Hitec 805BB
po drugie bardzo wazne jest zalozenie prostego ukladu ktory odcina prad na swiecy i tym samym gasi silnik w momencie kiedy zasilanie akumulatorow spadnie ponizej wyznaczonego minimum, zapobiega to straceniu kontroli nad pojazdem kiedy padna akusy, mialem tak kiedys z t-maxxem i zaliczylem czolowke ze sciana przy pelnym gazie, zapewniam, ze to kosztowna czolowa byla :-)
trzecia sprawa to zembatki, sa dwie szkoly na ten temat, jedna mowi ze lepsze sa zembatki z metalu bo te oryginalnie sa z tworzywa i niszcza sie kiedy wpadnie tam kamyk czy piach, druga mowi ze owszem niszcza sie zemby ale jesli damy metalowe i wpadnie tam kamien to mozna zniszczyc silnik i wtedy juz sa gorsze spustoszenia, jak jest lepiej nie wiem ale ja mysle nad jakims zabezpieczeniam zembatek oslonami z lexanu i to chyba najlepsze wyjscie
kolejna sprawa tez dotyczy zembatek ale w troche innej formie, kiedy silnik pracuje to model wpada w ogromne wibracje, to powoduje ze odkrecaja sie czesto sruby mocujace silnik, w efekcie silnik przesuwa sie na plycie i zwieksza sie szczelina miedzy zembatkami, niestety konczy sie to zniszczeniem zembatek, trzeba za wszelka cene zabezpieczyc sruby przed odkrecaniem specjalnym preparatem, jest to bardzo wazne!!!
pisza ludzie ze carson ma troche twardsze plastiki co owocuje tym ze wiecej wytrzyma ale latwiej peknie niz np. w FG Marder, poza tym carson ma bardzo twarde sprezyny i ludzie zmieniaja je na miekkie kiedy nie jezdza typowo off-road, carson ma lepsze mocowanie przednich amortyzatorow niz marder i ma oslone zembatek przy silniku co w marderze dopiero chyba teraz sie pojawilo, marder za to ma oslony na przegubach tzw. manzety, u carsona tego nie widzialem niestety, hamulec na tyl podobno wystarcza w jezdzie off-road ale na tor przydaje sie zalozenie hamulcow na przod, tuningowane wydechy poleca sie juz doswiadczonym modelarzom poniewaz bardzo rosna osiagi i naprawde ciezko zapanowac nad modelem natomias zalecane jest od razu wymienienie filtra powietrza na K&N i koniecznie nasaczanie go olejkiem do tego przeznaczonym!!! dobrze jest gasic silnik zanim zabraknie paliwa, jest do tego specjalny przycisk ale dlaczego tak jest lepiej to juz nie wiem ;-)

no to chyba byloby na tyle, narazie :-)

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 9:24 pm 

Lepiej Pit stop filtr powietrza :) Za k&n tylko sie placi a Pit stop jest firma wyspecjalizowana do robienia tego typu filtrow.Co do nasaczania po co kupowac jakies drogie preparaty , lepiej kupic OLEJ RYCYNOWY w aptece i po sprawie.Co do opanowania modelu po zalozeniu wydechu to sciema tam ze jako poczatkujacy nie opanuje 8) :D A jesli chodzi przynajmniej o mnie to juz mialem spaliniaka wiec luz :D Ty Xylo zreszta tez i ep. Ale zaloze sie ze gdybym byl poczatkujacy i odrazu walnal wydech to i tak dal bym rade i pewnie nie tylko ja :D Oslona na zebatki jest w wersji FG MARDER RACE ale mozna ja oddzielnie kupic za pare euro :)

Tytuł:
PostNapisane: So lut 19, 2005 9:31 pm 

nie zapominaj BRONIU ;-) , ze to jest inna skala i naped na tyl tylko, ja owszem jezdzilem juz troche modelami ale nigdy z predkoscia ponad 100km/h, moj t-maxx poleci najwyzej polowe tego i ma naped 4x4, ale pozyjemy zobaczymy jak bedzie bo niebawem chyba obaj sie przekonamy na wlasnej skorze ;-) co do olejka to podobno mozna robic jak proponujesz ale to zawsze na wlasne ryzyko, ja mam filtr stozkowy w moim citroenie xm i wiem, ze nalezy stosowac specjalne preparaty bo one maja odpowiednie wlasciwosci tzn, zatrzymuja brud ale nie zatykaja filtra a inne olejki moga byc dobre ale nie musza a jak z nimi jest to tak naprawde nikt do konca nie wie...
palmy benzyne ile sie da......... :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona