Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 24, 2026 10:17 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 9:34 am 

Słuchaj Ada$, nic nie tłumaczy niedbalstwa jeśli chodzi o ortografię. Nawet darmowy Open Office potrafi sprawdzić pisownię, trzeba tylko chcieć.
Co do twojego oczarowania Bają, jechałem modelem on-road 1:5 firmy Technokit z silnikiem Zenoah finał 30 minut na torze w Rudzie Śląskiej. Opony miałem na suchy, rozgrzany asfalt. Na treningu model prowadził się znakomicie, grubo przekraczał 60km/h a ważył około 10kg. Jednak w 10 minucie finału zaczął padać deszcz a od 15 minuty tak lało i do tego wiało, że serwis pochował się w samochodach. Jeśli oglądałeś Formułę 1 i wyścig kiedy Kubica na mokrej jeszcze nawierzchni założył opony na suchą nawierzchnię to mój model mniej więcej tak się zachowywał. Każde gwałtowne dodanie gazu i bączek. Z czego te bączki wynikały? Z nadmiaru mocy czy może ze źle dobranych opon i operowania gazem jak na suchej nawierzchni? A w przypadku Baji jak było, za dużo mocy czy źle dobrane opony i zły styl jazdy? W sumie to nie wiem co ten film miał pokazać, nadmiar mocy (magiczne 9KM) a raczej momentu obrotowego co ktoś wcześniej słusznie zauważył, błędy w ustawieniach czy nieudolność kierowcy? A może ma to być antyreklama Baji? Podoba się komuś w ogóle ten film?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 9:59 am 

Przemek, po co dyskutować...

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 10:13 am 

Ten film to lipa. To wypociny początkującego kierowcy bez składu i ładu. Podobny styl jazdy prezentuje każdy laik, któremu dajemy do testu model FG. Gaz do dechy i już....
Co do prędkości 60 km/h do żadna rewelacja - mój Marder ma standardowy silnik Zenoah 26 cm, tuningowy wydech i zmienione przełożenia i mam wrażenie, że 80 km/h leci bez problemu. Ale nie o to tu chodzi, bo przy próbach rozpędzania na maxa nie wiadomo co sie z nim stanie - mały dołek i fikołki..........

Oczywiście nie sprawdzałem osiągów żadną aparaturą pomiarową.

Pozdrowienia dla Team'u Rc Monster - więcej takich filmów a jeszcze Wam sprzedaż Baji wzrośnie, czego nie chcecie przecież ????? :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 10:56 am 

Ada$ napisał(a):
Silnik w Baji ma bardzo duży moment obrotowy :wink: przez co na filmie gdzie Pan Artur Książek jezdzi to co chwile kręci bączki przez ten moment obrotowy i przez śliską nawierzchnie.

Standardowy Carson tez kręci bączki co chwila na kamyczkach, a co do tej prędkosci to nic wielkiego.. Fg Stadium Tomka ze zmienionym filtrem powietrza :LOL: ostatnio było katane na płytach betonowych i napewno wyciągał wiecej niz 70km/h wiec te 60 Baji zaden wyczyn..

Panowie pozostawmy juz RcMonster w spokoju ;-) Niech pokazą co potrafią przy rozbudowie toru :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 11:10 am 

Ja proponuję im nawierzchnię asfaltową, bo chyba dążą do tego.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 11:25 am 

Michał Zieliński napisał(a):
Jesli można się wtrącić to moc rzędu 9km z silnika 25 cm jest żądnym problemem. Wyścigowy skuter pojemności 70cm ma około 28 koni :D

moze specjalnie opracowany silnik o pojemnosci 25cc, budowany pod katem wysokich obrotow rzędu 30-35tys RPM w przyblizeniu moze by te 9KM osiagnol ale w badzo waskim zakresie obrotow...
nikt mi nie wmowi, ze silnik, dlugoskokowy "slepak", od kosiarki tyle wykreci... Zeonah'y to nic innego jak silniki przemyslowe do napedu roznych urzazden... single nie roznia sie niczym od podobnych stosowanych np w podkaszarkach i pilarkach... a boxery robione sa z tych samych cylindrow.... roznice w mocach pomiedzy wersiami lotnicza, do lodzi i samochodu, silnikow 23cc i 26cc jest kosmetyczna... wczoraj przejzalem chyba wszystko co tyczylo sie tej marki...

najmocniejszy iskrowy ok 26cc innej firmy jaki znalazlem mial ok 3KM z tym, ze to lotnik i osiagal to przy 6000-7000RPM... liczac, ze dokrecil by sie do 20tys RPM, i by sie nie rozpadl, moze dalo by sie z niego wydusic z 5 koni....

no chyba, ze ktos przerobi silnik na zasilanie metanolem.. bo takie tez wizialem.. byly mocniejesze od wersji benzynowych ale nie rzucalo to na kolana...

prawdziwe silniki to robi MVVS, ZDZ, Desert Aircraft, Moki, Aviomac...

to, ze jakis skuter 70cc ma 28KM nie oznacza, ze przy polowie tej pojemnosci bedzie mial polowe mocy... bledne myslenie... pozatym taki silnik nie ma nic wspolnego z tym co mozna normalnie w sklepie kupic.. to inna liga i inny pulap cenowy...

to, ze nawet fabryczna baja osiaga 60km/h nie jest zasluga mocy tylko momentu obrotowego... do rozpezdenia pojazdu do 200km/h wystarczaja 34KM o ile zadbamy o areodynamike...
reasumujac aby 10kg ruszylo z kopyta spokojnie wystarcza 2-3KM... wiekszy problem przy tej masie jest przeniesienie tej mocy na podloze i ogolna trakcja pojazdu..

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 11:53 am 

Mi sie podobał :lol: .Bo przynajmniej moge zobaczyć jak ten tor wygląda i jaką ma nawierzchnie bo za cztery dnie zawody :D .
Faktycznie kierowca nie był dobry.Za dużo gazu dodawał przy wychodzeniu z zakrętu i przy przyśpieszaniu też za dużo gazu.
Może to też być wina nawierzchni podobno jest śliska ale wyprubuje to na własnej skórze za cztery dni.
A co do silnika to oglądałem kiedyś na tyn turbo reportaż o modalach (program męski świat) to tak koleś jezdził modelem on-road 1:5.
Później mówił że silnik ma 3,5KM.Ale jakoś nie mogłem uwierzyć.Mowił jeszcze że ten model prędkość maksymalną ma grubo ponad setkę :shock: .Czyli jak by ktoś w jakiś sposób wstawił silnik K4,6 od sava to co baja też by tak zasuwała?
Przyczepność opon on i off-road jest inna dużo inna opony on-road są dużo bardziej przyczepne niż off-road.
Trzeba by te modele wyprubować na asfalcie po rozgrzaniu wcześniej opon.
Sorry za literówki :oops: .(jeżeli jakieś są)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 11:58 am 

Przemysław Mikołajczyk napisał(a):
Ten film to lipa. To wypociny początkującego kierowcy bez składu i ładu. Podobny styl jazdy prezentuje każdy laik, któremu dajemy do testu model FG. Gaz do dechy i już....

Jeżeli kierowca jest taki słaby to przyjedź na zawody i się z nim zmierz .
Na ESSE to przynajmniej ktoś przyjeżdża a nie tak jak do was w kazdej klasie po 3 osoby . :lol: :lol:

:evil:

1.Team Losi 8IGHT-T with SH P6

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 12:03 pm 

Nie chciałem obrażać Pana Artura.Poprostu napisałem że nie jest za dobry a może jest dobry tylko w tej klasie poprostu sie tak jezdzi bo to 2WD.
Czyli nie da sie skręcać w porównaniu do 4x4?Przynajmniej nie z taką prędkością.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 12:07 pm 

Karol Czerwiński napisał(a):

Jeżeli kierowca jest taki słaby to przyjedź na zawody i się z nim zmierz .
Na ESSE to przynajmniej ktoś przyjeżdża a nie tak jak do was w kazdej klasie po 3 osoby . :lol: :lol:

:evil:

MoZesz juz skończyc te dziecinne przygrywki ? Troche zabardzo sie angazujesz do tych wszystkich tematów z Waszym torem, rozgrywkami Esse itd tak jak to Ty byś byl głownym organizatorem..

Klasa Petrol nie jest tak popularna jak klasy nitro, więc nie krytykuj ze na zawody do chłopaków od FG mało kto przyjezdza, bo także i tor jest zrobiony pod kątem Petroli. Nie masz porządnych argumentów to czepiasz sie do byle czego... czyli frekfencji na zawodach Fg - Gdyby nie to ze jestescie dobrze usytuowani z torem, a blizej nic lepszego nie ma to ktos tam sie pojawia..

Do zobaczenia na I EMP, mysle ze niepodrapiemy sie wszyscy nawzajem :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 12:13 pm 

Ada$ napisał(a):
.Czyli jak by ktoś w jakiś sposób wstawił silnik K4,6 od sava to co baja też by tak zasuwała?
Widzisz i tutaj wychodzi ten marketing z "mocą" silników. To nie moc a moment obrotowy jest odpowiedzialny za takie osiągi petroli. Może i silniczki nitro mają dużą moc, jednak przy jakich obrotach i przy jakim znikomym momencie obrotowym. Gdybyś włożył silnik nitro do modelu 1/6 to najprawdopodobniej ukręcił byś jego wał a model stałby w miejscu. F1 również ma kosmiczne moce, ale przy jakich obrotach! Są to obroty rzędu 18 tys rpm, czytaj, ruszenie bolidem przy 2tys rpm jest niemożliwe, stąd ich "długowieczność".

I tak jeszcze dla ścisłości-moc silnika nie rośnie proporcjonalnie do jego pojemności.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 1:57 pm 

Chłopcze to właśnie ty masz beznadziejne argumenty :lol:

Gdyby Zawody w Wyszkowie były na tym samym poziomie zoorganizowane co ESSE to gwarantuję Ci że pojawiłoby się i wiecej zawodników.

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 2:04 pm 

Karol Czerwiński napisał(a):
Chłopcze to właśnie ty masz beznadziejne argumenty :lol:

Gdyby Zawody w Wyszkowie były na tym samym poziomie zoorganizowane co ESSE to gwarantuję Ci że pojawiłoby się i wiecej zawodników.

Pozostawie bez komentarza Twoje zwroty do mnie jak i do innych typu " chłopcze " Zwazaj na słowa bo naprawde nie fajnie sie czyta takie zeczy... I robisz z siebie kompletnego szczeniaka.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 2:19 pm 

Jeżeli chodzi o zawody w Wyszkowie to pomimo tego że startujących jest mniej niż w Piasecznie to wszyscy czują się na nich ok.
Zastanawiam się czy to możliwe że Artur zabronił wam startu w zawodach organizowanych przez FG bo tak słyszałem???
Tylko w rc-monster taka sytuacja jest chyba możliwa??
Jeżeli tak jest to nic nie straciliśmy z powodu braku waszego uczestnictwa. Do Wyszkowa przyjeżdżają wszyscy którzy chcą się dobrze bawić na zawodach i w miłej atmoserze i nie są to na pewno teamowi pantoflarze.
:D
Pozdrawiam wszystkich którzy będą się z nami bawić 22 kwietnia na II Eliminacji i zapraszam na tor off-road!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 2:25 pm 

No wiesz troche słaba motywacja na zawodach jak byle kto przyjedzie i stanie na podium ( bo po 3 osoby w klasie) :lol:

A co do zabraniania nam jeźdżenia na wasze zawody to ja przynajmniej nic nie słyszałem, ale i tak już raz byłem i już więcej nie pojade.

2.XRAY XT8 with SH P3

SPRZEDAM TE MODELE!
RcMonster TEAM POLSKA

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona