Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn lip 06, 2026 12:40 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 3:08 pm 

Nie przypominam sobie, zeby Pan przedstawial mi oferty innych firm, ale moze mam slaba pamiec :roll: i nie zamierzam sie o to sprzeczac bo mysle, ze to i tak do niczego nie prowadzi, a moze zniechecic mlodych modelarzy. Moga oni zobaczyc jakies klutnie na forum i pomyslec ze tak naprawde jest, wiec nie zamierzam kontynuowac tego tematu o zawodach w Jelczu.
Nie musial Pan mnie przepraszac, bo mnie Pan nie obrazil. Jedyne co to troche mnie Panska wypowiedz wtedy zmartwila, poniewaz zkrytykowal Pan moje modele, tylko za to, ze (jeszcze, bo moze bedzie taka klasa) sa "nieklasowe", ale jezeli dobrze pamietam to Pan "bawi" sie motorami R/C, a o ile mi wiadomo to za duzo takowych modeli nie ma w Polsce wiec Pan tez jest skazany na jazde dla samego siebie. Wiec bardzo Pana prosze o niektrytykowanie zakupow innych momdeli ("nieklasowych") bo moze dla Pana jazda dla samego siebie samochodem nei przynosi radosci, ale dla mnie tak. Mam tylko nadzieje ze sie Pan na mnie nie obrazi, poniewaz nie pragne rozpetac tutaj jakiejkolwiek wojny pogladow, lecz tylko nakierowac pewne osoby na inny tok myslenia, nie mowie tutaj o Panu, lecz o osobach ktore mysla "ze model wygrywa zawody, a nie modelarz."

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 3:32 pm 

wyluzujcie......bo znow kazdy bedzie na swoje stawial, co do modeli nieklasyfikowanych chodzi mi glownie o MT to narazie nie ma takiej klasy, wiec moze wypadalo by pomyslec o utworzeniu takiej klasy modeli w Polsce....ale z drugiej strony ile mamy torow dla modli klasy off-road :?: 2-3 . :?: .. to jest dobrze jak sie tyle znajdzie torw z prawdziwego zdarzenie, np. klasa modeli IC-8T...prawie wogole nie ma jej w kalendarzu, ale puki nie powstana tory to klas tych modeli niebeda sie rozwijac. W polsce coraz wiecej ludzi ma MT i roznago rodzaju buggy, wiec najpierw musza powstac tory, a pozniej mozna oganizowac imprezy rangi lokalnej lub ogolnopolskiej...lecz niestety polska to dziwny kraj i dlugo nic takiego niewypali.

w Krakowie jest na kilku, dwoch z nas ma modele klasy IC-8T, a trzech modele klasy MT (trzecie narazie jest jeszcze w usa).... i jak jezdzimy to niema znaczenie czy to monstter czy buggy.....wiem wiem, zaraz mi powiecie ze jestesmy podwórkowymi śmigaczami, ale mi to zupelni wisi jak ktos na mnie mowi...przeciez nie pojade na zawody nieumiejac dobrze jezdzic swoim modelem,gdzies sie trzeba nauczyc smigac....bo jak mam jachac na zawody nieumiejac jezdzic to predzej czy poznije skasuje sobie lub komus innemu moedel...a tego bym niechcial.
Zainteresowanie w polsce jest duze modelarstwei i wedlug mnie rosnie, ale dopuki polskie realie niezrowanaja sie choc troszke z zachodnimi to mozemy zapomniec o powstawaniu toru, i naglemu przyrostowli ludzi bawiacych sie w modelarstwo, a oprucz kosztow modeli druga wazna rzecz to czas, a w obecnych czasach ludzi go maja coraz mniej na swoje hobby..

Dobra koncze bo sie trocjhe rozpisałem... i taki wniosek... modelarstow to ma byc dobra zabawa, a nie konflikty i deqwagacje nad tym kto ma lepszy model... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 4:45 pm 

Bugi napisał(a):

i jak jezdzimy to niema znaczenie czy to monstter czy buggy.....wiem wiem, zaraz mi powiecie ze jestesmy podwórkowymi śmigaczami,

Dlaczego :?: To jest wlasnie fajne, posmigac sobie z kumplami w parku czy gdziec. Jezeli powstanie klasa MT w Polsce i atomosfera bedzie tak sztywna jak na zawodach torowke, tak mi sie chociaz wydaje, to odrazu mowie ze mnie tam nie zobaczycie. Niedawno chcialem sie umowic z kumplem na wyjazd na zawody torowek (nie mowie juz gdzie), nie zeby startowac ale zeby poogladac i moze wziac nasze MT i zrobic taki maly pokaz na torze. Ale po krotkiej rozmowie moj kumpel sie wycofal, powiedzial ze nie chce zakonczyc dnia w areszcie. A wiecie dlaczego? Powiedzial ze taki wyjazd dla niego napewno skonczy sie jakas bojka, bo on nie wytrzyma jak mu jakis sedzia powie ze otwor na antenke ma o 2 mm za seroki. Dla mnie takie przepisy to paranoja. Przez to tez zniechecaja sie do modelarstwa mlodzi atepci tego sportu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 5:50 pm 
Administrator forum

Panowie, temat jak zwykle ucieka w bok :)
Powiem tylko tyle: w naszym pieknym i kochanym kraju zwanym Polską jak każdy wie aby kupic model i jeździć na zawody trzeba miec KASĘ. Zauwazmy jedno: na zawodach owszem wygrywaja modelarze - ale Ci których stać na zakupy nowych silników, akumulatorków i innych rzeczy które wspomagają wygrywanie czy chociazby dobrą jazdę.
Ja zaliczam sie do grona tych modelarzy którzy na model wydaja prawie całą swoja kasę :)
Dośc o kasie. Teraz o problemie zawodów i zawodników - tych zawodników którzy dopiero zaczynają starty i tych co już sa wyjadaczami. Ci pierwsi jadąc i startując pierwszy czy też drugi raz sa tak podekscytowani że nie myślą o niczym innym jak tylko o starcie. Spotkałem na zawodach w Rudzie modelarzy którzy mylą numery pchełek, startują modelami które nie są dopuszczone do danej klasy (np. model TAMIYA TB-01 w klasie Top-Stock) i mają pretensje do każdego oprócz siebie, a co gorsza nie daja sobie tego wytłumaczyć, przytaczając na poparcie swoich racji że w Japonii w tej kalsie mozna startowac tym modelem. I co na to powiedzieć można? Zawodnik przyjeżdża na Eliminacje Mistrzostw Polski nie znając przepisów i tyle.
Ci drudzy (nie wszyscy oczywiście) uwazaja że jak juz pojechali swoje to wszytsko inne co jest zwiazane z zawodami ich nie dotyczy (np. słynny serwis).
Ale dośc o zawodach że tak powiem Eliminacyjnych.
W niedalekiej przeszłości zorganizowałem zlot RC-AUTO. Przy tej imprezie były też zawody. Zawody na luzie. Bez stresu. Własnie dla tych co zaczynają. I co? I wielkie jajo. Przyjechało raptem 13 osób. Jaki z tego wniosek? Ano taki że ludziom nie zalezy na zawodach na luzie. I tyle. A całe gadanie że np w Stanach zawody sa co sobotę do niczego nie prowadzi. U nas to nie przejdzie. A dlaczego? A dletego że jeżeli chce sie zrobić zawody na jakims placu asfaltowym przed domem towarowym w Polsce to 2-3 razy sie to uda. Tylko ilu bedzie zawodników startować jeżeli ogólnie w Polsce tych co jeżdża na zawody jest może 120 osób :(
Dlaczego tak mało? Już to pisałem - BRAK KASY NA TAK DROGI SPORT I TYLE.

Ogólnie uważam że modelarstwo samochodowe RC w Polsce nie umiera. Brak pieniędzy na organizację zawodów sprawia że imprez jest mało. A brak kasy na sprzęt - że nie ma zawodów np. regionalnych, miejskich itp. Wyjatkiem jest tu klub z Kobierzyc gdzie są organizowane takie rzekłbym rodzinne zawody w ciepłej i przyjaznej atmosferze :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 6:17 pm 

marcus31 napisał(a):
Ogólnie uważam że modelarstwo samochodowe RC w Polsce nie umiera.

Tak nie napisalem. Zgdzam sie z tym, ale chodzi mi o atmosfere panujaca w gronie modelarzy, nie mowie tu o nowych osobach, takich jak chocby ja, ale o tzn starych wyjadaczas. Nie mowie tu o wszystkich. Sa nawet tacy modelarze, ze nawet chcieli mi nalac paliwka do samochodu za darmo, bo przyjechalem na zawody i chcialem kupic paliwko(nie startowalem w zawodach tylko chcialem kupic paliwko do maxxa). I taka postawa modelarska mi imponuje, a nie w stylu "masz tamiya'e to spadaj na drzewo."

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 6:42 pm 
Raflee

Wiesz... zlot byl w toruniu, a sporo osob ma dosc dalkeo ,zeby tam dojechac... Ja bylem rok teamu ,ael niestety w tym roku moj samochod 1:1 sie zaczol buntowac - moze daltego, ze ma juz dosc (187tys. przejechane prawie) a jakbym pojechal to musialby wytrzymac jeszcze 1000 km ... Na taka wycieczke typu "rosyjska ruletka" to ja wole sie nie wybierac... od tego tygodnia juz wszystko powinno byc u mnie jak wczesniej, bo niedlugo bedzie zakladany nowy silnik i napewno wytrzyma jakeis 5-7 lat :)

Ja rozumiem ,ze w Toruniu sa pewne zawody, ale moim zdaniem moznaby zrobic tak samo np. w lodzi cos takiego jak byly pod M1, albo Festwtiwal mod.

Napewnu gdzyby modelel byly przynajmniej troche tansze to moglobybyc inaczej. Moze keidys to sie zmieni, ale tereaz ajkso trzeba dalej sobie radzic... Ja w tym roku cala swoja kase jaka tylko mailem wsadzilem w modele i tereaz jak pomysle ile juz w tym zostawilem, to spokojnie kupilbym sobie cos duzo wiekszego :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 8:51 pm 

m-peter napisał(a):
Bugi napisał(a):

i jak jezdzimy to niema znaczenie czy to monstter czy buggy.....wiem wiem, zaraz mi powiecie ze jestesmy podwórkowymi śmigaczami,

Dlaczego :?: To jest wlasnie fajne, posmigac sobie z kumplami w parku czy gdziec.

Wiesz niektórzy "zawodowych" tak mowili na forum, ale mi to wcale nieprzeszkadza, dla to RC to niezly fun, a bedzie kasa i beda zawidy w moje klasie to dlaczego nie :)....i niewaze ktory bede bedzie sie liczyla tylko zabawa, bo ja to tak traktuje :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 10:11 pm 

to jest to polska jest takim krajem że wszystko co fajne, godne uwagi zaraz musi majątek kosztować, ale to już tak jest i być musi, możemy ponarzekać ale nic sie nie zmieni, przynajmniej narazie :?
a co do zawodów....ja mieszkam w jeleniej górze i jeszcze nie widziałem nikogo z modelem rc, moze i ktoś jest ale nic mi o tym nie wiadomo, jedyne co widziałem najbliżej to we wrocławiu koleś pod makro zasuwał torówką :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 10:19 pm 

Ja myślę, że problemem już nie jest nawet kasa, ale brak dobrych sklepów/torów do jazdy. Jestem więcej niż pewien, że gdyby w większych miastach powstały jakieś ładne sklepy ze sporym asortymentem i własnym torem, zainteresowanie modelarstwem znacznie by wzrosło. Wystarczyłoby zrobić show przed którymś z marketów, dobrze nagłośnić i sukces gwarantowany!

Wydaje mi się, że problemem u nas jest postrzeganie zawodów R/C w kategoriach dziwnych przepisów, niedopuszczających wszystkich modeli do rywalizacji.
Myślę, że wystarczyłoby zrobić coś na kształt zawodów w Toruniu, a mianowicie przeniesienie wyścigów ze skali 1:1 do 1:10. Do on-road możnaby dodać różne gadżety, które uczyniłyby wyścig bardziej "realistycznym" - np. pierwsze okrązenie kontrolne z "peace car'em" na czele., czy inne aspekty wyciagnięte z DTMów czy innych wyścigów.

Pokaz driftu. Trochę praktyki, rurki PCV na opony, tudzież felgi, 2 czy 3 osoby na tor i mamy drift showoff! Drift jest teraz "na czasie" i "trendy" tak wieć zainteresowanie powinno być ogromne. Dać info na jakiś forach motoryzacyjnych/tuningowych, jakieś schludnie zrobione plakaty.... Ludzie bankowo by się tym zainteresowali.

(to się rozmarzyłem, ahh :D)

Wspominaliście coś o MT? A może zrobić coś, z czym nazwa "Monster truck" (przynajmniej mi) się kojarzy? Równoległy wyścig z przeskakiwaniem/rozjeżdżaniem jakiś przeszkód (bo z samochodami mogłoby byćź trudno :) ) mógły zainteresować bardziej niż jeżdżenie po torze :roll:

Teraz pewnie ktoś powie, że to wszystko to zabawa, a nie zawody. Może i tak, ale wydaje mi się, że to jedyna droga do rozpowszechnienia R/C. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 10:29 pm 

Cholerka, aż się wzruszyłem... :cry:

To chyba zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe...

Jak na razie to moim marzeniem jest, aby ktoś z mego miasta kupił sobie MT... albo chociaż buggy...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 15, 2004 8:51 am 

Mi-Mix napisał(a):

Teraz pewnie ktoś powie, że to wszystko to zabawa, a nie zawody. Może i tak, ale wydaje mi się, że to jedyna droga do rozpowszechnienia R/C. :roll:

A czym innym jest modelarstwo, jak nie zabawa :?: Dla mnie jest swietna zabawa i mysle ze tak pozostanie, ze nie zmienie sie w typowego maniaka wyscigowego, dla ktorego liczy sie wygranie, a nie zabawa.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 15, 2004 10:06 am 

Drogi kolego m-peter, czy w swojej błyskotliwej karierze miałeś kiedykolwiek jakiś model, który spełnia przepisy - naturalnie model, którym można jeździć na zawodach liczonych do MP? Skoro w Jelczu wyskoczyłeś z dwoma modelami, których budowa i specyfikacja były całkowicie odmienne od zasad które wyznają przeciętni driverzy DTM'ów, to nie wymagaj od organizatora imprezy, aby dopuścił Cię do startu, przecież byłoby paranoją, gdybyś wyjechał do wyścigu z modelami, których prześwit wynosi całe 5mm!!! Następna sprawa, napisałeś, iż nikomu nie powinno przeszkadzać, że rura wydechowa w modelu spalinowym jest skierowana do dołu, a czy wiesz co zawiera spalone już paliwo modelarskie, które jest usuwane z silnika przez tą rurę? A zawiera między innymi olej. Znasz właściwości oleju? A chociażby takie jak "śliskość"? Posmaruj sobie koła w modelu olejem a odczujesz, jak emocjonująca będzie twoja jazda, a przecież rura skierowana do dołu w modelu właśnie coś w tym stylu Ci zapewni. Napisałeś także, że w USA to jest fajnie, są sklepy modelarskie, że przyjezdni dali Ci wygrać, jedna uwaga, jeżeli były to zawody organizowane przez sklepem modelarskim co sobotę, to na pewno nie były to zawody liczone do mistrzostw USA, a skoro to były zawody "tubylców", to zgromadzili się oni nie po to, aby się pościgać wyczynowo, ale np: aby sprawdzić nowe oponki, kolejna sprawa - czy poczułeś kiedykolwiek ducha prawdziwej rywalizacji podczas wyścigu, jeżeli nie to nie wiem co twój post robi na tym forum, wbrew tego, co się mówi, „pistolety” które zajmują czołowe lokaty na zawodach nie są ani zgredami, ani tym bardziej zapatrzonymi w siebie Bogami, osobiście znam prawie całą czołówkę w Polsce i nie mogę o nich nie złego powiedzieć, wy jednak dla odmiany mówicie że są zgredami i nigdy nie pomagają,. Następnie - dziwną jak dla mnie postawą jest "wielbienie" Cię przez paru modelarzy, którzy zabrali swój głos na tym forum - w tym temacie. Widać, oni też nie mają bladego pojęcia o tym, czym się zajmują w wolnych chwilach, jak dla mnie głupotą jest kupić model i śmigać nim w parku, bo nikt nie ma takiego modelu w Polsce. Może wiec najlepszym wyjściem dla Ciebie jest spakować się wraz z modelem i wyjechać do USA, tam przecież pozwolili Ci wygrać z racji tego, że byłeś nowy...

P.S. jak ktoś zacytuje moje słowa to łeb urwę przy najbliższej okazji.

A to dlaczego, chyba po to jest forum ?? :roll: - Mi-Mix

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 15, 2004 10:22 am 

zapewne masz mnie miedzy innymi na myśli ....

ja nie chwale m-petera za to ze sie kłócił w jelczu itp itd., ze ma jakies tam obiekcje itd, nie martw sie to nie jest kółeczko wzajemnej adoracji,
chodzi o to że mi akurat pomógł .. i tyle

Cytuj:
osobiście znam prawie całą czołówkę w Polsce

no teraz to Ciebie bedziemy wielbic w tym temacie ...
cos Ci sie poj*** w tej głowce
Spokój panowie! Będzie kłótnia, nie będzie tematu!
Ty pumba też sobie lepiej wylajtuj - Mi-Mix

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 15, 2004 10:48 am 

Mi-Mix . Zapomniałeś dołączyć Helikoptery. To będzie dopiero zabawa . Przepraszam - burdel , a nie zabawa .Ponieważ sam powiedziałeś , że na zawodach nigdy nie byłeś i nie będziesz , nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi . Nie można porównać ELIMINACJI DO MISTRZOSTW POLSKI wg ściśle określonych zasad i przepisów do zabawy przed HITEM czy TESCO w sobotnie popołudnie .

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 15, 2004 11:05 am 

Dziwi mnie tylko jedna rzecz, mianowicie dlaczego najgłośniej i najbardziej efektowinie wypowiadają się osoby, które jeszcze nigdy nie były na zawodach, przecież to jest paranoja, no cóż, dobrze że na forum u Krzyśka T. nie ma takich odstapień, kontynując - słwo do pumby, skoro zdeklarowałeś się że będziesz mnie wielbił to dlaczego jeszcze nie piszesz do mnie postów, jaki to ja jestem wspaniały etc?

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona